Угорська ватрушка з сиром є прикладом смачної випічки, яку нескладно зробити у себе вдома. Існує два варіанти виготовлення цього десерту і багато різновидів начинки. Представляємо вашій увазі найбільш розповсюджені способи приготування популярною угорською випічки.
Класична угорська ватрушка з сиром
Робимо тісто з:
- 0,6 кг борошна (пшеничне вищий гатунок)
- Пачка вершкового масла (стограмова)
- 15 г сухих дріжджів (краще візьміть швидкодіючі)
- 2 жовтки
- 3 великі ложки цукру;
- 300 мл молока
- Сіль (на кінчику ножа)
Склад начинки:
- 400 г сиру зернистого
- 2 білка
- 1 лимон
- 3 великі ложки цукрової пудри
Додатково знадобляться два жовтки, щоб змастити готову випічку. Припустиме змішування жовтків і теплого молока (вершків).
Покрокові етапи приготування:
- Взяти 1/3 борошна і пропустити через ситечко в посуд. Додати масло, нарізане на шматочки.
- Борошно та олія м’яти пальцями або за допомогою виделки. Повинна вийти «крошистая» маса. У неї всипати дріжджі і залити тепле молоко.
- Суміш доповнити сіллю, цукром і жовтками. Ретельно перешкодити. Закрити полотенчиком і залишити на 25 хвилин. Опара вважається готовою, коли в ній з’являються бульбашки.
- Борошно просіяти в опару і почати місити тісто руками.
- Отриману пружну масу прибрати в ємність і накрити рушником. Тісто має піднятися. Цей процес може зайняти 20 хвилин.
- Після, тісто заново пом’яти і знову залишити в стороні, щоб воно підійшло». В цілому, таку процедуру необхідно виконати декілька разів. Готове тісто повинно мати яскравий запах бродіння.
- Поки готується тісто, треба приступати до підготовки начинки. Лимон обдати окропом, а потім охолодити в проточній воді. Знадобиться подрібнена цедра цитрусового фрукта.
- В окремому посуді поєднати сирок, цукрову пудру, збиті білки і цедру. Ця суміш повинна бути білосніжно-білого кольору.
- Готову тестову масу розкачати до пласта товщиною менше 2 см і нарізати на квадратики. На них рівномірно розподілити всю начинку і сформувати закриті конвертики.
- Покрити деко пергаментним папером і викласти майбутні ватрушки. З допомогою силіконової кисті обмазати їх жовтками.
- Лист повинен постояти ¼ години в теплі, щоб ватрушки «піднялися». Не варто ігнорувати цей пункт рецепту, так як готова випічка може вийти непишним.
- Випікається сирний десерт при 180 градусах до утворення рум’яного золотистого відтінку.
Готуємо угорські ватрушки з листкового тіста
Необхідні продукти:
- півкіло листкового тіста
- 250 г сиру
- 2 курячих яйця
- 2 білка
- 1 десертна ложка цедри лимона
- 1 велика ложка манки
- півсклянки цукру
Приготування:
- З морозильної камери дістати листкове тісто. Зробити це необхідно мінімум за 50 хвилин до приготування.
- По закінченню часу, розкласти тісто на столі і дати йому ще трохи розморозитися.
- У мисці збити яйця і цукор до утворення повітряної маси.
- В неї додати сир, перетертий через сито, і цедру жовтого фрукта. Отриману суміш перешкодити і залишити на 15 хвилин.
- За допомогою міксера збити білки в піну. Влити її до сирної маси. Акуратно перешкодити.
- Листи тесту порізати навпіл, отримані частини розкачати за допомогою качалки. У середину кожної частини покласти начинку (столову ложку з гіркою) і зробити конвертики.
- Покрити деко пергаментом і викласти на нього ватрушки, змащені жовтком.
- Випікати при 190 градусах не довше 30 хвилин.
- Діставши з духовки, посипати десерт цукровою пудрою.
