Чоловіки обожнюють різні делікатеси до пива. Особливою популярністю користується в’ялена куряча грудка. Страва досить просто приготувати вдома. Рецептів закуски багато і всі вони схожі за своєю технологією.
Класичне виконання
Куряча грудка повинна бути максимально свіжою, без синців і тухловатого запаху. Переморожене м’ясо не підходить для в’ялення. Перед приготуванням з курки знімають шкірку, очистити від плівки і жиру, виймають кісточки. Потім філе промивають і підсушують.
Самостійно приготувати в’ялену курячу грудку можна за базовим рецептом.
Він передбачає використання наступних компонентів:
- півкілограма курячого філе;
- тридцять грам солі;
- два часникового зубчики;
- маленька ложка паприки;
- стільки ж червоного і чорного перцю.
Покрокова технологія виконання:
- Підготовлене м’ясо обвалюють в солоно-перцевої суміші.
- Втирають в нього приправи.
- Філе затягують плівкою і кладуть у страву.
- Ставлять маринуватися його в холодильну камеру на двадцять чотири години.
- Потім грудку промивають для усунення зайвої солі.
- Промокають філе серветками.
- М’ясний продукт натирають натертим часником і паприкою.
- Кожен шматок окремо загортають у шар марлі і обв’язують ниткою.
- М’ясо в’ялять, підвісивши, в темному місці, де прохолодно. Воно повинне добре провітрюватися.
- В’ялення триває три дні.
- Можна закріпити м’ясо в холодильнику на внутрішній стороні дверцят.
- Після закінчення часу філе нарізають тонкими шматочками і подають на стіл.
Калорійність цієї страви становить 108,5 ккал.
Готуємо по швидкому рецептом
Швидко отримати в’ялений делікатес можна завдяки спеціальній сушарці.
Для маринаду знадобляться:
- шістдесят грамів солі;
- перець чорного кольору;
- часник сушений;
- соус з соєвих бобів (сто грам).
Покроковий рецепт:
- Філе нарізають смужками і викладають у глибокий посуд.
- Присипають його сіллю і перемішують.
- Додають перець і часник.
- Ставлять на ніч в холодильну камеру. Періодично заважають.
- З ранку додають соєвий соус і перемішують.
- Залишають м’ясо на три години.
- Викладають його на лоток сушарки рівним шаром.
- В’ялять курку шість годин при температурі шістдесят градусів.
Коли філе охолоне, його можна упакувати.
Як самостійно приготувати в коптильні
Перед приготуванням курки в коптильні її треба замаринувати.
Для цього знадобляться:
- три літри води;
- п’ятдесят грам солі;
- десертна ложка оцту;
- горошини чорного перцю;
- лаврове листя;
- дві маленькі ложки хмелі-сунелі;
- три філе курки.
Процес приготування:
- Воду кип’ятять і трохи остуджують.
- Додають сіль, перець, оцет, листи лавра, приправу.
- Підготовлене м’ясо опускають у розсіл і тримають в холодильнику сорок вісім годин.
- Після цього філе виймають з рідини і злегка просушити серветкою.
- Підвішують його так, щоб розсіл стікав, а м’ясо підсохло.
- Через дві години грудки викладають на решітку коптильні. Між шматочками залишають простір.
- Закривають коптильню кришкою і ставлять на вогонь.
- Коли з’явиться дим, знижують силу вогню і підтримують таку інтенсивність протягом години.
- Після цього грудки тримають на відкритому повітрі близько трьох годин.
Для копчення краще використовувати тріски вишні, абрикоси або сливи. На дно коптильні кладуть чайну ложку цукру. Це додасть закуски карамельний колір.
В’ялена куряча грудка в духовці
Це швидкий і простий спосіб, який дозволяє отримати ароматну курятину вже через кілька годин. На три курячих грудки потрібні додаткові компоненти:
- маленька ложка кухонної солі;
- готова приправа для курки;
- три зубчики часнику.
Покрокове приготування:
- Філе готують до вялению традиційним методом і натирають сумішшю приправ, подрібнених часточок часнику і солі.
- М’ясо поміщають в блюдо і накривають кришкою. Тримають у камері холодильника близько трьох годин.
