Ця ягода може позмагатися з цитрусовими за вмістом вітаміну C, а за кількістю корисного йоду вона обганяє аґрус, суниці і малину, але, на жаль, не багато хто використовують її для приготування заготовок на зиму. Все це з-за терпкості плодів і твердої шкірки. На щастя, є технології, як приготувати варення з чорноплідної горобини, зберігши користь ягід, усунувши терпкість і зробивши шкірку м’якше. Найсмачніші з них наведено в нашій добірці.
Класичне варення з чорноплідної горобини
Класичний рецепт варення з цієї ягоди має вишневий смак, який дає поєднання смаку горобини і ванілі.
Перелік використовуваних інгредієнтів і їх співвідношення:
- 1000 г ягід чорноплідної горобини;
- 1200 г цукру;
- 250 мл води;
- 3-5 г ванілі в порошку.
Рецепт класичного варення покроково:
- Акуратно зняти ягідки з грон, відбираючи сухі примірники, листочки і плодоніжки. Промити горобину і відкинути на друшляк, щоб вся вода стекла.
- Тим часом у каструлі з широким дном закип’ятити воду, перекласти підготовлені ягоди і обережно перемішуючи їх лопаткою п’ять-сім хвилин зробити так, щоб кожна поринула в окріп.
- Далі всипати до ягід цукор, перемішати і варити 15 хвилин після закипання, остудити. Знову повернути варення на вогонь, додати ваніль і проварити ще чверть години. Після цього варення готове до подальшої герметизації та зберігання підготовленої тарі.
Як приготувати з лимоном і апельсином
Додавання цитрусових в варення з черноплодки практично повністю позбавляє готовий продукт нелюбою багатьма терпкості.
На одну порцію підбадьорливого ласощі з горобини, апельсина і лимона знадобляться:
- 1000 г ягід аронії;
- 1 великий апельсин;
- 1 лимон;
- 1000 г цукру.
Алгоритм роботи:
- Горобину перебрати, промити під проточною водою і просушити. Лимон і апельсин ретельно вимити, обдати окропом, нарізати невеликими шматочками і видалити кісточки.
- Перекрутити ягоди і цитрусові разом зі шкіркою через м’ясорубку, засипати цукром, перемішати і варити варення 40-45 хвилин після закипання. Потім гарячим закупорена в банки.
З яблуками
Варення з чорноплідної горобини із яблуками вариться з наступного переліку інгредієнтів:
- 1000 м чорноплідної горобини;
- 700 г яблук;
- 1200 г цукрового піску;
- 400 мл питної води;
- ¼ Лимона (сік);
- 1-2 палички кориці.
Поетапне приготування:
- Підготовлені ягоди горобини п’ять хвилин бланшувати в киплячій воді, потім відразу остудити під проточною холодною водою.
- З води і півкілограма цукру зварити сироп, опустити в нього горобину, а через п’ять хвилин активного кипіння ягід вогонь вимкнути і забути про аронії в сиропі мінімум на 8 годин, а краще – на ніч.
- У сироп з черноплодкой всипати цукор, що залишився, розмішати і поставити на вогонь. Тим часом очистити яблука від шкірки і насіння, нарізати часточками, бланшувати їх 6-8 хвилин у киплячій підкисленій воді і також остудити під проточною холодною водою.
- До закипілої горобині викласти підготовлені яблука, додати корицю і за смаком лимонний сік. Двічі варити варення за 10 хвилин, повністю охолоджуючи в перервах. Готовий продукт закатати в стерильні банки.
Швидкий рецепт – «П’ятихвилинка»
На три літри готового горобинового варення потрібно взяти:
- 1000 м чорноплідної горобини;
- 2000 р цукру.
Як приготувати:
- Перебрану і вимиту чорноплідну горобину бланшувати протягом п’яти хвилин у киплячій воді. Потім обсушити ягоди на паперових рушниках.У чорноплідної горобини ягоди покриті товстою шкіркою, яку можна зробити м’якше в результаті короткочасного бланшування в окропі або півгодинної витримки в морозильній камері.
- Подрібнити аронію з допомогою м’ясорубки або блендера, з’єднати з цукром. На тихому вогні довести варення до кипіння, потім збільшити вогонь і проварити масу п’ять хвилин.
