Варення з гарбуза з лимоном – 7 рецептів

Ароматне варення з гарбуза з лимоном виходить не тільки смачним, але і красивим. Його можна подати в якості самостійного десерту з трав’яним чаєм або використовувати для начинок пирогів, кексів, печива. Додаткові інгредієнти зроблять таке ласощі ще смачніше

Базовий рецепт

Інгредієнти:

  • 1 кг очищеної гарбузової м’якоті;
  • 850 г цукрового піску;
  • 1 великий неочищений лимон;
  • 1 паличка кориці.

Приготування:

  • Першим ділом потрібно подрібнити овоч. Розмір шматочків залежить від того, яку структуру варення планується отримати. Якщо джемоподобную, то варто різати гарбуз дуже дрібно, це дозволить їй повністю розваритися. Якщо хочеться, щоб у варення зустрічалися шматочки овоча, потрібно рубати гарбуз брусочками з гранями не менше 3 мм.
  • Засипати отримані шматочки в каструлю. Зверху додати весь цукор.
  • На пісок викласти лимон. Його попередньо потрібно ретельно помити і нарізати тонкими круглими скибочками. Кісточки вибрати і викинути.
  • Відставити каструлю в сторону й дочекатися, поки пісок розчиниться в выделяющемся з інгредієнтів соку. Чим тепліше в приміщенні, тим швидше це відбудеться. В цілому на весь процес йде 2 – 3 години.
  • Відправити ємність на вогонь, довести до кипіння, після чого відразу зменшити нагрів. Поварити варення чверть години, сироп не повинен активно кипіти.
  • Прибрати каструлю з плити і залишити на 8 – 9 годин. По закінченні цього часу знову відправити варення на вогонь, закип’ятити і поварити чверть години.
  • Після чергового остигання повторити всю процедуру ще 3 рази. При останньому підході додати корицю.

Готове ласощі розлити по чистим стерилізованим банкам і закрити кришками. Зберігати таке варення можна і при кімнатній температурі.

З додаванням апельсинів

Інгредієнти:

  • 1,2 кг гарбузової м’якоті;
  • 2 стандартних склянки цукру-піску;
  • 1 великий стиглий апельсин;
  • 1 лимон.

Приготування:

  • Очистити гарбуз від шкірки та насіння. М’якоть порізати середніми кубиками.
  • Цитруси добре вимити. Апельсин очистити, лимон залишити з шкіркою. Обидва варіанти фруктів нарізати дрібними кубиками.
  • В невелику емальовану каструлю засипати гарбуз і лимон. Зверху відправити шматочки апельсина. Якщо в процесі нарізання цитрусових виділилося багато соку, його теж слід перелити в ємність.
  • Все засипати піском і залишаємо продукти при кімнатній температурі на 2 – 4 години. Щоб прискорити процес розчинення цукру, можна помістити ємність поряд з батареєю.
  • Далі залишається відправити каструлю на плиту і на середньому вогні уварити її вміст до бажаної консистенції. В процесі постійно потрібно знімати пінку.
Дивіться також:  Баклажанна ікра – 8 найсмачніших рецептів на зиму

Гаряче варення з гарбуза з апельсином і лимоном розлити по підготовленим банкам. Закрити чистими кришками.

Варіант приготування з імбиром

Інгредієнти:

  • 1 кілограм гарбуза;
  • 700 – 750 г цукру;
  • 25 г свіжого кореня імбиру;
  • 1 середній лимон.

Приготування:

  • Щоб зварити варення з гарбуза, овоч насамперед потрібно промити. Потім зняти шкірку, видалити насіння і волокна. М’якоть посікти акуратними кубиками.
  • Відправити овоч в каструлю, туди ж додати цукор і залишити інгредієнти години на 3 пускати сік.
  • Віджати з лимона сік. Процідити, щоб у ньому не траплялися кісточки.
  • Імбир без шкірки нарізати дуже тонкими смужками. Зручно робити це спеціальної овочерізкою.
  • Влити до гарбузі сік цитруса і додати смужки імбиру.
  • Довести масу до кипіння, варити 60 – 70 хвилин. Через чверть години після початку процесу видалити імбир.

