Ягоди агрусу дарують заряд бадьорості і гарного настрою, адже в них так багато корисних речовин. Однак багато хто чомусь недооцінюють їх користь. Щоб зберегти такі плоди до зими, краще всього приготувати варення з аґрусу. Ласощі сподобається всім без винятку, а наша стаття допоможе вам правильно зварити цей смачний десерт.
Що знадобиться для приготування варення з агрусу
Користь агрусу для людського організму просто неоціненна, адже в такій маленькій ягоді міститься багато пектину і клітковини. Крім того, аґрус багатий органічними кислотами і вітамінами, які позитивно позначаються на роботі всіх органів і систем.
З агрусу можна приготувати справжній делікатес у вигляді варення, яке обов’язково сподобається всім ласунам, – як дорослим, так і самим маленьким. Для такого ласощі краще брати трохи недоспевшие ягоди сортів «Малахіт», «Щедрий» або «Машенька». А плоди «Чорномора» і «Черносливового» дозволять зварити темне ласощі. При цьому у них тонка шкірка, що робить процес приготування більш швидким.
Як правило, збирають агрус для закруток за два тижні до повного його дозрівання. Але якщо ягоди переспели – не біда. З них можна зробити смачний джем.
Маленькі ягоди готують цілком, а щоб вони краще ввібрали цукор і залишалися цілими при варінні, їх проколюють голкою. З великих плодів краще видалити насіння. Для цього їх просто витягують з невеликою кількістю м’якоті через надріз збоку ягоди. Щоб зберегти смарагдовий колір агрусу, разом з плодами в баночку кладуть листя вишневого дерева.
Варення з агрусу – класичне виконання
Для приготування класичного варення з агрусу знадобиться не так багато інгредієнтів. Щоб в ньому були помітні цільні ягоди, їх краще проварити в три прийоми з повним охолодженням.
На один кілограм агрусу потрібно відміряти стільки ж солодкого піску і приготувати півсклянки води. Якщо ви не любите надто солодке варення, то можна додати в нього трохи лимонного соку.
Спосіб приготування:
- Промиті плоди агрусу без хвостиків складаємо в сотейник. Ллємо до них воду і запалюємо вогонь.
- Ледь вміст сотейника скипить, чекаємо десять хвилин і засипаємо підсолоджувач. Варимо півгодини, остуджуємо.
- Знову включаємо нагрівання, варимо складу чверть години після закипання і повторно остуджуємо.
- І проварюємо втретє протягом десяти хвилин. Після цього розкладаємо готове ласощі по стерильним ємкостей.
Готуємо «по-царськи»
Кажуть, що саме варення з аґрусу було улюбленим десертом Імператриці Катерини II. Принаймні, таке ласощі завжди було у неї на столі. З тих пір подібний десерт і називають царським.
На один кілограм ягід буде потрібно стільки ж солодкого піску, а також склянку води, 50 мл горілки і листи вишневого дерева.
Спосіб приготування:
- Ягоди і листя добре промиваємо і просушуємо, з плодів видаляємо стеблинки і хвостики.
- Якщо плоди великі, то набираємося царського терпіння – беремо добре заточений маленький ніж, на кожній ягоді робимо надрізи і акуратно витягуємо насіння. Намагаємося не проткнути ягоду.
- Тепер у каструльку наливаємо воду, сиплемо половину піску і кладемо ароматні листя. Як тільки сироп завирує, опускаємо аґрус на 5 хвилин, потім швидко переносимо каструлю з ягодами в таз з холодною водою. Залишаємо плоди в сиропі на 5 годин.
- Повторюємо описані в попередньому кроці дії ще два рази. Коли царське варення з аґрусу повністю охолоне втретє, його можна розкладати по стерилізованим ємкостей. Зверху кладемо паперовий лист, змочену горілкою, і перев’язуємо його шпагатом.
З додаванням апельсина
На відміну від малини або полуниці, ягоди агрусу не настільки популярні серед сучасних господинь в якості сировини для варення. А даремно! Адже ця ягода дуже корисна і смачна. А особливо, якщо разом з нею укласти в банки інші фрукти. Наприклад, апельсин.
Отже, для рецепта потрібно взяти ягоди агрусу і цукор (співвідношення 1:1), а також два апельсина.
Спосіб приготування:
- З ягід прибираємо все зайве. Апельсини ріжемо на шматочки, видаляємо зернятка, шкірку не очистити.
- За допомогою блендера або м’ясорубки прокручуємо агрус разом з апельсинами. Ягідно-фруктову масу перекладаємо в каструлю, змішуємо з підсолоджувачем і варимо 15 – 20 хвилин. Для варіння варення краще взяти казан з товстим дном або емальований сотейник, внутрішня поверхня якого не дозволить ласощів підгоріти.
- Закатуємо гаряче варення з агрусу і апельсина в оброблені відповідним чином банки.
