Варення з брусниці – 7 простих і смачних рецептів

Варення з брусниці – смачне і корисне ласощі, багате вітамінним складом північних ягід. Зробити домашню заготовку можна по-старому в мідному тазі, емальованої каструлі або в мультиварці. Нижче зібрані самі смачні рецепти брусничної консервації: «П’ятихвилинка», з яблуками, грушами, апельсинами, спеціями та інші.

Класичний рецепт

Класичне варення з брусниці містить ягоди без добавок у вигляді спецій, горіхів, цитрусових та інших фруктів. Воно застосовується в лікувальних цілях при анемії, простудних і деяких інших захворюваннях. Співвідношення інгредієнтів у заготівлі:

  • 200 мл питної води;
  • 3000 г брусниці;
  • 1400 г цукру.


Рецепт по кроках:

  • Брусницю перебрати від сміття і зіпсованих примірників, промити, просушити і скласти в емальовану ємність. Потім влити воду і довести рідину до кипіння.
  • Чверть години або трохи більше проварити ягоди на помірному вогні, потім додати цукор і, розмішуючи, знову нагріти до кипіння.
  • Після цього готове варення розлити по стерильним скляній тарі і закатати.

Брусниця відрізняється терпким терпким смаком, який не всім до душі. Але ось закономірність — чим довше зберігається варення, тим менше його терпкість.

Готуємо без варіння

Сире варення з брусниці можна тримати в холодильнику або навіть в кухонному шафці за умови закупорювання у стерильні банки. А якщо цю заготовку помістити в морозильну камеру, то вийде домашній аналог плодово-ягідного морозива. Необхідні інгредієнти:

  • 700 г червоних ягід брусниці;
  • 700 г білого кристалічного цукру.


Алгоритм приготування:

  • Підготовлену чисту і суху ягоду подрібнити в м’ясорубці з дрібною решіткою або перебити в чаші заглибним блендером.
  • В отримане пюре всипати трохи цукру і розмішати варення до повного розчинення сипучого продукту. Тільки після цього додавати нову порцію підсолоджувача. Коли весь цукор буде розмішаний, варення готове.
Дивіться також:  Варення з гарбуза з курагою – 7 рецептів

Сире брусничне варення можна використовувати для приготування морсів, додавати в чай або подавати разом з млинцями або оладки.

Заготівля з додаванням яблук

Ця брусничная заготівля виходить дуже ароматною і трохи терпкою за рахунок смаку рубіновою ягоди. Часточки яблук в варення залишаються ціленькими, не розвареними, більше нагадуючи цукати. Для ласощі з брусниці та яблук знадобляться:

  • 2000 р брусниці;
  • 1000 г яблук;
  • 1500 г цукру;
  • 5 г кориці;
  • 3 бутона гвоздики.


Черговість дій:

  • Вимиті і очищені від шкірки яблука з вирізаною насіннєвий коробочкою нашаткувати скибочками. Брусницю перебрати, видаливши зіпсовані ягоди, вимити і просушити.
  • В посуд, в якій буде готуватися варення, шарами викласти яблука і брусницю, пересипаючи кожен ряд цукром. Після цього дочекатися виділення соку.
  • Приблизно через добу можна приступати до наступного етапу. Поставити фрукти-ягоди на вогонь, нагрівати склад до моменту початку кипіння, потім зняти з плити і дати настоятися заготівлі 12-16 годин.
  • Приправити варення спеціями, довести до кипіння, проварити п’ять хвилин, розлити по стерильним банкам і закупорити. Перевернути балони з консервацією догори дном, накрити ковдрою і дочекатися їх повного остигання.

Така нетривала термічна обробка брусниці і яблук допомагає зберегти більшу кількість вітамінів, цілість скибочок і ягід.

Брусничне варення «П’ятихвилинка»

Багато господинь віддають перевагу заготівлях «пятиминуткам». Причина цього полягає не тільки в швидкості приготування, але і в збереженні велику кількість вітамінів. До складу брусничної «П’ятихвилинки» входять:

  • 1000 г ягід брусниці;
  • 1000 г цукру.


