Не тільки звичні ягоди, яблука і сливи підходять для приготування варення. У таку смакоту можна перетворити і деякі екзотичні фрукти. Наприклад, приготувавши варення з бананів.
Класичне варення з бананів
Інгредієнти:
- банани – 4 кіло;
- цукор-пісок – 1,5 кіло;
- «лимонка» — 1 ч. ложка;
- питна вода – 2 повних склянки.
Для приготування обговорюваного ласощі підійдуть тільки стиглі банани. Із зелених плодів приготувати смачне варення не вдасться.
Зате для нього цілком підійдуть вже неапетитні почорнілі фрукти. Головне, щоб вони ще не почали гнити і не мали неприємного запаху.
Приготування:
- Зняти з фруктів шкірку. Забрати всі чорні вкраплення.
- Банани розрізати на шматочки, обробити картофелемялкой, щоб перетворити їх в густу однорідну масу.
- Воду вилити в зручну ємність. Розчинити в ній залишилися сипучі компоненти.
- Відправити рідина на плиту. Коли всі кристали в ній розчиняться, додати фруктове пюре.
- Варити бананове варення на мінімальному вогні приблизно 80 – 90 хвилин.
Остигле ласощі розкласти по підготовленим банкам будь-якого обсягу.
З додаванням лимона
Інгредієнти:
- банани – 3 шт.;
- невеликий лимон – ½ шт;
- цукор-пісок – 80 – 120 г;
- чиста вода – ½ ст.
Приготування:
- З половинки цитруса вичавити сік. Процідити його, щоб в основу десерту не потрапили навіть самі дрібні кісточки. Для варення буде використовуватися тільки 2 ч. ложок фрешу, решта його кількості можна залишити для інших цілей.
- Решта фрукти позбавити від шкірки.
- У казан відправити весь цукор. Залити його рідкими інгредієнтами. Точна кількість використовуваного піску визначається за смаком самої господині.
- Варити до розчинення солодких кристалів. В процесі постійно помішувати дерев’яною ложкою/лопаткою.
- Після розчинення солодкого піску потрібно закип’ятити сироп. Далі, зменшити вогонь і томити його ще приблизно 4 хвилини.
- Коли суміш в казані стане золотистого відтінку, сироп повністю готовий.
- Очищені банани порізати і пюрировать будь-яким зручним способом.
- Відправити фруктову масу в киплячий сироп. Знову довести суміш до кипіння і тушкувати пару хвилин.
- Готове варення зняти з вогню, злегка остудити, після чого відправити в холод на 70 – 80 хвилин.
- Знову повернути масу на плиту, поварити 5 – 6 хвилин після закипання і остуджувати трохи менше години.
Потім ласощі з бананів з лимоном можна пробувати чи закатати в банки.
Смачна зимова заготівля
Інгредієнти:
- окріп – 1/3 ст.;
- цукор-пісок – 1 повний стакан;
- банани (стиглі) – 3 плода.
Приготування:
- Фрукти очистити і порізати невеликими кружечками.
- У казан засипати цукор. Нагрівати його до коричнево-золотистого відтінку.
- Після цього залити воду. Все перемішати.
- Через пару хвилин в сироп відправити шматочки екзотичних фруктів.
- Варити масу на вогні трохи менше середнього до м’якості бананів.
- Коли фруктові шматочки почнуть розвалюватися при торканні ложкою, можна зняти посуд з вогню і дати її вмісту охолонути.
Розкласти готовий десерт по стерилізованим скляних ємностях. Закрити кришками і закатати.
Як зварити варення з бананів і ківі
Інгредієнти:
- стиглі м’які ківі – 320 – 350 г;
- яблука – 350 г;
- вода – 800 мл;
- цукор – 2 повних склянки;
- лимонний фреш – 3 ч. ложки;
- «лимонка» – 2 щіпки;
- банани – 320 – 350 р.
Приготування:
- З усіх заявлених фруктів видалити шкірку. При необхідності – вирізати серцевиною.
- Порізати м’якоть мініатюрними шматочками (приблизно однаковими за розміром).
- Все змішати, залити водою і відправити в казан варитися на дуже повільному вогні.
- Щодня томити майбутнє варення при мінімальному нагріві за 70 хвилин. Потім остуджувати і повторювати процедуру ще 3 рази.
- Готувати солодощі таким чином протягом 3 днів.
Варення з ківі і банани буде повністю готове, коли стане глибокого темного кольору.
Готуємо з яблуками
Інгредієнти:
- банани – 1 кілограм;
- невеликі лимони – 2 шт.;
- яблука – 2 шт. (кисло-солодкі);
- цукор-пісок – 580 – 600 г;
- очищена вода – 370 мл
Приготування:
- Відправити в кухонний комбайн шматочки очищених бананів і яблук. Туди ж додати сік з усіх лимонів. Одержаний фреш обов’язково процідити від кісточок.
- Перебити інгредієнти до стану пюре. Додати цукор з водою.
- Варити масу на вогні трохи менше середнього 40 – 45 хвилин при постійному помішуванні.
Гаряче ласощі розкласти по банках, закатати. Настоювати його в холоді перед зняттям проби не менше 1 місяця.
З бананової шкірки
Є кілька рецептів варіння варення з бананової шкірки. Цей – дуже економний, а готовий продукт – чудово смачний.
Інгредієнти:
- апельсиновий фреш – 300 – 350 мл;
- чиста вода – 300 – 350 мл;
- шкурки великих стиглих бананів (не чорні!) – 5 шт.;
- сік лайма/лимона – 80 мл;
- гвоздика – 3 бутона;
- цукор – 420 – 450 г;
- ванільний цукор – 2 щіпки.
Приготування:
- Ретельно вимити зі щіткою гарні жовті бананові шкірки. Порізати їх невеликими смужками. Обов’язково видалити хвостики.
- Залити заготовки водою на 1 годину. Злити воду. Залити нову рідину.
- Відправити шкурки з водою на плиту. Варити чверть години, після чого остудити.
- Повторювати процедуру ще два рази.
- Окремо зварити сироп з апельсинового фрешу, води, цукру та інших добавок.
- Коли він почне густіти, викласти в сироп вже м’які шкурки.
Після закипання варити масу ще 20 – 25 хвилин.
Бананове варення з апельсинами
Інгредієнти:
- банани – 2 кіло;
- цукор – 1,5 – 1,7 кг;
- апельсини – 2 кіло.
Приготування:
- Фрукти почистити, порізати кружальцями. З апельсинових часточок видалити кісточки.
- Все скласти в невелику емальований посуд. Велика частина шматочків цитрусів при цьому повинна знаходитися внизу.
- Засипати все цукром. Варити на мінімальному вогні до бурління.
- Потім перемішати інгредієнти і томити 40 – 45 хвилин.
Готове ласощі розкласти по стерилізованим ємкостей. Закрити пергаментом, замість звичних кришок.
Бананове варення має густу щільну структуру і чудовий аромат. Недільні оладки або ранковий хлібний тост з таким ласощами стають справжнім святом шлунка!