Соковиті тюфтелі в соусі – популярний рецепт гарячого. Це не тільки дуже смачний варіант обіду, але ще й економний. Такі тюфтельки з різними підливою відмінно поєднуються з безліччю гарнірів.
Тефтелі в томатному соусі в духовці
Склад продуктів:
- будь-м’ясний фарш – 600 – 650 г;
- свіжі часникові часточки – 3 – 4 шт.;
- сік з томатів – ½ л;
- сухий базилік – 1 щіпка;
- яйце – 1 шт.;
- головка цибулі;
- розмарин – 1 свіжа гілочка;
- заздалегідь зварений рис – 1 ст.;
- сіль, перець і подрібнений кріп – за смаком.
Етапи дій:
- До вибраного м’ясного фаршу додати класичний тандем: сіль, перець, дрібно порізані часник, кріп і цибулю. Все добре перемішати.
- Додати яйце і остиглий рис. Повторити перемішування.
- Сформувати невеликі м’ясні напівфабрикати. Укласти їх в промаслений форму зі скла.
- Готувати в духовці при 200 градусах півгодини.
- Поки запікаються м’ясні кульки, приготувати заливку. Для цього з’єднати сік з томатів з базиліком. Поперчити, посолити за смаком.
- Довести масу до кипіння.
- Залити соусом тефтелі прямо в духовці. Зверху укласти розмариновую гілочку.
- Покрити тефтелі в томатному соусі в духовці фольгою і готувати ще близько півгодини.
Подати частування з улюбленим гарніром або скибочкою свіжого бородінського хліба.
Зі сметаною підливою на сковороді
Склад продуктів:
- фарш з м’яса – 550 г;
- сухарна крихта – 50 г;
- жирна сметана – 1 повний стакан;
- часникові часточки по смаку;
- цибуля – 2 головки;
- сире яйце;
- сіль і спеції – за смаковими уподобаннями.
Етапи дій:
- Зняти з лушпиння цибулі і порубати овоч. Змішати з размятым часником.
- Додати до фаршу. За бажанням можна повторно пропустити м’ясо з усіма добавками через м’ясорубку.
- Всипати в масу всі сухі інгредієнти, в тому числі і сухарную крихту.
- Вбити вміст сирого яйця.
- Все добре перемішати і скачати з суміші невеликі кульки.
- Обсмажити їх до рум’яності на будь-якому гарячому жирі.
- Розчавити ще пару часточок часнику. Змішати зі сметаною. Посолити. Додати ½ ст. води. Довести суміш до кипіння і вилити в сковорідку до обсмажених м’ясних кульками. Смак соусу можна поліпшити різними приправами.
- Закрити кришку ємності. Готувати маленькі тефтелі в сметанному соусі на сковороді ще трохи більше півгодини.
Подавати з картоплею або макаронними виробами.
Готуємо в мультиварці
До складу входить:
- фарш з м’яса – півкіло;
- рис – ½ ст.;
- цибуля – 1 головка;
- яйце – 1 шт.;
- сметана (жирна) – 1/3 ст.;
- кетчуп – 2 десертні ложки;
- борошно – 2 десертні ложки;
- сіль і перець – за смаком.
Етапи дій:
- Фарш з’єднати з сухою крупою, дуже дрібними шматочками цибулі. Додати сіль, поперчити масу.
- Влити до м’яса вміст сирого яйця. Все добре перемішати.
- Зліпити невеликі кульки.
- З сметани, кетчупу і борошна приготувати однорідний соус. Посолити його. Перемішати віночком, щоб не залишилося навіть самих дрібних борошняних грудочок.
- Скласти всі заготовки в чашу кухонного помічниці. Залити соусом.
Готувати отримані тефтелі з рисом у програмі «Гасіння» 60 – 70 хвилин.
Тефтелі з рисом в сметано-томатному соусі
До складу входить:
- фарш з м’яса двох видів – 600 – 650 г;
- ріпчаста цибуля – 1 головка;
- рис – половина склянки;
- сіль і спеції – за смаком;
- паста з помідорів – 2 десертні ложки;
- рослинне масло – 2 десертні ложки;
- сметана (середньої жирності) – ½ ст.;
- вода – 1 ст.;
- борошно – 2 десертні ложки;
- лаврушка – за бажанням.
Приготування:
- Зварити крупу до напівготовності. Змішати з м’ясом.
- Додати дуже дрібно порізану цибулю, сіль і перець.
- Сформувати м’ясні кульки. Найзручніше ліпити їх мокрими руками.
