Варена картопля: калорійність, 3 способи варіння і 3 рецепта страв з вареної картоплі

Картопля багато називають другим хлібом, адже його подають не тільки у вигляді гарніру, але використовують у приготуванні найрізноманітніших страв. Але не всі знають, що варену картоплю може принести людському організму неоціненну допомогу. Яку саме – дізнайтеся з нашої статті.

Калорійність та енергетична цінність вареної картоплі

Про те, що картопля є смачним і незамінним для багатьох страв продуктом, знають всі. Але про її харчової цінності знають небагато. А адже в ній багато мінеральних солей і цінних для організму амінокислот. Також відвареної картопля містить калій і фосфор. Крім того, в такому коренеплоді є вітамін С, цинк, залізо, йод і багато інших корисних компонентів. Але існує один нюанс – чим довше лежить картопля у вашій коморі, тим користі в ньому стає менше.

Багато вважають, раз картопля відноситься до ситних продуктів, значить, він шкідливий. Насправді, його калорійність і поживність залежать від віку плода, а також від способу його приготування та інгредієнтів, що межують з ним в готовому блюді.

Так, на 100 г молодої вареної картоплі припадає всього 67 Ккал, в старому коренеплоді кілокалорій буде трохи більше – 83 одиниці.

Калорійність вареної картоплі в шкірці складе 90 Ккал на кожну сотню грам. Додавши до нього сметану, ви отримаєте страва «вагою» 95 Ккал. Вершкове масло поповнить організм 120-ю Ккал, а обожнювана багатьма оселедець – 145-ю Ккал.

Якщо говорити про користь, то такий овоч можна включати в раціон навіть людям з гастритом або загостреною виразкою, адже в ньому є клітковина, яка не подразнює слизову шлунка. Також картопля корисна тим, хто страждає захворюваннями нирок і серця, завдяки калію, який звільняє організм від зайвої рідини. Як відомо, в картоплі присутній крохмаль, знижує рівень холестерину. Правда, такий вуглевод може заподіяти і шкоду, підвищивши рівень цукру в крові, тому діабетикам обговорюваний коренеплід варто є в обмеженій кількості.

Дивіться також:  Брокколі — 23 рецепта приготування вдома

Ще один підступний елемент, який є в картоплі, – це соланін. Токсична речовина особливо добре себе почуває в позеленілих і пророслих бульбах. Тому від таких плодів краще відмовитися. Якщо це неможливо, то проросла картопля слід замочити в прохолодній воді на кілька годин, щоб знизити концентрацію соланіну.

Як правильно варити картоплю на плиті

Картопля готують безліччю способів, створюючи воістину дивовижні страви. Але ми почнемо з самого простого – вареного.

Для цієї мети краще взяти бульби середнього розміру, без яких-небудь дефектів.

Більш великі допустимо розділити на часточки, але невеликі картоплини швидше варяться. Крім того, розрізаний коренеплід при варінні втрачає частину своїх корисних властивостей.

  • Очищаємо бульби, складаємо в сотейник, наливаємо холодну воду і ставимо ємність на плиту.
  • Як тільки вода закипить, зменшуємо вогонь, додаємо сіль і варимо продукт до повної готовності.

От і все. Картопля, варена на воді, можна подавати до столу або використовувати як інгредієнт для інших страв.

Спосіб варіння в мундирі в мультиварці

Багато господинь вважають за краще відварювати картоплю «в мундирі» саме з допомогою модної сьогодні кухонної «помічниці», адже вона зберігає більшість цінних речовин, які присутні в коренеплоді.

Для варіння картоплі можна задавати різні програми, ну краще віддати перевагу режиму «Варка» або «На пару».

  • Картопляні бульби добре промиваємо, складаємо в чашу, наливаємо воду до поверхні бульб.
  • Вибираємо потрібну опцію, встановлюємо час на 30 хвилин. У процесі можна відкривати кришку приладу, щоб перевірити готовність продукту.

Відварити картоплю в мундирі можна в режимі «Плов», але в процесі приготування відкривати кришку не можна до звукового сигналу. На півкіло картоплі середніх розмірів потрібно півтори склянки води. У такій програмі готову картоплю знизу трохи підсмажиться.

Дивіться також:  Кролик тушкований з картоплею – 7 рецептів

Також можна скористатися програмами «Гасіння» і «Випічка». Кришку в процесі відкривати можна, але час приготування слід збільшити до 40 хвилин.

