Уйгурський лагман – страва не звичне для нашої країни, в якому смачну підливку з овочами і соковитим м’ясом заправляють спеціальну локшину. Щоб блюдо вийшло ідеальним, ми розповімо про тонкощі приготування.
Як правильно готувати тісто для лагмана по-уйгурски
Успіх страви залежить від правильно приготовленого тіста. Пропонуємо ідеальний, швидкий рецепт приготування.
Інгредієнти:
- борошно – 500 г;
- соняшникова олія;
- вода.
Приготування:
- Воду наливати на око. Тісто має вийти дуже крутим. Розібрати його на шматки.
- Розім’яти за допомогою кулака. Знову розірвати на шматки і замісити. Повторити процес ще раз. Зібрати масу в один клубок.
- Накрити кришкою і відставити на три години. Розім’яти тісто. Повинна вийти коржик, яку необхідно полити олією. Перевернути. Облити з іншого боку маслом.
- Перемістити на стіл і розім’яти кулаком. Вийде тонка коржик. Розрізати навпіл.
- Кожну частину нарізати на смужки. Ширина кожної близько трьох сантиметрів, але не більше.
- Починаючи з крайньої смужки розтягнути і скрутити. Вийде равлик. Продовжувати обкручувати іншими довгастими смужками. В результаті вийде дві великі спіралі. Вкрити пакетом. Відставити на півгодини.
- Починаючи з центру витягати по черзі джгутики. При витягуванні злегка розтягувати. Складати у дві купки. Промазати маслом. Накрити і відставити на чверть години.
- Розтягнути ще раз кожен джгутик. Викладати таким чином, щоб виходять довгі мотузки не заплутувалися.
- Взяти п’ять отриманих мотузок і намотати на дві руки, відстань між якими півметра. Розтягнути. Довжина кожної заготовки повинна вийти приблизно півтора метра.
- Отриману локшину розмістити на столі. Закип’ятити воду. Підсолити і помістити готову локшину. Проварити. Знадобиться сім хвилин.
Уйгурська лагман — класичний рецепт
Якщо ви не знаєте, як приготувати уйгурська лагман, то рекомендуємо почати знайомство з класичного рецепту. Завдяки йому можна відчути смак справжнього лагмана.
Інгредієнти:
- сіль – 2 щіпки;
- баранина – 270 г;
- борошно для локшини – 190 г;
- мелений коріандр – 2 ч. ложки;
- редька – 0,5 шт.;
- квасоля зелена – 6 стручків;
- болгарський перець – 0,5 шт.;
- кінза – 1 ст. ложка рублена;
- часник – 4 зубки;
- гострий перець – 1 стручок;
- селера – 3 стебла;
- цибуля – 3 шт.;
- вода;
- баклажан – 1 шт.;
- томат – 3 шт.
Приготування:
- Насипати сіль в борошно. Залити воду, яка знадобиться теплою. Вимісити круте тісто. Помістити в пакет. Прибрати на годину в холодильне відділення.
- Розім’яти. Скачати джгут, який повинен бути довгим. Нарізати. Кожен шматок необхідний за товщиною близько сантиметра. Скачати джгутики з кожного шматочка.
- Промазати маслом і відставити на годину. Розтягнути кожен. Довжина однієї локшини повинна вийти півтора метра. Відварити. Полити маслом. Перемішати і залишити під кришкою.
- Порубати часникові зубки. Посипати коріандром. Додати гострий перець. Посипати кінзою. Присолити. Перемішати. Помістити в сковороду, в якій заздалегідь розжарили масло. Моментально розмішати і зняти з плити. Вийшов соус лазу-чанг.
- У казан налити олію. Помістити нашатковану цибулю. Додати квасолю. Посолити і посипати коріандром. Закинути порубаний селера. Засмажити.
- Нарізати м’ясної шматок. Помістити в казан. Засмажити. Підсолити. Посипати коріандром. Нарізати баклажани і подрібнити редьку. Помістити до м’яса. Додати порубані томати. Взяти ополоник бульйону, що залишився від локшини і залити в казан. Розмішати. Закип’ятити. Перемістити в тарілку. Вкрити.
- Облити окропом локшину. Рідину злити. Полити приготованим соусом і розмістити засмажку. Перемішати.
Як приготувати з квасолею
Найстаріший рецепт, по якому готували предки уйгурів.
Інгредієнти:
- м’ясний бульйон – 420 мл;
- перець болгарський – 3 шт.;
- квасоля – 3 стручки зеленої;
- томатний соус – 3 ст. ложки;
- зелена редька – 1 шт.;
- часник – 8 зубчиків;
- м’ясо – 850 м;
- соняшникова олія;
- томат – 2 шт.;
- сіль – 17 г;
- морква – 1 шт.;
- лагманная локшина – 1 пачка;
- цибуля – 5 шт.
Виконання:
- Нарізати м’ясної шматок. Необхідні тонкі пластини.
- Зняти шкірку з помідорів. Нарізати. У вигляді невеликих кубиків знадобиться редька, перець, квасоля, морква. Через спеціальний прес пропустити часникові зубки.
- Прогріти чавунець. Влити олію. Помістити м’ясної шматок з цибулею. Засмажити.
- Закинути томати, редьку, часник, моркву. Залити томатний соус з бульйоном. Готувати чверть години.
- Проварити локшину. Влити олію. Перемішати.Розкласти на блюдо. Залити підливою.