Випічка з заливкою з згущеного молока, сметани і шоколаду
Продукти:
- 1,5 склянки борошна
- півсклянки цукру
- пачка вершкового масла (120 г розм’якшеного)
- 1 пачка розпушувача
- 1 склянка цукру
- 1 упаковка ванільного цукру
- 3 курячих яйця
- банку згущеного молока
- 4 великі ложки сметани
- 70 г гіркого шоколаду
- 3 столові ложки молока
Процес приготування:
- З борошна, масла, цукру (0,5 скл.) і розпушувача зробити крошистую масу. Це можна зробити блендером на слабкою швидкості.
- В іншому посуді з сиру, яєць і цукру (склянки звичайного + пачки ванільного) зробити крем. Треба ретельно збити його міксером до однорідності.
- У форму, змащену маслом, викласти шар крошистой маси, потім шар крему. Повторювати так, поки не закінчаться складові. Важливо, щоб верхнім шаром була крихта.
- Розігріти духовку до 180 градусів. Випікати трохи менше години.
- Поки готуються ватрушки, приготувати заливку. Для цього треба згущене молоко з’єднати зі сметаною. Половиною цієї рідкої маси полити випічку відразу після духовки. Дати десерту охолонути, дістати з форми і змастити другою частиною заливки.
- Розтопити шоколад в молочці. Кулінарними мішечком намалювати візерунки на ватрушках. За браком такого пристосування, можна з допомогою ложки тонкою цівкою робити шоколадний малюнок.
- Перед подачею ватрушки бажано остудити.
Угорська ватрушка, яка сильно кришиться
З чого складатиметься борошняна крихта:
- 1,5 склянки борошна
- пачка масла
- ½ Склянки цукру
- 10 г розпушувача
З чого будемо робити начинку:
- 400 г сиру (5-процентгной жирності)
- 2 курячих яйця
- 200 г цукру
- 2 чайні ложки ванільного цукру
Як робити:
- Масло накришити ножем, змішати з цукром, розпушувачем і борошном. Все це перетерти до крихти.
- В окремій мисці ретельно перемішати всі компоненти сирної начинки.
- Борошняні крихти розділити на 4 порції, сирна начинка повинна бути розділена на 3 порції.
- Форму застелити пергаментом.
- Один за одним викладати шари крихти і сирної начинки. Останній шар обов’язково повинен бути з крихти.
- Випікати при 180 градусах близько години.
В мультиварці
Тісто:
- склянку борошна
- пачка масла (можна маргарин)
- 10 г розпушувача
Заливка:
- 2 курячих яйця
- 200 г цукру
- 1 пачка ванільного цукру
- Півкіло сиру
Крем:
- 170 г згущеного молока
- 4 великі ложки сметани
Як приготувати:
- З олії, розпушувача і борошна руками замісити крошистое тісто.
- Робимо заливку. Збивати яйця і потроху підсипати до них два види цукру (звичайний і ванільний). Додати сирок і перемішати.
- Мультиварку зсередини промазати соняшниковою олією.
- Дотримуючись черговість «тісто – 2 ст. л. заливки» викласти компоненти. Останнім шаром повинен бути тісто. Пласти вкладати тонкі.
- Вибравши режим «випічка перший рівень» готувати 60 хвилин.
- Спечену ватрушку намастити кремом, зробленим зі згущеного молока і сметани.
З шоколадною підливкою
Ось, що знадобиться:
- борошно – 250 г
- пачка масла
- розпушувач – 10 г
- цукор – стакан для начинки, півсклянки для тіста
- сир – 0,5 кг
- яйця – 3 шт.
- ванільний цукор – 1 пачка
- шоколад
Як приготувати:
- Масло накришити ножем. Всипати борошно, цукор і розпушувач. Все це розтерти в крихту.
- З сиру, яєць, двох цукрів (звичайного і ванільного) зробити однорідну масу.
- Папір для випічки застелити форму. Туди по черзі викласти шари борошняної крихти і сирної маси. Завершальний шар – крихта.
- Готувати при 190 градусах одну годину.
- Поки випікається ватрушка, розтопити шоколад. Готову ватрушку полити рідким шоколадом.