Замість калорійних жирних тістечок на десерт можна подати смачні вареники з полуницею. Рецепти їх з різними варіаціями начинки опубліковані далі. Замість свіжих ягід у них можна використовувати заморожені, і навіть варення.
Класичні вареники з полуницею
За класичним рецептом основою для тесту стає свіже коров’яче молоко і вода. Рідин потрібно взяти за 60 мл. А, крім того: 2 ст. білого борошна, сире велике яйце, маленька ложка неароматного масла, 2 ст. свіжих ягід і півсклянки цукру-піску, велика щіпка крохмалю.
- Борошно з великої відстані просіюється в миску. Це необхідно для насичення продукту киснем.
- В отриманій гірці робиться заглиблення, в яке обережно виделкою вбивається яйце.
- В окремій чашці змішується трохи теплий молочний продукт і вода.
- Отримана суміш виливається до борошна.
- Після додавання олії тісто добре перемішується і отставляется в бік.
- Полуниця ретельно перебирається, промивається і ріжеться на великі шматки. Ягоди присипаються крохмалем.
- З готового тіста вирізують невеликі кружечки, на середину кожного викладається полунична начинка, присипана цукром.
- Краю кожної заготовки щільно ліпляться, після чого можна приступати до процесу варіння.
Готові вареники зручно заморозити на зберігання.
Рецепт приготування на пару в мультиварці
Ще більш корисним частування зробить його приготування з використанням мультиварки. З продуктів береться: 2,5 склянки пшеничного білого борошна, 1 ч. л. швидких дріжджів, трохи більше 1 ст. кефіру середньої жирності, куряче яйце, дрібка солі, стакан свіжих ягід, цукор-пісок.
- Кефір злегка збивається з 2 ст. л. цукрового піску, яйцем і дрібкою дрібної солі.
- У масу всипається просеянная борошно та дріжджі. Після ретельного вимішування тісто залишають у теплі на 1,5 ч.
- Попередньо вимиті і нарізані ягоди викладаються на розкачані гуртки підійшов тіста, потім посипаються цукром.
- Зліплені заготовки кладуть на спеціальну сітку для готування на пару. У режимі «Варка на пару» вони нудяться 25 хвилин.
Отримані вареники подаються зі сметаною.
З полуницею на воді
Якщо ніяких молочних продуктів під рукою не виявилося, основою солодких вареників цілком може стати звичайна питна води. Крім рідини (1,5 склянки), використовується: 2 ст. білої просіяного борошна, 620 г свіжих ягід, 3,5-4,5 ст. л. цукру-піску, 2 сільських яйця, 1 маленька ложка кам’яно солі.
- Полуниця миється, перебирається, пересипається цукром і забирається в холод приблизно на 25 хвилин. По закінченню вказаного часу ягоди позбавляються від зайвого соку. Для цього зручно використовувати друшляк.
- Для тіста борошно висипається в миску, в центрі гірки робиться поглиблення, в яке виливається вода, додаються яйця і сіль.
- Маса тонко розкочується і нарізати на невеликі кружечки.
- У заготівлі вкладається полуниця, яка рясно посипається цукром-піском.
- Вариться у несолоній воді.
Страву прикрашають листочками свіжої м’яти.
З полуницею на молоці
Дуже популярним є рецепт, який з рідини входить тільки незбиране молоко. Таке тісто для вареників виходить особливо ніжним. Крім молока (210 мл), використовується: 470 г свіжих або розморожених ягід, 120 г цукру, велике яйце, 490 г борошна, щіпка солі.
- В широкий посуд борошно з сіллю просіюється пару раз. У заглиблення вбивається яйце.
- У борошно вливається молоко, і тісто починає активно замішуватися.
- Готове тісто згортається в кулю, покривається пакетом і залишають при кімнатній температурі на 45 хвилин.
- Далі можна розкочувати масу, ділити її на маленькі кружечки і начиняти кожен з них ягодами з цукром.
Готові спливли вироби витягуються з окропу шумівкою.
C полуничним варенням
Якщо свіжих ягід під рукою не виявилося, можна використовувати полуничне варення. Підійде навіть заготовки минулих років. З продуктів береться: 320 г білої просіяного борошна, 85 мл води, щіпка солі, 65 мл молока, яйце, 270 г густого варення.
- Борошно висипається в глибоку миску і змішується з сіллю. До масі додаються вода, сіль, молоко і трохи збиті яйця.
- З усіх перерахованих інгредієнтів замішується круте однорідне тісто. Під плівкою в теплому місці воно настоюється біля півгодини.
- Тісто нарізати на шматочки, кожен з яких розкачується в тонку заготовку. В серединку викладається варення.
- Краї тіста дуже щільно з’єднуються.
Вариться в киплячій воді 8-10 хвилин.
Рецепт вареників твороженных
Краще взяти кислий сир, який погасить соду, і зробить тісто більш повітряним. Крім цього молочного продукту (140 г), використовується: 3 сирих яйця, півсклянки цукру, 40 г сметани, половинка маленької ложки соди, щіпка солі, 490 г борошна, 220 г свіжої полуниці, 60 г цукрової пудри. Як приготувати вареники з полуницею та сиром, описано далі.
- Яйця збиваються з цукром. В цю ж масу додається сода, сіль, сир. Після перемішування компоненти залишаються на 5-7 хвилин.
- Коли суміш покриється першими бульбашками, можна починати засипати в неї борошно порційно.
- Тісто вимішується, скочується в ковбаску і нарізати на невеликі скибочки.
- Заготовки розкочуються в них вкладається вимита полуниця, щедро присипана цукровою пудрою.
- Вареники змазуються олією і відправляються варитися.
Ще гарячим блюдо поливається розтопленим вершковим маслом.
Пишні вареники
Такий варіант частування готується на кефірі. Досить буде 1 ст. продукту. Також потрібно підготувати: 380 г борошна, яйце, 1,5 ст. л. цукру-піску в тісто, щіпку ваніліну, 1 ч. л. без гірки харчової соди, 4 ст. л. неароматного масла, щіпку солі, 480 г полуниці, цукор для присипки ягід.
- Кефір та яйця повинні бути кімнатної температури. Ці продукти з’єднуються з цукром-піском і сіллю, після чого гарненько збиваються виделкою.
- Залишилося влити неароматное соняшникову олію, додати ванілін і починати всипати борошно.
- Тісто вимішується ложкою і викласти на присипану содою поверхню. Воно продовжує м’ятися руками, поки весь сухий продукт не вбереться в масу.
- Полуниця миється, ріжеться, дрібно нарізається і засипають цукром.
- Вийшла ягідна начинка викладається на кружечки з тіста, які потрібно щільно «склеювати».
Смачно подавати з молоком.
Готуємо з тесту на кефірі
Є ще один цікавий варіант тіста для вареників, яке також входить кефір. Крім 270 мл рідини, використовується: 3 ст. борошна, щіпка солі, 350 г свіжої або замороженої полуниці, цукор для начинки за смаком.
- Пшеничне борошно просіюється і солиться.
- У ємність з борошном заливається трохи теплий кефір.
- Замішують м’яке щільне тісто.
- Від маси відщипують шматочки, кожен з яких розкачується в кружечки.
- Заготовки посипаються цукром, також до піску викладаються промиті і розрізані навпіл ягоди.
Щоб начинка не витікала під час варіння, краї вареників потрібно ретельно скріплювати, найкраще — «кіскою».