Вареники з картоплею – 9 рецептів тіста і начинок

Незважаючи на великий вибір напівфабрикатів, знайти серед них вареники з картоплею, схожі на домашні, неможливо. Тільки вдома можна зробити еластичне тонке тісто, соковиту начинку з натуральних продуктів і отримати блюдо, яким із задоволенням поласують дорослі і діти. До того ж можна виділити час, наготувати кілька порцій, заморозити, і перед вживанням відварювати, подаючи до столу з соусом або домашньою сметаною. Добірка рецептів допоможуть створити смачні ситні вареники з картоплею для всієї родини.

Тісто для вареників з картоплею: варіанти приготування

Практично у кожної господині є свій рецепт приготування тіста для вареників. Відмінності в них невеликі, на перший погляд, так як частіше всього продукти для цього використовуються стандартні – борошно, сіль, яйце і рідина. Однак, замінивши під час приготування той чи інший продукт, можна отримати в результаті абсолютно іншу основу для вареників.

Майстри стверджують, що незалежно від вхідних компонентів в тісто, воно повинно бути прісним, пружним і еластичним. З хорошою основою і працювати легко, адже вона не прилипає до рук, легко склеюється, чудово тримає форму. У той же час важливо стежити, щоб тісто не було дуже тугим, інакше після варіння воно буде жорстким і неприємним на смак.

Деякі кулінари володіють однією маленькою хитрістю – щоб тісто не липло до рук, і при цьому не було тугим, треба додати в нього трохи соняшникової олії.

Найчастіше тісто для вареників з картоплею замішується на воді. Рідина при цьому може бути теплою, гарячої, крижаний. Нерідко використовують мінеральну воду газовану або без газу.

Для приготування еластичного тіста слід взяти:

  • борошно – 600 г;
  • воду – 200 мл;
  • яйце – 1 шт. (якщо тісто пісне, то цей інгредієнт слід виключити);
  • кухонну сіль – 1 ч. л. без гірки;
  • рослинна олія – 15 мл

Ніжне і вийде еластичне тісто, якщо воду в ньому замінити молоком. Для тих, хто стежить за фігурою, потрібно використовувати молоко з низьким відсотком жирності або розбавити водою в рівних пропорціях. Молочний продукт можна використовувати в холодному вигляді, підігрітому або гарячому.

Для приготування тіста слід підготувати:

  • борошно – 700 г;
  • молоко – 250 мл;
  • яйце – 1 шт.;
  • соняшникова або оливкова олія – 20 мл;
  • сіль – щіпка.

Тонке, гнучке, що тане в роті в готовому вигляді, можна отримати тісто, якщо замісити його на сироватці. Добре брати домашній продукт (недорогий і якісний). Якщо немає можливості придбати сироватку, можна замінити кефіром.

Щоб приготувати тісто на сироватці, потрібно взяти:

  • борошно – близько 1 кг (в залежності від кількості порцій);
  • сироватку – 0,5 л;
  • яйце – 1 шт.;
  • сіль – 1 ч. л.
Дивіться також:  Вареники з полуницею – 8 рецептів

Приготувати тісто ідеальної структури, який не буде рватися, і ламатися, можна на основі крутого окропу.

Ця основа під вареники називається «заварний» і готується з:

  • пшеничного борошна – 4 ст.;
  • крутого окропу – 250 мл;
  • рослинної олії – 30 мл;
  • солі – 1 ч. л. без гірки.

Етап приготування тіста, незалежно від використовуваних інгредієнтів, завжди однаковий. Спочатку в глибоку миску просівають борошно вищого сорту, після в ній роблять поглиблення, вбивають яйце і сіль. Акуратно вилочкою все перемішується і вливається потрібну кількість рідини. Поступово замішується тісто, яке в підсумку не повинно липнути до рук, розтікатися, мати грудки. Перед ліпленням вареників тісто потрібно відставити на 30 хвилин для відпочинку – в холодильник або на стіл, накривши поліетиленом.

Самі смачні начинки

Основним продуктом для начинки вареників є картопля відвареної або перетертий в пюре. Але так як цей продукт чудово поєднується з багатьма овочами, м’ясом, грибами, традиційний варіант можна урізноманітнити іншими компонентами, поліпшивши смак готової страви.

