Налитий сонцем, соковитий, яскравий, корисний і взагалі незамінний продукт на нашому столі – це помідор. З ним можна приготувати не просто салат, а пікантну і досить екзотичну закуску – в’ялені помідори. У нашій статті ви дізнаєтеся, як приготувати ароматні та ніжні в’ялені томати в домашніх умовах.
Як приготувати в’ялені помідори в домашніх умовах
Підсушені під палючими сонячними променями томати – це середземноморська закуска. Багато вважають, що у нас приготувати її неможливо, адже у нас немає таких умов. Але завдяки кухонній техніці наші господині все-таки навчилися робити це смачне блюдо. Залежно від способу обробки томатів, вони можуть бути в’яленими і печеними. Останні готуються швидше і після сушки продовжують залишатися м’ясистими, а для приготування в’ялених потрібно більше часу.
На батьківщині страви для в’ялення використовують певний вид томатів. При виборі головне врахувати, що овоч має бути щільним, не дуже соковитим, інакше ви отримаєте тільки сушену шкірку. Кращим вибором стануть томати сливовидні, черрі і невеликі помідори-«виноград».
В’ялені помідори – це смачна закуска, яка гарна сама по собі, а також з ними можна готувати м’ясні, рибні страви, пасту, піцу, брускетта і салати.
Їх можна приготувати в духовій шафі, в электросушке і мікрохвильовці. Для цього знадобиться два кіло томатів, масло оливи, трави (сухі і свіжі), трохи солі, перцю і часникові часточки.
В’ялені помідори в духовці
- Маленькі помідори ріжемо навпіл, великі-на чотири частини.
- Деко застеляємо пекарським папером і викладаємо овочі розрізом вгору, як можна щільніше один до одного.
- У чашці з’єднуємо 1,5 ч. л. солі, 2,5 ч. л. цукру і 1 ч. л. перцю. Кількість останнього можна зменшувати або збільшувати – все залежить від вашого смаку. Але цукровий пісок потрібен обов’язково, навіть якщо помідори на смак дуже солодкі. В процесі сушіння вони втрачають свою солодкість і стають кислими.
- Сумішшю ретельно обсипаємо кожну часточку, потім присипаємо пряними травами, розкладаємо зубчики часнику (5 – 7 штук) і поливаємо маслом оливи.
- Відправляємо томати в нагріту до ста градусів піч на дві години, якщо ви бажаєте отримати печені овочі. Для в’ялених потрібно жар на 20 градусів вище і час від 4 до 5 годин. Якщо ваша духовка не підтримує режим конвекції, то дверцята духовки потрібно злегка відкрити.
В’ялені томати слід зберігати в скляних баночках в холоді до декількох тижнів. Для цього в ємність потрібно влити трохи олії, на дно покласти пропущений через прес часник з подрібненими свіжими пряними травами. Потім викладіть в’ялені часточки пошарово з подрібненим часником і травами. Пустоти потрібно заповнити маслом. Щоб збільшити термін зберігання, томати можна додати бальзамічний оцет (на півлітрову баночку – дві ложки оцту).
В сушарці для овочів
В сушилі приготувати в’ялені помідори простіше, але процес буде довгим. Чим більше овоч, тим більше часу (від 9 до 17 годин). Головна перевага сушарки – це точність температурного режиму і рівномірний розподіл жару.
Томати так само розрізаємо і кладемо на піддон шкіркою вниз. На одному піддоні можна вмістити до кілограма овочів. Температура – 70 градусів, іноді піддони потрібно буде міняти місцями.
Головне, овочі не пересушити. Якщо з томатів сік не тече, значить, вони готові.
Як в’ялити томати в мікрохвильовці
Якщо вам терміново потрібні для рецепта в’ялені помідори, то використовуйте мікрохвильову піч для їх приготування. Для цього на плоскому блюді розкладаємо скибочки томатів, відправляємо в мікрохвильову піч, на приладі вибираємо граничну потужність і встановлюємо час на п’ять хвилин. Після сигналу не поспішаємо діставати овочі, а даємо їм час постояти в печі, хвилин десять.