- Розподілити варення по півлітрових баночках, прикрити кришками і простерилізувати в каструлі з киплячою водою 20 хвилин. Потім банки закатати кришками.
Сухе варення з горобини і сливи
Сухе варення часто називають ще «Київським», оскільки в цьому місті у XVIII столітті було налагоджено промислове виробництво цього ласощі, яке поставлялося навіть до царського столу.
Для сухого варення з горобини і сливи будуть потрібні:
- 500 р твердих злив;
- 500 г чорноплідної горобини;
- 400 г цукру;
- 300 мл води;
- 2 г порошку кориці.
Етапи приготування:
- Вимиті грона горобини підсушити, потім відправити на півгодини в морозильну камеру. Сливи вимити, витерти насухо, розділити на половинки і видалити кісточки.
- З води, кориці і половини рецептурного кількості цукру зварити сироп, опустити в нього підготовлені ягоди і сливи, дати їм повністю охолонути в солодкому розчині. Повторити цю процедуру ще два рази.
- Далі відкинути горобину і сливи на друшляк або сито, щоб сироп повністю стек. Після цього обваляти їх в цукрі, викласти на решітку і сушити дві години при 100 градусах в духовці. Зберігати готове сухе варення в герметично закритою тарі.
Готуємо з яблуками і горіхами
Для заготовки з аронії з яблуками і горіхами знадобляться:
- 1000 м чорноплідної горобини;
- 400 г підготовлених яблук;
- 100 г ядер волоських або інших горіхів;
- 1000 г цукру;
- 200 мл води.
Варимо заготівлю наступним чином:
- Зняту з кистей і перебрану горобину дві хвилини бланшувати в окропі. Дати воді гарненько стекти. Ядра горіхів дрібно порубати. З яблук зняти шкірку, вирізати насінну коробочку і нарізати кубиками.
- Цукор і воду на вогні довести до розчинення крупинок і кипіння, зняти з вогню. Перекласти в гарячий сироп горобину, яблука і горіхи. Витримати інгредієнти заготовки у сиропі до охолодження приблизно 6 годин.
- Поставити варення на вогонь і варити до готовності. Гарячим розлити по підготовленій скляному посуді і щільно закупорити бляшаними або капроновими кришками.
Оригінальний рецепт з кабачками
Кабачки володіють нейтральним смаком, тому овоч часто використовують не тільки для овочевих страв, але і для ягідно-фруктових заготівок.
Оригінальне варення з чорноплідної горобини з кабачками має у своєму складі:
- 2000 р чорноплідної горобини;
- 2000 р молоденьких кабачків;
- 2000 р цукру;
- 1 паличка кориці.
Технологія приготування:
- Вимиті і обсушені ягоди горобини скласти рівним шаром на дно ємності для варіння варення, зверху засипати їх ½ частиною від вказаного в рецепті кількості цукру.
- Кабачки вимити і нашаткувати маленькими кубиками. Викласти кабачки на шар цукру поверх горобини і засипати залишилися солодким піском.
- Ягоди-овочі залишити на три години. За цей час кабачки виділять достатню кількість соку, і горобина встигне просочитися.
- Поставити варення на вогонь, після закипання покласти в нього паличку кориці і варити на середньому вогні півгодини. Під час варіння варення обов’язково потрібно перемішувати, щоб цукор не пригорів до дна ємності.
Рябиновое варення з вишневими листям
Не знаючи, з чого приготовано варення, важко вгадати, що стало сировиною для його отримання. Так сильний вишневий аромат. Чим більше буде листя вишні у відварі для сиропу, тим смачніше вийде заготовка.
Пропорції інгредієнтів для варення з ароматом вишні:
- 2000 р ягід чорноплідної горобини;
- 1600 р цукрового піску;
- 200 г вишневих листків;
- 1000 мл води.
Спосіб приготування:
- Зняті з плодоніжок ягоди горобини, перекласти в сито або друшляк, промити під проточною водою, а потім дати добре стекти воді.
- Тим часом вимиті листя вишні залити водою, щоб вона повністю покрила, проварити 20 хвилин після закипання і процідити через кілька шарів марлі.
- У каструлю з профильтрованным відваром вишневих листя всипати цукор, добре розмішати і закип’ятити сироп.
- У киплячу солодку рідину відправити ягоди, проварити їх п’ять хвилин і повністю остудити варення. Повторюємо всі дії ще тричі. В останній раз закип’ятити і розлити по банках, закупорити кришкою.
