В’ялене м’ясо – це прекрасна закуска до святкового столу. В’ялиться воно досить довго, так що виділіть 2-3 тижні перед святами, щоб почати його готувати.
Як називається в’ялене м’ясо
Існує безліч рецептів приготування в’яленого м’яса, а також його назв. Як правило, назва відображає спосіб приготування такої страви. Найпопулярніші назви – бастурма, брезаола і суджук. Бастурма готується з яловичини, суджук – з баранини, козлятини, свинини. При цьому м’ясо нарізати маленькими шматочками. Брезаолу можна зробити з яловичини, маринадом йому служить вино.
В’ялена яловичина в домашніх умовах
Необхідні продукти:
- морська сіль – 1 кг;
- часникові зубчики – 4 шт.;
- паприка – 17 г;
- яловиче філе – 1 кг;
- сухий орегано – 20 г;
- чорний мелений перець – 15 г;
- чебрець – 20 г;
- розмарин – 20 р.
Процес приготування:
- Змішуємо в мисці морську сіль і мелений перець.
- З філе прибираємо плівки і розрізаємо його на 3 поздовжніх шматка.
- Готуємо форму. На її дно насипаємо половину всієї кількості суміші солі з перцем.
- На сіль викладаємо шматки м’яса і засипаємо іншим кількістю перцю і солі.
- Форму вкриваємо харчовою плівкою і закриваємо в холодильнику на 12 годин.
- По закінченні часу дістаємо м’ясо, відмиваємо від солі витираємо насухо, викладаємо на тарілку і знову закриваємо в холодильнику на 12 годин.
- З часнику чистимо шкірку і продавлюємо його в пресі.
- Змішуємо всі мелені прянощі, зазначені в складі рецепту, і додаємо часник.
- Отриманою сумішшю прянощів натираємо смужки м’яса з усіх сторін.
- Загортаємо шматочки в марлю чи не занадто щільно, перев’язуємо мотузкою і прибираємо залишаємо зберігатися в холодильнику протягом тижня.
- Час від часу перевертайте в’ялене м’ясо на іншу сторону.
- Після цього ріжемо його кружечками і насолоджуємося його дивовижним пряним смаком. Приємного апетиту!
Готуємо з свинини
В’ялена свинина з-за своєї жирності виходить не такою жорсткою, як яловичина і соковитим всередині.
Вам знадобиться:
- жменя коріандру;
- перець чилі – 2 шт.;
- свиняча вирізка – 1 кг;
- шавлія сушений – 30 г;
- перець мелений чорний – 40 г;
- коньяк – 30 мл;
- сіль – 1 кг.
Як приготувати в’ялене м’ясо:
- Видалити зі стручків перцю капелюшок і насіння і нарізати дрібними шматочками.
- З’єднуємо сіль, шавлія, мелений перець і шматочки чилі.
- Наливаємо в суміш коньяк і розмішуємо.
- Свинячу вирізку промиваємо і сушимо.
- У заздалегідь приготовлену для м’яса посуд викладаємо половину суміші прянощів. На неї викладаємо свинину. Верхнім шаром піде інша половина суміші коньяку і спецій.
- Ємність закриваємо харчовою плівкою і ставимо в холодильник.
- Через 12 годин змиваємо з м’яса залишилася на ньому сіль і просушуємо серветкою.
- Вкриваємо свинину марлею і зберігаємо в холодильнику її половину доби.
- Зерна коріандру подрібнюємо на тертці натираємо ними шматочки свинини.
- Назад загортаємо м’ясо в марлю і підвішуємо на мотузці в прохолодному провітрюваному приміщенні.
- Через 10 днів чудове смачне м’ясо буде готове.
В сушарці для овочів
Список інгредієнтів:
- аджика – за смаком;
- м’ясо свиняче – 0,5 кг;
- будь-які спеції на ваш смак;
- сіль – 45 р.
Поетапна інструкція:
- Зрізаємо зі свинини жир і плівки, промиваємо під краном і розрізаємо на дві частини.
- Натираємо їх сіллю, покласти в поліетиленовий пакет на добу. Періодично пакет потрібно струшувати.
- Після цього один шматок свинини очищаємо від солі і натираємо сумішшю прянощів.
- Іншу половину м’яса маринуємо в аджике.
- Через 5 годин обидва шматка поміщаємо на сушарку для овочів
- Свинина повинна сушитися за 3 години з кожного боку.
- Остуджуємо в’ялену свинини, ріжемо шматочками і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Як в’ялити курячу грудку
Склад рецепта:
- червона мелена паприка – 20 г;
- три курячих грудки;
- сіль – 45 г;
- червоний перець мелений – 6 м;
- шість зубчиків часнику;
- мелений чорний перець – 30 р.
