Варення з гарбуза — 8 смачних рецептів приготування

Якщо ви ще жодного разу не готували варення з гарбуза, то швидше виправляйте це упущення! Адже воно виходить надзвичайно ароматним і смачним, а є його можна відразу або ж зробити заготовку на зиму.

Класичне варення з гарбуза

Здається, що робити варення з гарбуза досить дивно. Але варто один раз спробувати і ви напевно будете готувати його ще і ще.

Необхідні продукти:

  • трохи більше кілограма цукру;
  • гарбуз вагою в кілограм;
  • половина маленької ложки лимонної кислоти.

Процес приготування:

  • Приготування не вимагає яких-небудь особливих зусиль, а от часу піде чимало. Для початку промиваємо гарбуз, звільняємо її від шкірки і нарізаємо на невеликі квадратики.
  • Отримані шматочки відправляємо в каструлю, засипаємо цукром і даємо масі постояти не менше 10 годин.
  • Через цей час можна переходити до варінні і тут необхідно дотримувати деякі нюанси. Вогонь повинен бути слабким. Тримаємо гарбуз на ньому близько 20 хвилин, після чого знімаємо, чекаємо, поки охолоне, і знову ставимо на плиту. Так робимо три рази і в останній з них додаємо в майже готове варення вказану кількість лимонної кислоти.
  • Тепер можна подавати готову страву або закатати його в банки.

Готуємо з додаванням лимона

Мінімум продуктів, максимум смаку та користі – все це варення з лимоном і гарбузом.

Необхідні інгредієнти:

  • один лимон;
  • приблизно 250 мілілітрів води;
  • приблизно кілограм цукру і стільки ж гарбуза.

Процес приготування:

  • Вливаємо воду в глибоку каструлю з товстими стінками, нагріваємо і засипаємо туди цукор. Чекаємо, поки солодка вода закипить, варимо сироп так, щоб цукор повністю розчинився.
  • За цей час гарбуз очищаємо, перетворюємо її в кубики і так само чинимо з лимоном. Останній нарізаємо разом зі шкіркою, а потім ще й перепустками через комбайн або м’ясорубку.
  • Додаємо компоненти в сироп і готуємо близько години на середньому вогні. В результаті сироп повинен бути рідким.

З апельсином

Ще один спосіб зробити смачне ласощі – приготувати варення з гарбуза з апельсином. Воно виходить досить густим, тому може бути використано в якості начинки для випічки.

Необхідні продукти:

  • 120 мілілітрів води;
  • один апельсин;
  • близько 600 грам гарбуза;
  • 300 грам цукру.

Процес приготування:

  • У каструлю викладаємо спочатку очищену і нарізану на квадратики гарбуз, а потім і подрібнений апельсин. Різати його потрібно разом зі шкіркою.
  • Засипаємо вміст посуду цукром і тримаємо на плиті близько 35 хвилин, встановивши середній режим нагрівання. Через це час апельсин повинен стати прозорим, а гарбуз розвариться.
  • Всю масу відправляємо в комбайн або просто подрібнюємо блендером до стану пюре.
  • Ще раз нагріваємо отриману масу, після чого її можна закочувати або відразу ж є.

З курагою

Варення з гарбуза з курагою по праву можна вважати найкориснішим, до того ж воно рекомендується дітям.

Необхідні продукти:

  • приблизно 800 грам кураги;
  • два кілограми гарбуза;
  • лимон;
  • кілограм цукру.

Алгоритм приготування:

  • Цей процес не надто відрізняється від уже запропонованих вище. Для початку промиваємо і подрібнюємо продукти на невеликі шматочки.
  • Гарбуз присипаємо цукром і даємо їй постояти близько двох годин, щоб виділився сік.
  • Через це час варимо її у власному соку приблизно 20 хвилин, з’єднуємо з курагою і тримаємо на плиті ще стільки ж. За п’ять хвилин до зняття додаємо лимонний сік і перемішуємо.

З лимоном і апельсином

Варення з гарбуза з апельсином і лимоном – що може бути більш ароматним? Смак важко порівняти з чимось іншим… Просто спробуйте!

Необхідні продукти:

  • два апельсина;
  • лимон;
  • близько кілограма цукру або інша кількість за смаком;
  • два кілограми гарбуза.

Процес приготування:

  • Як і в інших варіантах приготування почати слід з подрібнення всіх компонентів. Видаляємо шкірку тільки у гарбуза, інші фрукти нарізаємо прямо разом з шкіркою.
  • Добре перемішуємо всі інгредієнти, присипаємо їх цукром і ставимо варитися на плиту.
  • Тримаємо майбутнє ласощі на слабкому вогні близько 10 хвилин, після чого знімаємо, чекаємо його повного остигання і знову ставимо на плиту на такий же час. Робимо так три рази, після чого варення можна подавати або робити заготівлі.

З яблуками

Ще один простий рецепт осіннього варення.

Необхідні продукти:

  • дві склянки води;
  • кілограм цукру;
  • лимон;
  • близько кілограма гарбуза.

Процес приготування:

  • Вказану кількість води нагріваємо, чекаємо, поки закипить, опускаємо туди цукор і варимо близько 10 хвилин, щоб він розчинився.
  • Через це час викладаємо в солодку воду нарізану і очищену гарбуз і яблука кубиками. Тримаємо десерт на вогні близько п’яти хвилин після того, як всі просочиться сиропом. Вливаємо сік лимона.
  • Даємо отриманої конфитюру постояти п’ять годин до повного охолодження. Після цього знову ставимо його на плиту, кип’ятити 7 хвилин, остуджуємо і в третій раз варимо приблизно 10 хвилин після закипання.

Як зварити варення з гарбуза в мультиварці?

Отримати ласощі можна й іншим швидким способом, скориставшись мультиварка.

Необхідні продукти:

  • кілограм цукру і стільки ж гарбуза;
  • ложечка лимонної кислоти.

Процес приготування:

  • Яким зручним способом подрібнюємо гарбуз. Можна просто порізати, пропустити через м’ясорубку або скористатися комбайном.
  • Присипаємо її цукром і залишаємо на кілька годин, щоб з’явився сік.
  • Через це час викладаємо масу в чашу і вмикаємо прилад в режим «Гасіння» на дві години. Приблизно за 10 хвилин до закінчення процесу додаємо вказану кількість лимонної кислоти і перемішуємо.

Сире варення з гарбуза

Хоч і звучить це не дуже апетитно, але в результаті виходить смачне варення, причому зберегло всі вітаміни.

Необхідні продукти:

  • приблизно 600 грам цукру;
  • півкілограма гарбуза;

Процес приготування страви:

  • Гарбуз добре промиваємо і знімаємо з неї шкіру. Спочатку нарізаємо її на шматки, а потім і зовсім подрібнюємо через м’ясорубку до стану пюре.
  • Отриману масу потрібно з’єднати з цукром в мисці, а потім цю ємність поставити в каструлю з водою, нагрітою до 30 градусів.
  • Тримаємо ласощі на водяній бані, поки цукор повністю не розчиниться, постійно помішуючи. Зазвичай на це йде від 30 до 60 хвилин. Через зазначений час варення повністю готове до вживання.

Прокрутка до верху