Готуємо молода картопля

Молода картопля є самим смачним і корисним. Ароматні бульби з тонкою, просвечивающейся шкіркою, политі топленим маслом і присипані кропом, – хіба можна відмовитися від такого гарніру?! Але, як же правильно його зварити?

Варто відзначити, що молода картопля не чистять ножем. У таких бульб дуже тонка шкірка, тому її просто зскрібають.

  • Картоплю промивають і закладають у вже вируючу воду.
  • Через п’ять хвилин додають сіль, зменшують полум’я і відварюють продукт до готовності.
  • Як тільки бульби будуть готові, зливаємо з них воду.
  • Кладемо топлене масло, посипаємо картоплю рубаним кропом, накриваємо кришкою, струшуємо і витримуємо десять хвилин.

Готовність краще перевіряти зубочисткою, а не ножем, щоб бульби не розпалися на частини. Часу на приготування йде приблизно 20 хвилин. Головне-не переварити коренеплоди, інакше вони просто раскрошатся.

Багато господинь бульби відразу заливають водою і після цього ставлять ємність на вогонь. Так варити картоплю теж можна, але є ризик, що він вийде водянистим.

Салат з вареною картоплею

Рецептів картопляних салатів сотні.

Для приготування закуски можна використовувати молоді і старі бульби, головне, не затягувати процес варіння, щоб картопля не кришилась, а тримала форму.

З безлічі рецептів пропонуємо ситний, добрий, простий американський картопляний салат.

Інгредієнти:

  • півкіло картоплі;
  • три яйця;
  • великий плід солодкого перцю;
  • два маринованих огірка;
  • цибулина;
  • два стебла селери;
  • ч. ложка зернової гірчиці;
  • дві ложки яблучного оцту;
  • 130 мл майонезу.

Спосіб приготування:

  • Першим ділом замаринуем цибулю. Для цього овоч подрібнюємо і заливаємо його яблучним оцтом.
  • Картоплю і яйця відварюємо, потім нарізаємо кубиками. Інші овочі подрібнити так само.
  • У салатницю викладаємо всі інгредієнти разом з цибулею. Приправляємо закуску сіллю і перцем, заправляємо соусом з майонезу і зерновий гірчиці.
Дивіться також:  Тефтелі як у садку – 8 рецептів з підливою

Смачна картопляна запіканка

Картопляна запіканка стане ситним та смачним блюдом для обіду або вечері. В якості начинки можна взяти будь-яке м’ясо, овочі або рибу. Ми ж будемо готувати запіканку з фаршем з свинини і яловичини.

Інгредієнти:

  • півкіло м’ясного фаршу;
  • вісім бульб картоплі;
  • два великих яйця;
  • 120 г сиру;
  • три ложки борошна;
  • приправи, зелений лук.

Спосіб приготування:

  • У підсоленій воді відварюємо картоплю, потім робимо з нього пюре і охолоджуємо.
  • Після, додаємо яйця, подрібнений зелений лук і борошно, все перемішуємо.
  • В промаслений форму викладаємо частину пюре, посипаємо його тертим сиром.
  • Потім робимо начинку з м’ясного фаршу, яку так само присипаємо сиром.
  • Закриваємо м’ясо залишилися пюре, змащуємо його поверхню сметаною і притрушиваем панірувальними сухарями.
  • Відправляємо запіканку в духовку на 40 – 45 хвилин (температура – 180 °С).

Оладки з вареної картоплі

Картопляні оладки можна подати на сніданок або до вечері разом з будь-яким соусом. Ця закуска обов’язково порадує своєю ніжною структурою і м’яким смаком.

Інгредієнти:

  • 420 г картоплі;
  • одне яйце;
  • 35 мл молока;
  • по дві ложки олії і борошна;
  • спеції, кріп.

Спосіб приготування:

  • Картоплю відварюємо і готуємо пюре.
  • Як тільки «толченка» охолоне, додаємо в неї яйце, вливаємо молоко, додаємо спеції і ретельно все перемішуємо (можна блендером).
  • Якщо маса вийшла занадто рідкою, то всипаємо борошно. У рецепті вказано дві ложки, але можливо, буде потрібно більше.
  • Тепер залишилось покласти рубаний кріп і посмажити оладки на олії до рум’яного кольору.

Сподіваємося, наша стаття допомогла розібратися, наскільки корисним може виявитися картоплю. Від такого продукту не варто відмовлятися, адже він ситний, смачний і чудово поєднується з різноманітними інгредієнтами. Страви з вареної картоплі завжди припадуть до речі і виручать господиню, поспішаючу нагодувати сім’ю або неочікуваних гостей.

Прокрутка до верху