Готове ласощі розкласти по стерильним ємкостей. Закатати кришками.

З курагою

Інгредієнти:

  • 1 кг очищеної гарбуза;
  • 350 г кураги;
  • 700 г цукру-піску;
  • 1 лимон.

Приготування:

  • Очищений овоч порізати шматочками рівної величини. Оптимальний розмір граней – 8 – 10 див.
  • Скласти гарбуз в каструлю і пересипати піском.
  • Залишити продукти постояти, поки з них не виділиться достатньо соку і цукор повністю не розчиниться.
  • Курагу промити і замочити у воді до розм’якшення. Порізати смужками.
  • Поварити суміш з гарбуза і цукру 12 – 14 хвилин на середньому вогні. Додати курагу і сік лимона.
  • Продовжити процес варіння ласощі ще 20 хвилин і зняти з плити. Не потрібно переживати, що варення вийшло рідкуватим, після остигання вона загусне.

Варення розкласти по стерилізованим сухим банкам. Закрити і відправити на зберігання.

Варення з гарбуза з лимоном через м’ясорубку

Інгредієнти:

  • 1 кг гарбуза;
  • 850 г цукру-піску;
  • з 1 апельсину та лимону.
Дивіться також:  Варення з гарбуза з апельсином і лимоном – 5 рецептів

Приготування:

  • Овочеву м’якоть нарізати середніми брусочками.
  • Апельсин почистити, а лимон залишити з шкіркою. Цитруси розрізати на кілька частин, видалити кісточки.
  • Всі інгредієнти пропустити через м’ясорубку і додати цукор.

Коли солодкі крупинки повністю розчиняться, можна пробувати частування. Зберігати його слід в стерилізованих банках в холодильнику, але не більше двох місяців.

Щоб приготувати таке варення на зиму, пропущену через м’ясорубку масу можна відправити у каструлю (режим гасіння) на 120 хвилин і тільки після цього розкласти по заздалегідь підготовленим ємкостей.

Як зварити заготівлю на зиму

Інгредієнти:

  • ½ Лимона;
  • 800 г садової гарбуза;
  • 750 г цукрового піску;
  • 150 мл кип’яченої води.

Приготування:

  • Шматочки очищеної овочевий м’якоті залити водою і варити близько півгодини до м’якості.
  • Додати в отримане пюре солодкий пісок і сік з половинки цитруса.
  • Довести масу в емальованому посуді на плиті до закипання, після чого зробити вогонь мінімальним.
  • Варити ласощі до густоти ще півгодини. Помішувати масу дерев’яною ложкою, уникаючи її пригорання.

Розлити готове варення на зиму по стерильним банкам і закрутити кришками. Перевернути ємності, укутати в плед і залишити до повного охолодження. Тільки після цього перемістити ємності в холод на зберігання.

Рецепт з яблуками

Інгредієнти:

  • 750 г садової гарбуза;
  • 350 г яблук;
  • ½ Лимона;
  • 750 г цукру-піску.

Приготування:

  • Овочеву м’якоть порізати кубиками, а лимон разом зі шкіркою – часточками. Яблуко подрібнити невеликими брусочками.
  • Скласти підготовлені продукти в каструлю і засипати цукром. Залишити отриману суміш на 4 – 5 годин.
  • Коли в ній буде достатньо соку, відправити ємність на вогонь, довести до закипання, після чого зняти з вогню до повного охолодження. Повторювати весь процес 5 – 6 разів.
Дивіться також:  Як правильно солити капусту на зиму? 7 рецептів в банці, відрі, каструлі

Готове варення закатати в банки.

Найсмачніші ласощі виходить з гарбуза солодких сортів. Потрібно вибирати стиглі щільні овочі з яскраво-помаранчевої шкірки. Заморожена гарбуз для такого десерту не підійде.

Прокрутка до верху