Вареники з капустою вже давно перестали бути звичайним блюдом. Їх готують навіть у свята. Існує кілька варіантів приготування страви.
Вареники з капустою – класичний рецепт
Це найпростіший спосіб приготувати смачно і економно.
Необхідні інгредієнти:
- моркву і цибулю – по одній штуці;
- свіжа капуста – близько 400 грам;
- сіль за смаком, можна додати інші спеції;
- тісто.
Процес приготування:
- Почніть з підготовки цибулі і моркви. Для цього цибулька ріжеться на дрібні шматочки, а морквина натирається. Тепер усе це потрібно злегка обсмажити і туди ж додати попередньо нарізану капусту.
- На цьому етапі не забудьте про сіль та спеції. Стушкуйте все змішані овочі близько 15 хвилин і дочекайтеся, поки вони охолонуть.
- Виріжте з тіста невеликі гуртки, в які потрібно вкласти невелику кількість начинки і защипнути краю, так щоб вони не розходилися. Зверніть увагу, що розкачати пласт тіста потрібно тонко. Інакше коли будуть варитися вареники, зроблені з товстого тесту, вони вийдуть твердими і не привабливими.
- І останній етап — закипілу воду опустіть готові вироби, дочекайтеся, поки вони спливуть на поверхню, і дайте їм ще близько 4 хвилин дійти до повної готовності.
- При подачі полити сметаною або вершковим маслом.
З додаванням картоплі
Це більш ситний варіант знайомого страви.
Необхідні продукти:
- картопляне пюре – 300 грам;
- одна цибулина і одна морква;
- приблизно 400 г свіжої капусти;
- трохи солі;
- тісто.
Процес приготування:
- Вареники з картоплею і капустою можна назвати стравою, приготованою з усього, що знайшлося будинку. Цілком можна використовувати вже готове пюре, що залишилося в холодильнику або ж приготувати свіже.
- Капуста дрібно нарізається і гаситься на сковороді протягом 15 хвилин разом з нарубаним цибулею і натертою морквою.
- У попередньо підготовлені кружечки з тіста накладається невелику кількість картоплі і капусти. Тісто добре закріплюється зі всіх сторін.
- Сирі вареники опускаються у вже закипілу, солону воду. Після спливання їх потрібно варити приблизно 4-5 хвилин.
З квашеною капустою
Вареники з квашеною капустою обов’язково сподобаються тим, хто любить солоні страви.
Необхідні продукти:
- одна цибулина;
- капуста квашена – приблизно 300 грам;
- сіль за смаком;
- тісто.
Процес приготування:
- Для початку добре промийте квашену капусту і приберіть з неї всю зайву рідину.
- Тепер перемішайте капусту з подрібненою цибулею і обсмажте змішані овочі на сковороді близько п’яти хвилин.
- Підготуйте кружечки з тіста і наповніть їх постигла начинкою.
- Опускайте вареники в киплячу воду і варіть їх приблизно 10 хвилин з того моменту як опустили в каструлю. Не забудьте додати сіль у воду.
З капустою і фаршем
Вареники з капустою і фаршем за цим рецептом виходять дуже ситними. Деякі використовують цей варіант навіть для святкового столу.
Необхідні продукти:
- свіжа капуста – 150 грам;
- готовий фарш або м’ясо для нього — приблизно 250 грамів;
- цибулина;
- тісто;
- трохи рослинного масла
Процес приготування:
- Вареники з м’ясом і капустою готуються досить просто. Якщо є готовий фарш, то поки залиште його, якщо м’ясо, то подрібніть.
- Дрібно наріжте капусту і цибулю. Потім обсмажте овочі на невеликій кількості рослинного масла, близько 5-7 хвилин.
- Отриману засмажку змішайте з фаршем, посоліть масу.
- Наповніть начинкою розкачані гуртки з тіста і вареники опустіть в киплячу воду на 10-12 хвилин.
З грибами
Любите не тільки збирати гриби, але і є їх? Тоді цей рецепт для вас.
