Тушонка з свинини в домашніх умовах – 7 рецептів приготування в мультиварці, в автоклаві, в духовці, в каструлі і в скороварці

Тушонка з свинини в домашніх умовах – це чудова основа для приготування інших страв. Її можна використовувати для наваристих супчиків, тушковане з картоплею та іншими крупами, або просто перекусити з чорним хлібом. Правильний спосіб консервування дозволить зберігати тушонку тривалий час.

Тушонка з свинини, зварена в каструлі

Для того щоб приготувати свинячу тушонку зовсім необов’язково володіти спеціальними технологіями. Консервоване м’ясо можна приготувати в домашніх умовах, прямо у каструлі. Таку заготовку ви можете зберігати при кімнатній температурі або в холодильнику.

Спосіб приготування:

  • Для тушонки знадобиться 1 кг свинини. М’ясо нарізаємо на невеликі шматочки, якщо є жир, то його можна залишити, так тушонка вийде ситніше. Шматочки м’ясо присипаємо сіллю і перцем.
  • Тепер візьмемо три баночки по 500 мл, в кожну покладемо за два лаврові листки і п’ять горошин чорного перцю. Банки можна не піддавати термічній обробці, так як в процесі приготування вони самі простерилизуются.
  • М’ясо перемішуємо з двома ложками желатину, але якщо ви не любите тушонку з желе, то інгредієнт можна не додавати.
  • Розкладаємо свинину по банках, залишивши зверху трохи вільного простору. Наливаємо воду, розмішуємо, щоб рідина розподілилася між м’ясними шматочками. Прикриваємо кришкою і опускаємо в каструлю, наливаємо води і ставимо на вогонь. Тушкуємо м’ясо на повільному вогні 4 години, не забуваємо підливати воду.
  • Сало (150 г) нарізаємо на маленькі шматочки і розтоплюємо на сковороді, остуджуємо і переливаємо в окрему миску.
  • Після 4-х годин дістаємо банки, заливаємо розтоплене сало. Якщо ви не плануєте довго зберігати консервацію, можна обійтися без нього.
  • Закручуємо банки, перевертаємо на кілька секунд, а потім повертаємо в початкове положення. Вгорі повинен виявитися обідок смальцю, а внизу – м’ясний сік. Баночки з тушонкою закутуємо, після остигання ставимо на зберігання.

Рецепт приготування в мультиварці

Мультиварка дозволить приготувати смачну домашню тушонку, а якщо апарат підтримує ще й функції скороварки, то процес не тільки легким, але і швидким. Тушонка в мультиварці зі свинини по смаку й аромату, ні чим не відрізняється від тушкованого м’яса, приготовлені іншим способом.

Дивіться також:  Як приготувати стручкову квасолю заморожену?

Спосіб приготування:

  • Для приготування тушкованого м’яса знадобиться 3 кг свинини, яку промиваємо, добре підсушує. Чим менше води потрапить в мультиварку, тим смачніше вийде тушкована свинина.
  • М’ясо ріжемо на шматки, викладаємо в чашу, встановлюємо режим «Гасіння» на 5 годин.
  • Після звукового сигналу, додаємо до м’яса спеції, лавровий лист, перемішуємо і залишаємо нудитися на режимі «Підігрів».
  • Готуємо банки для консервації, якщо ви не збираєтеся зберігати тушонку більше трьох місяців, то їх можна не стерилізувати.
  • Розкладати тушковану свинину по банках, наливаємо бульйон, але не до самого горлечка, залишаємо 2 див. Закатуємо кришками і ставимо в тепле місце до повного охолодження.

Як зварити в духовці

Мабуть, кожен з нас вже забув смак справжньої тушонки, адже те, що ми бачимо на прилавках магазинів назвати м’ясом досить важко. Тому тушковану свинину краще готувати в домашніх умовах. Тільки так можна отримати якісний продукт. І зараз ми розповімо, як приготувати в духовці ситне тушковане м’ясо.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг свинячої лопатки;
  • 1 кг свинячого окосту;
  • 500 г свинячої пашини:
  • три ложки кам’яної солі;
  • запашний перець;
  • перець горошком;
  • лавровий лист.

Спосіб приготування:

  • Підготовлену свинину (окіст і лопатку) ріжемо на великі шматочки, викладаємо в глибоку ємність, присипаємо сіллю, меленим чорним перцем, перемішуємо і залишаємо маринуватися на годину.
  • Беремо 6 баночок по 500 мл, в кожну кладемо по лавровому листу, запашного перцю і по п’ять горошин чорного перцю.
  • Розкладаємо м’ясо по банкам, зверху кладемо шматочок жирної пашини, закриваємо кришками, але не щільно.
  • На деко висипаємо кам’яну сіль і виставляємо банки так, щоб вони стояли саме на солі і не стикалися з залізним листом.
  • Відправляємо баночки з м’ясом в духовку на самий нижній ярус, включаємо температуру 200 градусів. Як тільки з’явиться сік, жар зменшуємо до 140 градусів і готуємо 4 години.
  • По закінченню часу виймаємо баночки, щільно закручуємо, закутуємо в плед і залишаємо до повного охолодження. Готову консервацію зберігаємо в темному місці.
Дивіться також:  Дор блю (Dorblu, Дорблю) – сир з блакитною цвіллю: користь, калорійність, з чим їдять. 6 рецептів страв з блакитним сиром

Домашня тушонка з свинини в автоклаві

Автоклав — це домашня установка, завдяки якій можна за короткий проміжок часу приготувати смачну страву. Так на приготування тушкованого м’яса піде не більше 2-х годин і вам не доведеться розкладати гаряче м’ясо по банкам.

