Вафлі – старовинне ласощі: вважається, що ця страва з борошна, яєць і молока першими винайшли стародавні китайці. А сучасна назва цілком могло статися від французького слова wafla (медові соти по-нашому) з-за своєрідною поверхні десерту. І яким би ви його не приготували – хрустким, м’яким, пишним або тонким – можете бути впевнені, що довго він не протримається: через п’ять хвилин все буде з апетитом з’їли.
Класичний варіант – легко і смачно
Традиційні рецепти домашніх вафель у вафельниці прості у виконанні і не вимагають якихось екзотичних інгредієнтів. Усі потрібні продукти зазвичай є на кухні в кожної господині. Процес приготування не займає багато часу, і порадувати домочадців улюбленими солодощами можна в будь-який момент.
Звичайні
Заглядаємо в холодильник і кухонні шафки, дістаємо все необхідне:
- 0,5 кіло борошна;
- чверть кіло маргарину (вершкового) або вершкового масла;
- стільки ж цукрового піску;
- лимончик (з нього знімемо шкірку і дрібно-дрібно поріжемо);
- воду;
- ванильку.
Готуємо тісто, ретельно змішуючи всі складові. Пам’ятаємо, що воно повинно вийти редковатым. Так що якщо треба, додаємо водички. Заливаємо в нашу вафельницю (розподіляти ложкою не знадобиться – тісто розтечеться само). Печемо від трьох до шести хвилин.
Вершкові
Випічка таких теж не являє собою чогось особливого.
Що може знадобитися для вафель?
- ½ Склянки борошняного порошку;
- 100-125 грамів вершкового масла (можна використовувати маргарин, і краще, якщо він буде вершковим);
- столова ложка цукру-піску;
- яєчка (чотири штуки);
- вершки (чотири-п’ять столових ложок цілком вистачить);
- ванилька (на ваш смак);
- вода.
Заводимо тісто.
Щоб будь-які вафлі не перетворилися в обгорілі «поліна», завжди потрібно заздалегідь вафельницю розігріти і змастити її «соти» маслом (якщо немає протипригарного покриття).
Электровафельница в допомогу
Сьогодні старі «бабусині» чавунні вафельниці успішно замінили електричні прилади, набагато більш легкі і зручні. Випічка в таких виходить нітрохи не гірше. Ті, хто спробує спорудити десерт за рецептом вафель для электровафельницы, наведеним нижче, самі зможуть в цьому переконатися. А заодно розпрощаються з міфом, що «хрускіт» солодощів забезпечують яйця. Тому що готувати ми будемо без них.
Знадобляться наступні компоненти:
- від 400 до 450 грамів борошна,
- від 200 до 250 грамів цукру-піску;
- півтора склянки води;
- стопка рослинного масла;
- ванилька;
- сіль;
- чайна ложка соди (її потрібно буде погасити оцтом).
Робимо наші хрусткі вафлі.
Спечемо по-віденськи
Чим відрізняється від інших наступний спосіб? Своїми складовими. Замість води ласощі готуються на молоці. Є ще одна особливість – в тісто додається ром або ромова есенція, що забезпечує страві чудово яскравий аромат.
Отже, щоб вийшли саме віденські вафлі, запасаємося такими продуктами:
- склянкою борошна;
- чотирма свіженькими яєчками (якщо яйця великі, досить трьох);
- цукровим піском (візьмемо близько 200 грамів);
- столовою ложкою дріжджів (маються на увазі сухі);
- ромом (або його есенцією);
- ванількою;
- молоком (2,5 склянки цілком вистачить).
Далі діємо за планом.
Робимо, як в Бельгії
Власне, не існує єдиного «еталонного» рецепту, яким користуються у Бельгії кондитери, щоб спекти вафлі: варіантів предостатньо. Але є один дуже в країні популярний. Кажуть, саме їм користуються вуличні торговці в Брюсселі. Секрет в тому, що в тісто для вафель входить мінеральна газована вода. Спробуємо спекти вафлі по-бельгійськи і ми.
Для цього знадобляться:
- стакан молочка;
- мінералка з газом – 100 мл;
- борошно – 300-350 грамів;
- вершкове масло – 150-200 грамів;
- чайна ложечка розпушувача для тіста (сода цілком підійде);
- ¾ Склянки цукру-піску.
Поступаємо згідно інструкції приготування.
Шоколадні вафлі
Можна полити готові вафлі розплавленим шоколадом, і вони отримають вишуканий смаковий відтінок. А можна піти й іншим шляхом – піч їх з шоколадного тіста. Щоб зробити таке, потрібно какао. Дешевий кондитерський какао-порошок, звичайно, не допускається. Але смак виробу буде не ахти. Так що краще не економити, а купити імпортний продукт, який на 90% складається саме їх бобів какао. В тісто його йде зовсім небагато, а виходить дуже апетитно.
Нам знадобляться:
- чотири штучки свіжих яєчок середньої величини;
- півтори столові ложки какао (хорошої якості);
- до 250 грамів борошна;
- десь 150 грамів масла (не рослинної);
- 180-200 грамів цукру-піску;
- коньяк/ром;
- на кінчику ложки сіль.
Починаємо процес.
Для шанувальників пива
Якщо намічаються дружні посиденьки за келихом пива, не можна бігти в магазин чи кіоск за фабричними сухариками і не труїтися цією хімією. Пиво чудово доповнять вафлі, спечені будинку. Але для такого випадку вони будуть солодкими.
Тісто вымешаем з:
- 2-х столових ложок борошна;
- 2-х крупненьких картоплин;
- 3-х курячих яєць;
- ста грамів масла (мається на увазі вершкове);
- ¼ Чайної ложечки солі;
- половинки склянки збитих вершків (в ідеалі 30% жирності);
- ½ Чайної ложки приправ (що любите – кмин, коріандр, тертий мускат і так далі).