Чудове варення з зеленого агрусу
Аґрус – це натуральний антиоксидант, який допомагає зберегти молодість. Варення з нього виходить солодким, ніжним і красивого смарагдового кольору. За допомогою різних добавок – меду, фруктів, горіхів – можна змінювати смак готового продукту.
Візьміть в рівній кількості зелені ягоди агрусу і цукровий пісок, а також підготуйте вишневі листя.
Як приготувати варення:
- Листи вишневого дерева замочуємо на десять хвилин в прохолодній воді, а потім відварюємо протягом п’яти хвилин. Від кількості листків буде залежати колір варення – чим їх більше, тим «изумруднее» вийде колір.
- Щоб у процесі варіння ягоди не лопнули, проколюємо їх зубочисткою. Складаємо аґрус в каструлю, кладемо туди ж листя вишні. Не заважаємо, плоди, а просто прокручуємо ємність навколо осі. Залишаємо ягоди мінімум на п’ять годин.
- Після, дістаємо шумівкою їх, а в утворений настій засипаємо солодкий пісок і ставимо ємність на вогонь. Після закипання повертаємо аґрус, у вируючу воду і варимо 15 хвилин. Потім розкладаємо варення прямо з вишневими листям по стерильним баночках.
Також можна зварити варення способом томління трьома заходами (рецепт дивіться вище). Так варення вийде більш тягучим і солодким.
Як приготувати з чорницею
Якщо ви любите незвичайні десерти, то зваріть варення з агрусу і чорниці. Поєднання може здатися дивним, але ці ягоди на диво гармонійно сусідять один з одним. Варення виходить не надто солодкий, з легкою кислинкою, а головне – з приголомшливим ароматом. Для його приготування знадобиться по одній склянці ягід аґрусу і чорниці, а також солодкого піску. Підготуйте ще дві ложки води і півтори – лимонного соку.
Спосіб приготування:
- У сотейник вливаємо цитрусовий сік разом з водою, кип’ятимо і сиплемо підсолоджувач. Варимо сироп до повного розчинення солодких гранул.
- Потім викладаємо ягоди агрусу, а через три хвилини додаємо чорницю. Варимо склад десять хвилин і відправляємо варення по стерилізованим, невеликого об’єму ємкостей.
З волоськими горіхами
Незвичайне варення з агрусу можна зварити з волоськими горіхами. Секрет такого ласощі в тому, що горішки «ховаються» прямо в ягодах.
Потрібно взяти рівну кількість агрусу і солодкого піску, а також 150 г горіхів і півсклянки фільтрованої води на кожен кілограм ягід.
Спосіб приготування:
- Для варення потрібно вибрати стиглі, але щільні ягоди. Промиваємо їх, очищаємо від хвостиків і з двох сторін робимо надрізи.
- За допомогою зубочистки прибираємо насіння, а замість них кладемо невеликий шматочок волоського горіха. Він повинен повністю сховатися в агрусі, щоб під час варіння не зумів вискочити назовні.
- М’якоть з насінням не викидаємо, а кладемо в сотейник. Сюди ж ллємо воду і варимо склад п’ять хвилин. Потім перекладаємо його на сито і перетираємо.
- Отримане пюре повертаємо на плиту, засипаємо солодкий пісок і як тільки сироп закипить, кладемо в нього начинені плоди агрусу. Акуратно перемішуємо заготівлю і чекаємо, поки вона закипить. Вимикаємо вогонь.
- Залишаємо ласощі на 12 годин, потім знову доводимо до кипіння і робимо третій захід, через 8 годин.
Гарячим складом наповнюємо чисті банки і зберігаємо їх у прохолодному темному місці.
Варення «П’ятихвилинка»
Якщо ви вважаєте, що готувати варення довго і виснажливо, то ви помиляєтеся. Є рецепт, який дозволить зварити смачне і корисне ласощі за п’ять хвилин.
Для цього візьміть кілограм ягід і стільки ж солодкого піску. На це кількість продуктів потрібно склянку води.
Спосіб приготування:
- Підготовлені ягоди складаємо в каструлю, засипаємо їх частиною солодких гранул і залишаємо так на кілька годин, щоб пустили сік.
- Потім ставимо каструлю з вмістом на вогонь, висипаємо підсолоджувач і наливаємо воду. Варимо склад п’ять хвилин.
- Після цього вже можна закочувати варення в банки, але краще не лінуватися, а зробити кілька повторюваних підходів – варимо ласощі п’ять хвилин після закипання, потім робимо перерву на п’ять годин і повторюємо.
Ігнорувати аґрус у своїх кулінарних експериментах не варто, адже не даремно таку ягоду ще називають царською. Краще використовувати її для зимових заготовок і забезпечити своїх рідних смачним запасом вітамінів і корисних речовин на всю зиму.