Груша – дивовижний фрукт, що володіє багатим запасом корисних вітамінів, має насичений смак і аромат. Найпопулярнішим вважається варення з груш, яке готується з додаванням ягід і фруктів, а також спецій і прянощів.
Варення з груш — простий рецепт
Темно-бурштинове грушеве ласощі зробить солодше млинці, зміцнити сили організму перед зимовим сезоном.
Щоб приготувати корисну солодкість, потрібно взяти:
- 1000 г груш,
- 1000 г цукру;
- 450 мл води;
- 1 лимон (цедра).
Рецепт грушевого варення покроково:
- У каструлі змішуємо цукор і воду, ставимо суміш на вогонь і варимо до повного розчинення солодких кристалів.
- Не гаючи часу, очистимо від насіння груші, наріжемо скибочками. Підготовлені фруктові шматочки опускаємо в гарячий сироп, додаємо цедру, зняту з лимона за допомогою дрібної терки. Вона прибере зайву нудотність.
- Варити заготівлю приблизно дві години на помірному вогні до красивого бурштинового кольору. До зими зберігати в стерильних скляних банках.
З додаванням яблук
Варення з яблук і груш може бути різним по консистенції. Наприклад, з прозорими бурштиновими часточками, густе повидло, конфітюр або джем, але в будь-якому випадку це смачно і корисно.
Для простого варіанту будуть потрібні:
- 1000 г груш;
- 1000 г яблук;
- 2000 р цукру;
- 45 мл свіжовичавленого яблучного соку;
- 1 лимон (сік);
- 5 г кориці.
Приготування:
- Вимиті яблука і груші нарізати невеликими шматочками, попередньо вирізавши серцевинки і зіпсовані місця, скласти в миску або таз відповідного літражу.
- Засипати фрукти цукром, влити яблучний сік і туди ж вичавити сік лимона. Поставити на вогонь і варити до готовності. За п’ять-сім хвилин до закінчення процесу приготування додати розмолоту в порошок корицю.
Заготівля з лимоном
У цього варення є дуже гарну назву «Сонячна красуня», оскільки саме такі асоціації приходять на думку при вигляді крейдяних скибочок груші, змішаних з цитрусовими кружечками-сонечками.
Рецепт з лимоном передбачає використання:
- 3000 г груш;
- 3000 г цукру;
- 3 лимона;
- 100 мл води.
Як варити грушево-лимонне варення:
- Фрукти вимити і нарізати: груші – напівпрозорими часточками, лимон – кружечками.
- У каструлі з’єднати підготовлене фруктове сировину з цукром, влити воду і варити на повільному вогні до красивого золотистого кольору сиропу.
Варення з брусниці з грушами
Для господинь більш звичне поєднання в варення брусниці і яблук, але якщо хоч раз приготувати цю зимову заготовку з грушею, то вона стане незмінним фаворитом не на один рік.
Інгредієнти, які використовуються при варінні, і їх кількість:
- 1000 г груші;
- 1000 г брусниці;
- 2000 р цукрового піску;
- 100 мл води;
- 5 бутонів гвоздики;
- ½ Чайної ложечки меленої кориці.
Технологія приготування:
- Готуємо сировину. Брусницю перебираємо, миємо. Груші вимиваємо, чистимо і ріжемо невеликими тонкими скибочками.
- В таз або каструлю з широким дном висипати цукор і залити його окропом, так все кристалики підсолоджувача швидше розійдуться. Ставимо сироп на вогонь і варимо до закипання.
- У киплячу рідину відправляємо спочатку груші, а через чверть години брусницю і спеції. Варити все на тихому вогні до того моменту, коли крапля варення перестане розтікатися на холодному блюдце. На це може знадобитися до 45 хвилин.
- Зберігати заготовку в герметично закупорених банках у темному і прохолодному місці.
Зі сливами на зиму
Це варення виходить смачним, ароматним з цікавим кольором, який додають сливи. Це не просто зимова заготівля, це фарби літа, які зроблять яскравіше і смачніше холодну зиму.
Пропорції компонентів для страви наступні:
- 750 г груші;
- 750 г сливи;
- 1200 г цукру;
- 300 мл води.
Етапи приготування:
- У чистих, вимитих слив видалити кісточки, а отримані в результаті половинки нарізати на 2-3 часточки кожну. Груші вимити, витерти насухо, вирізати серцевину і нашаткувати тонкими часточками-пластинками.Важливо: в рецепті вказано кількість підготовлених фруктів без кісточок і насіння.
- Цукор і воду закип’ятити. Отриманим сиропом залити грушеві слайсы і варити їх 20 хвилин. Далі в варення відправляються сливи. Все разом варять ще 20-25 хвилин. Після цього заготівля готова до подальшої консервації і подальшого зберігання.
Янтарне варення з груш часточками
Це варення здатне порадувати не тільки смакові рецептори, але і погляд самого прискіпливого естета. Прозорі грушеві часточки, потопаючі в густому, концентрованому і солодкому соку, притягують погляд. І без маленьких секретів у цій справі не обійтися.