З яловичини
Блюдо насичено різними ароматними приправами та овочами, чому лагман по-уйгурски з яловичини виходить особливо смачною і корисною.
Інгредієнти:
- морква – 1 шт.;
- локшина – 1 пачка;
- стручкова квасоля – 120 г;
- яловичина – 370 г філе;
- дунганскій перець – 1 шт.;
- часник – 5 зубків;
- томатна паста – 30 мл;
- зелена редька – 1 шт.;
- помідор – 2 шт.;
- кінза – 20 г;
- сіль – 20 г дрібної;
- зіра – 20 г;
- зелена цибуля – 3 пера;
- кунжутна олія – 3 ст. ложки;
- зелень часнику – 5 аркушів;
- цибуля – 1 шт.;
- петрушка – 20 г;
- чорний перець – 20 р;
- коріандр – 20 г порошку.
Приправа:
- пекучий мелений перець – 20 р;
- сіль – 20 г;
- порошковий коріандр – 20 г;
- вода – 1100 мл;
- часник – 4 зубки;
- яблучний оцет – 30 мл;
- кунжутна олія – 30 мл
Виконання:
- Розрізати м’ясної шматок. Посмажити в маслі.
- Нашаткувати цибулю. Надіслати до яловичим кубиках. Засмажити.
- Нарізати помідори. Залити томатною пастою. Пропустити часникові зубки через прес і змішати з помідорами. Розмішати. Настояти чверть години. Помістити до м’ясної засмажки. Смажити поки волога не випарується.
- Нарізати редьку, дунганскій перець і моркву. Порубати квасоля і часникові пір’я. Надіслати до м’яса. Посипати сіллю. Присипати перцем. Перемішати. Гасити сім хвилин. Залити водою. Готувати півгодини.
- Посипати коріандром, зірою, посіченою петрушкою. Тушкувати хвилин п’ять.
- Проварити локшину.
- Тепер необхідно приготувати приправу. Для цього порубати часникові зубки. Помістити в сковороду з кунжутним маслом. Посипати коріандром і пекучим перцем. Прогріти. Посипати сіллю. Залити оцтом. Розмішати.
- Накладати порційно. Спочатку влити підливу. Викласти локшину. Присипати петрушкою і полити приправою.
З капустою
Під час приготування слідкуйте за овочами, їх не можна переварювати. Ідеально приготоване блюдо – коли овочі хрумтять.
Інгредієнти:
- перець чилі – 1 стручок;
- локшина – 1 упаковка;
- яловичина – 550 г;
- коріандр – 15 г;
- зіра – 15 г;
- зелена редька – 1 шт.;
- цибуля – 3 шт.;
- часник – 4 зубки;
- болгарський перець – 1 шт.;
- зелена цибуля – 3 стебла;
- морква – 2 шт.;
- томат – 5 шт.;
- масло;
- капуста – 300 р.
Приготування:
- Порубати м’ясної шматок. Нарізати всі овочі. Нашаткувати капусту.
- Помістити в сковороду м’ясо. Влити олію. Засмажити. Підсолити. Додати гострий перець. Закинути цибулю. Засмажити.
- Помістити помідори і часник. Тушкувати 3 хвилини.
- Додати овочі, що залишилися. Засмажити. Влити воду. Вона повинна покрити продукти. Тушкувати до часткового випаровування. Засипати зелений лук. Помістити зіру. Посипати коріандром. Присолити перемішати.
- Проварити локшину. Влити олію. Розмішати.
- На блюдо покласти локшину. Залити підливою.
Рецепт від Сталика Ханкишиева
Щоб блюдо вийшло смачним і ароматним виконуйте рекомендації по приготуванню.
Інгредієнти:
- томати – 3 шт.;
- перець сичуанський;
- баранячі кістки – 1500 г;
- сіль;
- цибуля – 2 шт.;
- чорний перець;
- локшина – 1 пачка.
- кінза;
- солодкий перець – 370 г;
- сіль;
- ріпа – 370 г;
- петрушка;
- часник – 5 зубків;
- кріп;
- морквина – 370 г;
- зіра;
- баранина – 550 г м’якоті.
Виконання:
- Баранячі кістки прожарити.
- Нарізати м’ясної шматок. Засмажити. Помістити порубані компоненти. Засмажити. Додати нарізані томати. Залити воду. Вона повинна покрити продукти. Закип’ятити. Закинути спеції і підсолити. Перемішати.
- Відварити локшину. Змастити маслом. Помістити на блюдо. Залити підливу. Навколо розкласти м’ясні кістки.
Уйгурська лагман Гуйра без локшини
При бажанні будь-який овоч можна замінити на будь-який інший, або виключити з страви.
Інгредієнти:
- яловичина – 550 г;
- джандо або стручкова квасоля – 45 г;
- гострий мелений перець;
- селера – 30 г;
- болгарський перець – 3 шт.;
- чорний перець;
- пекінська капуста – 1 качан;
- помідор – 2 шт.;
- аджика;
- масло;
- хмелі-сунелі;
- цибулина – 3 шт.
Приготування:
- Нарізати м’ясної шматок. Перець порубати. Нашаткувати цибулю. Капустяне листя потрібні квадратиками. Зняти шкірку з помідорів. Нарізати.
- Влити олію в казан. Прогріти. Засмажити м’ясо. Помістити томати і цибулю. Тушкувати пару хвилин. Закинути джандо. Помістити порубані стебла селери і капусту. Присипати спеціями. Прожарювати сім хвилин.