Алгоритм дій:
- Три часникового зубчики продавлюємо через прес і з’єднуємо його з сіллю, паприкою, сіллю і перцем обох видів.
- Обробляємо водою під краном курячі грудки.
- Пряною сумішшю натираємо всі курячі шматочки, поміщаємо їх у просторий посуд, накриваємо плівкою і закриваємо в холодильнику.
- Залишаємо курку маринуватися в спеціях на 24 години.
- Після цього змиваємо з м’яса залишилася сіль і прянощі.
- Залишилися зубчики часнику подрібнюємо на тертці і обробляємо ними курку. Можна також натерти чорним меленим перцем.
- Вкриваємо м’ясо рушником і ставимо в холодильник ще на добу. Холодна сушка дозволяє м’яса залишитися соковитим і ніжним.
- Після цього вивішуємо курці на гаку в прохолодному приміщенні на три дні.
- Тепер нарізаємо ніжне смачне м’ясо на кружечки і подаємо до столу.
Рецепт у вині
В’ялення м’яса у вині займе більшу кількість часу. Але результат вартий того.
Вам знадобиться:
- насіння коріандру – 15 г;
- гвоздика – 5 шт;
- листя лаврушки – 5 шт.;
- яловичина – 1,5 кг;
- головка часнику;
- сіль – 30 г;
- сухий гострий перець – 5 р;
- сухе червоне вино – 0,3 л;
- мелений чорний перець – 10 г;
- кунжутне масло – 18 мл;
- кориця – 10 г;
- прованські трави – 15 р.
Як зробити в’ялене м’ясо своїми руками:
- Всі прянощі і сіль пересипте в одну миску і ретельно перемішайте.
- З усіх боків натираємо яловиче філе вийшла пряною сумішшю.
- У посуд для маринування наливаємо все вино і занурюємо в нього філе.
- Закрити ємність кришкою і відправляємо в холодильник на 10 днів.
- В середині строку перевертаємо м’ясо на іншу сторону.
- Після закінчення 10 днів виймаємо яловичину, насухо витираємо серветками і відбиваємо качалкою.
- Винний маринад проціджуємо через сито.
- Приправи, які залишилися в ситі поділяємо на дві частини.
- Першу частину намазуємо на одну сторону яловичину, поміщаємо її на марлю і обмазуємо другою частиною спецій іншу сторону м’яса. Загортаємо філе в марлю.
- Обмотуємо м’ясо мотузкою і підвішуємо над раковиною або тазом. Перші добу туди буде стікати рідина з філе.
- Після цього перешиваємо м’ясо в прохолодне приміщення на 25 днів.
- Після цього очищаємо яловичину від спецій і змащуємо кунжутним маслом.
- Залишилося порізати в’ялений делікатес на часточки і насолоджуватися чудовим смаком і ароматом.
Покрокове приготування в духовці
Список продуктів:
- спеції для м’яса – за смаком;
- свиняча вирізка – 1 кг;
- мелений чорний перець – 20 р;
- цукор – 4 г;
- червона паприка солодка – 15 г;
- цибуля – 2 шт.
Готуємо в духовці в’ялене м’ясо:
- Розрізаємо м’ясну вирізку на тонкі смужки довжиною 10 см, шириною – 5 див.
- Викладаємо їх у миску і засипаємо сухими приправами.
- Дуже дрібно шаткуємо цибулини і додаємо до основних інгредієнтів.
- Все перемішуємо і відправляємо під плівкою в холодильник на 15 годин.
- Включаємо духовку розігріваємо її до 70 градусів.
- На зубочистки нанизуємо шматочки ароматною свинини і розміщуємо їх на решітці в духовці. При цьому на піддон краще розкласти фольгу, щоб його не мити.
- Починаємо готувати м’ясо, прогріваючи духовку до 150 градусів.
- Як тільки вона прогрілася, вимикаємо її і сушимо свинину протягом 40 хвилин до повного охолодження духової шафи.
- Після цього знову включаємо його, доводимо до температури 70 градусів і продовжуємо готувати ще 2 години.
Як зберігати в’ялене м’ясо
Дуже важливо не тільки приготувати в’ялене м’ясо, але і після цього правильно його зберігати, щоб воно не стало занадто жорстким, або не зіпсувалося.
- Найкраще зберігається ласощі в герметичних банках або тканинних мішечках.
- Якщо ви проживаєте на території з жарким кліматом, то прибирайте в’ялене м’ясо в холодильник. Якщо ж клімат вашій місцевості прохолодний, можна зберігати делікатес на балконі або в іншому провітрюваному приміщенні.
- Щоб м’ясо не вбирала в себе вологу – оберніть його паперовим рушником. Так точно не заведеться цвіль.