Хто сказав, що вафельний торт – це обов’язково солодкий десерт? Він здатний бути чим завгодно – і самостійним другим блюдом, і закускою, ну, і десертом, звичайно, теж.
Торт з вафельних коржів зі згущеним молоком
Почнемо все-таки з солодкого продукту – популярного вафельного торта зі згущеним молоком. Щоб отримати смак дитинства, спечемо домашні вафлі самі. Які для цього рецепта потрібні продукти?
- борошно з пшениці і цукор-пісок – по склянці одного та іншого;
- натуральне коров’яче масло – 100 г;
- сметана (жирна)– ½ кілограма;
- сирі яйця – 2 штуки;
- волоські горіхи – не менше 150 грамів;
- згущене молоко (краще брати варену) – одна баночка;
- пекарський порошок – чайна ложка.
Першим ділом замісимо тісто. Розтоплюємо на водяній бані масло. Чекаємо, поки охолоне.
Виливаємо його в глибоку миску або каструлю. Всипаємо цукор-пісок, розбиваємо в миску яйця. Вміст потрібно перетворити в щільну білу піну, тому включаємо міксер. Коли буде готове, доливаємо склянку теплої води. Другий раз перемішати треба акуратно, ложкою. З’єднуємо борошно з розпушувачем в загальну масу і просіваємо. А далі повільно, тонким струменем всипаємо суміш сипучих продуктів в цукрово-яєчний складу. Тісто має вийти досить рідке, без грудочок. З нього напечем в электровафельнице золотистих вафель.
Тепер займаємося кремом. Згущене молоко і жирну сметану збиваємо з допомогою міксера, поки не вийде пишний крем. У нього вмішуємо подрібнені і трохи обсмажені ядерця горіхів. Солодким горіховим складом змащуємо кожен корж і збираємо торт. Не забуваємо змастити кремом верх і боки. І відправляємо на якийсь час в холодильнику, щоб просочився.
З сирним кремом
Вафельний торт з домашніх вафель з сирним кремом, як ви розумієте, теж відноситься до солодких десертів. Але він не настільки жирний, як попередній. Коржі зробимо таким же чином, як описано вище.
А крем створимо з:
- сиру – візьмемо 200 грамів;
- вершків 20-відсоткової жирності – 100 грамів;
- желатину – 10-грамового пакетика;
- цукрового піску – ½ склянки;
- ваніліну – крапелька.
Відразу заливаємо желатин теплою водою, дотримуючись інструкції на упаковці.
В емальованій каструлі змішуємо сир, ваніль, цукор-пісок і вершки. Всі перетворюємо в однорідний склад. Можна скористатися міксером. У майже готовий крем вливаємо желатин. Знову перемішати, але тепер уже без фанатизму, ложкою.
Залишимо масу в спокої на кілька годин нехай загусне. Коли крем знайде потрібну консистенцію, промазуємо їм коржі і складаємо один на інший. Бока і верхню частину торта теж не обходимо увагою.
Якщо такий крем здасться нудним, можна до загустіння додати в нього горішки, цукати, шоколадну крихту або подрібнені сухофрукти. Дітвора буде в захваті.
Рецепт з заварним кремом
Ще один варіант солодкого вафельного ласощі – використовувати заварний крем для торта. З такою добавкою десерт буде гарний у будь-якому випадку – хоч з власноруч спечених вафель або з вафельних коржів, куплених в супермаркеті. Але у другому випадку є значна перевага – економія часу.
Як піч вафлі, вже розповідали.
Якщо вони магазинні, приготуємо тільки крем з:
- молока – півлітра;
- сирих яєць – двох штук;
- вершкового масла – достатньо 100 грамів;
- цукру-піску – ½ склянки;
- борошна – 50 грамів.
Збиваємо яйця з цукром-піском краще міксером. Цукрово-яєчну суміш відправляємо на водяну баню. До речі, деякі рекомендують використовувати для приготування заварного крему тільки жовтки. Можна спробувати обидва способи й вирішити, що вам більше подобається.
Тоненьким струменем вливаємо молоко і, не зупиняючись, збиваємо. Як тільки побачимо, що суміш почала закипати, відправляємо борошно. Будемо робити це обережно, сипати прямо під лопаті міксера. Як тільки крем знайде густу однорідну консистенцію – вимкнемо прилад і знімемо посуд з печі.
