Варення з гарбуза з курагою – 7 рецептів

Бажаєте приготувати оригінальне, солодке, ситне варення з чудовим ароматом? Пропонуємо вашій увазі рецепти варення з гарбуза з курагою, які займуть почесне місце у вашій кулінарній книзі. Пити чай з цим бурштиновим і вишуканими ласощами – одне задоволення.

Класичне варення з гарбуза з курагою

Інгредієнти:

  • 1 кг гарбуза;
  • 300 г кураги;
  • 650 г цукру.

Покрокова інструкція приготування:

  • Очистити овоч від насіння, шкірки і м’якої частини близько насіння. Нарізати кубиками шириною близько сантиметра. Викласти в каструлю, де буде готуватися десерт, і посипати цукровим піском. Бажано сипати цукор поступово: трохи гарбуза, потім шар цукру, і так поступово засипати потрібну кількість.
  • Залишити приблизно на 3 години. За цей час гарбуза віддасть свій сік, а цукор розчиниться.
  • Курагу замочити в прохолодній воді на півгодини.
  • Потім нарізати її шматочками або соломкою.
  • Гарбуз з цукром поставити на плиту. Коли вода закипить, засікти 10 хвилин і варити все це час. Якщо утворюється пінка, її необхідно прибирати.
  • Після додати курагу. Проварити ще 20 хвилин і остудити. Якщо вийшла консистенція недостатньо густа, то потрібно проварити варення ще близько 10 хвилин.
  • Викласти готовий десерт в підготовлені банки.

Рецепт з додаванням апельсина і лимона

  • 2,5 кг очищеної гарбуза;
  • 1,5 кг цукру;
  • 300 г кураги;
  • 1 лимон;
  • 2 апельсина.

  • Підготувати гарбуз так само, як описано вище, нарізати і покласти в каструлю. Туди ж насипати цукровий пісок. Залишити на одну ніч.
  • Після того, як гарбуз настоїться, порізати кубиками цитрусові.
  • Гарбуз з цукром, поставити на вогонь. Коли вона закипить, покласти туди цитрусові. Довести до кипіння і варити приблизно 7 хвилин. Залишити остигати на 5 годин.
  • Ще раз поставити варення на вогонь. Промиту курагу подрібнити і додати в варення, коли воно закипить. Варити близько півгодини на середньому вогні, не забуваючи помішувати.
  • Якщо шматочки гарбуза стали м’якими – ласощі готовий.
Дивіться також:  Зелені помідори квашені на зиму в банках, в бочці, каструлі або відрі

Смачне варення з додаванням кураги і волоських горіхів

  • 2 кг гарбуза;
  • 900 г цукру;
  • 300 г кураги;
  • 200 мл води;
  • 1 лимон;
  • 200 г волоських горіхів;
  • кориця, мускатний горіх за смаком.

  • Очищену гарбуз нарізати невеликими кубиками. Курагу розрізати на четвертинки і на півгодини замочити в теплій воді. Лимон ретельно помити і нарізати тонкими часточками, не очищаючи від шкірки.
  • Подрібнити горіхи ножем або за допомогою м’ясорубки.
  • У каструлю налити воду, засипати цукор і волоські горіхи. Отриману суміш гріти на слабкому вогні.
  • Коли цукор розчиниться, покласти туди лимон і гарбуз. Додати мускатний горіх, корицю і курагу, коли гарбуз розм’якшиться. Варити до загустіння.
  • Готове варення розкласти по банках. Через тиждень він буде повністю готовий і стане ароматним.

Рецепт пряного варення з імбиром

  • 2 кг гарбуза;
  • 1 лимон;
  • шматочок імбиру;
  • 1 кг цукру;
  • 800 г кураги;
  • кориця за смаком.

  • Промити і очистити гарбуз. Нарізати невеликими кубиками.
  • Промиту і підсушену курагу нарізати на четвертинки.
  • У каструлю викласти гарбуз, насипати цукор і дати настоятися протягом 5 годин.
  • Проварити гарбуз близько чверті години.
  • Потім покласти в каструлю натертий імбир, лимонний сік, курагу і корицю. Варити півгодини.
  • Банки прокип’ятити і викласти в них варення.

Готуємо в мультиварці

  • 500 г кураги;
  • 400 г цукру;
  • 20 штук кураги;
  • трохи лимонної кислоти.

  • Нарізати кубиками гарбуз, промиту курагу – маленькими шматочками. У ємності для мультиварки змішати курагу, цукор і гарбуз. В якості останнього інгредієнта покласти лимонну кислоту. Все змішати.
  • Помістити ємність в мультиварку, вибрати режим «випічка», час – 1 година.
  • 40 хвилин варити під закритою кришкою, а на час, що залишився, відкрити кришку, щоб ласощі досить загусло.
  • Після приготування варення можна відразу є або ж розкласти в банки.
Дивіться також:  Варення з чорноплідної горобини – 12 простих рецептів в домашніх умовах

Варення з гарбуза з курагою «через м’ясорубку»

  • 1 кг гарбуза;
  • 1,5 кг цукру;
  • 1 кг яблук;
  • 300 г кураги;
  • трохи кориці.

  • Підготувати яблука, курагу і гарбуз: промити, видалити шкірку і насіння, а у яблук прибрати серцевину. Нарізати дрібними шматочками, потім пропустити через м’ясорубку.
  • У каструлю викласти всі продукти і готувати на слабкому вогні 2 години, прибираючи утворилася пінку.
  • Коли варення придбає потрібну консистенцію, розкласти його в прокип’ячені банки.

Готуємо без варіння

  • 1 кг гарбуза;
  • 1 кг цукру;
  • з 1 апельсину та лимону;
  • чайна ложка кориці.

  • Гарбуз почистити і нарізати шматками середнього розміру. Апельсин і лимон промити і нарізати великими часточками.
  • Все це подрібнити за допомогою блендера.
  • В отриману масу насипати цукор і корицю. Змішати. Покласти на ніч в холод.
  • На наступний ранок готове варення розкласти по банках. Зберігати в холодильнику.

Секрети приготування смачного варення з гарбуза

  • Якщо ви бажаєте отримати більш густе варення, то потрібно нарізати гарбуз як можна дрібніше або натерти її на терці.
  • Щоб варення вийшло апетитним і ароматним, його необхідно доповнити іншими інгредієнтами. Відмінно підходять цитрусові, мигдаль і волоські горіхи, яблука, слива, сухофрукти, обліпиха і навіть кабачки.
  • Різноманітні спеції додадуть готовому блюду родзинку. Можна використовувати запашний перець, гвоздику, ванілін, корицю. Наприклад, дуже смачний десерт виходить з гарбуза з курагою, апельсином і лимоном.
  • Радимо вибирати молоді плоди невеликих розмірів, адже саме з них вийде ніжне варення потрібне консистенції, і воно не перетвориться в гарбузове пюре.

  • Цедра апельсина або лимона додасть десерту пікантність і яскравий смак.
  • Додавання лимонної кислоти продовжить термін придатності готового страви.
  • Для варіння краще не використовувати емальований посуд, так як варення сильно прилипає до неї.
  • Час варіння значно розрізняється. Це залежить від використовуваних продуктів і від консистенції, яку ви хочете отримати.
  • Ідеальне поєднання цукру і гарбуза – це 1:1. Але можна додавати більше цукру. У цьому випадку варення буде зберігатися ще довше.
Дивіться також:  Бальзамічний оцет: що це таке, застосування і рецепти

Експериментуйте, придумуйте власні рецепти, скористайтеся цими порадами, і у вас все вийде. Успіхів вам в кулінарному творчості.

Прокрутка до верху