Спосіб приготування:

  • Підготуйте чисті і сухі півлітрові баночки для консервації.
  • В кожну покладіть лавровий лист, три горошини запашного і чорного перцю.
  • Нарізані на великі шматки свинини перемішайте з сіллю і перцем, залиште на 15 хвилин.
  • Розкладіть м’ясо банкам і щільно закрийте їх кришками.
  • Тепер помістіть банки в автоклав, і налийте води стільки, щоб вони повністю опинилися у воді.
  • Закрийте кришку, виставте температурі 130°С і тиск 2 бари. Через 20 хвилин збільшіть температуру до 150°С і готуємо в домашньому автоклаві, головне слідкуйте за тим, щоб тиск не перевищував 4 бари.
  • Через добу домашня тушонка з свинини в автоклаві буде готова.

Готуємо в скороварці

З допомогою скороварки можна приготувати смачну домашню тушонку. Дуже ніжною виходить консервація зі свинини з додаванням шматочків курки. Багато господинь вважають за краще залишати скороварку з підготовлюваною в ній свининою на ніч, щоб вранці насолодитися чудовим смаком і незвичайним аромат приготованого блюда.

Інгредієнти:

  • 2 кг свіжої свинини;
  • 1 кг м’яса курячих стегенець;
  • лавровий лист;
  • перець запашний;
  • сіль.

Спосіб приготування:

  • Свинину і м’ясо курки ріжемо на шматочки, кладемо в миску, присипаємо сіллю, перцем і перемішуємо.
  • В простерилізовані баночки по пів-літра кладемо лавровий лист і кілька горошин запашного перцю.
  • Заповнюємо банки м’ясом до нижнього краю шийки і щільно закриваємо кришками.
  • Ставимо в скороварку, наливаємо води по вінця, закриваємо, встановлюємо клапан і включаємо плиту. Як тільки спрацює клапан, зменшуємо підігрів і тушкуємо м’ясо 2 години.
  • По закінченню двох годин, відключаємо плиту, але скороварку не відкриваємо до повного остигання. Домашня тушонка з свинини готова.

Тушонка з свинячої голови в домашніх умовах

З свинячої голови можна приготувати ароматну і смачну домашню тушонку. Щоб скоротити час її приготування попросіть продавця розрубати голову на кілька частин.

Дивіться також:  Пшоняна каша в мультиварці – 5 рецептів

Інгредієнти:

  • свиняча голова вагою 8-10 кг;
  • два репчатых цибулі;
  • сіль, спеції.

Спосіб приготування:

  • Шматки свинячої голови заливаємо водою і залишаємо на 20 хвилин. Потім видаляємо очниці і скребком очищаємо шкірку.
  • У глибоку каструлю кладемо свинину, наливаємо чистої води, доводимо до кипіння і перший зливаємо бульйон. Потім знову наливаємо чистої води, додаємо очищені цибулини і варимо м’ясо на невеликому вогні протягом 4-х годин.
  • Готову свинину розбираємо, видаляємо кістки, шкіру і прожилки. Розкладаємо по банках і наливаємо проціджений бульйон банки по плічка. Закручуємо кришками і зберігати в темному місці.

Зимова заготівля зі свинини

  • Для заготівлі свинини на зиму підходить гарне м’ясо з прошарком жиру. Свинину попередньо промити в холодній солоній воді, потім в залежності від розмірів банки, порізати на шматки.
  • Тут можна використати два способи заготівлі. Так в банки можна покласти великий шмат м’яса, а зверху шматочки поменше. Або свинину порізати маленькими шматочками, наприклад, розміром 3х3 див. Солити і перчити м’ясо не потрібно, так як ми будемо готувати розсіл.
  • Для приготування розсолу знадобиться літр холодної води і 15 г солі. Сіль у воді повинна повністю розчинитися і тільки тоді заливаємо м’ясо. Замість сольового розчину можна використовувати бульйон, зварений з хрящів і кісточок. У колишніх банках бульйон перетвориться в холодець, який зробить м’ясо соковитим і дозволить йому зберегти всі корисні вітаміни та поживні речовини.
  • Заповнені банки щільно закручують і ставлять у каструлю з водою. Температура нагріву води не повинна перевищувати 100 °С, а приготування тушкованого м’яса буде залежати від літражу і матеріалу банок, від 2,5 до 4-х годин.

До речі, домашню тушонку можна приготувати з свинячого фаршу. Так вийде вишуканий делікатес, який можна просто мазати на хліб або використовувати як начинку для пирогів.

Прокрутка до верху