Варене згущене молоко – це справжня спадщина, яку часто використовували в кулінарії в часи Радянського Союзу. Це десерт не тільки солодкий, але і корисний, адже в ньому багато білка, кальцію, магнію та інших мікроелементів. Однак, лише за умови, що продукт натуральний. Сучасна продукція, крім солодкого смаку, більше нічого приємного в складі не має, тому багато господинь вважають за краще готувати такий десерт на власній кухні.
Як зробити варене згущене молоко в домашніх умовах
Варена згущене молоко – це ласощі, яке обожнюють їсти ложками прямо як діти, так і дорослі. Завдяки ніжному і солодкого смаку варене згущене молоко часто використовують для приготування різних десертів. Звичайно, зараз важко порівняти продукцію з тією, яка продавалася в Країні Рад, тому багато господинь вважають за краще зробити варене молоко своїми руками. Тим більше, що способів здійснити бажане предостатньо.
Класичний спосіб варіння
Варка згущеного молока в каструлі – найпростіший спосіб, але і самий небезпечний – якщо упустити момент, банку з вмістом може вибухнути.
Тому, дотримуючись обережності, дотримуємося такого алгоритму:
- Беремо каструлю, кладемо в неї жерстяну банку з концентрованим молоком.
- Ллємо воду так, щоб банку в неї повністю пішла.
- Ставимо ємність на вогонь і варимо від трьох до чотирьох годин.
В процесі вода википатиме, тому її доведеться підливати, аби банку постійно була втоплена. Потім дістаємо консерву, остуджуємо, відкриваємо і отримуємо задоволення від карамельної солодощі.
Варена згущене молоко своїми руками
Якщо ви зовсім не довіряєте магазинної продукції, то домашня варена згущене молоко – те, що вам потрібно. Звичайно, буде потрібно багато часу і деяка кількість сил, але результат того вартий.
Знадобиться:
- два літри молока (чим воно буде жирніше, тим краще);
- а також півкіло цукру, трохи ваніліну і ложечка соди.
Готувати будемо так:
- Беремо сотейник з товстим дном, вливаємо молочний напій, додаємо ванілін і доводимо до кипіння.
- Після висипаємо підсолоджувач і соду. Відварюємо дві години. Завдання господині буде полягати в інтенсивному помішуванні вміст каструлі.
- Як тільки склад загус і змінив свій первісний відтінок, готуємо ємність з прохолодною водою і ставимо в каструлю зі згущеним молоком. Тримаємо п’ятнадцять хвилин, заважати не перестаємо.
- Потім просто остуджуємо вже варену згущенку і пробуємо на смак. Такого ласощі ви точно не знайдете ні в одному магазині!
Готуємо в духовці
Ще один відомий метод зварити згущене молоко – відправити її в духовку. Для цього візьміть жароміцну каструлю або глибоку форму для випічки, покладіть в неї банку, налийте воду до середини тари зі згущеним молоком. Прикрийте форму фольгою і поставте в жарову шафу на 2 – 3 години (температура – 200°С).
Час залежить від того, якого кольору і густоти ви бажаєте отримати готове ласощі.
Час від часу заглядаємо в духову шафу, щоб відстежувати рівень рідини. Потім дістаємо форму з вмістом, знімаємо фольгу і як тільки варене молоко охолоне, можна знімати з нього пробу.
Найпростіший спосіб в мікрохвильовці
Мікрохвильова піч також допоможе зварити концентроване молоко. Беремо посуд для мікрохвильовок, вливаємо в неї молоко і ставимо в піч. Вибираємо середній режим потужності і встановлюємо час 15 хвилин. Якщо готовий продукт задовольнив господиню кольором, то його пора діставати. Якщо ні – додаємо час.
Крем з вареного згущеного молока і вершкового масла
Кремовий склад на основі вареного молока один із самих перевірених, ніжних і смачних. Його традиційно використовують в якості просочення десертів або зовсім перетворюють в начинку. Для її створення знадобиться лише два інгредієнта: пачка хорошого жирного масла і банка вареного згущеного молока.
Алгоритм дій:
- У чашу відправляємо розм’якшене масло і на хорошій швидкості міксера збиваємо його до того моменту, поки воно не збільшиться вдвічі.
- Потім вводимо карамельну згущене молоко і змішуємо складу до однорідної консистенції.
Класичне печиво «Горішки»
Є рецепти десертів, які передаються з покоління в покоління. Одним з таких страв є рум’яні, хрусткі «горішки» з вареним згущеним молоком.
Крім банки самого ласощі, заздалегідь підготуйте:
- три великих яйця;
- 240 г жирного масла;
- 140 г білого цукрового піску;
- 580 г у/c борошна.
Готуємо традиційно:
- Розмішуємо будь-яким зручним способом яйця, підсолоджувач і щіпку солі. Потім викладаємо масло і всипаємо борошно з половинкою ч. л. обраного розпушувача. Замішуємо густе основу.
- Беремо орешницу і заповнюємо поглиблення тестом. Випікаємо «горіхові шкаралупки».
- Потім дістаємо і начиняємо половинки згущеним молоком. Краї також промазуємо, щоб вони склеїлися один з одним.
