Варення з брусниці – смачне і корисне ласощі, багате вітамінним складом північних ягід. Зробити домашню заготовку можна по-старому в мідному тазі, емальованої каструлі або в мультиварці. Нижче зібрані самі смачні рецепти брусничної консервації: «П’ятихвилинка», з яблуками, грушами, апельсинами, спеціями та інші.
Класичний рецепт
Класичне варення з брусниці містить ягоди без добавок у вигляді спецій, горіхів, цитрусових та інших фруктів. Воно застосовується в лікувальних цілях при анемії, простудних і деяких інших захворюваннях. Співвідношення інгредієнтів у заготівлі:
- 200 мл питної води;
- 3000 г брусниці;
- 1400 г цукру.
Рецепт по кроках:
- Брусницю перебрати від сміття і зіпсованих примірників, промити, просушити і скласти в емальовану ємність. Потім влити воду і довести рідину до кипіння.
- Чверть години або трохи більше проварити ягоди на помірному вогні, потім додати цукор і, розмішуючи, знову нагріти до кипіння.
- Після цього готове варення розлити по стерильним скляній тарі і закатати.
Брусниця відрізняється терпким терпким смаком, який не всім до душі. Але ось закономірність — чим довше зберігається варення, тим менше його терпкість.
Готуємо без варіння
Сире варення з брусниці можна тримати в холодильнику або навіть в кухонному шафці за умови закупорювання у стерильні банки. А якщо цю заготовку помістити в морозильну камеру, то вийде домашній аналог плодово-ягідного морозива. Необхідні інгредієнти:
- 700 г червоних ягід брусниці;
- 700 г білого кристалічного цукру.
Алгоритм приготування:
- Підготовлену чисту і суху ягоду подрібнити в м’ясорубці з дрібною решіткою або перебити в чаші заглибним блендером.
- В отримане пюре всипати трохи цукру і розмішати варення до повного розчинення сипучого продукту. Тільки після цього додавати нову порцію підсолоджувача. Коли весь цукор буде розмішаний, варення готове.
Сире брусничне варення можна використовувати для приготування морсів, додавати в чай або подавати разом з млинцями або оладки.
Заготівля з додаванням яблук
Ця брусничная заготівля виходить дуже ароматною і трохи терпкою за рахунок смаку рубіновою ягоди. Часточки яблук в варення залишаються ціленькими, не розвареними, більше нагадуючи цукати. Для ласощі з брусниці та яблук знадобляться:
- 2000 р брусниці;
- 1000 г яблук;
- 1500 г цукру;
- 5 г кориці;
- 3 бутона гвоздики.
Черговість дій:
- Вимиті і очищені від шкірки яблука з вирізаною насіннєвий коробочкою нашаткувати скибочками. Брусницю перебрати, видаливши зіпсовані ягоди, вимити і просушити.
- В посуд, в якій буде готуватися варення, шарами викласти яблука і брусницю, пересипаючи кожен ряд цукром. Після цього дочекатися виділення соку.
- Приблизно через добу можна приступати до наступного етапу. Поставити фрукти-ягоди на вогонь, нагрівати склад до моменту початку кипіння, потім зняти з плити і дати настоятися заготівлі 12-16 годин.
- Приправити варення спеціями, довести до кипіння, проварити п’ять хвилин, розлити по стерильним банкам і закупорити. Перевернути балони з консервацією догори дном, накрити ковдрою і дочекатися їх повного остигання.
Така нетривала термічна обробка брусниці і яблук допомагає зберегти більшу кількість вітамінів, цілість скибочок і ягід.
Брусничне варення «П’ятихвилинка»
Багато господинь віддають перевагу заготівлях «пятиминуткам». Причина цього полягає не тільки в швидкості приготування, але і в збереженні велику кількість вітамінів. До складу брусничної «П’ятихвилинки» входять:
- 1000 г ягід брусниці;
- 1000 г цукру.
Технологія заготівлі:
- Підготовлені ягоди помістити в каструлю з товстим або подвійним дном, засипати їх половиною кількості цукру, зазначеного в рецепті, а потім обережно перемішати дерев’яною ложкою, не пошкодивши цілісність ягід.
