В’ялений гусак – це старовинне блюдо, якому вже понад 600 років. Його поява було обумовлено можливістю тривалого зберігання в’яленого м’яса, адже раніше люди не знали ні про яких консервантів і харчових добавках. Тому в старовину м’ясо або коптили, або в’ялили.
Класичний в’ялений гусак по-татарськи
В’ялений гусак – це старовинна страва, популярний серед тюркських народів. Рецепт його приготування передають з покоління в покоління. До речі, в Татарстані молодятам батьки на весілля підносять саме в’яленого гусака.
Спосіб приготування:
- Процес в’ялення починаємо з підготовки птиці. Першим ділом ріжемо тушку уздовж грудної кістки, прибираємо крила і шию.
- Далі птицю просочуємо сумішшю з солі і перцю. Сіль краще взяти морську, а перець – горошинами. Їх слід потовкти у ступці і змішати з солоними гранулами. Також можна взяти лаврове листя, покришити їх і змішати з іншими спеціями. Якщо говорити про пропорції, то на півкіло солі припадає дві ложки горошин перцю і пара пряних листя.
- Щоб процес в’ялення відбувався рівномірно, черевце птиці потрібно помістити розпірку. Можна взяти китайські палички, якщо вони підходять за розміром, або звичайні гілочки.
- Перекладаємо птицю на деко і залишаємо при кімнатній температурі на тиждень. Кожен день з тушки потрібно прибирати висохлу сіль і присмачувати її свіжою сумішшю спецій. Для чого це потрібно? Справа в тому, що в процесі в’ялення з гуся виділяється м’ясний сік разом з жиром і якщо ігнорувати такий процес, то в’ялене м’ясо буде мати неприємний присмак і аромат.
- Якщо до кінця тижня тушка птиці перестала виділяти рідину, можна приступати до наступного етапу. З гуся прибираємо зайву сіль, обертаємо тушку бавовняною тканиною і підвішуємо на мотузці. Лишаємо в такому положенні на два тижні, а краще на місяць, але вже в більш прохолодному місці. Якщо мова йде про квартиру, то відповідним приміщенням стане балкон або лоджія. У приватному будинку гусака можна залишити на горищі або в підвалі.
- В’ялену птицю нарізають тонкими скибочками, як хамон.
Спрощений рецепт
Процес приготування в’яленого гусака не так складний, як довгий. Потрібно набратися терпіння, щоб скуштувати домашній делікатес. Пропонуємо спрощений рецепт в’ялення птиці, правда і він дозволить скуштувати смачне в’ялене м’ясо тільки через три місяці.
Спосіб приготування:
- Беремо тушку, ретельно втираємо в неї крупинки солі і укладаємо в звичайний целофановий пакет. Його туго зав’язуємо, щоб всередину не потрапило повітря.
- Підвішуємо пакет з тушкою у прохолодному місці, наприклад, на лоджії, на три – чотири місяці.
- Дізнатися готовність м’яса можна за його кольором – якщо при розрізі воно буде червонувате, при цьому пружне і нагадує хамон, значить, ваш гусак завялился.
Як в’ялити з приправами
Сьогодні у домашніх умовах можна зробити в’ялене м’ясо з яловичини, свинини і будь-якої птиці. Деякі гурмани не люблять, коли для в’ялення використовують тільки сіль, тому пропонуємо приготувати гусака з приправами.
Спосіб приготування:
- На птицю вагою в 3 кг потрібно взяти головку часнику. Розбираємо її на зубчики, очистити від плівки і пропускаємо через прес. Подрібнений овоч перемішуємо з великими гранулами солі і присмачую одержаним складом підготовлену тушку гусака.
- Тепер потрібно зробити розсіл з приправами. Для цього в теплій воді розмішуємо солоні гранули, перець і коріандр. Беремо тканину, змочуємо її пряної рідиною і обмотуємо птицю.
- Підвішуємо тушку лапами вгору в прохолодному затемненому місці. У такому положенні гуска може вялиться до року, але вже через два місяці м’ясо можна пробувати на смак.
В’ялена птах в духовці
З допомогою духовки теж можна зробити гусака так, щоб насолодитися неповторним смаком в’яленого м’яса.
- Для цього в піалу висипаємо трохи чорного перцю, дві ложки солі і пів ч. ложки пекучого перцю.
- Беремо тушку і відокремлюємо м’ясо від кісток. Нарізаємо його невеликими скибочками, присмачую підготовленою сумішшю і чекаємо 15 хвилин.
- Шматочки птиці викладаємо на решітку так, щоб вони не стосувалися одного. Розігріваємо духовку до 40 градусів і залишаємо м’ясо вялиться на 12 годин.
Страви з в’яленого гусака
В’ялене м’ясо можна подати, як самостійну закуску, але для тих, хто не любить жирну їжу, шматочки можна висушити в духовці, щоб отримати смачні м’ясні чіпси до пива. Можна приготувати різні страви з птиці, в’яленої природним чином. Наприклад, добре з таким делікатесом варити апетитні супчики – домашню локшину або гороховий суп.
Локшина домашня
Для супу підходить будь-яка частина в’яленої птиці.
- Її потрібно залити водою і витримати три години.
- Після воду зливаємо, наливаємо чисту, кладемо моркву і неочищену головку ріпчастої цибулі. Варимо бульйон близько години.
- Потім навар проціджуємо і повертаємо на плиту. Як тільки він закипить, засипаємо локшину і варимо суп до готовності. Подаємо страву зі свіжою зеленню.
Гороховий суп з в’яленим гусаком
Для такого першого страви беремо 200 г в’яленого м’яса і 270 г гороху.
- Заливаємо інгредієнти водою і ставимо на плиту. Варимо до тих пір, поки м’ясо не стане м’яким.
- В процесі відварювання на поверхню бульйону буде спливати жир. Його знімаємо і кладемо в сковороду.
- Обсмажуємо на смальці подрібнену цибулю, потім посипаємо його борошном і перемішуємо. Тушкуємо пару хвилин і вимикаємо.
- За 15 хвилин до готовності супу вливаємо в нього соус і подаємо страву зі свіжою зеленню.
Як зберігати в’ялене м’ясо
На приготування в’яленого гусака буде потрібно не менше трьох місяців, але зате зберігати його можна до трьох років.
Важливо врахувати, що чим старше стає делікатес, тим він смачніший. Зберігати його потрібно в фользі або пергаменті, але тільки в підвішеному стані і в приміщенні, де температура не буде перевищувати семи градусів. Підійдуть затишні місця в підвалі або на горищі. Головне, щоб м’ясо було захищене від вітру і не мліло в теплі.
Поради та рекомендації по приготуванню
- В’ялити гусака краще в кінці листопада або на початку грудня. До цього часу він вже раскормлен і в селах починають різати птицю до новорічних свят.
- Крім солі, в рецепті в’ялення м’яса використовують перець. Краще взяти спецію горошком і потовкти її в ступці. Гострота і аромат вже подрібненої пакетованої приправи істотно поступаються якістю щойно змеленої перцю.
- При подачі на стіл м’ясо в’яленого гусака потрібно нарізати акуратно – чим тонше, тим смачніше.
Тепер ви знаєте, що в домашніх умовах можна приготувати справжній делікатес при мінімальних витратах. Так чому б не скористатися запропонованою ідеєю, щоб порадувати своїх домашніх неймовірно смачним ласощами?