Варене сало – 8 рецептів приготування

У давнину варене сало вважалося їжею бідняків, але зараз цей продукт можна зустріти навіть в меню дорогих ресторанів, настільки вишуканим може бути його смак при правильному приготуванні. Дуже смачним виходить варене сало, приготована різними способами: в банці, пакеті, з цибулевої лушпинням і спеціями.

Варене сало — найсмачніший рецепт

За цим рецептом можна смачно приготувати навіть дуже тонке сало без м’ясних прошарків, просто в такому випадку буде потрібно ще один додатковий інгредієнт – куряча грудинка. Спеції для страви можна брати абсолютно будь-які, орієнтуючись на переваги своєї сім’ї.

Список продуктів:

  • 2000 р тонкого свинячого сала без м’ясних прошарків;
  • 400 г курячої грудинки без шкірки;
  • 100 г моркви;
  • часник, сіль і спеції за смаком.

Рецепт приготування вареного сала покроково:

  • Розділити шматок сала на пластини, які буде зручно згорнути в рулет. Кожен отриманий шматок добре задобрити сіллю, спеціями, зверху розкласти тонкі пластинки часнику і кружечки моркви.
  • Якщо сало без м’ясної прошарку, зверху покласти пластини, вирізані з курячої грудки, яку також посолити.
  • Згорнути пластини сала рулетами, зв’язати щільно нитками і відварювати в киплячій воді на повільному вогні приблизно півтори-дві години. Щоб зберегти м’ясні і сальні соки, можна відправити рулет у киплячу воду, попередньо сховавши його в харчовій пакет.

В цибулинні

Сало варене в цибулинні виходить не тільки смачним, але і дуже красивим, завдяки золотистого відтінку. Але щоб відвар не зіпсував улюблену каструлю, варто вибирати посудину, яка легко миється.

Пропорції всіх необхідних продуктів для приготування смачного сала:

  • 800 г свинячого сала з м’ясним прошарком;
  • 1500 мл фільтрованої води;
  • 15-20 г лушпиння цибулі (приблизно з 7-8 середніх цибулин);
  • 225 г солі;
  • 25-30 г часнику;
  • 5 середніх лаврових листочків;
  • 5 горошин запашного перцю;
  • 3 г суміші перців.

Черговість дій:

  • Сольовий розчин довести до кипіння. Цибульне лушпиння старанно вимити, опустити в киплячу воду і проварити 5-7 хвилин.
  • Шматок сала розрізати на три-чотири рівні частини і опустити в каструлю з киплячою лушпинням. Проварити 10 хвилин після закипання, а потім ще чверть години витримати в розсолі, вимкнувши плиту. Для відварювання чудово підходить сало зі спини, бочин і живота, оскільки воно м’якше, ніжніше і податливі.
  • Дістати сало з каструлі і остудити під гнітом. Часник подрібнити дрібним кубиком, лаврові листочки поламати, горошини запашного перцю розчавити тильною стороною ножа.
  • Всі підготовлені спеції змішати. В шматочках сала зробити надрізи і щедро натерти їх спеціями, щоб вони потрапили і в прорізі. Кожен шматок загорнути у фольгу і відправити у морозильну камеру. Подавати сало, нарізавши його тонкими скибочками.
Дивіться також:  Філе качки – 7 смачних рецептів приготування

Технологія приготування в пакеті

Оскільки термічна обробка продукту при такому способі відварювання відбувається без доступу води, то в салі залишаються його соки, а спеції віддають свій аромат страви в повній мірі. В залежності від товщини шматка час приготування може зайняти до 4 годин, але активні дії господині зведені до мінімуму.

Що буде потрібно в процесі приготування:

  • 400-500 г сала;
  • 30 г часнику;
  • суміш перців сіль або готова приправа до сала;
  • 3-4 лаврових листа;
  • два-три поліетиленових пакети або рукав для запікання.

Як зварити сало в пакеті:

  • Сало краще брати одним шматком, який потрібно добре вимити і підсушити паперовими рушниками.
  • Приготувати пряну обтирку для сала. Для цього зубки часнику продавити через прес, змішати з сіллю і подрібненими в порошок спеціями.
  • Отриманої обтиркой добре намазати шматок сала з усіх боків. Додатково можна зробити в декількох місцях проколи по салу і нашпигувати їх спеціями.
  • У пакет покласти лаврове листя, на них сало, зверху присипати рештою спеціями і щільно його зав’язати. Для того щоб у пакет з салом не потрапила вода, варто використовувати декілька шарів, які помістити в рукав для запікання.
  • У досить велику каструлю набрати води, покласти в неї сало в пакеті, щоб воно не стосувалося дна, і поставити на вогонь. Після закипання води варити сало 1,5-2 години. Потім прибрати з плити і залишити у воді до повного охолодження.

Варене сало з часником

Часник і сало – це класичне поєднання, яке зустрічається в багатьох стравах.

Для такого варіанту закуски потрібно взяти:

  • 500 г сала з м’ясним прошарком;
  • 1000 мл питної води;
  • 100 мл столового оцту;
  • 30 г солі;
  • 3 лаврових листа;
  • 8 горошин запашного перцю;
  • 3 г чорного меленого перцю.

Окремо приготувати часникову заправку з:

  • 30 г часнику;
  • 30 г чорного меленого перцю;
  • 30 г дрібної кухонної солі.

