Картопля багато називають другим хлібом, адже його подають не тільки у вигляді гарніру, але використовують у приготуванні найрізноманітніших страв. Але не всі знають, що варену картоплю може принести людському організму неоціненну допомогу. Яку саме – дізнайтеся з нашої статті.
Калорійність та енергетична цінність вареної картоплі
Про те, що картопля є смачним і незамінним для багатьох страв продуктом, знають всі. Але про її харчової цінності знають небагато. А адже в ній багато мінеральних солей і цінних для організму амінокислот. Також відвареної картопля містить калій і фосфор. Крім того, в такому коренеплоді є вітамін С, цинк, залізо, йод і багато інших корисних компонентів. Але існує один нюанс – чим довше лежить картопля у вашій коморі, тим користі в ньому стає менше.
Багато вважають, раз картопля відноситься до ситних продуктів, значить, він шкідливий. Насправді, його калорійність і поживність залежать від віку плода, а також від способу його приготування та інгредієнтів, що межують з ним в готовому блюді.
Так, на 100 г молодої вареної картоплі припадає всього 67 Ккал, в старому коренеплоді кілокалорій буде трохи більше – 83 одиниці.
Калорійність вареної картоплі в шкірці складе 90 Ккал на кожну сотню грам. Додавши до нього сметану, ви отримаєте страва «вагою» 95 Ккал. Вершкове масло поповнить організм 120-ю Ккал, а обожнювана багатьма оселедець – 145-ю Ккал.
Якщо говорити про користь, то такий овоч можна включати в раціон навіть людям з гастритом або загостреною виразкою, адже в ньому є клітковина, яка не подразнює слизову шлунка. Також картопля корисна тим, хто страждає захворюваннями нирок і серця, завдяки калію, який звільняє організм від зайвої рідини. Як відомо, в картоплі присутній крохмаль, знижує рівень холестерину. Правда, такий вуглевод може заподіяти і шкоду, підвищивши рівень цукру в крові, тому діабетикам обговорюваний коренеплід варто є в обмеженій кількості.
Ще один підступний елемент, який є в картоплі, – це соланін. Токсична речовина особливо добре себе почуває в позеленілих і пророслих бульбах. Тому від таких плодів краще відмовитися. Якщо це неможливо, то проросла картопля слід замочити в прохолодній воді на кілька годин, щоб знизити концентрацію соланіну.
Як правильно варити картоплю на плиті
Картопля готують безліччю способів, створюючи воістину дивовижні страви. Але ми почнемо з самого простого – вареного.
Для цієї мети краще взяти бульби середнього розміру, без яких-небудь дефектів.
Більш великі допустимо розділити на часточки, але невеликі картоплини швидше варяться. Крім того, розрізаний коренеплід при варінні втрачає частину своїх корисних властивостей.
- Очищаємо бульби, складаємо в сотейник, наливаємо холодну воду і ставимо ємність на плиту.
- Як тільки вода закипить, зменшуємо вогонь, додаємо сіль і варимо продукт до повної готовності.
От і все. Картопля, варена на воді, можна подавати до столу або використовувати як інгредієнт для інших страв.
Спосіб варіння в мундирі в мультиварці
Багато господинь вважають за краще відварювати картоплю «в мундирі» саме з допомогою модної сьогодні кухонної «помічниці», адже вона зберігає більшість цінних речовин, які присутні в коренеплоді.
Для варіння картоплі можна задавати різні програми, ну краще віддати перевагу режиму «Варка» або «На пару».
- Картопляні бульби добре промиваємо, складаємо в чашу, наливаємо воду до поверхні бульб.
- Вибираємо потрібну опцію, встановлюємо час на 30 хвилин. У процесі можна відкривати кришку приладу, щоб перевірити готовність продукту.
Відварити картоплю в мундирі можна в режимі «Плов», але в процесі приготування відкривати кришку не можна до звукового сигналу. На півкіло картоплі середніх розмірів потрібно півтори склянки води. У такій програмі готову картоплю знизу трохи підсмажиться.
Також можна скористатися програмами «Гасіння» і «Випічка». Кришку в процесі відкривати можна, але час приготування слід збільшити до 40 хвилин.
Готуємо молода картопля
Молода картопля є самим смачним і корисним. Ароматні бульби з тонкою, просвечивающейся шкіркою, политі топленим маслом і присипані кропом, – хіба можна відмовитися від такого гарніру?! Але, як же правильно його зварити?