Класичні вареники з картоплею

Калорійне, але домашнє і багатьма улюблена страва, зі шкварками і сметаною – вареники з картоплею готуються з недорогих продуктів і підійдуть в якості обіду.

З інгредієнтів знадобляться:

  • бульби картоплі (добре підходять для пюре, швидко розварюється сорту, з відмінними смаковими якостями, такими як «Рів’єра», «Імпала» та ін) – 6 шт.;
  • просеянная борошно – 600 г;
  • мінеральна вода – 250 мл;
  • сіль – щіпка;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сало – 1-2 шматка.

Починати краще з приготування начинки, яка до моменту готування тіста повинна трохи охолонути. Для цього слід очистити картоплю, залити водою, відварити як на пюре. Після картопля подрібнюється товкачиком, заправляється маслом. Консистенція її не повинна бути занадто рідкою, інакше з нею буде неможливо працювати.

Поки картопля остигає, готується тісто за рецептом, розкочується, ділиться на маленькі кружечки і наповнюється начинкою. У підсоленій киплячій воді відварюються вареники (поки не спливуть), викладаються в глибоку ємність, приправляється шкварками, обсмаженим луком, сметаною, зеленню і подаються до столу.

З цибулею

По-справжньому домашніми вийдуть вареники, якщо в начинку з картоплі додати трохи обсмаженої цибулі.

Для приготування начинки слід взяти:

  • картопля – 1 кг;
  • білий цибуля – 1-2 шт.;
  • соняшникова олія – 50 мл;
  • сіль і чорний мелений перець.

Картопля відварюється в підсоленій воді до готовності, подрібнюється в пюре. До неї додається обсмажені на сковороді цибулю, все перемішується і використовується для приготування начинки. За бажанням можна додати в пюре трохи дрібно нарізаного кропу.

З додаванням грибів

Осінь – грибна пора. Саме тоді можна зібрати на лісових галявинах різні гриби, засушивши їх в подальшому, заморозивши після попередньої варіння, або законсервувавши. Ароматні, вони прикрасять і доповнять смак будь-якої страви. Доречні будуть вареники в пост і на столі у людей, які відмовилися від м’яса.

Дивіться також:  Тісто для вареників на кефірі – 7 рецептів

З інгредієнтів слід взяти:

  • картоплю – 800 г;
  • гриби (будь – печериці, лисички, печериці) – 350 г;
  • велику цибулину або кілька маленьких;
  • олія соняшникова та вершкове;
  • сіль.

Картопля відварюється, гриби обсмажують окремо з цибулею на рослинному маслі. Нарізати їх перед смаженням слід дрібно, але з урахуванням зменшення в процесі обробки. Готова картопля подрібнюється, приправляється вершковим маслом і змішується з грибами.

Тісто для вареників з картоплею та грибами треба розгортати не дуже тонко, щоб воно не порвалося. Готувати основу краще на кефірі або сироватці.

Як приготувати з сирим картоплею?

Швидко і просто можна приготувати вареники, використовуючи в якості начинки сиру картоплю. Для цього потрібно очистити кілька бульб, подрібнити їх, пропустивши через м’ясорубку і приправити сіллю. За бажанням можна додати трохи цибулі і м’ясного фаршу.



Тісто на вареники готується у цьому разі раніше начинки, на воді або молоці. Відварюються готові вироби в підсоленій воді, подаються з аджикою або сметаною.

З капустою

Для приготування начинки можна використовувати квашену або сиру капусту.

Додатково потрібно взяти:

  • морква;
  • цибуля;
  • томатну пасту – 1 ст. л.;
  • сіль і спеції;
  • лавровий лист;
  • воду;
  • соняшникова олія.

У сковороді розігрівається масло, на ньому по черзі обсмажується дрібно нарізану цибулю, терта морква і капуста. Якщо використовується квашена капуста, моркву і цибулю можна не додавати – зазвичай ці інгредієнти квасятся разом з капустою.

