У давнину варене сало вважалося їжею бідняків, але зараз цей продукт можна зустріти навіть в меню дорогих ресторанів, настільки вишуканим може бути його смак при правильному приготуванні. Дуже смачним виходить варене сало, приготована різними способами: в банці, пакеті, з цибулевої лушпинням і спеціями.
Варене сало — найсмачніший рецепт
За цим рецептом можна смачно приготувати навіть дуже тонке сало без м’ясних прошарків, просто в такому випадку буде потрібно ще один додатковий інгредієнт – куряча грудинка. Спеції для страви можна брати абсолютно будь-які, орієнтуючись на переваги своєї сім’ї.
Список продуктів:
- 2000 р тонкого свинячого сала без м’ясних прошарків;
- 400 г курячої грудинки без шкірки;
- 100 г моркви;
- часник, сіль і спеції за смаком.
Рецепт приготування вареного сала покроково:
- Розділити шматок сала на пластини, які буде зручно згорнути в рулет. Кожен отриманий шматок добре задобрити сіллю, спеціями, зверху розкласти тонкі пластинки часнику і кружечки моркви.
- Якщо сало без м’ясної прошарку, зверху покласти пластини, вирізані з курячої грудки, яку також посолити.
- Згорнути пластини сала рулетами, зв’язати щільно нитками і відварювати в киплячій воді на повільному вогні приблизно півтори-дві години. Щоб зберегти м’ясні і сальні соки, можна відправити рулет у киплячу воду, попередньо сховавши його в харчовій пакет.
В цибулинні
Сало варене в цибулинні виходить не тільки смачним, але і дуже красивим, завдяки золотистого відтінку. Але щоб відвар не зіпсував улюблену каструлю, варто вибирати посудину, яка легко миється.
Пропорції всіх необхідних продуктів для приготування смачного сала:
- 800 г свинячого сала з м’ясним прошарком;
- 1500 мл фільтрованої води;
- 15-20 г лушпиння цибулі (приблизно з 7-8 середніх цибулин);
- 225 г солі;
- 25-30 г часнику;
- 5 середніх лаврових листочків;
- 5 горошин запашного перцю;
- 3 г суміші перців.
Черговість дій:
- Сольовий розчин довести до кипіння. Цибульне лушпиння старанно вимити, опустити в киплячу воду і проварити 5-7 хвилин.
- Шматок сала розрізати на три-чотири рівні частини і опустити в каструлю з киплячою лушпинням. Проварити 10 хвилин після закипання, а потім ще чверть години витримати в розсолі, вимкнувши плиту. Для відварювання чудово підходить сало зі спини, бочин і живота, оскільки воно м’якше, ніжніше і податливі.
- Дістати сало з каструлі і остудити під гнітом. Часник подрібнити дрібним кубиком, лаврові листочки поламати, горошини запашного перцю розчавити тильною стороною ножа.
- Всі підготовлені спеції змішати. В шматочках сала зробити надрізи і щедро натерти їх спеціями, щоб вони потрапили і в прорізі. Кожен шматок загорнути у фольгу і відправити у морозильну камеру. Подавати сало, нарізавши його тонкими скибочками.
Технологія приготування в пакеті
Оскільки термічна обробка продукту при такому способі відварювання відбувається без доступу води, то в салі залишаються його соки, а спеції віддають свій аромат страви в повній мірі. В залежності від товщини шматка час приготування може зайняти до 4 годин, але активні дії господині зведені до мінімуму.
Що буде потрібно в процесі приготування:
- 400-500 г сала;
- 30 г часнику;
- суміш перців сіль або готова приправа до сала;
- 3-4 лаврових листа;
- два-три поліетиленових пакети або рукав для запікання.
Як зварити сало в пакеті:
- Сало краще брати одним шматком, який потрібно добре вимити і підсушити паперовими рушниками.
- Приготувати пряну обтирку для сала. Для цього зубки часнику продавити через прес, змішати з сіллю і подрібненими в порошок спеціями.
- Отриманої обтиркой добре намазати шматок сала з усіх боків. Додатково можна зробити в декількох місцях проколи по салу і нашпигувати їх спеціями.
- У пакет покласти лаврове листя, на них сало, зверху присипати рештою спеціями і щільно його зав’язати. Для того щоб у пакет з салом не потрапила вода, варто використовувати декілька шарів, які помістити в рукав для запікання.
- У досить велику каструлю набрати води, покласти в неї сало в пакеті, щоб воно не стосувалося дна, і поставити на вогонь. Після закипання води варити сало 1,5-2 години. Потім прибрати з плити і залишити у воді до повного охолодження.
Варене сало з часником
Часник і сало – це класичне поєднання, яке зустрічається в багатьох стравах.
Для такого варіанту закуски потрібно взяти:
- 500 г сала з м’ясним прошарком;
- 1000 мл питної води;
- 100 мл столового оцту;
- 30 г солі;
- 3 лаврових листа;
- 8 горошин запашного перцю;
- 3 г чорного меленого перцю.
Окремо приготувати часникову заправку з:
- 30 г часнику;
- 30 г чорного меленого перцю;
- 30 г дрібної кухонної солі.
Хід роботи:
- У посуд із водою, додати спеції, сіль і оцет. Поставити на вогонь до закипання. Шмат сала розділити на три-чотири однакових шматка, які проварити 45 хвилин в киплячій маринаді.