- Довести склад до кипіння, варити рівно п’ять хвилин, не забуваючи знімати шумівкою піну. Потім всипати решту цукру і все розмішати, щоб солодкі кристали розчинилися.
- Після цього розподілити масу по стерильним гарячим баночках невеликого літражу, закатати металевими кришками і залишити остигати, перевернувши догори дном.
За бажанням в цю заготовку можна додати будь-які спеції: корицю, кардамон, гвоздику і цедру цитрусових плодів.
Щоб позбутися в’яжучих якостей брусниці, ягоди потрібно обшпарити окропом і трохи потримати в закритому вигляді. Тоді навіть свіжозварене варення не буде терпким.
З апельсинами
Варення з брусниці з апельсинами — це ласощі не тільки смачне, але і корисне. Всього пара його ложечок до чаю приведуть імунітет на повну «бойову» готовність, давши йому силу протистояти сезонним застуд. Щоб отримати таку вітамінну бомбу, слід підготувати:
- 500-600 г брусниці;
- 2 соковитих апельсина;
- 1000 г цукру;
- 5 г кориці в порошку.
Спосіб приготування:
- Брусницю гарненько промити під проточною водою і обсушити на розстеленій рушник. З чистих апельсинів зняти трохи цедри і вичавити сік.
- В таз або каструлю відповідного обсягу вилити апельсиновий сік, засипати ягоди брусниці і цукор. Все гарненько розмішати і настояти не менше трьох годин.
- Потім додати корицю, готувати на помірному вогні. Варити ягоди, періодично перемішуючи і знімаючи з’являється піну. Гаряче варення перелити в чисті скляні банки і закрити кришками.
Щоб отримати більше соку з апельсинів для варення, їх потрібно спочатку ненадовго покласти в воду, а потім покатати, злегка притискаючи рукою до столу.
Технологія приготування з грушею
Варення з брусниці з грушами має гарний рубіновий колір, який купують і зацукровані грушеві скибочки, а в його смаку все збалансовано: і солодкість, і легка кислинка. Для приготування десерту потрібно:
- 600 г ягід брусниці;
- 600 г підготовленої грушевої м’якоті;
- 1200 г цукру;
- 50 мл води;
- кориця за смаком.
Хід роботи:
- З чистих плодів груш тонко зрізати шкірку, нарізати на невеликі скибочки і, засипавши цукром, відставити, щоб фрукти виділили сік.
- У каструлю з грушами і цукром долити води, поставити ємність на помірний вогонь. Проварити скибочки в сиропі чверть години після закипання.
- Потім всипати промиту брусницю і корицю, варити до консистенції, за якої крапля варення не буде розтікатися на охолодженої тарілці. На це піде приблизно 45 хвилин.
Спробувавши варення, виготовлене з груш і брусниці у співвідношенні 1:1, в наступний раз можна змінити пропорції, щоб отримати більш солодкий грушевий або ягідний смак з кислинкою.
Варення з брусниці мультиварці
Будь-яку з запропонованих вище рецептур варення легко пристосувати для мультиварки, використовуючи відповідні опції «Джем», «Варення» або «Гасіння». Але більш виправдане використання цього гаджета, якщо сировина заморожено. Все, що потрібно в цьому випадку, це:
- 500 г замороженої брусниці;
- 300 г цукру;
- 30 мл свіжовичавленого соку лимона.
Як зварити варення з заморожених ягід в мультиварці:
- На дно агрегату влити лимонний сік, далі відправити ягоди брусниці, пересипаючи їх цукром.
- Готувати варення в режимі «Гасіння» 60-70 хвилин, знявши клапан для виходу пари, щоб консистенція заготовки була гущі. По закінченні програми тримати заготівку ще дві години на підігріві.
Зберігають такі ласощі в заздалегідь стерилізованих банках, загорнених металевими кришками.
Наостанок варто зауважити, що ягоди брусниці містять в собі багато органічних кислот, тому категорично не рекомендовано використовувати для готування брусничного варення алюмінієвий посуд. Ідеальна ємність – толстодонная каструля з нержавіючої сталі.