Дуже смачні кекси
Кекси з вареним згущеним молоком виходять ніжними, приємними на смак і колір. Таке ласощі ідеально підходить для сімейного чаювання, а от дітям особливо сподобатися є їх з молоком.
Інгредієнти:
- стакан молока;
- 235 г борошна;
- 190 мл олії рафінованої;
- 1,5 ч. л. будь-якого доступного розпушувача;
- півбанки вареного концентрованого молока;
- сіль і ванілін – на кінчику ножа.
Спосіб приготування:
- За допомогою міксера перемішуємо солодкий пісок з яйцями і ваніліном. Потім вливаємо олію з нехолодным молоком. Змішуємо.
- У борошно додаємо розпушувач і з’єднуємо суху суміш з молочно-яєчним складом. Гарне тісто вийде зразок густої сметани.
- Беремо формочки для кексів, викладаємо ложку тесту, потім удвічі менше згущеного молока і знову тісто. Запікаємо півгодини (температура – 180 °С). Готовий десерт присипаємо солодкої пудрою.
Вафельний торт з вареним згущеним молоком
Якщо дуже хочеться з’їсти тортик, але на виготовлення бісквітів немає ні сил, ні часу, то в такій ситуації завжди виручить упаковка вафельних фірмових коржів. Їх особливість в тому, що, просочившись кремом, вони створюють дуже смачний десерт.
Крім самих коржів підготуйте:
- 360 мл вареного згущеного молока;
- 125 г жирного масла;
- 60 г горіхової крихти.
Інгредієнти для глазуровки:
- 65 мл молока;
- 45 г солодкого піску;
- 55 г какао;
- 65 г масла вершкового.
Спосіб приготування:
- Першим ділом потрібно приготувати крем. Для цього в чашу кладемо шматочки масла і збиваємо міксером. Потім додаємо варену згущенку і розмішуємо до однорідності.
- Тепер беремо вафельні коржі, викладаємо стопкою і кожен шар просочуємо кремом.
- Залишилося приготувати глазур. Для цього в сотейник виливаємо молоко, засипаємо солодкий пісок і ставимо на вогонь. Прогріваємо до повного розчинення солодких гранул і висипаємо какао, розмішуємо і знімаємо з вогню. Потім додаємо в молочну масу масло і розмішуємо склад до повного його розчинення.
- Як тільки глазур трохи охолоне, поливаємо нею торт і присипаємо його подрібненими горішками. Ставимо десерт в холодильник, щоб глазур повністю застигла, а торт просочився кремом.
Рогалики з «варенкой»
Домашній затишок, ароматний теплий чай і смачна випічка – що може бути краще? Сьогодні ми розповімо, як спекти апетитні рогалики з начинкою з вареного згущеного молока.
Інгредієнти:
- чашка молока;
- 245 маргарину для випічки;
- дві ложки цукрового піску;
- ложка сухих дріжджів;
- три склянки борошна;
- 120 г вареного згущеного молока.
Спосіб приготування:
- Викладаємо В посуд маргарин і трохи розтоплюємо в мікрохвильовій печі, остуджуємо.
- Виливаємо В миску злегка підігріте молоко, додаємо дріжджі і підсолоджувач, розмішуємо.
- Потім кладемо маргарин і вводимо борошно. Вимішуємо не дуже круте тісто, так як нам потрібні рогалики пишні і ніжні.
- Тісто розгортаємо в пласт і вирізаємо трикутники шириною в підставі 6 – 7 див.
- На широкий край викладаємо ложечку згущеного молока і звертаємо заготовку в рогалик.
- Розкладаємо порції на деко і ставимо в духовку на 15 хвилин (температура – 190 °С).
Бісквітний десерт
Пишний і повітряний бісквіт є кращою основою для приготування навіть самих вишуканих десертів. Звичайно, для швидкого приготування можна придбати вже готові бісквітні коржі, але все-таки їх не порівняти з тими, які зроблені своїми руками.
Для крему ми візьмемо перевірену часом варену згущенку і додамо до неї вершкове масло.
Інгредієнти:
- по 165 г борошна і цукрового піску;
- два яйця;
- 1 ч. л. порошку для випічки;
- упаковка масла вершкового;
- банку вареного згущеного молока;
- 270 г волоських горіхів.
Спосіб приготування:
- Міксером починаємо збивати яйця, поступово підсипаємо до них цукровий пісок. Збиваємо до тих пір, поки маса не стане щільною і не збільшиться в об’ємі в три рази.
- Акуратно викладаємо в масу борошно разом з розпушувачем.
- Промаслений форму заповнюємо тістом і запікаємо 40 хвилин (температура – 180°С).
- Бісквіт охолодити і ділимо на три частини.
- Для крему також міксером збиваємо масло разом з вареним згущеним молоком.
- Кожен корж промазуємо кремовою масою і посипаємо рубаними горішками. На поверхню і боки теж наносимо крем, прикрашаємо десерт горіхами і ставимо торт з вареним згущеним молоком в холод на кілька годин.
У цій статті описана лише мала частина того, що можна приготувати з вареним згущеним молоком. А адже з нею можна спекти смачні тістечка, рулети, печиво та інші ласі страви. Найголовніше, при виборі продукту звертайте увагу на склад, в якому повинно бути як можна менше різних добавок.