В’ялене м’ясо – 6 рецептів в домашніх умовах

В’ялене м’ясо – це прекрасна закуска до святкового столу. В’ялиться воно досить довго, так що виділіть 2-3 тижні перед святами, щоб почати його готувати.

Як називається в’ялене м’ясо

Існує безліч рецептів приготування в’яленого м’яса, а також його назв. Як правило, назва відображає спосіб приготування такої страви. Найпопулярніші назви – бастурма, брезаола і суджук. Бастурма готується з яловичини, суджук – з баранини, козлятини, свинини. При цьому м’ясо нарізати маленькими шматочками. Брезаолу можна зробити з яловичини, маринадом йому служить вино.

В’ялена яловичина в домашніх умовах

Необхідні продукти:

  • морська сіль – 1 кг;
  • часникові зубчики – 4 шт.;
  • паприка – 17 г;
  • яловиче філе – 1 кг;
  • сухий орегано – 20 г;
  • чорний мелений перець – 15 г;
  • чебрець – 20 г;
  • розмарин – 20 р.

Процес приготування:

  • Змішуємо в мисці морську сіль і мелений перець.
  • З філе прибираємо плівки і розрізаємо його на 3 поздовжніх шматка.
  • Готуємо форму. На її дно насипаємо половину всієї кількості суміші солі з перцем.
  • На сіль викладаємо шматки м’яса і засипаємо іншим кількістю перцю і солі.
  • Форму вкриваємо харчовою плівкою і закриваємо в холодильнику на 12 годин.
  • По закінченні часу дістаємо м’ясо, відмиваємо від солі витираємо насухо, викладаємо на тарілку і знову закриваємо в холодильнику на 12 годин.
  • З часнику чистимо шкірку і продавлюємо його в пресі.
  • Змішуємо всі мелені прянощі, зазначені в складі рецепту, і додаємо часник.
  • Отриманою сумішшю прянощів натираємо смужки м’яса з усіх сторін.
  • Загортаємо шматочки в марлю чи не занадто щільно, перев’язуємо мотузкою і прибираємо залишаємо зберігатися в холодильнику протягом тижня.
  • Час від часу перевертайте в’ялене м’ясо на іншу сторону.
  • Після цього ріжемо його кружечками і насолоджуємося його дивовижним пряним смаком. Приємного апетиту!

Готуємо з свинини

В’ялена свинина з-за своєї жирності виходить не такою жорсткою, як яловичина і соковитим всередині.

Вам знадобиться:

  • жменя коріандру;
  • перець чилі – 2 шт.;
  • свиняча вирізка – 1 кг;
  • шавлія сушений – 30 г;
  • перець мелений чорний – 40 г;
  • коньяк – 30 мл;
  • сіль – 1 кг.
Дивіться також:  Бутерброди з авокадо – 6 рецептів приготування

Як приготувати в’ялене м’ясо:

  • Видалити зі стручків перцю капелюшок і насіння і нарізати дрібними шматочками.
  • З’єднуємо сіль, шавлія, мелений перець і шматочки чилі.
  • Наливаємо в суміш коньяк і розмішуємо.
  • Свинячу вирізку промиваємо і сушимо.
  • У заздалегідь приготовлену для м’яса посуд викладаємо половину суміші прянощів. На неї викладаємо свинину. Верхнім шаром піде інша половина суміші коньяку і спецій.
  • Ємність закриваємо харчовою плівкою і ставимо в холодильник.
  • Через 12 годин змиваємо з м’яса залишилася на ньому сіль і просушуємо серветкою.
  • Вкриваємо свинину марлею і зберігаємо в холодильнику її половину доби.
  • Зерна коріандру подрібнюємо на тертці натираємо ними шматочки свинини.
  • Назад загортаємо м’ясо в марлю і підвішуємо на мотузці в прохолодному провітрюваному приміщенні.
  • Через 10 днів чудове смачне м’ясо буде готове.

В сушарці для овочів

Список інгредієнтів:

  • аджика – за смаком;
  • м’ясо свиняче – 0,5 кг;
  • будь-які спеції на ваш смак;
  • сіль – 45 р.

Поетапна інструкція:

  • Зрізаємо зі свинини жир і плівки, промиваємо під краном і розрізаємо на дві частини.
  • Натираємо їх сіллю, покласти в поліетиленовий пакет на добу. Періодично пакет потрібно струшувати.
  • Після цього один шматок свинини очищаємо від солі і натираємо сумішшю прянощів.
  • Іншу половину м’яса маринуємо в аджике.
  • Через 5 годин обидва шматка поміщаємо на сушарку для овочів
  • Свинина повинна сушитися за 3 години з кожного боку.
  • Остуджуємо в’ялену свинини, ріжемо шматочками і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Як в’ялити курячу грудку

Склад рецепта:

  • червона мелена паприка – 20 г;
  • три курячих грудки;
  • сіль – 45 г;
  • червоний перець мелений – 6 м;
  • шість зубчиків часнику;
  • мелений чорний перець – 30 р.

