В’ялене м’ясо – це не просто закуска, а справжній вишуканий делікатес. Для в’ялення підходять абсолютно будь-яку сировину, але саме в’ялена яловичина є найпопулярнішим м’ясним блюдом у багатьох країнах світу. Яловичину можна маринувати в самих різних спеціях, варіанти обчислюються десятками, але для такої страви варто вибирати саме яловичу вирізку, так як навіть після сушіння таке м’ясо є м’яким.
Нюанси приготування в’яленого м’яса
Валяне яловичина в домашніх умовах – це не тільки вишуканий делікатес, але і якісний продукт, так як в процесі приготування ми не використовуємо консерванти, а тільки спеції і пряні трави. Домашнє в’ялене м’ясо добре ще й тим, що його можна довго зберігати і смачно нагодувати нежданих гостей. Приготувати такий делікатес не так складно, як може здатися на перший погляд, головне знати деякі тонкощі холодної сушки яловичини.
Для вяленья підходить свіже охолоджене м’ясо, краще, якщо це буде вирізка або шия. Коли ви використовуєте заморожений продукт, його потрібно розморозити тільки природним шляхом, ніякої гарячої води або мікрохвильовій печі.
До загального купажу спецій можна додати імбир, який поліпшить смак кінцевого продукту.
В’ялити м’ясо потрібно в добре провітрюваному приміщенні при кімнатній температурі. Влітку його можна повісити на балкон, тільки з сонячної сторони, а взимку – біля газової плити або над батареєю.
В’ялена яловичина – класичний рецепт
В’ялене м’ясо обожнюють практично все за його своєрідний смак і пряний аромат. Такий продукт у кожній країні має свою назву – хамон, бастурма, спек, прошутто. За допомогою сухого способу сушіння можна зробити в’ялену яловичину в домашніх умовах.
- 1 кг яловичої вирізки;
- 2 ложки меленого чорного перцю;
- 700 г морської солі;
- 1 ч. л. червоного перцю;
- 1 ч. л. сушеного часнику;
- 3 ч. л. паприки;
- 1 ложка прованських трав;
- 2 ложки коньяку.
Спосіб приготування:
- М’ясо очищаємо, промиваємо і якщо вам дістався великий шматок, то розрізаємо його на кілька частин.
- Готуємо суміш для сухої засолювання. Для цього змішуємо сіль з чорним перцем і коньяком.
- На дно широкої ємності викладаємо частина приготовленого складу, зверху кладемо шматочки м’яса і засипаємо їх залишилася засолкою. Щільно закутуємо ємність і ставимо в холодильник на добу, не забуваємо зливати рідину.
- Дістаємо м’ясо, обсушуємо і обмазують сумішшю з залишилися в мисці приправ.
- Заготівлю обертаємо кількома шарами марлі, обв’язуємо ниткою і підвішуємо на балконі або в холодильнику, тобто в тому приміщенні, де температура не опускається нижче 4-х градусів.
- Вялим яловичину від десяти днів до двох тижнів.
Готуємо по-вірменськи
Бастурма – це традиційне блюдо Вірменії, яке готують з великого шматка яловичини і гострої приправи під назвою чаман. В домашніх умовах засушити великий рулет з м’яса досить складно, тому його краще нарізати на тонкі смужки.
Інгредієнти:
- вирізка яловичини;
- 5 ложок спеції чаман;
- 5 ложок крупної солі;
- 1 ч. л. чорного перцю (меленого);
- 4 ложки червоного перцю (меленого);
- 1 ч. л. духмяного перцю;
- 2 головки часнику;
- 1 лавровий лист;
- щіпка зіри.
Спосіб приготування:
- Візьмемо широку ємність, дно закриємо паперовими серветками, зверху покладемо лаврове листя і посиплемо їх сіллю. На пряну підкладку викладаємо підготовлене м’ясо, присаливаем його, закриваємо серветками і встановлюємо гніт. Для цього можна взяти звичайну дощечку, покласти її на м’ясо, а зверху поставити банку з водою. Прибираємо всю конструкцію в холодильник на тиждень, при цьому кожен день потрібно перевіряти яловичину, перевертати, додати сіль і змінювати серветки, якщо вони сильно намокли.
- Готуємо обмазку. Для цього чаман подрібнюємо в тонкий порошок, висипаємо в ємність і поступово починаємо вливати воду до тих пір, поки суміш не придбає консистенцію рідкої сметани. Залишаємо на 30 хвилин і потім змішуємо з іншими спеціями.
- Дістаємо м’ясо, обсушуємо його на вітрі або за допомогою вентилятора. Прибираємо з нього зайву сіль, знову кладемо в широку ємність і ретельно обмазуємо приготованою сумішшю приправ. Товщина обмазки повинна бути від 0,5 до 1 див. Закриваємо посуд харчовою плівкою і ставимо в холодильник на добу.
- Після закінчення цього часу виймаємо м’ясо для завершальної просушування. Для цього підвішуємо його на нитки в сухому добре провітрюваному приміщенні. В залежності від вологості повітря бастурма може сушитися до тижня. На готовому в’яленому м’ясі обмазка добре тримається і при нарізці не сильно обсипається.
Спосіб готування в духовці
Приготувати в’ялене м’ясо можна і за одним добу з допомогою звичайного духової шафи. Пропонуємо вам рецепт традиційної американської закуски – м’ясні джерки. Мінімум часу і витрат, а в підсумку виходить насичене і щільне м’ясо, яке можна довго зберігати.