У подрумянившиеся овочі додається томатна паста, розведена водою, лаврушка і все гаситься під кришкою до готовності. Періодично капусту потрібно помішувати, щоб вона не пригоріла. У готову начинку додається сіль, перець. Остиглу, її можна використовувати в якості начинки для вареників.

З сиром

Для приготування начинки слід запастися:

  • картопля – 1 кг;
  • ріпчастою цибулею – 1-3 шт. (залежно від розмірів);
  • плавленим сиром – 2 упаковки;
  • рослинним маслом;
  • сіллю.

Картопляні бульби очищаються, відварюють у підсоленій воді і подрібнюються товкачиком. Цибуля обсмажується на сковороді, після чого половина його змішується з пюре, а інша частина залишається заправки готового страви. Плавлений сир натирається на тертці і змішується з картоплею. Щоб його легше було натерти, потрібно попередньо потримати сир в морозилці.

З курячим філе

Щоб приготувати начинку, слід взяти:

  • бульби картоплі – 500 г;
  • куряче філе – 0,5 кг;
  • вершкове масло;
  • сіль і спеції за смаком.

В окремих ємностях слід відварити картоплю і м’ясо, подрібнити їх, скориставшись кухонним комбайном, потім з’єднати. Додати сіль, перець, перемішати, остудити і використовувати в якості начинки для фаршу.

Дивіться також:  Тісто для вареників – 9 рецептів

Рецепт лінивих вареників

Ліниві вареники – ідеальний варіант для тих, хто не хоче довго возитися з тестом. Це блюдо відоме багатьом народам, тільки під різними назвами – кнедлі, галушки і т. д. На смак такі вареники виходять ідентичними класичним, подаються зі сметанним соусом і зеленню.

Для приготування страви знадобляться борошно, яйце, сіль і картоплю.

Готуються ліниві вареники поетапно:

  • Картопля очищається і відварюється до готовності в підсоленій воді.
  • В приготоване пюре вводиться поступово борошно. Якщо маса буде надто густий, можна розбавити її молоком.
  • Круте, але еластичне тісто потрібно скачати ковбасками, розділити ножем на невеликі шматочки, додати їм будь-яку форму і відварити в підсоленій воді.

Час приготування страви – не більше 35 хвилин, калорійність – 160/100 р. Подавати вареники з шкварками, зеленню або сметанним соусом.

В мультиварці

Готувати вареники в чудо — техніці можна, взявши за основу будь-яку начинку і тісто. По можливості основу для них краще приготувати, скориставшись хлібопічкою. Тоді тісто вийде ідеальної консистенції, гладка і еластична. Для цього всі компоненти на основу опускаються в чашу і готуються в режимі «Пельмені». Готове тісто виймається, накривається серветкою і настоюється протягом 12 хвилин.

Тим часом відварюється картопля, подрібнюється в пюре, з’єднується з обсмаженою цибулею або вершковим маслом. З тіста розкачати пласти, вирізати кружечки, начинити їх і сформувати вареники.

Ємність для готування на пару змащується маслом і в неї викладаються готові вироби так, щоб між ними залишалося трохи простору. Чаша наповнюється водою (близько 600 мл), в неї поміщається контейнер, накривається кришкою, і вареники готуються в режимі «На пару». Час приготування – не більше 20 хвилин.

Як ліпити вареники і скільки їх варити

Є кілька способів, як ліпити вареники:

  • Тісто вимішується, з нього формуються «ковбаски», які після діляться ножем на невеликі шматочки. Вони обвалюються в борошні, трохи приплющиваются і розкочуються качалкою.
  • На присипаному борошном столі розкочується коржик з тіста у велике коло. У ньому чаркою, склянкою або будь-який інший підходящої формою вирізаються кола, які наповнюються начинкою. Після наповнення тісто складається навпіл, краї його защипываются кіскою, звичайним способом або спеціальним приладом.

Скільки варити вареники, буде залежати від того, в чому вони готуються. На плиті в каструлі з гарячою водою страва готується кілька хвилин. Дізнатися про його готовність можна тоді, коли вареники спливуть на поверхню. В мультиварці час приготування страви – 15-20 хвилин. Напівфабрикати варяться трохи довше, ніж домашні вироби з тіста.

Прокрутка до верху