Якщо ви ще жодного разу не готували варення з гарбуза, то швидше виправляйте це упущення! Адже воно виходить надзвичайно ароматним і смачним, а є його можна відразу або ж зробити заготовку на зиму.
Класичне варення з гарбуза
Здається, що робити варення з гарбуза досить дивно. Але варто один раз спробувати і ви напевно будете готувати його ще і ще.
Необхідні продукти:
- трохи більше кілограма цукру;
- гарбуз вагою в кілограм;
- половина маленької ложки лимонної кислоти.
Процес приготування:
- Приготування не вимагає яких-небудь особливих зусиль, а от часу піде чимало. Для початку промиваємо гарбуз, звільняємо її від шкірки і нарізаємо на невеликі квадратики.
- Отримані шматочки відправляємо в каструлю, засипаємо цукром і даємо масі постояти не менше 10 годин.
- Через цей час можна переходити до варінні і тут необхідно дотримувати деякі нюанси. Вогонь повинен бути слабким. Тримаємо гарбуз на ньому близько 20 хвилин, після чого знімаємо, чекаємо, поки охолоне, і знову ставимо на плиту. Так робимо три рази і в останній з них додаємо в майже готове варення вказану кількість лимонної кислоти.
- Тепер можна подавати готову страву або закатати його в банки.
Готуємо з додаванням лимона
Мінімум продуктів, максимум смаку та користі – все це варення з лимоном і гарбузом.
Необхідні інгредієнти:
- один лимон;
- приблизно 250 мілілітрів води;
- приблизно кілограм цукру і стільки ж гарбуза.
Процес приготування:
- Вливаємо воду в глибоку каструлю з товстими стінками, нагріваємо і засипаємо туди цукор. Чекаємо, поки солодка вода закипить, варимо сироп так, щоб цукор повністю розчинився.
- За цей час гарбуз очищаємо, перетворюємо її в кубики і так само чинимо з лимоном. Останній нарізаємо разом зі шкіркою, а потім ще й перепустками через комбайн або м’ясорубку.
- Додаємо компоненти в сироп і готуємо близько години на середньому вогні. В результаті сироп повинен бути рідким.
З апельсином
Ще один спосіб зробити смачне ласощі – приготувати варення з гарбуза з апельсином. Воно виходить досить густим, тому може бути використано в якості начинки для випічки.
Необхідні продукти:
- 120 мілілітрів води;
- один апельсин;
- близько 600 грам гарбуза;
- 300 грам цукру.
Процес приготування:
- У каструлю викладаємо спочатку очищену і нарізану на квадратики гарбуз, а потім і подрібнений апельсин. Різати його потрібно разом зі шкіркою.
- Засипаємо вміст посуду цукром і тримаємо на плиті близько 35 хвилин, встановивши середній режим нагрівання. Через це час апельсин повинен стати прозорим, а гарбуз розвариться.
- Всю масу відправляємо в комбайн або просто подрібнюємо блендером до стану пюре.
- Ще раз нагріваємо отриману масу, після чого її можна закочувати або відразу ж є.
З курагою
Варення з гарбуза з курагою по праву можна вважати найкориснішим, до того ж воно рекомендується дітям.
Необхідні продукти:
- приблизно 800 грам кураги;
- два кілограми гарбуза;
- лимон;
- кілограм цукру.
Алгоритм приготування:
- Цей процес не надто відрізняється від уже запропонованих вище. Для початку промиваємо і подрібнюємо продукти на невеликі шматочки.
- Гарбуз присипаємо цукром і даємо їй постояти близько двох годин, щоб виділився сік.
- Через це час варимо її у власному соку приблизно 20 хвилин, з’єднуємо з курагою і тримаємо на плиті ще стільки ж. За п’ять хвилин до зняття додаємо лимонний сік і перемішуємо.
З лимоном і апельсином
Варення з гарбуза з апельсином і лимоном – що може бути більш ароматним? Смак важко порівняти з чимось іншим… Просто спробуйте!
Необхідні продукти:
- два апельсина;
- лимон;
- близько кілограма цукру або інша кількість за смаком;
- два кілограми гарбуза.
Процес приготування:
- Як і в інших варіантах приготування почати слід з подрібнення всіх компонентів. Видаляємо шкірку тільки у гарбуза, інші фрукти нарізаємо прямо разом з шкіркою.
- Добре перемішуємо всі інгредієнти, присипаємо їх цукром і ставимо варитися на плиту.
- Тримаємо майбутнє ласощі на слабкому вогні близько 10 хвилин, після чого знімаємо, чекаємо його повного остигання і знову ставимо на плиту на такий же час. Робимо так три рази, після чого варення можна подавати або робити заготівлі.
З яблуками
Ще один простий рецепт осіннього варення.
Необхідні продукти:
- дві склянки води;
- кілограм цукру;
- лимон;
- близько кілограма гарбуза.
Процес приготування:
- Вказану кількість води нагріваємо, чекаємо, поки закипить, опускаємо туди цукор і варимо близько 10 хвилин, щоб він розчинився.
- Через це час викладаємо в солодку воду нарізану і очищену гарбуз і яблука кубиками. Тримаємо десерт на вогні близько п’яти хвилин після того, як всі просочиться сиропом. Вливаємо сік лимона.
- Даємо отриманої конфитюру постояти п’ять годин до повного охолодження. Після цього знову ставимо його на плиту, кип’ятити 7 хвилин, остуджуємо і в третій раз варимо приблизно 10 хвилин після закипання.
Як зварити варення з гарбуза в мультиварці?
Отримати ласощі можна й іншим швидким способом, скориставшись мультиварка.
Необхідні продукти:
- кілограм цукру і стільки ж гарбуза;
- ложечка лимонної кислоти.
Процес приготування:
- Яким зручним способом подрібнюємо гарбуз. Можна просто порізати, пропустити через м’ясорубку або скористатися комбайном.
- Присипаємо її цукром і залишаємо на кілька годин, щоб з’явився сік.
- Через це час викладаємо масу в чашу і вмикаємо прилад в режим «Гасіння» на дві години. Приблизно за 10 хвилин до закінчення процесу додаємо вказану кількість лимонної кислоти і перемішуємо.
Сире варення з гарбуза
Хоч і звучить це не дуже апетитно, але в результаті виходить смачне варення, причому зберегло всі вітаміни.
Необхідні продукти:
- приблизно 600 грам цукру;
- півкілограма гарбуза;
Процес приготування страви:
- Гарбуз добре промиваємо і знімаємо з неї шкіру. Спочатку нарізаємо її на шматки, а потім і зовсім подрібнюємо через м’ясорубку до стану пюре.
- Отриману масу потрібно з’єднати з цукром в мисці, а потім цю ємність поставити в каструлю з водою, нагрітою до 30 градусів.
- Тримаємо ласощі на водяній бані, поки цукор повністю не розчиниться, постійно помішуючи. Зазвичай на це йде від 30 до 60 хвилин. Через зазначений час варення повністю готове до вживання.