Алгоритм дій:

  • Три часникового зубчики продавлюємо через прес і з’єднуємо його з сіллю, паприкою, сіллю і перцем обох видів.
  • Обробляємо водою під краном курячі грудки.
  • Пряною сумішшю натираємо всі курячі шматочки, поміщаємо їх у просторий посуд, накриваємо плівкою і закриваємо в холодильнику.
  • Залишаємо курку маринуватися в спеціях на 24 години.
  • Після цього змиваємо з м’яса залишилася сіль і прянощі.
  • Залишилися зубчики часнику подрібнюємо на тертці і обробляємо ними курку. Можна також натерти чорним меленим перцем.
  • Вкриваємо м’ясо рушником і ставимо в холодильник ще на добу. Холодна сушка дозволяє м’яса залишитися соковитим і ніжним.
  • Після цього вивішуємо курці на гаку в прохолодному приміщенні на три дні.
  • Тепер нарізаємо ніжне смачне м’ясо на кружечки і подаємо до столу.
Дивіться також:  Мексиканська кухня: особливості і традиції, рецепти найпопулярніших страв

Рецепт у вині

В’ялення м’яса у вині займе більшу кількість часу. Але результат вартий того.

Вам знадобиться:

  • насіння коріандру – 15 г;
  • гвоздика – 5 шт;
  • листя лаврушки – 5 шт.;
  • яловичина – 1,5 кг;
  • головка часнику;
  • сіль – 30 г;
  • сухий гострий перець – 5 р;
  • сухе червоне вино – 0,3 л;
  • мелений чорний перець – 10 г;
  • кунжутне масло – 18 мл;
  • кориця – 10 г;
  • прованські трави – 15 р.

Як зробити в’ялене м’ясо своїми руками:

  • Всі прянощі і сіль пересипте в одну миску і ретельно перемішайте.
  • З усіх боків натираємо яловиче філе вийшла пряною сумішшю.
  • У посуд для маринування наливаємо все вино і занурюємо в нього філе.
  • Закрити ємність кришкою і відправляємо в холодильник на 10 днів.
  • В середині строку перевертаємо м’ясо на іншу сторону.
  • Після закінчення 10 днів виймаємо яловичину, насухо витираємо серветками і відбиваємо качалкою.
  • Винний маринад проціджуємо через сито.
  • Приправи, які залишилися в ситі поділяємо на дві частини.
  • Першу частину намазуємо на одну сторону яловичину, поміщаємо її на марлю і обмазуємо другою частиною спецій іншу сторону м’яса. Загортаємо філе в марлю.
  • Обмотуємо м’ясо мотузкою і підвішуємо над раковиною або тазом. Перші добу туди буде стікати рідина з філе.
  • Після цього перешиваємо м’ясо в прохолодне приміщення на 25 днів.
  • Після цього очищаємо яловичину від спецій і змащуємо кунжутним маслом.
  • Залишилося порізати в’ялений делікатес на часточки і насолоджуватися чудовим смаком і ароматом.

Покрокове приготування в духовці

Список продуктів:

  • спеції для м’яса – за смаком;
  • свиняча вирізка – 1 кг;
  • мелений чорний перець – 20 р;
  • цукор – 4 г;
  • червона паприка солодка – 15 г;
  • цибуля – 2 шт.
Дивіться також:  Тефтелі з рисом – 11 смачних рецептів

Готуємо в духовці в’ялене м’ясо:

  • Розрізаємо м’ясну вирізку на тонкі смужки довжиною 10 см, шириною – 5 див.
  • Викладаємо їх у миску і засипаємо сухими приправами.
  • Дуже дрібно шаткуємо цибулини і додаємо до основних інгредієнтів.
  • Все перемішуємо і відправляємо під плівкою в холодильник на 15 годин.
  • Включаємо духовку розігріваємо її до 70 градусів.
  • На зубочистки нанизуємо шматочки ароматною свинини і розміщуємо їх на решітці в духовці. При цьому на піддон краще розкласти фольгу, щоб його не мити.
  • Починаємо готувати м’ясо, прогріваючи духовку до 150 градусів.
  • Як тільки вона прогрілася, вимикаємо її і сушимо свинину протягом 40 хвилин до повного охолодження духової шафи.
  • Після цього знову включаємо його, доводимо до температури 70 градусів і продовжуємо готувати ще 2 години.

Як зберігати в’ялене м’ясо

Дуже важливо не тільки приготувати в’ялене м’ясо, але і після цього правильно його зберігати, щоб воно не стало занадто жорстким, або не зіпсувалося.

  • Найкраще зберігається ласощі в герметичних банках або тканинних мішечках.
  • Якщо ви проживаєте на території з жарким кліматом, то прибирайте в’ялене м’ясо в холодильник. Якщо ж клімат вашій місцевості прохолодний, можна зберігати делікатес на балконі або в іншому провітрюваному приміщенні.
  • Щоб м’ясо не вбирала в себе вологу – оберніть його паперовим рушником. Так точно не заведеться цвіль.
Прокрутка до верху