Варто відзначити, що молода картопля не чистять ножем. У таких бульб дуже тонка шкірка, тому її просто зскрібають.
- Картоплю промивають і закладають у вже вируючу воду.
- Через п’ять хвилин додають сіль, зменшують полум’я і відварюють продукт до готовності.
- Як тільки бульби будуть готові, зливаємо з них воду.
- Кладемо топлене масло, посипаємо картоплю рубаним кропом, накриваємо кришкою, струшуємо і витримуємо десять хвилин.
Готовність краще перевіряти зубочисткою, а не ножем, щоб бульби не розпалися на частини. Часу на приготування йде приблизно 20 хвилин. Головне-не переварити коренеплоди, інакше вони просто раскрошатся.
Багато господинь бульби відразу заливають водою і після цього ставлять ємність на вогонь. Так варити картоплю теж можна, але є ризик, що він вийде водянистим.
Салат з вареною картоплею
Рецептів картопляних салатів сотні.
Для приготування закуски можна використовувати молоді і старі бульби, головне, не затягувати процес варіння, щоб картопля не кришилась, а тримала форму.
З безлічі рецептів пропонуємо ситний, добрий, простий американський картопляний салат.
Інгредієнти:
- півкіло картоплі;
- три яйця;
- великий плід солодкого перцю;
- два маринованих огірка;
- цибулина;
- два стебла селери;
- ч. ложка зернової гірчиці;
- дві ложки яблучного оцту;
- 130 мл майонезу.
Спосіб приготування:
- Першим ділом замаринуем цибулю. Для цього овоч подрібнюємо і заливаємо його яблучним оцтом.
- Картоплю і яйця відварюємо, потім нарізаємо кубиками. Інші овочі подрібнити так само.
- У салатницю викладаємо всі інгредієнти разом з цибулею. Приправляємо закуску сіллю і перцем, заправляємо соусом з майонезу і зерновий гірчиці.
Смачна картопляна запіканка
Картопляна запіканка стане ситним та смачним блюдом для обіду або вечері. В якості начинки можна взяти будь-яке м’ясо, овочі або рибу. Ми ж будемо готувати запіканку з фаршем з свинини і яловичини.
Інгредієнти:
- півкіло м’ясного фаршу;
- вісім бульб картоплі;
- два великих яйця;
- 120 г сиру;
- три ложки борошна;
- приправи, зелений лук.
Спосіб приготування:
- У підсоленій воді відварюємо картоплю, потім робимо з нього пюре і охолоджуємо.
- Після, додаємо яйця, подрібнений зелений лук і борошно, все перемішуємо.
- В промаслений форму викладаємо частину пюре, посипаємо його тертим сиром.
- Потім робимо начинку з м’ясного фаршу, яку так само присипаємо сиром.
- Закриваємо м’ясо залишилися пюре, змащуємо його поверхню сметаною і притрушиваем панірувальними сухарями.
- Відправляємо запіканку в духовку на 40 – 45 хвилин (температура – 180 °С).
Оладки з вареної картоплі
Картопляні оладки можна подати на сніданок або до вечері разом з будь-яким соусом. Ця закуска обов’язково порадує своєю ніжною структурою і м’яким смаком.
Інгредієнти:
- 420 г картоплі;
- одне яйце;
- 35 мл молока;
- по дві ложки олії і борошна;
- спеції, кріп.
Спосіб приготування:
- Картоплю відварюємо і готуємо пюре.
- Як тільки «толченка» охолоне, додаємо в неї яйце, вливаємо молоко, додаємо спеції і ретельно все перемішуємо (можна блендером).
- Якщо маса вийшла занадто рідкою, то всипаємо борошно. У рецепті вказано дві ложки, але можливо, буде потрібно більше.
- Тепер залишилось покласти рубаний кріп і посмажити оладки на олії до рум’яного кольору.
Сподіваємося, наша стаття допомогла розібратися, наскільки корисним може виявитися картоплю. Від такого продукту не варто відмовлятися, адже він ситний, смачний і чудово поєднується з різноманітними інгредієнтами. Страви з вареної картоплі завжди припадуть до речі і виручать господиню, поспішаючу нагодувати сім’ю або неочікуваних гостей.