Бажаєте приготувати оригінальне, солодке, ситне варення з чудовим ароматом? Пропонуємо вашій увазі рецепти варення з гарбуза з курагою, які займуть почесне місце у вашій кулінарній книзі. Пити чай з цим бурштиновим і вишуканими ласощами – одне задоволення.
Класичне варення з гарбуза з курагою
Інгредієнти:
- 1 кг гарбуза;
- 300 г кураги;
- 650 г цукру.
Покрокова інструкція приготування:
- Очистити овоч від насіння, шкірки і м’якої частини близько насіння. Нарізати кубиками шириною близько сантиметра. Викласти в каструлю, де буде готуватися десерт, і посипати цукровим піском. Бажано сипати цукор поступово: трохи гарбуза, потім шар цукру, і так поступово засипати потрібну кількість.
- Залишити приблизно на 3 години. За цей час гарбуза віддасть свій сік, а цукор розчиниться.
- Курагу замочити в прохолодній воді на півгодини.
- Потім нарізати її шматочками або соломкою.
- Гарбуз з цукром поставити на плиту. Коли вода закипить, засікти 10 хвилин і варити все це час. Якщо утворюється пінка, її необхідно прибирати.
- Після додати курагу. Проварити ще 20 хвилин і остудити. Якщо вийшла консистенція недостатньо густа, то потрібно проварити варення ще близько 10 хвилин.
- Викласти готовий десерт в підготовлені банки.
Рецепт з додаванням апельсина і лимона
- 2,5 кг очищеної гарбуза;
- 1,5 кг цукру;
- 300 г кураги;
- 1 лимон;
- 2 апельсина.
- Підготувати гарбуз так само, як описано вище, нарізати і покласти в каструлю. Туди ж насипати цукровий пісок. Залишити на одну ніч.
- Після того, як гарбуз настоїться, порізати кубиками цитрусові.
- Гарбуз з цукром, поставити на вогонь. Коли вона закипить, покласти туди цитрусові. Довести до кипіння і варити приблизно 7 хвилин. Залишити остигати на 5 годин.
- Ще раз поставити варення на вогонь. Промиту курагу подрібнити і додати в варення, коли воно закипить. Варити близько півгодини на середньому вогні, не забуваючи помішувати.
- Якщо шматочки гарбуза стали м’якими – ласощі готовий.
Смачне варення з додаванням кураги і волоських горіхів
- 2 кг гарбуза;
- 900 г цукру;
- 300 г кураги;
- 200 мл води;
- 1 лимон;
- 200 г волоських горіхів;
- кориця, мускатний горіх за смаком.
- Очищену гарбуз нарізати невеликими кубиками. Курагу розрізати на четвертинки і на півгодини замочити в теплій воді. Лимон ретельно помити і нарізати тонкими часточками, не очищаючи від шкірки.
- Подрібнити горіхи ножем або за допомогою м’ясорубки.
- У каструлю налити воду, засипати цукор і волоські горіхи. Отриману суміш гріти на слабкому вогні.
- Коли цукор розчиниться, покласти туди лимон і гарбуз. Додати мускатний горіх, корицю і курагу, коли гарбуз розм’якшиться. Варити до загустіння.
- Готове варення розкласти по банках. Через тиждень він буде повністю готовий і стане ароматним.
Рецепт пряного варення з імбиром
- 2 кг гарбуза;
- 1 лимон;
- шматочок імбиру;
- 1 кг цукру;
- 800 г кураги;
- кориця за смаком.
- Промити і очистити гарбуз. Нарізати невеликими кубиками.
- Промиту і підсушену курагу нарізати на четвертинки.
- У каструлю викласти гарбуз, насипати цукор і дати настоятися протягом 5 годин.
- Проварити гарбуз близько чверті години.
- Потім покласти в каструлю натертий імбир, лимонний сік, курагу і корицю. Варити півгодини.
- Банки прокип’ятити і викласти в них варення.
Готуємо в мультиварці
- 500 г кураги;
- 400 г цукру;
- 20 штук кураги;
- трохи лимонної кислоти.
- Нарізати кубиками гарбуз, промиту курагу – маленькими шматочками. У ємності для мультиварки змішати курагу, цукор і гарбуз. В якості останнього інгредієнта покласти лимонну кислоту. Все змішати.
- Помістити ємність в мультиварку, вибрати режим «випічка», час – 1 година.
- 40 хвилин варити під закритою кришкою, а на час, що залишився, відкрити кришку, щоб ласощі досить загусло.
- Після приготування варення можна відразу є або ж розкласти в банки.
Варення з гарбуза з курагою «через м’ясорубку»
- 1 кг гарбуза;
- 1,5 кг цукру;
- 1 кг яблук;
- 300 г кураги;
- трохи кориці.
- Підготувати яблука, курагу і гарбуз: промити, видалити шкірку і насіння, а у яблук прибрати серцевину. Нарізати дрібними шматочками, потім пропустити через м’ясорубку.
- У каструлю викласти всі продукти і готувати на слабкому вогні 2 години, прибираючи утворилася пінку.
- Коли варення придбає потрібну консистенцію, розкласти його в прокип’ячені банки.
Готуємо без варіння
- 1 кг гарбуза;
- 1 кг цукру;
- з 1 апельсину та лимону;
- чайна ложка кориці.
- Гарбуз почистити і нарізати шматками середнього розміру. Апельсин і лимон промити і нарізати великими часточками.
- Все це подрібнити за допомогою блендера.
- В отриману масу насипати цукор і корицю. Змішати. Покласти на ніч в холод.
- На наступний ранок готове варення розкласти по банках. Зберігати в холодильнику.
Секрети приготування смачного варення з гарбуза
- Якщо ви бажаєте отримати більш густе варення, то потрібно нарізати гарбуз як можна дрібніше або натерти її на терці.
- Щоб варення вийшло апетитним і ароматним, його необхідно доповнити іншими інгредієнтами. Відмінно підходять цитрусові, мигдаль і волоські горіхи, яблука, слива, сухофрукти, обліпиха і навіть кабачки.
- Різноманітні спеції додадуть готовому блюду родзинку. Можна використовувати запашний перець, гвоздику, ванілін, корицю. Наприклад, дуже смачний десерт виходить з гарбуза з курагою, апельсином і лимоном.
- Радимо вибирати молоді плоди невеликих розмірів, адже саме з них вийде ніжне варення потрібне консистенції, і воно не перетвориться в гарбузове пюре.
- Цедра апельсина або лимона додасть десерту пікантність і яскравий смак.
- Додавання лимонної кислоти продовжить термін придатності готового страви.
- Для варіння краще не використовувати емальований посуд, так як варення сильно прилипає до неї.
- Час варіння значно розрізняється. Це залежить від використовуваних продуктів і від консистенції, яку ви хочете отримати.
- Ідеальне поєднання цукру і гарбуза – це 1:1. Але можна додавати більше цукру. У цьому випадку варення буде зберігатися ще довше.
Експериментуйте, придумуйте власні рецепти, скористайтеся цими порадами, і у вас все вийде. Успіхів вам в кулінарному творчості.