Ну, хто не любить ароматні, домашні вареники? Їх незабутній смак на заварному, бездрожжевом та дріжджовому тесті, на пару або в горщиках багато хто пам’ятає з дитинства. Згадати тільки, який казковий аромат лунає по всьому будинку. Усілякі начинки з вишні, полуниці, з картоплею або апетитними грибами, з сиром насичують організм енергією і вітамінами. Готувати їх можна на сніданок або сімейний вечерю. Швидко та смачно готувати вареники — одне задоволення! Розглянемо, як приготувати вареники з вишнею — солодкий сніданок або вечерю для дорослих і дітей.
Вареники з вишнею – класичний рецепт
Найпростіший рецепт вареників, відома вже не одному поколінню пропонуємо зберегти і вам.
Нам буде потрібно:
- борошно 2 склянки;
- вода 1 склянка;
- сіль дрібного помелу 1/2 ч. л.;
- ростить. олія 3 ст. л.;
- вишня 0,5 кг;
- цукор 200 грам.
Вишні ретельно обробити, промити і звільнити від кісточок. Одержаний сік з ягід злити, щоб начинка не була дуже рідкою. Борошно просіяти, підсолити, влити рослинне масло. Воду підігріти, щоб стала теплою, влити в борошно. Вимісити круте тісто, щоб стало еластичним. Тісто для вареників залишити настоятися приблизно годину.
Тепер можна розкачати масу в тонку пластину, нарізати маленькими квадратами. До вишні доповісти 2 ст. л. пшеничного борошна і посипати цукром, розмішати. Готову начинку викласти в центр заготовок з тіста, плавно з’єднати кінці. Сформувати вареники, обов’язково защипывая краю. В злегка підсоленій воді відварити, поки вони не спливуть. Опускати тільки в окріп. Вийняти шумівкою, скласти в порційні тарілки.
Готову страву рясно полити соком вишні.
На замітку. Вишню краще брати без кісточок.
Рецепт приготування на пару
Часто вареники розсипаються і вдаються не акуратними на вигляд. Щоб уникнути подібної ситуації варто спробувати страву на пару.
- 1 яйце розбити в ємність з 0,5 л молока і збити. Посолити.
- Просіяне борошно 3 склянки, поступово вмішувати в яєчну масу. Вимісити круте тісто.
- Великий сир 500 грам перекрутити в м’ясорубці, поєднати з 1 жовтком, 2 ложками цукру. Масло вершкове 2 ложки розтопити, потім влити в суміш. Грунтовно змішати. Білок збити окремо.
- Розкачати тонкий шар тіста, зробити заготовки звичайним склянкою. Змастити білком кружечки, в центр покласти начинку з сиру. Поєднати краю, ретельно защипати.
- Готові вироби слід заморозити або відварити відразу. Пароварку наповнити водою, дочекатися кипіння. Помістити вареники на 10 хвилин.
- При відсутності пароварки: в маленьку каструлю, з закипаючою водою, встановити великий друшляк, розташувати в ньому виробу.
Соковиті і ніжні вареники поливають сиропом або свіжою сметаною.
C вишнею та полуницею в пароварці
Полуничка додасть страві солодощі і ніжності. Спробуйте приготувати соковиті варенички за цим рецептом.
Складові компоненти:
- 250 мл кислого молока;
- 300 г борошна;
- 1/2 ч. л. соди;
- сіль;
- вишня 200 г без кісточок;
- 200 р полуниці;
- цукор.
Кисле молоко перелити у велику ємність, додати сіль, соду. Збити.
Борошно просіяти в кисле молоко, постійно перемішувати. В результаті буде пружне, круте тісто. Поділити на однакові частини.
З них сформувати ковбаски, нарізати. Розкачати в кружечки, об’ємом 1,5 див.
Ягоди ретельно промити, нарізати невеликими шматочками. Рясно посипати цукром.
