Варено-копчена ковбаса
Для приготування копченого делікатесу обов’язково знадобиться коптильня.

Якщо така є, то можна сміливо готувати необхідні продукти:
- кілограм м’яса – свинина або яловичина (краще, якщо і те, і інше);
- сало 600 г;
- ложечка цукру;
- ложка (без гірки) солі.
Якщо яловичини більше, то цукру і солі беруть дещо більше (приблизно на пів-ложечки).
Готується варено-копчена ковбаса досить довго – не менше 10 годин.
Приготування варено-копченої ковбаси:
Яловиче м’ясо подрібнюють, додають сіль і цукор, добре перемішують.
Фарш прибирають в ємність і, накривши, плівкою, залишають настоюватися при температурі 3-4°С приблизно 6 годин.
Свинину і шпик подрібнюють ножем і змішують з яловичим фаршем, коли він настоїться.
Готовою масою наповнюють оболонку, зав’язують її кінці і проколюють у декількох місцях, щоб повітря при термообробці не розірвав оболонку.
Вироби відправляють в коптильню на пару годин для обробки високою температурою (90-100°С). Готові ковбаски повинні бути коричнево-червоними.
Останній етап приготування – варіння приблизно годину.
Після термообробки батон охолоджують у холодній воді (близько 10 хвилин).