- Укласти тюфтельки у форму для запікання.
- Залити підсоленим соусом з води, сметани, масла, пасти з помідорів, борошна.
- У форму з соусом і кульками з м’яса покласти лаврушку.
Запікати тефтелі в сметанно-томатному соусі в духовці близько години при середній температурі.
Під сирним соусом
До складу входить:
- фарш з яловичини і курки – 600 – 650 г;
- плавлений сир – 150 г;
- вершки (жирні) – 1 повний стакан;
- цибуля – 1 головка;
- часник – 3 – 4 зубчики;
- варений рис – ½ ст.;
- борошно – 1 десертна ложка;
- вершковий жир -2 десертні ложки;
- сіль і куркума – за смаком.
Етапи дій:
- Фарш з’єднати з дрібними шматочками часнику і цибулі. Додати варену крупу.
- Посолити. Збити масу ручним блендером. Щоб вона стала однорідною і повітряної.
- Зліпити кульки. Помістити в каструлю з киплячою підсоленою водою. Варити 10 – 12 хвилин.
- У сковорідці приготувати соус для тефтелькою. Для цього розтопити вершковий жир. Обсмажити на ньому муку.
- Влити жирні вершки і всипати куркуму. Суміш посолити.
- Додати плавлений сир. Помішувати масу, поки останній не розчиниться.
- Влити в сковорідку трохи бульйону з каструлі з тюфтельками. Викласти в суміш кульки.
Поставити страву в сковороді під кришкою ще 17 – 20 хвилин.
З вершковою підливою
Склад продуктів:
- будь фарш з м’яса – 600 г;
- готовий рис – 2/3 ст.;
- вершки для збивання – 1,5 ст.;
- твердий/напівтвердий сир – 80 – 100 м;
- часник – за смаком (свіжий/сухий);
- крохмаль – 1 мал. ложка;
- сіль і прованські трави — за смаком.
Етапи дій:
- Змішати м’ясо з вареним рисом, сіллю, прованськими травками.
- Зліпити з отриманої маси мініатюрні кульки. Викласти їх у форму для духовки.
- Окремо змішати вершки з крохмалем і часником. Посолити їх.
- Сир дрібно потерти. Більшу частину додати вершковий соус.
- Залити останнім кульки. Прибрати в духовку, розігріту до 200 градусів.
- Готувати курячі тефтелі в вершковому соусі при таких умовах 40 – 45 хвилин.
Гаряче страву посипати подрібненим сиром і почекати, поки він не розплавиться.
Тюфтелі в соусі, як у дитячому садку
Склад продуктів:
- фарш із курятини – півкіло;
- сире яйце – 1 шт.;
- очищена вода – 1 ст.;
- сирий рис – ½ ст.;
- сметана – 1/3 ст.;
- лаврове листя – 3 листочка;
- цибуля – 1 головка;
- паста з томатів – 2 ст. л.;
- борошно – 1,5 десертні ложки;
- сіль і ароматні трави – за смаком.
Приготування:
- Зварити рис до готовності.
- З’єднати м’ясо з яйцем, крупою, сіллю і ароматними травами.
- Помістити до фаршу тертий лук і крупу.
- Зліпити з нього кульки. Кожен обсипати борошном і обсмажити на будь-якому розігрітому жирі до появи легкого апетитного «рум’янцю».
- Воду (половину) з’єднати з пастою з помідорів. Вилити її на вміст сковорідки. Томити під листом фольги або закритою кришкою 10 – 12 хвилин.
- У воді, що залишилася сметану розвести з борошном. Збити компоненти віночком, щоб соус вийшов однорідним.
- Додати сметанную заливку до тефтелі.
Тушкувати страву під кришкою ще близько 20 хвилин.
Для любителів гострих страв
Склад продуктів:
- фарш зі свинини – 600 – 650 г;
- білий хліб – 2 скибочки;
- цибуля – 1 головка;
- часник – 5 – 6 зубків;
- апельсин – 1 шт.;
- яйце – 1 шт.;
- свіжа петрушка і кінза – ½ пучка;
- борошно – 1 ст. л.;
- сіль і аджика (приправа) – за смаком;
- помідори у власному соку – півкіло;
- червоний гострий перець – 1 невеликий стручок.
Приготування:
- Розкришити хліб. Змішати його з фаршем.
- Додати яйце, дуже дрібно порізану зелень і подрібнений гострий перець без плодоніжки і насіння.
- Посолити масу, всипати приправу.
