В’єтнам займає лідируючу позицію у світі з виробництва кави, «засунувши» Бразилію на друге місце. Вперше зерна були завезені на територію цієї держави французами в середині 19 століття. Сьогодні ж кавові плантації тут займають величезні площі, і в’єтнамський кава користується популярністю не тільки на своїй Батьківщині, але і в європейських країнах, і в США.
Що являє собою в’єтнамський кави
У В’єтнамі тепер виробляються різні сорти ароматного напою, в тому числі і кави лювак, визнаний найдорожчим у світі. По-іншому цей каву називають «Копі Лувак», і він отримав свою популярність за рахунок специфічних способів обробки.
Сорт відноситься до різновидів преміум-класу та володіє неповторним смаком. Гурмани відзначають приємну легку гірчинку з карамельними нотками, а також тонкий, ледь вловимий аромат ванілі і шоколаду. У В’єтнамі цей напій роблять різними способами і п’ють в гарячому вигляді, так і з льодом.
В’єтнамський кави з посліду звірка — міф або правда
В Європі лювак нерідко називають «в’єтнамський кави з посліду звірка». Справа в тому, що на території цієї держави мешкають великі популяції тварин, назва яких звучить як «лювак», «мусанг» (іноді, масанг), або пальмова цивета. Вони відносяться до сімейства Виверровых, за зовнішнім виглядом і розміром нагадують тхора і є дрібними хижаками. Однак їх раціон складається не тільки з тваринної їжі, а також із фруктів, горіхів та інших рослинних компонентів, в тому числі, і кавових зерен.
З’їдені кавові боби не здатні повністю перетравитися у шлунку тварини, розщеплюється тільки м’якоть, а зерна виходять у непошкодженому, хоча і дещо зміненому вигляді. При цьому в процесі травлення вони піддаються ферментації, внаслідок чого втрачають характерну гіркоту.
Екскременти мусангов збирають, ретельно промивають і обсмажують отримані зернятка. З них готують незвичайний напій, дуже популярний серед туристів і гостей країни.
За легендою, місцеве населення дізналася про унікальні властивості такої кави зовсім випадково. Це сталося, коли хижі сивет знищили весь урожай кави, який вирощувала одна бідна родина. Спочатку люди дуже засмутилися, але потім виявили, що в екскрементах тварин містяться неперетравлені зерна. Від відчаю і безвиході вони піддали їх традиційній обробці, спочатку промивши, а потім обсмаживши, і продавали як звичайний кави. Тоді і з’ясувалося, що завдяки перебуванню в шлунку тварин, зерна придбали неповторний смак і аромат.
Як роблять каву лювак сьогодні
Висока вартість в’єтнамської кави лювак пояснюється тим, що його виробництво є досить складним процесом. Спочатку мусангов відловлюють і поселяють на фермах. А оскільки фермент, необхідний для переварювання м’якоті кави і додання зернам оригінального смаку, виробляється в їх організмі не постійно, а всього лише 6 місяців в році, у час, що залишився раціон звіряток складається з курятини, овочів і фруктів.
Коли настає потрібний момент, всі інші продукти виключають з меню звірів, і дають їм тільки кавові плоди. Щоб заощадити на утриманні тварин, їх відловлюють на один сезон, а потім випускають на волю. На наступний рік на фермах будуть проживати вже інші сивет. Крім того, як з’ясувалося, ці тварини не здатні розмножуватися в неволі, тому розводити їх не виходить.
Поширені сорти напою
На плантаціях В’єтнаму в основному вирощують такі сорти кави, як арабіка і робуста, інші ж різновиди не настільки популярні. Арабіка росте в північних регіонах країни, оскільки їй підходить більш прохолодний і сухий клімат. Робусті ж необхідні висока температура і підвищена вологість.
Найбільш відомими постачальниками кави на європейський ринок вважаються такі в’єтнамські компанії:
- Trung Nguyen (Чунг Нгуєн). Дата заснування цієї корпорації належить до 1996 році, але, незважаючи на молодість, компанія вважається самим відомим в’єтнамським брендом. Експорт продукції здійснюється в багато країн світу, а мережа фірмових кав’ярень відкрита в Японії, Таїланді, Сінгапурі, Китаї, США та Німеччини.
- Phuong Vy (Фон Ві). Цей виробник займається вирощуванням кави понад півстоліття, а випускається ним продукція відповідає світовому стандарту якості. Рецептура виготовлення кавових сумішей міститься в таємниці і передається у спадок.
- ME TRANG (Мечанг). Ця корпорація була заснована менше 20 років тому, але на сьогоднішній день на виробництві кави зайняті більше 1000 співробітників. «Мечанг» пропонує високоякісну продукцію в широкому асортименті і володіє власними кав’ярнями, які популярні не тільки у місцевого населення, але і серед приїжджих.
Перераховані корпорації випускають як елітні, так і доступну за ціною продукцію, в тому числі, і кава лювак. Висока вартість останнього пояснюється ще й тим, що, за статистикою, щодня його виробляють не більше 250 кг.
Як заварювати в’єтнамський кави
Перш ніж перейти до питання, як заварити в’єтнамський кави, необхідно ознайомиться зі спеціальним пристосуванням, яке використовується в процесі. Це прес-фільтр. Найчастіше він зроблений з алюмінію або нержавіючої сталі, а також відомі і дорогі екземпляри, виконані зі срібла.