Необхідні продукти:
- гриби свіжі очищені або печериці – 200 грам;
- тісто;
- цибулина;
- капуста – 200 грам;
- трохи солі.
Процес приготування:
- Починаємо з підготовки овочів: гриби, капусту і цибулю нарізаємо на дрібні шматочки і обсмажуємо кілька хвилин. Але робити це потрібно окремо і тільки після того як всі обсмажені овочі – змішайте їх.
- Дайте отриманої суміші охолонути і наповніть їй вирізані з тіста гуртки. Добре закріпіть по краях.
- У доведену до кипіння воду додайте сіль і викладайте сирі вареники. Готуйте їх приблизно 10 хвилин.
З пряженою капустою
Цікавий рецепт, де капуста не гаситься, а смажиться.
Необхідні продукти:
- цибулина і моркву;
- тісто;
- трохи рослинного масла;
- капуста свіжа – 200 грам.
Процес приготування:
- Добре розігрійте сковороду і обсмажте на ній нарізану цибулю, капусту і терту моркву. На це знадобиться близько 15 хвилин.
- У вирізану з тіста форму для вареників покладіть начинку з овочів. Вона повинна бути холодною. Вылепите вареники будь-якої зручної форми. Опустіть у солону закипілу воду і варіть близько 10 хвилин.
Готуємо з додаванням сала
Пікантне і соковите блюдо.
Необхідні продукти:
- капуста свіжа або квашена – приблизно 400 гам;
- невеликий шматочок сала;
- трохи солі;
- тісто.
Процес приготування:
- Якщо використовується квашена капуста, видаліть з неї зайву рідину.
- Приберіть з шматка сала шкірку і перекрутіть його разом з капустою через м’ясорубку або за допомогою кухонного комбайна.
- Зробіть тонкі коржі з тіста круглої форми. Викладайте на них по невеликій кількості начинки, добре залепляйте і варіть близько 10 хвилин після закипання води.
Тісто для вареників з капустою: кілька варіантів
Приготувати смачне тісто для вареників можна кількома способами. Розглянемо найбільш популярні.
На воді
Необхідні продукти:
- холодна вода – стакан;
- трохи солі;
- близько 350 грам борошна.
Процес приготування:
- Візьміть велику глибоку миску. Влийте в неї воду і додайте сіль.
- Туди ж акуратно введіть просіяне борошно і злегка перемішайте до однорідності.
- Замісіть круте тісто.
- Дайте йому постояти близько 15 хвилин для набухання.
На кефірі
Необхідні продукти:
- половина невеликої ложки соди;
- трохи солі за смаком;
- близько 500 грам борошна;
- 300 мл кефіру;
- дві ложки рослинної олії.
Процес приготування:
- Підготуйте зручну миску. В ній перемішайте борошно з содою і сіллю. Потім туди ж вилийте кефір.
- Отриману масу трохи перемішайте, додайте рослинне масло.
- Вимісіть колобок, щоб він не прилипав. Залиште відпочити на 30 хвилин.
Скільки варити вареники?
Час приготування цього простого блюда прямо залежить від тіста і начинки. Так, наприклад, якщо ви розкатали товсті шматочки, то будьте готові, що час варіння збільшиться на кілька хвилин. Вареники в результаті можуть бути жорсткими.
Якщо ж тісто тонке, то знадобиться від чотирьох до дванадцяти хвилин, дивлячись, що всередині:
- З начинкою з картоплі і капусти вареники будуть варитися до 5 хвилин після того як ви помістили їх у воду, і вона закипіла.
- Сім хвилин знадобиться для вареників з грибами, якщо попередньо вони не були обсмажені. А так буде достатньо і 4 хвилин.
- З фаршем, м’ясом і салом доведеться почекати ще трохи більше – близько 10 хвилин. Знову ж якщо м’ясо не піддавалося попередній тепловій обробці. Якщо ж ви обсмажували його, то час можна скоротити до 6 хвилин.
- За класичним рецептом вареників з капустою не залежно від того, свіжа у вас капуста або квашена, вистачить п’яти хвилин від початку кипіння.