Коли крем зовсім охолоне, додаємо в нього вершкове масло. Холодне! Не треба його розтоплювати! І знову даємо попрацювати міксери, поки продукт не стане «глянцевим». Все, можна застосовувати крем, і оформляти торт.
Покрокове приготування з шоколадом
Шоколадоголіки порадіють торту з вафель та шоколаду. Причому піч вафлі власними руками, зовсім не обов’язково. До наших послуг великий вибір готових напівфабрикатів від різних виробників.
Знадобляться продукти:
- коржі-вафлі – візьмемо шість штук;
- шоколад – плитка;
- вершкове масло – вистачить 200 грамів;
- цукор-пісок – ½ склянки достатньо;
- молоко – не менше 100 грамів;
- цукрова пудра і кокосова стружка – щоб вистачило для декору.
Спочатку розтоплюємо вершкове масло. Комусь зручно робити це на водяній бані, а хтось ставить каструлю безпосередньо на конфорку.
Чекаємо, поки масло остаточно попливе. Насипаємо цукор-пісок, кришимо шоколадку. Олійно-шоколадну субстанцію варимо протягом п’яти хвилин, не забуваючи помішувати. Коли маса придбає приємний однорідний колір, знімаємо. Чекаємо, коли «напівфабрикат» охолоне і перетвориться в шоколадний крем.
Можна приступати до складання. Робимо це аналогічно попереднім рецептами, не шкодуючи крему на кожен корж, верх і боки.
Ніч шоколадному торту належить провести в холодильнику. А потім прикрасити цукровою пудрою, кокосовою стружкою і відправити на стіл.
З начинкою з м’яса і грибів
Від десертів переходимо до більш «серйозних» страв, які можуть слугувати повноцінним обідом. Саме до цієї категорії належить «Наполеон» з грибами і курятиною.
Для нього знадобляться:
- вафельні коржі – 7 штук;
- відварена куряча грудка – 200 грамів;
- цибулина;
- варена морква – два коренеплоду;
- печериці (мариновані, але негострі) – баночка;
- яйця, зварені круто, пара штук;
- солодкий перець;
- майонез і спеції;
- часник – хоча б три зубки.
Подрібнюємо гриби і цибульну голівку. Їх доведеться трохи обсмажити на сковороді з рослинним маслом – буквально дві-три хвилини. Як тільки вся рідина випарується, додаємо в цибульно-грибну суміш порізану курятину, дуже дрібно порубаний часник, сіль і вибрані спеції. Прогріваємо ще хвилину.
З перчин знімаємо шкірку, прибираємо насіння, нарізаємо так дрібно, як тільки зможемо. Щоб робити це було зручніше, можна на дві хвилини відправити перець в мікрохвильовку.
Моркву і яйця пропускаємо через тертку з середніми отворами: кожен компонент натираємо в окрему миску і відправляємо до нього по зубку часнику, обробленому часничницею.
Приступаємо до збірки «Наполеона». Всі коржі покриваємо майонезом.
Далі виконуємо певну послідовність: на перший – грибну начинку, на другий – яйця, на третій – морквяно-часникову суміш. Все повторити ще раз. А сьомий корж покрошим – це буде присипка для змащені майонезом верху і боків.
Торт з готових вафельних коржів з оселедцем
Ще один оригінальний торт – з оселедцем — послужить прекрасною закускою. Для швидкості процесу не будемо робити вафельні коржі самі, принесемо з магазину.
Нам знадобляться:
- коржі – 7 штук:
- філе оселедця – 200 грамів;
- печериці – не менше 300 грамів;
- цибульні головки – пара штук;
- морква (середня);
- майонез (в ідеалі домашній) – 200 грамів;
- твердий сир – достатньо 100 грамів;
- зелень.
У чашу блендера закладаємо філе риби і порізану цибулину. Подрібнюємо. Потім таким же чином переробляємо по черзі: обсмажені з другої цибулиною гриби, сир, моркву. Останню закладаємо в «рукав» і відправляємо в мікрохвильову піч. Потужність 900 Вт і сім хвилин – і можна діставати.
Настав час збирати закусочний торт. Перший корж покриваємо шаром цибулі і оселедця, другий – грибами з цибулею, не шкодуючи, майонезом, третій корж ховаємо під морквою, а її – під майонез. Повторюємо послідовність ще раз або два — наскільки вистачить начинки. Самий верхній шар повинен вийти з моркви з майонезом. Густо засипаємо його тертим сиром і зеленню.
Повна готовність наступає після «відпочинку» в холодильнику. І чим довше торт простоїть, тим краще різати.