Вафлі домашні – сім рецептів у вафельниці

Вафлі – старовинне ласощі: вважається, що ця страва з борошна, яєць і молока першими винайшли стародавні китайці. А сучасна назва цілком могло статися від французького слова wafla (медові соти по-нашому) з-за своєрідною поверхні десерту. І яким би ви його не приготували – хрустким, м’яким, пишним або тонким – можете бути впевнені, що довго він не протримається: через п’ять хвилин все буде з апетитом з’їли.

Класичний варіант – легко і смачно

Традиційні рецепти домашніх вафель у вафельниці прості у виконанні і не вимагають якихось екзотичних інгредієнтів. Усі потрібні продукти зазвичай є на кухні в кожної господині. Процес приготування не займає багато часу, і порадувати домочадців улюбленими солодощами можна в будь-який момент.

Звичайні

Заглядаємо в холодильник і кухонні шафки, дістаємо все необхідне:

  • 0,5 кіло борошна;
  • чверть кіло маргарину (вершкового) або вершкового масла;
  • стільки ж цукрового піску;
  • лимончик (з нього знімемо шкірку і дрібно-дрібно поріжемо);
  • воду;
  • ванильку.

Готуємо тісто, ретельно змішуючи всі складові. Пам’ятаємо, що воно повинно вийти редковатым. Так що якщо треба, додаємо водички. Заливаємо в нашу вафельницю (розподіляти ложкою не знадобиться – тісто розтечеться само). Печемо від трьох до шести хвилин.

Вершкові

Випічка таких теж не являє собою чогось особливого.

Що може знадобитися для вафель?

  • ½ Склянки борошняного порошку;
  • 100-125 грамів вершкового масла (можна використовувати маргарин, і краще, якщо він буде вершковим);
  • столова ложка цукру-піску;
  • яєчка (чотири штуки);
  • вершки (чотири-п’ять столових ложок цілком вистачить);
  • ванилька (на ваш смак);
  • вода.

Заводимо тісто.

  • Масло (або маргарин) обережно розтоплюємо. Стежимо, щоб не закипіло.
  • Вбиваємо в нього яйця і заважаємо (недовго, але старанно).
  • У нас вийшла рідина. Додаємо в неї вершки, знову заважаємо. Тепер черга сухих інгредієнтів – цукрового піску, борошна і ваніліну. Все треба об’єднати (міксером користуватися не будемо, будемо діяти ложкою).
  • Щоб тісто вийшло текучим (але не занадто), додаємо воду. Ще раз працюємо ложкою.
  • Тепер черга за вафельницей. Ллємо в неї тісто і випікаємо вкусняшки.
  • Щоб будь-які вафлі не перетворилися в обгорілі «поліна», завжди потрібно заздалегідь вафельницю розігріти і змастити її «соти» маслом (якщо немає протипригарного покриття).

    Дивіться також:  Царська ватрушка – 7 рецептів сирної випічки в духовці і мультиварці

    Электровафельница в допомогу

    Сьогодні старі «бабусині» чавунні вафельниці успішно замінили електричні прилади, набагато більш легкі і зручні. Випічка в таких виходить нітрохи не гірше. Ті, хто спробує спорудити десерт за рецептом вафель для электровафельницы, наведеним нижче, самі зможуть в цьому переконатися. А заодно розпрощаються з міфом, що «хрускіт» солодощів забезпечують яйця. Тому що готувати ми будемо без них.

    Знадобляться наступні компоненти:

    • від 400 до 450 грамів борошна,
    • від 200 до 250 грамів цукру-піску;
    • півтора склянки води;
    • стопка рослинного масла;
    • ванилька;
    • сіль;
    • чайна ложка соди (її потрібно буде погасити оцтом).

    Робимо наші хрусткі вафлі.

  • Всі сухі компоненти – борошно, цукор, сіль і ванілін – змішуємо в загальний порошок.
  • Додаємо масло і перетворюємо суміш в масу, схожу на кашку з крихт.
  • Потім робимо «рідку сметану» — для цього додамо воду і включимо міксер.
  • В схоже на сметану тісто додаємо соду (вже гашене). Потрібно перемішати ще раз.
  • Электровафельница вже нагрілася. Наливаємо в центр ложку тесту. Через 50-60 секунд перший «хрустик» буде готовий.
  • Спечемо по-віденськи

    Чим відрізняється від інших наступний спосіб? Своїми складовими. Замість води ласощі готуються на молоці. Є ще одна особливість – в тісто додається ром або ромова есенція, що забезпечує страві чудово яскравий аромат.

    Отже, щоб вийшли саме віденські вафлі, запасаємося такими продуктами:

    • склянкою борошна;
    • чотирма свіженькими яєчками (якщо яйця великі, досить трьох);
    • цукровим піском (візьмемо близько 200 грамів);
    • столовою ложкою дріжджів (маються на увазі сухі);
    • ромом (або його есенцією);
    • ванількою;
    • молоком (2,5 склянки цілком вистачить).

    Далі діємо за планом.