- Додати роздавлений часник і зняту з апельсина цедру і дрібно порізану цибулю.
- Перемішати всі сполучені інгредієнти. Скачати кульки з отриманої маси. Кожен обсипати борошном, після чого смажити на сковорідці з маслом до рум’яності.
Помідори у власному соку розім’яти товкачиком. Підсолити. Перемістити їх до тефтелі. Гасити частування під кришкою протягом чверті години.
Як зробити з грибами
Склад продуктів:
- філе індички – півкіло;
- цибуля – 2 головки;
- часник – 3 зубчики;
- білий хліб – 150 г;
- морква – 1 шт.;
- очищені печериці – 200 г;
- сметана – 1/3 ст.;
- кетчуп – 1 десертна ложка;
- сіль і суміш італійських трав – за смаком.
Приготування:
- Блендером або м’ясорубкою перетворити м’ясо птиці у фарш.
- Додати до отриманої масі розмочену теплою водою і віджату хлібну м’якоть, дрібно терту моркву, мініатюрні кубики цибулі, часнику.
- Посолити і присипати сумішшю італійських трав.
- З отриманої маси скачати невеликі кульки. Засмажити їх на будь-якому жирі до рум’яності.
- Викласти в миску.
- В тій же посуді засмажити пластинки грибів.
- В окремому посуді змішати воду (приблизно 1 ст.), кетчуп і сметану. Посолити. Залити сумішшю гриби.
- Тушкувати до загустіння соусу.
Повернути в ємність кульки. Ще 8 – 9 хвилин тушкувати інгредієнти разом.
Тюфтелі в соусі Бешамель
Склад продуктів:
- фарш з яловичини – 650 – 700 г;
- вершковий жир – ½ ст.;
- молоко – 800 – 850 мл;
- цибуля – 1 головка;
- яйце – 1 шт.;
- борошно – 3 десертні ложки + для обвалювання;
- часник – 2 – 3 зубчики;
- сіль.
Приготування:
- Дрібно посічену цибулю з часником, обсмажити.
- Відправити засмажку до фаршу. Посолити.
- Скачати з маси невеликі кульки. Кожен обваляти в борошні.
- Обсмажити заготовки до рум’яності.
- Перекласти у форму.
- На вершковому жирі підсмажити борошно. Влити молоко і варити до густоти. Посолити.
Покрити соусом тефтелі, засипати всі сиром і поставити в гарячу духовку на півгодини.
З курячого фаршу
Склад продуктів:
- фарш з курятини -700 – 750 г;
- сухий рис – 40 г;
- цибуля – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- яйце – 1 шт.;
- томатний сік – 1 ст.;
- сіль і ароматні трави.
Приготування:
- Крупу зварити. При цьому зернятка повинні залишитися злегка твердуватими.
- Овочі перебити блендером або дрібно нарубати. В останньому випадку їх слід злегка зарумянить на будь-якому жирі.
- З’єднати засмажку з курятиною. Додати вміст яйця, сіль, трави.
- Перемішати і перетворити всю масу в невеликі круглі кульки.
- Окремо закип’ятити сік з помідорів. Присмачити ароматними травами, сіллю.
- Залити їм тефтелі в жароміцної формі.
Запікати страву 40 – 45 хвилин в духовці при температурі трохи вище середнього. Подати з улюбленими соліннями.
Готуємо з капустою і підливою
Склад продуктів:
- філе курятини – 700 – 750 г;
- свіжий кріп – 7 г;
- сметана 70 г;
- вода – півлітра;
- паста з помідорів – 90 г;
- капуста – 400 г;
- моркву і цибулю – по 1 шт.;
- борошно – 70 г;
- цукор – ½ ч. л.;
- суміш італійських трав – 1 г;
- лаврове листя, сіль, сухий часник.
Приготування:
- Спочатку обробити м’ясорубкою птицю. Потім цибуля (половинку) і капусту. Змішати інгредієнти.
- Засипати масу сіллю, італійськими травами. Додати рубаний кріп, сухий часник.
- Сформувати тефтелі.
- Овочі, що залишилися довільно подрібнити і засмажити на будь-якому маслі.
- Влити до них воду з пастою з помідорів. Посолити.
- Через пару хвилин гасіння додати сметану, з’єднану з борошном. Довести до кипіння.
- Опустити в вируючий соус кульки з м’яса і овочів. Додати лавр.
Тушкувати під щільною кришкою 35 – 40 хвилин.