Хід роботи:

  • У посуд із водою, додати спеції, сіль і оцет. Поставити на вогонь до закипання. Шмат сала розділити на три-чотири однакових шматка, які проварити 45 хвилин в киплячій маринаді.
  • Готове сало дістати з розсолу і повністю остудити. Пропущений через прес часник змішати з сіллю і перцем. Отриманої заправкою обмазати охолоджені шматки, обернути харчовою плівкою і прибрати в холодильник. На наступний день продукт абсолютно готовий до вживання.
Дивіться також:  Кебе – що це таке? Рецепт національної страви Кебе

В мультиварці зі спеціями

Варене сало в мультиварці завдяки особливостям термічної обробки виходить неймовірно ніжним. Кінцевий продукт важко назвати вареним, це скоріше томлене сало.

Звичайно, спеції можна придбати у готової суміші або зібрати самостійно:

  • 500 г підчеревина або сала з бочины;
  • 70 мл коньяку;
  • 10 г часнику;
  • 20 г солі;
  • 5 г суміші перців;
  • 5 г паприки;
  • 5 г сушених томатів;
  • 4 листки чорної смородини;
  • 4 гілочки петрушки;
  • 3 гілочки кмину (коріандру або кропу).

Послідовність процесів:

  • Шматок сала натерти сумішшю перців, сіллю, паприкою і сушеними помідорами. Покласти в чашу мультиварки і прибрати в прохолодне місце мінімум на годину.
  • Далі мультикастрюлю повернути на її законне місце, сало полити коньяком, посипати січеною пряною зеленню (смородина, петрушка, кмин). Щільно закрити кришкою і готувати 40 хвилин в режимі «Плов» або «Випічка».
  • Готове і вже повністю остигле сало натерти з усіх боків подрібненим часником.

Сало варене в соєвому соусі

Цей рецепт ще називають «Сало по-японськи». Народилося це блюдо в Японії чи це вже шедеври наших господинь, але любителям незвичних поєднань сподобається така закуска.

Для сала в соєвому соусі необхідно підготувати:

  • 500 г сала;
  • 20 мл звичайного соєвого соусу;
  • 120 мл темного соєвого соусу;
  • 60-80 мл рисового вина;
  • 50 г цукру;
  • 500 мл води для соєвого маринаду;
  • 30 мл рослинного масла;
  • 30 г кореня імбиру;
  • 10 г пір’я зеленої цибулі.

Спосіб приготування:

  • У достатній кількості води шматок сала спочатку проварити, опустивши його на п’ять хвилин у киплячу воду. Потім дістати і нарізати на шматочки три на п’ять сантиметрів.
  • Подрібнений зелений лук з подрібненим імбиром обсмажити в невеликій кількості рослинного масла, щоб спеції віддали йому свій аромат. Потім влити воду, рисове вино, соєві соуси і всипати цукор. Суміш добре розмішати і довести до кипіння.
  • У киплячий соєвий маринад викласти невеликі шматочки сала і готувати їх спочатку п’ять хвилин на сильному вогні, а потім ще 2-2,5 години на мінімальному.
Дивіться також:  Креветки у соєвому соусі з часником на сковороді – 8 рецептів приготування

Варена грудинка з м’ясними прошарками

Свиняча грудинка сприймається більшістю господинь тільки як продукт для смаження. Але якщо вибрати правильний продукт і відварити зі спеціями, то вийде блюдо, нічим не поступається дорогим м’ясних делікатесів і, звичайно, набагато корисніше покупних ковбас.

Для відварювання ідеально підходить грудинка, в якій кількість сала і м’ясних прошарків однакова або приблизно рівна.

Для вареної грудинки по-домашньому потрібно взяти:

  • 800 г свинячої грудинки з м’ясними прошарками;
  • 2000 мл води;
  • 150 г солі;
  • 2-3 лаврових листки;
  • 3-5 горошин чорного перцю;
  • 2-3 горошини запашного перцю.

Додатково будуть потрібні спеції для обмазки вже відвареного продукту:

  • 25-35 р пропущеного через чеснокодавку часнику;
  • 5 р чорного меленого перцю;
  • 5 г червоного меленого перцю;
  • 5 г сухої аджики або спецій за смаком.

Алгоритм дій:

  • Закип’ятити воду з сіллю і спеціями. Опустити в неї грудинку і відварювати протягом 40-45 хвилин. Потім вогонь вимкнути, а грудинку залишити остигати в каструлі разом з водою.
  • Витягти остиглу грудинку з розсолу, промокнути паперовим рушником і обмазати сумішшю спецій і подрібненого часнику, покласти в контейнер, який щільно закривається, і залишити в холодильнику на ніч або хоча б на пару годин.

Спосіб готування в банку в духовці

Варене сало, приготоване в банку в духовці, виходить дуже ніжним. Навіть смак і аромат часнику після перебування в духовій шафі стає ніжніше, не таким пекучим і сильним.

Для цього способу потрібні:

  • 1000 г сала з м’ясної прорізом;
  • 30 г солі;
  • 5 р чорного меленого перцю;
  • 3-4 лаврових листа;
  • 30 г часнику.

Приготування:

  • Часник подрібнити за допомогою преса або самої дрібної терки, лаврові листочки порвати на дрібні шматочки. Змішати всі спеції із сіллю.
  • Сало нарізати на невеликі шматочки зі сторонами 3-4 см, кожен з них обваляти в підготовленої суміші спецій, струшуючи зайве, і скласти в суху чисту скляну банку. Ємність не потрібно заповнювати доверху, до горлечка повинно залишитися не менше 3 див.
  • Банку з салом поставити в холодну духовку, прикривши залізниці або скляною кришкою. На середній температурі готувати приблизно 40-60 хвилин. Потім дочекатися повного охолодження духовки і сала в ній, і можна приступати до дегустації.
Прокрутка до верху