Потім дістаємо продукти, виливаємо сік і знову підсушуємо на високій потужності три хвилини. Після сигналу вичікуємо три хвилини, дістаємо готові томати, розкладаємо їх по банкам і далі слідуємо інструкції, описаної вище.
Салат з в’яленими помідорами з куркою
Салат з в’яленими томатами і куркою – це легка, смачна і корисна закуска. У ній ідеально поєднуються овочі, багаті вітамінами і дієтичне м’ясо, тому після такої вечері не варто побоюватися за свою фігуру.
Інгредієнти:
- 370 г курячого філе;
- 110 мл олії;
- 60 г в’ялених томатів;
- помідори-черрі;
- болгарський перець;
- базилік;
- 70 г кедрових горішків;
- 30 мл лимонного соку.
Спосіб приготування:
- Філе птиці ріжемо тонкими брусочками і обсмажуємо до рум’яного кольору.
- Потім змішуємо з в’яленими томатами і часточками черрі.
- Заправляємо салат сумішшю з масла оливи, соку цитруса і спецій. Присипаємо базиліком і кедровими горішками.
Рецепт смачної піци
Італійські страви з в’яленими помідорами можуть бути самими різними. І яка ж Італія без піци? Пропонуємо простий, але дуже смачний варіант піци, який обов’язково оцінить ваша сім’я.
Інгредієнти:
- 280 г борошна;
- 40 мл олії оливи;
- 150 мл води;
- 6 г сухих дріжджів;
- ложка цукрового піску;
- вдвічі менше солі;
- 180 г м’ясного фаршу;
- в’ялені помідори (10 шт.);
- 240 г Моцарели;
- 1 ч. л. бальзамічного оцту.
Спосіб приготування:
- Першим кроком зробимо тісто для піци. Для цього в теплій воді розчинний дріжджі, насыплем цукор, сіль і наллємо масло. Потім введемо борошно і замісимо тісто. Дамо йому час відпочити.
- Для начинки обсмажимо м’ясний фарш
- Потім розкачуємо тісто колом і викладаємо на деко з пергаментом. На основі розподіляємо в’ялені томати, потім фарш і зверху – Моцарелу. Запікаємо в духовці 25 хвилин (температура – 200 °С).
- Готову піцу поливаємо бальзамічним оцтом і прикрашаємо черрі.
Готуємо брускетту
Брускетта – це просте традиційне блюдо в Італії. Основа закуски – багет, який подають з різними інгредієнтами, в тому числі, і з в’яленими помідорами.
Інгредієнти:
- один багет;
- в’ялені томати (7 шт.);
- 60 г Фети;
- базилік (свіжий або сушений).
Спосіб приготування:
- Багет ріжемо скибочками, кожен просочуємо оливковою олією і ставимо в духовку буквально на десять хвилин (температура – 180°С).
- В’ялені подрібнюємо овочі смужками. Якщо вони зовсім маленькі, то можна залишити їх цільними.
- Так само подрібнюємо базилік і Фету.
- На скибочки багета просто викладаємо інгредієнти: спочатку помідори, потім Фету і зверху базилік.
Паста з в’яленими помідорами
Паста – це шматочок Італії на вашому столі. Приготувати таку страву досить просто і швидко, головне, вибрати якісні макарони і правильно їх зварити. В пасту разом з в’яленими томатами можна додати будь-які овочі, а також м’ясо чи морепродукти.
Перш ніж перейти до рецепту, розповімо, як правильно зварити макарони.
На 100 г продукту потрібно літр води і 10 г солі. У італійців є навіть таке правило, як «1110», тобто 1000 (вода) + 100 (паста) + 10 (сіль).
Для страви візьмемо спагетті. Їх потрібно закладати тільки в киплячу воду кінчиками в окріп. Час варіння знаходимо на упаковці, то для страви нам потрібно зварити пасту аль данте, тобто, до повного розм’якшення. Готові вироби не промиваємо.
Інгредієнти:
- 170 г спагетті;
- 140 г копченої грудинки;
- 80 г в’ялених помідор;
- два зубці часнику;
- 120 г сиру;
- свіжий базилік.