Варіант з ягодами смородини «По-московськи»
Для варення з чорноплідної горобини і чорної смородини знадобляться:
- 500 г ягід аронії;
- 500 г чорної смородини;
- 1000 г цукру.
Як зварити варення «По-московськи»:
- Обидва види ягід перебрати від плодоніжок і чашолистків, вимити і просушити. Зайва волога може повністю зіпсувати смак заготовки.
- Розкладаємо смородину і горобину за скляним банкам, щедро пересипаючи їх шарами цукру. Закриваємо банки кришками і залишаємо до тих пір, поки ягоди повністю не покриються соком, що виділився.
- Потім ягоди у власному соку перелити в вогнетривку ємність і варити до готовності. Гаряче варення закупорити в підготовлену тару.
Як готувати ласощі з журавлиною
Для варення з аронії з журавлиною і яблуком потрібно підготувати:
- 500 г чорноплідної горобини;
- 100 г журавлини;
- 100 г яблучної м’якоті, нарізаною кубиками;
- 100 мл яблучного соку;
- 20 мл лимонного соку;
- 600 г цукру.
Послідовність дій:
- Перебираємо ягоди горобини і на 3-5 хвилин опускають в ємність з киплячою водою, далі даємо вологи стекти, і підсушуємо паперовими рушниками.
- У ємності для варіння варення з’єднати лимонний і яблучний сік, цукровий пісок. Нагрівати сироп до розчинення солодких кристалів.
- В однорідний солодкий розчин викласти підготовлену горобину, вимиті ягоди журавлини і кубики яблучної м’якоті. Даємо ягідно-фруктової маси покипіти чверть години, потім повністю охолодити під кришкою.
- Повторюємо процес ще двічі. Після третього кип’ятіння варення не охолоджувати, а розкласти по підготовленим баночках і прибрати на зберігання.
Варення з чорноплідної горобини і груші
Трохи терпке і по-осінньому ароматне виходить варення з аронії та груш.
Готується ласощі з:
- 1000 г ягід чорноплідної горобини;
- 300 г солодких медових груш;
- 1500 г цукру;
- кориці, ваніліну і гвоздики за смаком і бажанням.
Хід роботи:
- Ягоди горобини перебрати від плодоніжок і сора, який міг потрапити під час збору, вимити і підсушити.
- Викласти ягоди в каструлю для варива, засипати зверху половиною цукру, поставити на вогонь. Коли вони нагріються до кипіння, проварити чверть години, а потім витримати в сиропі 6-8 годин. Перемішувати ягоди з цукром перед варінням не потрібно, оскільки підсолоджувач може почати карамелізуватися і кристалізуватися до того, як з ягід виділиться сік.
- Груші вимити, очистити від шкірки, розрізати навпіл, вирізати насіннєве гніздо, а потім нарізати тонкими часточками. Груші перекласти в друшляк і занурити на 10 хвилин у киплячу воду. Потім витягнути разом з друшляком і дати рідини стекти.
- У настоявшейся горобині додати іншу половину цукру і знову проварити 20 хвилин на середньому вогні після закипання. Далі викласти грушеві часточки і спеції, проварити ще 10 хвилин і розфасувати по прогрітим скляних баночках.
Чорноплідна горобина, протерта з цукром
Відсутність якої б то не було термічної обробки, зробить заготівлю максимально корисною, але щоб зберегти варення до зими слід приділити особливу увагу тарі, в якій воно буде зберігатися. Брати слід маленькі скляні баночки, які слід старанно вимити і простерилізувати.
Співвідношення ягід і цукру:
- 1200 р чорноплідної горобини;
- 800 г цукрового піску.
Приготування:
- Ягоди горобини акуратно зняти з грон і старанно вимити. Дати їм трохи стекти, виклавши на друшляк, а потім досушити, розклавши тонким шаром на вафельному рушник.
- Половину підготовлених ягід та ½ частина рецептурного кількості цукру перекласти в чашу блендера і перебити все в однорідну масу.
- В отримане пюре викласти залишилися цілі ягідки і цукор. Далі все ретельно, але акуратно перемішати лопаткою до повного розчинення солодких крупинок.
- Варення розкласти в маленькі скляні стерильні баночки, закрити стерильними кришками і зберігати до зими на нижній полиці холодильника.