Айвове варення вважається одним з кращих. Правильно приготоване варення з айви часточками збереже смак на всі зимові місяці. Необхідно вибирати тверді плоди, щоб їх скибочки не розварювалися в процесі приготування. Додаткові інгредієнти у вигляді горіхів, інших фруктів і спецій зроблять частування особливо смачним і ароматним.
Варення з айви часточками — найсмачніший рецепт
Склад продуктів: 1 кг айви і цукрового піску.
- Фрукти добре промиваються проточною водою. З них вирізається серцевина, шкірка залишається. Ріжеться айва на невеликі часточки.
- Підготовлені скибочки фрукта пересипаються у велику миску. Зверху розподіляється половина від заявленої кількості піску.
- На добу ємність залишають у спокої. За цей час плоди почнуть виділяти сік.
- Далі можна висипати цукор, що залишився в миску, і залишати її вміст ще на день. В холодильник масу прибирати не потрібно.
- На третю добу можна приступати до варіння. Спочатку вміст ємності доводиться до кипіння, а потім нагрівання під сумішшю знижується до мінімуму. Повинні зберігатися лише невеликі бульбашки на поверхні.
- Приблизно через 40-45 хвилин варіння без помішування ласощі практично готове. При цьому його крапля не повинна розтікатися і втрачати форму при попаданні на плоску поверхню.
- Якщо потрібно зробити масу гущі, вона залишається на плиті ще приблизно на 12 хвилин.
Можна розливати частування по підготовленим банкам.
Янтарне ласощі з лимоном
Склад продуктів: трохи менше кілограма фруктів, стільки ж цукрового піску, великий стиглий лимон.
- Фрукти обох видів дуже ретельно промиваються в прохолодній воді. Можна при цьому використовувати жорстку щітку.
- Айва ріжеться четвертинками, з них акуратно видаляється серцевина. М’якоть разом з шкіркою нарізати не дуже тонкими часточками. Інакше вони розм’якнуть в процесі варіння, і не будуть відчуватися в готовому ласощі.
- У каструлі нашаткована м’якоть рясно сбрызгивается свіжовичавленим соком цитрусового.
- Поверх посуду натягується чиста марля в 1-2 шари. У такому вигляді конструкція залишається на 24 години.
- Далі ємність переміщається на середній вогонь, і її вміст вариться 50-55 хвилин.
Як тільки сироп почне загусати, маса відразу розливається по підготовленим скляним тарам і закривається кришками.
В мультиварці
Склад продуктів: кілограм щільних плодів, ½ кг цукрового піску, 170 мл гарячої води. Як зварити варення часточками в «розумній каструлі», розповідається далі.
- Айва промивається в холодну воду, після чого разом з шкіркою нарізається на чверті. Зручніше всього використовувати для цього широкий ніж або мініатюрний сокирка, адже фрукти щільні і тверді.
- Кожна чверть позбавляється від насіннєвої коробки і промивається у воді. Всі дії потрібно робити дуже швидко, поки м’якоть плодів не потемніє.
- Чверті нарізаються кубиками середнього розміру і відразу відправляються в чашу пристрою. Зверху розподіляється пісок. За бажанням на цьому етапі можна додати в каструлю трохи кориці.
- На продукти виливається гаряча вода.
- Активізується програма «Тушкування» на 25 хвилин.
- Прямо в чаші варення залишають остигати на всю ніч.
- Вранці воно гаситься ще 13 хвилин. Після чергового остигання процедура знову повторюється.
Далі можна перекладати ласощі у підготовлені ємності і закочувати.
З додаванням яблук
Склад продуктів: гранований стакан фільтрованої води, по пів кілограма цукру-піску і кислуватих яблук, середній лимон, кіло айви.
- Яблука миють, позбавляються від серцевин і ріжуться мініатюрними кубиками.
- Таким же чином потрібно обробити айву. Нарізається вона середніми шматочками.
- Підготовлені фрукти змішуються в одній посуді і засипаються відразу всім обсягом цукру.
- Приблизно через 40 хвилин ємність з інгредієнтами відправляється на вогонь. Сюди ж виливається вода.
- Через 5-6 хвилин до фруктів вичавлюється сік цитрусового. Маса доводиться до закипання. При часто помішуванні вона вариться 90 хвилин. Готовий сироп не повинен розтікатися по тарілці.
Вийшла солодкість закочується в банки.
Цитрусовий смак з апельсинами
Склад продуктів: великий апельсин, 2 кіло айви, 1,5 кг цукрового піску, велика ложка меленої кориці.
- Вибираються щільні стиглі плоди айви без подгниваний і тріщин. Вони миються, насухо витираються, позбавляються від серцевини і ріжуться середніми шматочками.
- Апельсин прямо з цедрою подрібнюється спеціальною насадкою блендера або пропускають через м’ясорубку.
- Підготовлені фрукти змішуються і засипаються відразу всім кількістю піску. Суміш залишають на кілька годин, щоб плоди встигли пустити сік.
- На повільному вогні маса вариться до загустіння. Приблизно на 7-8 хвилин до повної готовності в неї можна всипати мелену корицю.
Залишилося закатати смачне варення з айви і апельсина в стерилізовані банки.
З волоськими горіхами
Склад продуктів: 320 мл фільтрованої води, кілограм айви, 2 великі ложки лимонного соку, 17-18 волоських горіхів, 370-390 г цукру-піску.
- Потрібно використовувати стиглі міцні фрукти. Вони ретельно миються і разом з шкіркою (але без серцевини) нарізати великими часточками.
- З горіхів витягуються ядра і діляться на 2 половини.
- Подрібнені фрукти пересипаються піском. Сюди ж висипаються горіхи.
- Інгредієнти заливаються водою і лимонним соком, після чого відправляються варитися на 20 хвилин після закипання. Готується ласощі при слабкому бурління. Періодично вміст ємності потрібно акуратно перемішувати.
Готова солодкість закочується в стерилізовані банки.
Готуємо з айви і гарбуза
Склад продуктів: пів кілограма свіжої м’якоті гарбуза, 270 г айви, 270 г цукру (піску).
- Овоч позбавляється від твердої шкірки і насіння. Гарбуз нарізати тонкими часточками.
- Айва подрібнюється крупніше. Різати її треба поперечними скибочками разом з шкіркою.
- Подрібнені інгредієнти з’єднуються в каструлі і посипаються піском. Ємність накривається рушником і залишають на 3-4 години. За цей час почне активно виділятися сік з плодів.
- При сильному нагріванні плити маса доводиться до кипіння. Вогонь зменшується, і суміш нудиться в такому режимі близько півгодини.
Варення розкладається по стерилізованим ємкостей і закочується гарячим. Після остигання вона відправляється на зберігання і прохолодне місце.
Особливості технологічного процесу
- Щоб варення вийшло смачним з явно помітними часточками, потрібно правильно вибирати для нього плоди. Беруться виключно міцні щільні фрукти яскраво-жовтого кольору. Зелена і перезріла айва для такого варення не підійде.
- Обговорюваний фрукт дуже швидко підгорає. Тому для його варіння вибирається посуд з товстим дном і стінками.
- Періодично, потрібно акуратно перемішувати варення.
- Якщо планується довго зберігати готове ласощі, то краще вибирати рецепт, де чергується кипіння-охолодження. Правда, у такому випадку процес приготування може розтягнутися на добу.
- Відмінно підходить для приготування айвового варення емальований таз або така ж каструля.
- Закочувати готове ласощі можна тільки в заздалегідь простерилізовані банки.