Технологія заготівлі:

  • Підготовлені ягоди помістити в каструлю з товстим або подвійним дном, засипати їх половиною кількості цукру, зазначеного в рецепті, а потім обережно перемішати дерев’яною ложкою, не пошкодивши цілісність ягід.
  • Довести склад до кипіння, варити рівно п’ять хвилин, не забуваючи знімати шумівкою піну. Потім всипати решту цукру і все розмішати, щоб солодкі кристали розчинилися.
  • Після цього розподілити масу по стерильним гарячим баночках невеликого літражу, закатати металевими кришками і залишити остигати, перевернувши догори дном.
Дивіться також:  Як правильно солити капусту на зиму? 7 рецептів в банці, відрі, каструлі

За бажанням в цю заготовку можна додати будь-які спеції: корицю, кардамон, гвоздику і цедру цитрусових плодів.

Щоб позбутися в’яжучих якостей брусниці, ягоди потрібно обшпарити окропом і трохи потримати в закритому вигляді. Тоді навіть свіжозварене варення не буде терпким.

З апельсинами

Варення з брусниці з апельсинами — це ласощі не тільки смачне, але і корисне. Всього пара його ложечок до чаю приведуть імунітет на повну «бойову» готовність, давши йому силу протистояти сезонним застуд. Щоб отримати таку вітамінну бомбу, слід підготувати:

  • 500-600 г брусниці;
  • 2 соковитих апельсина;
  • 1000 г цукру;
  • 5 г кориці в порошку.


Спосіб приготування:

  • Брусницю гарненько промити під проточною водою і обсушити на розстеленій рушник. З чистих апельсинів зняти трохи цедри і вичавити сік.
  • В таз або каструлю відповідного обсягу вилити апельсиновий сік, засипати ягоди брусниці і цукор. Все гарненько розмішати і настояти не менше трьох годин.
  • Потім додати корицю, готувати на помірному вогні. Варити ягоди, періодично перемішуючи і знімаючи з’являється піну. Гаряче варення перелити в чисті скляні банки і закрити кришками.

Щоб отримати більше соку з апельсинів для варення, їх потрібно спочатку ненадовго покласти в воду, а потім покатати, злегка притискаючи рукою до столу.

Технологія приготування з грушею

Варення з брусниці з грушами має гарний рубіновий колір, який купують і зацукровані грушеві скибочки, а в його смаку все збалансовано: і солодкість, і легка кислинка. Для приготування десерту потрібно:

  • 600 г ягід брусниці;
  • 600 г підготовленої грушевої м’якоті;
  • 1200 г цукру;
  • 50 мл води;
  • кориця за смаком.


Хід роботи:

  • З чистих плодів груш тонко зрізати шкірку, нарізати на невеликі скибочки і, засипавши цукром, відставити, щоб фрукти виділили сік.
  • У каструлю з грушами і цукром долити води, поставити ємність на помірний вогонь. Проварити скибочки в сиропі чверть години після закипання.
  • Потім всипати промиту брусницю і корицю, варити до консистенції, за якої крапля варення не буде розтікатися на охолодженої тарілці. На це піде приблизно 45 хвилин.
Дивіться також:  Варення з волоських горіхів – 6 рецептів, як приготувати. Чим корисне варення із зелених волоських горіхів

Спробувавши варення, виготовлене з груш і брусниці у співвідношенні 1:1, в наступний раз можна змінити пропорції, щоб отримати більш солодкий грушевий або ягідний смак з кислинкою.

Варення з брусниці мультиварці

Будь-яку з запропонованих вище рецептур варення легко пристосувати для мультиварки, використовуючи відповідні опції «Джем», «Варення» або «Гасіння». Але більш виправдане використання цього гаджета, якщо сировина заморожено. Все, що потрібно в цьому випадку, це:

  • 500 г замороженої брусниці;
  • 300 г цукру;
  • 30 мл свіжовичавленого соку лимона.

Як зварити варення з заморожених ягід в мультиварці:

  • На дно агрегату влити лимонний сік, далі відправити ягоди брусниці, пересипаючи їх цукром.
  • Готувати варення в режимі «Гасіння» 60-70 хвилин, знявши клапан для виходу пари, щоб консистенція заготовки була гущі. По закінченні програми тримати заготівку ще дві години на підігріві.

Зберігають такі ласощі в заздалегідь стерилізованих банках, загорнених металевими кришками.

Наостанок варто зауважити, що ягоди брусниці містять в собі багато органічних кислот, тому категорично не рекомендовано використовувати для готування брусничного варення алюмінієвий посуд. Ідеальна ємність – толстодонная каструля з нержавіючої сталі.

Прокрутка до верху