- Весь цей час періодично струшують шматочки.
- Далі філе підсушують серветками і прибирають сік.
- Крізь ґрати протягують м’ясні шматки і залишають у висячому положенні. Для закріплення можна використовувати шпажки.
- Грати встановлюють на самий верхній рівень шафи.
- Внизу розташовують деко для соку.
- Включають режим конвекції і в’ялять курку п’ять годин на мінімальній температурі.
Коли шматочки охолонуть їх дістають і нарізають напівпрозорими слайсами. В’ялена куряча грудка в духовці готова.
З паприкою в холодильнику
Для такого рецепта беруть певні компоненти:
- три курячих філе;
- п’ятдесят грам гранул часнику;
- половина маленької ложки куркуми;
- материнка звичайна;
- асорті сухих перців за бажанням;
- стакан хлориду натрію;
- столова ложка солодкої паприки.
Покрокова технологія виконання:
- У контейнер накладають половину солі, поміщають в неї курку і засипають частиною хлориду натрію. Філе повинно бути повністю покрито крупинками.
- Ємність затягують харчовою плівкою і накривають кришкою.
- Тримають її в холодильнику три дні. Періодично струшують.
- Через зазначений час м’ясо промивають у воді, обсушують.
- Потім тримають його в сухій тарі половину доби, помістивши в холодильну камеру.
- Змішують паприку з часником, куркумою, материнкою, перцем.
- Ретельно втирають суміш у філе.
- Обмотують окремо шматочки марлевою тканиною і ниткою.
- Підвішують в холодильнику на найвищому ярусі. Курка не повинна стосуватися інших продуктів.
- Через п’ять діб закуска готова.
Делікатес перед подачею нарізати тонкими пластами.
В’ялена куряча грудка в розсолі
Щоб приготувати ароматну і м’яку курятину в маринаді, беруть продукти за списком:
- 0,7 кілограма грудок;
- пара жмень цибулиння;
- літрова банка води;
- столова ложка чорного чаю;
- три великих ложки солі;
- дві великі ложки часникових гранул;
- дві великі ложки сахарози.
Готують в’ялену грудку таким чином:
- У каструлю кладуть лушпиння цибулі та чай.
- Додають хлорид натрію.
- Всипають цукор.
- Вливають воду і ставлять ємність на середній вогонь.
- Доводять складу до кипіння і варять близько семи хвилин.
- Відставляють і остуджують.
- Підготовлену курку кладуть в отриманий розсіл.
- Зверху мають плоску тарілку і встановлюють на неї вантаж.
- Все це залишають на холоді на добу.
- Після зливають розсіл, а м’ясо обсушують серветками.
Далі готують філе до вялению.
Діють наступним чином:
- У тарілку висипають часник.
- Додають до нього спеції за бажанням.
- Натирають курку приправами.
- Обгортають марлею і обв’язують мотузкою кожен шматочок.
- М’ясо підвішують на балконі взимку, але не сильний мороз. Можна в’ялити його в холодильнику.
- Через два-три дні філе розгортають і перекладають в пакет на половину доби.
Якщо курка вийде не дуже сухою, її можна витримати близько п’яти годин в духовці при самій низькій температурі і відкритих дверцях.
З гірчицею і соєвим соусом
Любителям гострого і пряного сподобається наступний рецепт, який передбачає використання певних продуктів:
- 1 ч. л. гірчиці;
- сім великих ложок соєвого соусу;
- дві-три курячі грудки;
- сушений подрібнений часник;
- суміш гострих перців.
Хід приготування:
- Гірчицю змішують з соєвим соусом.
- Додають за смаком перець і часник.
- М’ясо ріжуть не дуже товстими пластинками однакового розміру (приблизно чотири міліметри).
- Філе занурюють в маринад. Він повинен повністю покрити курку.
- Залишають м’ясо в холоді до ранку.
- Потім курку кладуть в сушарку і тримають від десяти до дванадцяти годин. В’ялять її при температурі сімдесят градусів.
Готовий продукт зберігають тиждень в темному прохолодному місці. М’ясне карпаччо ідеально поєднується з салатами зі свіжих овочів.