Оригінальний рецепт з гречкою
Склад продуктів:
- фарш з будь-якого м’яса (підійде навіть баранина) – 600 – 650 г;
- гречана крупа – 1 склянка;
- цибуля – 1 головка;
- часник свіжий або сухий;
- сік з помідорів – 1,5 ст.;
- велика сіль.
Приготування:
- Для початку потрібно зварити крупу. При цьому вона повинна вийти розсипчастим та м’якою. Важливо попередньо гречку перебрати, промити її. Можна злегка підсушити ядра на сухій сковорідці перед варінням.
- М’ясо перетворити в однорідний фарш будь-яким підходящим способом. Для такого частування краще брати м’ясо пожирніше. Підійде і змішане.
- Цибулю порізати або потерти. Засипати до м’яса разом з часником. Якщо останній використовується в свіжому вигляді, його також потрібно подрібнити.
- Змішати охолоджений крупу, м’ясо, овочі. Посолити.
- Сформувати кульки.
- Викласти їх у форму для духовки. Залити підсоленою сумішшю соку із томатів і води. Вони повинні бути покриті приблизно наполовину.
- Запікати частування в духовій шафі при високій температурі. Воно буде готове приблизно через 40 хвилин.
Так як у складі страви вже є крупа, то можна не готувати додатковий гарнір. Достатньо подати до частування домашні соління.
Тюфтелі в соусі з апельсиновим соком
Склад продуктів:
- фарш з будь-якого м’яса – 700 – 750 г;
- натуральний соєвий соус – 6десертных ложок;
- яйця – 1 шт.;
- петрушка – ½ пучка;
- бульйон – 130 мл;
- сухий часник, паприка, сіль – за смаком;
- апельсини – 1 шт.;
- мед – 3 десертні ложки;
- оцет – 1/3 ст.;
- імбир – 15 г;
- крохмаль – 1 десертна ложка.
Приготування:
- Духовку розігріти до 210 – 220 градусів.
- Фарш змішати з яйцем. Додати рубану петрушку, сухий часник, половину соєвого соусу, паприку. Додаткова сіль, завдяки останньому інгредієнту, не потрібно.
- Сформувати великі кульки. Викласти у скляну форму і прибрати в духовку при заздалегідь виставленої температури на чверть години.
- Зняти з цитруса дрібної теркою цедру. Вичавити сік. Процідити від кісточок.
- Змішати цедру і сік, бульйон, що залишився соус, оцет. Останній найкраще взяти винний або яблучний.
- Додати до маси дрібно тертий свіжий імбир. Досолити її. Закип’ятити і поварити 3 – 4 хвилини.
- Окремо розвести крохмаль у великій ложці води. Перелити в соус. Варити до загустіння. На це піде близько 8 – 9 хвилин.
- Залити м’ясні кульки соусом. Повернути в духовку на 6 – 8 хвилин.
Подати з вареним рисом або будь-яким іншим гарніром.
З молоком і борошном
Склад продуктів:
- фарш із свинини та яловичини – півкіло;
- цибуля – 1 шт.;
- батон – 2 скибочки;
- молоко – 1 ст. + 3 десертні ложки;
- борошно – 1 десертна ложка;
- вершковий жир – 70 г;
- сіль хмелі-сунелі.
Приготування:
- Фарш змішати з подрібненою цибулею. Пропустити через м’ясорубку повторно. Посолити. Засипати хмелі-сунелі.
- Влити в нього 3 десертні ложки молока. Рідкий інгредієнт потрібно додавати тільки в тому випадку, якщо фарш опинився сухуватим.
- Добре перемішати. Скачати з маси маленькі кульки.
- На нагріту сковорідку викласти шматочок вершкового жиру. Розтопити. Обсмажити борошно.
- Влити решту молока. Заважати, щоб не залишилося грудочок. За смаком присолити. Якщо планується, щоб соусу вийшло багато, то потрібно в 2 рази збільшити кількість молока і борошна.
- Викласти в злегка загустілий соус тюфтельки.
- Спочатку томити їх на плиті під закритою кришкою 15 хвилин на одній стороні, потім – ще стільки ж часу на інший. Це необхідно зробити, щоб вироби рівномірно протомились, інакше одна половинка може виявитися сухуватою.
Подати кульки з м’яса у молочному соусі з картоплею в будь-якому вигляді.
Це універсальне найпростіше блюдо можна подавати не лише до повсякденного обіду, але також зробити центром святкового столу. Тюфтельки з будь-якого м’яса виходять смачними, соковитими, ніжними. Особливо, якщо доповнити їх відповідним соусом.