У центр кружечка покласти начинку з ягід і защипати краї.
Пароварку наповнити водою, розподілити вироби на деякій відстані. Пароварку закрити кришкою, варити близько 10 хвилин.
На замітку. Для вареників на пару тісто можна зробити товщі, ніж зазвичай. Тоді страва виходить більш ситним!
Вареники на кефірі
Вареники, приготовані на кефірі, просто тануть у роті.
До складу входить:
- 1 куряче яйце;
- пшеничне борошно 350 г;
- 1/2 стак. кефіру;
- соду 1 ч. л.;
- 50 мл води.
У склянку з кефіром вбити яйце, соду 1 ч. л., влити воду. У глибоку миску всипати борошно, просіяне. Сформувати ямку посередині гірки з борошна, доповісти яєчно-кефірну суміш, сіль.
Тісто для вареників виходить круте, але не тверде. Його слід перекласти в пакет або закрити вологою серветкою.
C замороженої вишнею
Соковиті вареники з замороженими ягодами – це класика.
Потрібно:
- 250 г борошна;
- 100 г кефіру;
- ростить. масло 1 ч. л.;
- 1 яйце;
- сіль;
- 2 ложки цукру;
- заморожені ягоди вишні приблизно 300 м;
- 50 р цукру для начинки і 2 столових ложки для соусу;
- 200 г сметани;
- масло вершкове 20 грам.
Етапи:
- Вишню краще всього розморозити. Наприклад, помістити на дрібний друшляк, а під дно підставити широку миску, щоб стікав сік. Залишити на ніч. Або просто розморозити в мікрохвильовій печі на 3 хвилини на потрібному режимі.
- У широку ємність просіяти 200 г борошна, збити яйце, доповісти сіль, цукор, кефір і замістити круте тісто. Поступово додавати борошно-50 г, ростить. масло, замішувати далі.
- Тесту необхідно полежати півгодини. Потім розкачати. Заготовки повинні бути об’ємом 2 мл, тільки не прозорими.
- У центр викласти трохи вишні і посипати цукром.
- Краї ретельно защипати. Коли тісто вже підсохло, достатньо провести трохи вологими пальцями і можна ліпити.
- У окріп обережно опустити вареники, злегка посолити. Коли вони піднімуться на поверхню, поварити 10 хвилин.
Солодкий соус для вишневих вареників.
- Наповнити невелику каструлю 150 грам соку з вишні, який вийшов після розморожування. Трохи вершкового масла і не забути 2-3 ст. л. цукру. Поставити на вогонь і дочекатися кипіння, зняти. Покласти сметану 200 р. Збити до однорідної консистенції.
- Делікатно дістати готові вареники з вишнею з каструлі, розподілити на тарілку, рясно полити смачним соусом і відразу подавати.
На замітку. Якщо тісто добре вимісити, то вареники виходять не тільки повітряними, але і більш смачними.
Варіанти тіста для вареників з вишнею
Приготувати вареники з вишнею можна за допомогою різноманітних рецептів тесту.
Найбільш популярні комбінації:
- Перший варіант найбільш універсальний. До складу входить: 2 склянки борошна, 1 / 2 склянки води; сіль.
- Другий варіант такий же, але з курячим яйцем. У результаті тісто виходить більш твердим. 400 грам борошна; 1/2 склянки води; сіль і яйце.
- У цьому випадку, тісто виходить м’яким і ніжним. Компоненти: 2/3 склянки кефіру; 0,5 ч. л. солі; 3 склянки борошна.
- Вимісити тісто всі продукти за класичним рецептом. Склад: 250 г кефіру; 800 г (або 1 кг від густоти тіста) борошна; сіль; 2 ст. л. ростить. масла.
Користуючись різними варіантами тіста, соковиті вареники кожен раз виходять неповторними, оригінальними, з ніжною начинкою всередині. Відчуйте себе справжнім кулінаром.