Магазинна ковбаска останнім часом перестала задовольняти запити покупців: надто сумнівні часом бувають її складові, так і смак часто не дуже приємний. Варена ковбаса в домашніх умовах набагато більш корисна і менш небезпечна, так і фінансових витрат на її приготування буде дещо менше. Тому варто засукати рукави і приступити до виготовлення власного м’ясного делікатесу.
Класична варена ковбаса в домашніх умовах
Нестаріюча класика є і в цьому рецепті.
Щоб у підсумку вийшов кілограмовий батон ковбаси, знадобляться наступні продукти:
- м’ясо – яловичина (вищий сорт) та свинина (не занадто жирна) по 0,4 і 0,35 кг відповідно;
- 0,1 кг шпику;
- 2-3 яєчка;
- 0,1 кг подрібненого часнику (можна натерти на дрібній тертці);
- 1,5 ложечки солі;
- приправи: мелені перець чорний, духмяний, мускатний горіх і цукор в загальній кількості 3 р.
В якості оболонки будуть використовуватися добре промиті яловичі або свинячі кишки достатнього діаметра (приблизно 5-6 см). Цей продукт можна замінити штучним.
Процедура приготування полягає в наступних діях:
Обробка високими температурами проходить в 2 етапи:
Після процедур виріб охолоджують у холодній воді. Калорійність готового продукту досить висока: 257 ккал на 0,1 кг.
Простий і швидкий рецепт приготування
Спрощений рецепт приготування ковбаси тільки з одним видом термообробки – варінням – припускає наступний склад інгредієнтів:
- м’ясо: курка (півкіло), зварений язик (0,2 кг);
- 2 яйця (білки);
- стакан молочних вершків (20%);
- часточка часнику;
- мелені спеції: зіра, чорний і гострий перець по ½ ложечки;
- ложечка паприки;
- сіль (скільки потрібно).
Етапи приготування домашньої ковбаси:
Останній етап можна замінити готування на пару. Тільки в цьому випадку виріб буде готуватися не менше години.
Варено-копчена ковбаса
Для приготування копченого делікатесу обов’язково знадобиться коптильня.
Якщо така є, то можна сміливо готувати необхідні продукти:
- кілограм м’яса – свинина або яловичина (краще, якщо і те, і інше);
- сало 600 г;
- ложечка цукру;
- ложка (без гірки) солі.
Якщо яловичини більше, то цукру і солі беруть дещо більше (приблизно на пів-ложечки).
Готується варено-копчена ковбаса досить довго – не менше 10 годин.
Приготування варено-копченої ковбаси:
Після термообробки батон охолоджують у холодній воді (близько 10 хвилин).
По ГОСТу
Для створення цієї Гостівської ковбаси знадобляться наступні інгредієнти:
- м’ясо: яловиче (вищий сорт) і свиняче (не дуже жирне) в кількості 0,25 і 0,7 кг відповідно;
- 0,1 кг шпику;
- пара яєць;
- ложка молока;
- подрібнений зубчик часнику;
- суміш спецій (чорний і запашний мелені перець, мускатний горіх, цукор) – половину ложечки.
Також знадобиться натуральна (кишки) або штучна оболонка.
Створити делікатес за таким рецептом нескладно:
Важливо запам’ятати, що чим більше яловичини в ковбасі, тим вище повинна бути температура варіння готового виробу.
Як приготувати з курки?
Самий недорогий варіант приготування делікатесу – домашня варена ковбаса з курки.
Для створення курячої ковбаски знадобляться:
- кілограм філе курки;
- 4 яєчних білка;
- склянку з чвертю сметани;
- сіль, спеції (скільки потрібно).
Готується така ковбаса не менше 1,5 години.
Приготування включає наступні етапи:
Після варіння продукт викладають на тарілку і остуджують.
Ковбаса без кишок – у фользі
Не кожному сподобається упаковувати фарш кишки (досить трудомістка справа, якщо немає спеціального обладнання). Набагато простіше загорнути сформований батон у фольгу і зварити його в такому вигляді.
Щоб приготувати свинячу ковбасу таким способом, потрібно виконати наступні дії:
Приготувати подібним чином можна і яловичий делікатес:
Рецепт для мультиварки
Зробити варену ковбасу можна з допомогою мультиварки. Основна відмінність від звичайного способу – програмований режим термообробки. Готувати вироби в мультиварці можна з будь-якого вищевказаним рецептом. Можна скористатися іншим варіантом, в якому для приготування продукту використовується суміш яловичини і індички.
Інгредієнти:
- м’ясо: по 2 кг індички і яловичини;
- 0,3 л води;
- приправи: мускатний горіх, мелені перець та лавровий лист, прованські трави – за смаком;
- 3-4 зубчики часнику;
- сіль – скільки буде потрібно;
- солоні кишки.
Приготування:
Перед варінням ковбаски можна піддати півгодинний термообробці в духовій шафі, як у класичному рецепті. Тоді їх можна буде подати до столу, минаючи етап смаження.