- Готове сало дістати з розсолу і повністю остудити. Пропущений через прес часник змішати з сіллю і перцем. Отриманої заправкою обмазати охолоджені шматки, обернути харчовою плівкою і прибрати в холодильник. На наступний день продукт абсолютно готовий до вживання.
В мультиварці зі спеціями
Варене сало в мультиварці завдяки особливостям термічної обробки виходить неймовірно ніжним. Кінцевий продукт важко назвати вареним, це скоріше томлене сало.
Звичайно, спеції можна придбати у готової суміші або зібрати самостійно:
- 500 г підчеревина або сала з бочины;
- 70 мл коньяку;
- 10 г часнику;
- 20 г солі;
- 5 г суміші перців;
- 5 г паприки;
- 5 г сушених томатів;
- 4 листки чорної смородини;
- 4 гілочки петрушки;
- 3 гілочки кмину (коріандру або кропу).
Послідовність процесів:
- Шматок сала натерти сумішшю перців, сіллю, паприкою і сушеними помідорами. Покласти в чашу мультиварки і прибрати в прохолодне місце мінімум на годину.
- Далі мультикастрюлю повернути на її законне місце, сало полити коньяком, посипати січеною пряною зеленню (смородина, петрушка, кмин). Щільно закрити кришкою і готувати 40 хвилин в режимі «Плов» або «Випічка».
- Готове і вже повністю остигле сало натерти з усіх боків подрібненим часником.
Сало варене в соєвому соусі
Цей рецепт ще називають «Сало по-японськи». Народилося це блюдо в Японії чи це вже шедеври наших господинь, але любителям незвичних поєднань сподобається така закуска.
Для сала в соєвому соусі необхідно підготувати:
- 500 г сала;
- 20 мл звичайного соєвого соусу;
- 120 мл темного соєвого соусу;
- 60-80 мл рисового вина;
- 50 г цукру;
- 500 мл води для соєвого маринаду;
- 30 мл рослинного масла;
- 30 г кореня імбиру;
- 10 г пір’я зеленої цибулі.
Спосіб приготування:
- У достатній кількості води шматок сала спочатку проварити, опустивши його на п’ять хвилин у киплячу воду. Потім дістати і нарізати на шматочки три на п’ять сантиметрів.
- Подрібнений зелений лук з подрібненим імбиром обсмажити в невеликій кількості рослинного масла, щоб спеції віддали йому свій аромат. Потім влити воду, рисове вино, соєві соуси і всипати цукор. Суміш добре розмішати і довести до кипіння.
- У киплячий соєвий маринад викласти невеликі шматочки сала і готувати їх спочатку п’ять хвилин на сильному вогні, а потім ще 2-2,5 години на мінімальному.
Варена грудинка з м’ясними прошарками
Свиняча грудинка сприймається більшістю господинь тільки як продукт для смаження. Але якщо вибрати правильний продукт і відварити зі спеціями, то вийде блюдо, нічим не поступається дорогим м’ясних делікатесів і, звичайно, набагато корисніше покупних ковбас.
Для відварювання ідеально підходить грудинка, в якій кількість сала і м’ясних прошарків однакова або приблизно рівна.
Для вареної грудинки по-домашньому потрібно взяти:
- 800 г свинячої грудинки з м’ясними прошарками;
- 2000 мл води;
- 150 г солі;
- 2-3 лаврових листки;
- 3-5 горошин чорного перцю;
- 2-3 горошини запашного перцю.
Додатково будуть потрібні спеції для обмазки вже відвареного продукту:
- 25-35 р пропущеного через чеснокодавку часнику;
- 5 р чорного меленого перцю;
- 5 г червоного меленого перцю;
- 5 г сухої аджики або спецій за смаком.
Алгоритм дій:
- Закип’ятити воду з сіллю і спеціями. Опустити в неї грудинку і відварювати протягом 40-45 хвилин. Потім вогонь вимкнути, а грудинку залишити остигати в каструлі разом з водою.
- Витягти остиглу грудинку з розсолу, промокнути паперовим рушником і обмазати сумішшю спецій і подрібненого часнику, покласти в контейнер, який щільно закривається, і залишити в холодильнику на ніч або хоча б на пару годин.
Спосіб готування в банку в духовці
Варене сало, приготоване в банку в духовці, виходить дуже ніжним. Навіть смак і аромат часнику після перебування в духовій шафі стає ніжніше, не таким пекучим і сильним.
Для цього способу потрібні:
- 1000 г сала з м’ясної прорізом;
- 30 г солі;
- 5 р чорного меленого перцю;
- 3-4 лаврових листа;
- 30 г часнику.
Приготування:
- Часник подрібнити за допомогою преса або самої дрібної терки, лаврові листочки порвати на дрібні шматочки. Змішати всі спеції із сіллю.
- Сало нарізати на невеликі шматочки зі сторонами 3-4 см, кожен з них обваляти в підготовленої суміші спецій, струшуючи зайве, і скласти в суху чисту скляну банку. Ємність не потрібно заповнювати доверху, до горлечка повинно залишитися не менше 3 див.
- Банку з салом поставити в холодну духовку, прикривши залізниці або скляною кришкою. На середній температурі готувати приблизно 40-60 хвилин. Потім дочекатися повного охолодження духовки і сала в ній, і можна приступати до дегустації.