Інгредієнти:
- 800 г м’яса яловичини;
- 1 ложка солі;
- 1 ложка меленого перцю чилі;
- 1 ложка сушеного часнику.
Спосіб приготування:
- М’якоть яловичини нарізаємо тонкими пластинами, товщиною в кілька міліметрів. Для того щоб м’ясо було легше різати, його можна злегка заморозити.
- Потім кожен шматочок ретельно присмачую сумішшю з перцю, солі і часнику.
- Деко застеляємо пергаментом і розкладаємо по нього шматочки м’яса, ставимо в духовку на 3 години при температурі 110 градусів. В середині сушіння переверніть яловичі шматочки.
- Готовий продукт слід зберігати в герметичній упаковці.
В’ялена яловичина по-домашньому
Простий рецепт приготування смачної закуски дозволить вам насолодитися вишуканим делікатесом. І для цього зовсім не обов’язково купувати дорогі інгредієнти. Все, що від вас буде потрібно, – це свіже м’ясо, горілка і спеції. Замість горілки можна використовувати і інші спиртні напої, наприклад, коньяк.
Інгредієнти:
- 1 кг вирізки яловичини;
- 5 ложок цукру;
- 5 ложок солі;
- 3 ложки рослинного масла;
- 1 ч. л. чорного перцю (горошком);
- 150 мл горілки.
Спосіб приготування:
- Беремо харчової пакет, наливаємо туди олію, горілку і додаємо спеції. Добре все перемішуємо, викладаємо м’ясо і герметично зав’язуємо пакет.
- Струшуємо упаковку, щоб маринад оповив м’якоть, і кладемо заготовку в холодильник на три доби.
- Дістаємо м’ясо обсушуємо паперовим рушником, але ні в якому разі не промиваємо під водою. Даємо закуски підсохнути і після цього можна насолоджуватися смачним делікатесом.
Як в’ялити м’ясо у вині
Брезаола – це італійська страва з яловичини, яку перед сушінням попередньо замочують у вині.
На жаль, такий продукт на наших прилавках сьогодні не знайти, але не варто зневірятися, адже приготувати цю закуску можна в домашніх умовах.
Інгредієнти:
- 1 кг яловичої вирізки;
- 1 кг морської солі (великої);
- дев’ять ложок чорного перцю (крупного помелу);
- ложка орегано;
- ложка чебрецю;
- ложка сушеного часнику;
- ложка розмарину;
- ложка гострої паприки;
- ложка сушених ягід ялівцю;
- 250 мл червоного сухого вина.
Спосіб приготування:
- Для приготування в’яленого м’яса вирізку яловичини краще розрізати на дві рівні частини.
- У ємність висипаємо сіль і чорний перець крупного помелу (для цього можна взяти звичайні горошини і розмолоти їх).
- В окрему тару викладаємо шматочки м’яса і добре присипаємо їх сумішшю з солі і перцю, заливаємо вином. Накриваємо заготівлю і ставимо в холодильник на тиждень. За цей час м’ясо має змінити свій колір.
- Дістаємо яловичину, обсушуємо серветками, так як вона повинні бути абсолютно сухою.
- Тепер беремо залишилися спеції, перемішуємо і ретельно промазуємо м’ясо – повинна вийти «шуба», укутавшая м’ясну вирізку.
- Кладемо шматочки м’яса на марлю, загорнути їх в декілька шарів, перев’язуємо харчової ниткою і підвішуємо в холодильнику на тиждень.
Букети квітів з в’яленої яловичини
Не знаєте, що подарувати своєму чоловікові? Піднесіть йому букет, але не з квітів, а з в’яленої яловичини. Який мачо відмовиться від м’яса, а тим більше від такого делікатесу? «Квітами» з ніжними м’ясними пелюстками, крім іншого, дуже зручно прикрашати салати і закуски на святковому столі. Створити букет досить просто, якщо ви вмієте тонко нарізати м’ясо.
Для цього беремо шматок в’яленої яловичини і тонко нарізаємо його скибочками, які послужать бутонами. Потім ріжемо вздовж на невеликі смужки, тобто робимо стеблинки. З тонких скибочок крутимо бутони і за допомогою зубочисток нанизуємо їх на приготовані стеблинки. Ставимо букет у вазу або обв’язуємо красивою стрічкою.
Зберігання готового продукту
Багато хто вважає, що зберігати валеную яловичину потрібно так само, як і всі інші сушені продукти. Незважаючи на те, що делікатес має тривалий термін зберігання, він може зіпсуватися, якщо не виконати ряд умов.
- В’ялене м’ясо краще зберігати в герметичній упаковці. Для цього підходять звичайні контейнери з кришкою, вакуумні оболонки або герметичний харчової пакет.
- На упаковці рекомендується зробити маркування з датою виготовлення, щоб знати ступінь свіжості продукту.
- Різні види в’яленого м’яса слід зберігати окремо.
- Вода і жир надають величезний вплив на якість і термін зберігання в’яленого продукту. Тому, якщо ви помітили на м’ясі крапельки вологи або жиру, то приберіть їх паперовим рушником. А краще всього, покладіть серветки між шматочками яловичини. Вони будуть вбирати вологу, але потрібно міняти їх у міру зволоження.
- В залежності від того, де ви будете тримати м’ясо, залежить і термін його зберігання. Якщо планується тримати продукт в прохолодному місці, наприклад, в коморі, то таке м’ясо можна вживати в їжу протягом місяця, але не довше. Протягом півроку можна зберігати м’ясо в холодильнику і протягом року – в морозилці.