Спосіб приготування:
- Копчену грудинку будь-якого м’яса нарізаємо соломкою і обсмажуємо до рум’яного кольору. Потім додаємо рубаний часник і смажимо дві хвилини.
- Викладаємо сушені помідори і через хвилину додаємо вже відварені спагетті. Приправляємо сіллю, перцем, перемішуємо і через хвилину гасимо вогонь.
- Пасту присипаємо тертим сиром і базиліком.
Закуска з Моцарелою
Сир «Моцарелла» володіє особливим смаком і має волокнисту структуру. Багато хто порівнює його з російським адигейський сиром, але різниця між ними колосальна. За смаком сир не солоний, тому чудово поєднується з різними інгредієнтами.
Інгредієнти:
- 220 г «Моцарели».
- По 120 г свіжого салату «Айсберг», «Крон» і «Романо».
- 200 г в’ялених томатів.
Спосіб приготування:
- У салатниці змішуємо салатні листя, потім кладемо до них в’ялені помідори і кубики «Моцереллы», перемішуємо.
- В якості заправки можна використовувати масло від в’ялених томатів або соус з ложечки італійського «Песто» і двох ложок оливкової олії.
Оригінальний хліб з томатами
Італійський хліб може бути самим різним, все залежить від технології приготування і смакових добавок. Сьогодні спробуємо спекти італійську чіабатту з в’яленими томатами.
Інгредієнти:
- 420 г борошна;
- 320 мл води;
- по 1 ч. л. солі і дріжджів;
- 60 г в’ялених помідор.
Спосіб приготування:
- Замішуємо тісто з води, борошна, солі і дріжджів. Залишаємо основу на 12 годин.
- Розкачуємо її рівним шаром, розподіляємо по ньому в’ялені помідори.
- Потім потрібно скласти пласт конвертом і розрізати його навпіл. Отримані коржики тримаємо в теплі годину, а потім запікаємо в духовці (час – 30 хвилин, температура – 220°С).
Оладки з сиром, кропом і в’яленими томатами
Пряні оладки з в’яленими помідорами стануть улюбленою стравою у вашій родині. Їх можна подавати зі сметаною, будь-яким соусом і овочами.
Інгредієнти:
- склянка ряжанки (варенець);
- п’ять ложок борошна (пшеничного);
- дві ложки борошна (кукурудзяного);
- одне яйце;
- 70 г сиру;
- 60 г в’ялених томатів;
- пучок кропу;
- 2 ч. л. цукру;
- 1 ч. л. пекарського порошку.
Спосіб приготування:
- Яйце збовтуємо з ряжанкою, додаємо підсолоджувач і щіпку солі. Потім вводимо всю борошно разом з розпушувачем.
- Кладемо натертий сир, подрібнені томати і кріп. Ретельно перемішуємо тісто.
- Ложкою викладаємо його на розпечене масло і смажимо оладки з двох боків до рум’яності.
Як посмажити з яловичиною
В’ялені томати відмінно доповнюють смак м’ясних страв.
Пропонуємо один із варіантів апетитного і ситного страви з яловичини.
Інгредієнти:
- 700 г молодої яловичини;
- в’ялені помідори (8 шт.);
- велика цибулина;
- оливки без кісточок (8 шт.);
- 60 мл білого вина (сухого).
Спосіб приготування:
- М’ясо розрізаємо на невеликі брусочки і обсмажуємо в олії до рум’яної скоринки, потім яловичину викладаємо в блюдо.
- У цьому ж маслі пасеруємо півкільця цибулі. Через три хвилини додаємо ложечку прованських трав, вливаємо вино і через дві хвилини повертаємо м’ясо. Наливаємо воду (бульйон) так, щоб вона дійшла до середини шару м’яса, солимо.
- Тушкуємо яловичину 40 хвилин, потім додаємо колечка оливок і тонкі смужки в’ялених помідор, чекаємо ще п’ять хвилин і вимикаємо вогонь.
В’ялені томати не обов’язково змішувати з іншими інгредієнтами, їх можна подати як самостійну закуску, наприклад, з хрусткими грінками, змазаними маслом, і листочками базиліку.