  • Для початку займаємося яйцями. Відокремлюємо білки від жовтків. Перші перетворюємо в повітряну масу. Останні збиваємо в піну (треба, щоб вийшла густа) і ставимо в холодильник.
  • Після висипаємо в жовткову піну борошно і сіль. Гарненько обробляємо міксером або блендером, поки не вийде однорідна консистенція.
  • Далі беремося за молочні продукти. Масло розтоплюємо. Молоко гріємо, щоб стало кімнатним. Не поспішаємо, повільно, слабкою цівкою, виливаємо все в тісто. В результаті змішування грудок залишитися не повинно.
  • Залишилося додати сіль, ванілін, ром, а також дріжджі. Завершують «компанію» інгредієнтів збиті білки.
  • Після них остаточно тісто перемішуємо. Далі воно повинно недовго – приблизно двадцять хвилин настоятися.
  • Останній крок: в середину вафельниці ложкою наливаємо тісто. Чудовий аромат буде сигналом, що віденська вафелька готова.
  • Дивіться також:  Компот з чорної смородини

    Робимо, як в Бельгії

    Власне, не існує єдиного «еталонного» рецепту, яким користуються у Бельгії кондитери, щоб спекти вафлі: варіантів предостатньо. Але є один дуже в країні популярний. Кажуть, саме їм користуються вуличні торговці в Брюсселі. Секрет в тому, що в тісто для вафель входить мінеральна газована вода. Спробуємо спекти вафлі по-бельгійськи і ми.

    Для цього знадобляться:

    • стакан молочка;
    • мінералка з газом – 100 мл;
    • борошно – 300-350 грамів;
    • вершкове масло – 150-200 грамів;
    • чайна ложечка розпушувача для тіста (сода цілком підійде);
    • ¾ Склянки цукру-піску.

    Поступаємо згідно інструкції приготування.

  • Починаємо з яєць. Розбиваємо їх. Поділяємо на жовтки і білки. Останні присаливаем. Міксером перетворюємо в піну. Прибираємо в холодильник.
  • Масло розтоплюємо (але не даємо занадто сильно нагрітися, і тим більше закипіти). Молоко доводимо до кімнатної температури.
  • Яєчні жовтки сластим. В отриману суміш вливаємо олію. Злегка присаливаем і заважаємо другий раз.
  • В окрему глибоку піалу зсипаємо борошно і соду. Повільною тонкою цівкою вводимо молоко. За ним – солодку жовткову масу.
  • Далі підуть піна з білків і мінералка.
  • Тесту потрібно надати однорідну консистенцію, а потім час відправляти його порціями в вафельницю.
  • Шоколадні вафлі

    Можна полити готові вафлі розплавленим шоколадом, і вони отримають вишуканий смаковий відтінок. А можна піти й іншим шляхом – піч їх з шоколадного тіста. Щоб зробити таке, потрібно какао. Дешевий кондитерський какао-порошок, звичайно, не допускається. Але смак виробу буде не ахти. Так що краще не економити, а купити імпортний продукт, який на 90% складається саме їх бобів какао. В тісто його йде зовсім небагато, а виходить дуже апетитно.



    Нам знадобляться:

    • чотири штучки свіжих яєчок середньої величини;
    • півтори столові ложки какао (хорошої якості);
    • до 250 грамів борошна;
    • десь 150 грамів масла (не рослинної);
    • 180-200 грамів цукру-піску;
    • коньяк/ром;
    • на кінчику ложки сіль.
    Дивіться також:  Голландські вафлі – 8 рецептів приготування в мультипекаре і в электровафельниці

    Починаємо процес.

  • Масло відправляємо на водяну баню, чекаємо, коли розтане.
  • «Кличемо на підмогу» міксер, щоб змішати сіль, цукровий пісок та яйця.
  • Міксер продовжує працювати, а ми тоненьким струменем вливаємо в яєчну масу топлене масло.
  • Повільним потоком вводимо в суміш борошно і какао. Додаємо наш запашний алкогольний напій. Розмішуємо (знову ж, з допомогою міксера), поки не зникнуть всі грудочки.
  • Щоб кожна вафелька добре пропеклась, буде достатньо півхвилинки. Поки гарячі, звернемо в трубочки. Для особливих любителів шоколаду додамо його ще трохи — поллємо кілька штук розтопленим шоколадом. Розкладемо, щоб не торкалися один одного і не злипалися. Коли выстынут, красиво розмістимо на ошатному блюді і запропонуємо гостям.
  • Для шанувальників пива

    Якщо намічаються дружні посиденьки за келихом пива, не можна бігти в магазин чи кіоск за фабричними сухариками і не труїтися цією хімією. Пиво чудово доповнять вафлі, спечені будинку. Але для такого випадку вони будуть солодкими.

    Тісто вымешаем з:

    • 2-х столових ложок борошна;
    • 2-х крупненьких картоплин;
    • 3-х курячих яєць;
    • ста грамів масла (мається на увазі вершкове);
    • ¼ Чайної ложечки солі;
    • половинки склянки збитих вершків (в ідеалі 30% жирності);
    • ½ Чайної ложки приправ (що любите – кмин, коріандр, тертий мускат і так далі).

    Готуємо закуску до пива.

  • Картоплини варимо «в мундирах». «Мундири» знімаємо. Поки овочі не охололи, протираємо через сито.
  • У картоплю кладемо масло, жовтки яєць і вершки. Пам’ятаємо про солі. Все це збиваємо (міксером або блендером), поки не вийде однорідний склад.
  • У нього – вибрані спеції і густу пінку з збитих білків. Вимішуємо останній раз (недовго).
  • Піч будемо при 200 С. Для кожної вафлі досить 3-4 хвилини. Якщо хочеться більшого хрускоту, тримаємо в вафельниці близько 5-6 хвилин.
  • Прокрутка до верху