Складається пристосування з підставки, преса, кришки і термостійкої ємності. Цей пристрій дозволяє зробити прекрасний напій потрібної фортеці.
Однак європейські господині давно навчилися готувати в’єтнамський каву в турці, кава-машини і френч-пресах.
Класичний рецепт через прес-фільтр для кави
Щоб заварити класичний в’єтнамський напій, фільтр для кави просто необхідний.
Для однієї порції потрібно такі інгредієнти:
- 2 – 3 чайні ложки кави;
- 100 мл крутого окропу.
Порядок роботи:
- Розібрати фільтр на частини і ретельно протерти їх серветкою.
- Встановити ємність в підставку, насипати кави і рівномірно розподілити його всередині.
- Вставити прес, без зусиль обертаючи ручку.
- Влити в ємність трохи окропу і почекати півхвилини, після чого додати решту воду. При цьому потрібно стежити, щоб рідина не закривала ручку преса повністю.
- Закрити посудину кришкою і дочекатися, поки напій почне виділятися по краплях. В середньому, щоб наповнити чашку, йде приблизно 5 – 7 хвилин.
Увага! При заварюванні кава має саме капати, а не випливати. Для цього потрібно утрамбувати його досить щільно, відрегулювати тиск так, щоб у хвилину виділялася не більше 50 крапель.
Варіант приготування зі згущеним молоком
Використовуючи спеціальне пристосування, можна приготувати каву по-в’єтнамськи зі згущеним молоком. Здавалося б, нічого нового в такому поєднанні компонентів немає, проте напій виходить просто приголомшливим.
Для приготування знадобиться:
- мелену каву;
- окріп;
- згущене молоко.
Порядок роботи:
- Покласти в склянку згущене молоко з розрахунку 1 столова ложка на келих.
- Встановити фільтр і заварити каву описаним вище способом.
- Коли кава пройде через пристосування, зняти фільтр з чашки.
В результаті вийде «листковий» напій, де внизу буде чітко видна біла лінія згущеного молока. Вміст потрібно акуратно перемішати, а потім подати в гарячому вигляді або додати в келихи крижані кубики.
В’єтнамський крижаний напій
Особливою популярністю серед туристів користується в’єтнамський крижаний кави.
Для його приготування знадобиться:
- 4 – 5 ложок кави;
- 400 мл води;
- 30 крижаних кубиків.
Порядок роботи:
- Приготувати міцну каву звичайним способом.
- Розлити напій по келихах. Зазначене кількість інгредієнтів розрахована на 2 порції.
- Насипати кубики льоду в напій.
Можна додати в напій згущене молоко, при цьому в його келих кладуть першим, а потім вливають кави і перемішують.
В’єтнамський кави з яйцем
При заварюванні каву до основних інгредієнтів можна додати яєчний жовток. Незважаючи на несподіване поєднання, напій вийде дуже смачним. Роблять його, як правило, в розрахунку на велику компанію, а саме на 7 – 8 келихів.
Для приготування знадобиться:
- 85 – 90 г кави;
- 1 яєчний жовток;
- 2,5 л окропу;
- 300 мл холодної очищеної води.
Послідовність дій:
- З’єднати мелену каву з яєчним жовтком і розтерти до однорідності.
- Розбавити компоненти деякою кількістю холодної води так, щоб вийшла пастоподібна суміш.
- Залити отриманий склад окропом, обережно розмішати і проварити кілька хвилин.
- Додати в напій холодну воду, що залишилася і дати постояти кілька хвилин.
Подають в’єтнамський кави з яйцем, попередньо процідивши крізь дрібне сито.
Оригінальний білий напій
У класичному рецепті до традиційних компонентів додають не тільки згущене молоко, але і коричневий цукор. Однак останній інгредієнт можна виключити, щоб кава не вийшов занадто солодким.
Для приготування 4 порцій знадобиться:
- 35 – 40 г меленої кави;
- 80 г згущеного молока;
- 120 мл вершків;
- 700 мл води;
- коричневий цукор за смаком;
- крижані кубики.
Порядок приготування:
- У вогнетривкому посуді довести до кипіння воду і ввести кави.
- Дати рідини покипіти протягом 10 хвилин, а потім ввести цукор і згущене молоко.
- Перемістити ємність в холодне місце на чверть години, попередньо добре перемішавши вміст.
- Розлити напій по келихах, не наповнюючи їх до країв, а потім ввести вершки.
Тепер залишиться тільки насипати в келихи потрібну кількість льоду і подати каву до столу.
Орієнтовні ціни на каву лювак
Оригінальний в’єтнамський кави можна придбати у спеціалізованих точках або через інтернет.
На сучасному ринку представлені як лювак в чистому вигляді, так і кавові суміші на його основі. У першому випадку за 100 м потрібно заплатити не менше 4000 рублів, ціна суміші залежить від того, яку частину від загального обсягу становить лювак.
На азіатських ринках пропонується величезна кількість кавової продукції, упакованої в пачки із зображенням мусанга – того самого звірка, задіяного у виробництві. При цьому вартість товару буде досить демократичною, від 4 доларів за кілограм. Слід знати, що в таких сумішах лювак присутня в мікроскопічних кількостях або ж не додано зовсім. Крім того, під виглядом цього елітного сорту часто продають штучно ферментовані зерна, переробки яких хижі звірі не брали ніякої участі.