Тільки спочатку про основні інгредієнти:
- 1000 г груші;
- 1000 г цукру;
- 2-3 г лимонної кислоти.
Хід роботи:
- Соковиті, але з досить щільною м’якоттю груші старанно вимити і підсушити, щоб зайва волога не потрапляла в заготовку. Далі їх слід нарізати часточками (без серцевини) однакової товщини. Можна скористатися фігурним ножем, наприклад, для різання сиру.Одвічне питання: зрізати шкірку з груш для варення чи ні? Для цього варення її краще залишити, вона дасть більше гарантій, що бурштинові часточки зберігати свою цілісність, а в іншому – слід орієнтуватися на особисті переваги.
- У посудині з досить широким дном укласти фруктові скибочки і засипати їх цукром. Товщина грушево-цукрового шару не повинна бути більше 4-5 див. Залишити при кімнатній температурі до виділення соку. Щоб його було достатньо може знадобитися ніч або цілу добу.
- Пустили сік груші піддають дворазовому коротким провариванию і однієї тривалої варінні. В перший і другий раз варенню дають покипіти одну-дві хвилини і витримують до повного застигання (не менше 12 годин). В третій раз варять до необхідної консистенції.
Смачний десерт з корицею
В десертах, як і будь-яких інших стравах, значиму роль грають маленькі деталі, як спеції і прянощі. Так, одна щіпка меленої кориці і трохи апельсинової цедри здатні перетворити нічим не примітне варення з улюблених, але таких звичних груш у вишукане ласощі. Захотілося спробувати?
Тоді візьмемо:
- 1000 г груш;
- 1000 г цукру;
- 1 апельсин (цедра);
- 4 г кориці;
- 3-4 г лимонної кислоти.
Послідовність дій:
- Підготовлені (вимиті і нарізані невеликими шматочками) груші засипати цукром, перемішати і потримати до появи в достатній кількості грушевого соку.
- Далі варимо варення після закипання протягом години, періодично перемішуючи і прибираючи пінки, повністю охолодити. Повторюємо room уварювання та охолодження.
- В третій раз варимо заготівлю, додавши в неї цедру апельсина, лимонну кислоту і корицю. Після годинного кипіння грушевих скибочок у власному соку зі спеціями, можна розкладати варення з чистим скляним банкам.
З апельсинами
Густе повидло з груш виходить смачним саме по собі, але якщо до грушам додати сонячний апельсин, то їх дует стає удвічі смачніше.
Щоб зварити густе варення з груш з цитрусовим смаком, потрібно підготувати:
- 3000 м (вже підготовлених) груш;
- 1 ½ апельсина;
- 100 мл води;
- 500-1000 г цукру, залежно від солодощі вихідної сировини.
Спосіб приготування:
- Апельсин промиємо в гарячій воді, насухо витираємо. Далі на самій маленькій тертці тонко знімаємо помаранчеву цедру. Сам плід очищаємо від товстого білого шару, плівок і кісточок, а отриману в результаті м’якоть нарізати на шматочки. Груші готуємо аналогічно попереднім рецептами.
- На дно широкої каструлі або тазу влити воду, викласти груші з апельсином і цедрою. Зверху засипати все цукром, накрити кришкою і поставити на вогонь. Після закипання варимо на мінімальному полум’я до м’якості груш (20-30 хвилин).
- Далі розм’якшену фруктову масу пюрируем з допомогою блендера і уварюємо до потрібної густоти. За цей час повидло не тільки стане густіше, але і трохи потемніє.
Швидке варення
Варення з груш вимагає значних витрат часу на приготування, але якщо виключити процес настоювання підготовлених фруктів у сахарі до виділення достатньої кількості соку, то з варінням можна впоратися значно швидше.
Для швидкої грушевої заготовки слід підготувати:
- 1000 г груш;
- 1000 г цукру;
- 400 мл води;
- 5 г ваніліну;
- 5 г лимонної кислоти.
Черговість кулінарних процесів:
- На плиту поставити каструлю з такою кількістю води, щоб у ній легко можна було зварити кілограм підготовлених груш.
- Поки вода закипає, очищаємо за бажанням фрукти від шкірки, нарізаємо на скибочки або скибочки. Підготовлені груші занурюємо в киплячу воду і проварюємо 5-7 хвилин до м’якості.
- Потім воду з фруктів зцідити, але не виливати. Слід відібрати зазначений у рецепті об’єм води і, з’єднавши грушевий відвар з цукром, зварити сироп.
- У гарячий сироп додати ванілін, лимонну кислоту і проварені груші. Варити варення до абсолютної готовності, потім закатати в стерильні банки, які після остигання прибрати в темне і прохолодне місце.
Незвичайний рецепт з мигдалем
Для вишуканого джему з мигдалевими пелюстками, лимонною цедрою, коньяком і імбиром співвідношення інгредієнтів буде наступним:
- 1200 г груш;
- 150 г мигдальних пелюсткою або рубаного мигдалю;
- 1200 г цукру;
- 10 г тертого кореня імбиру;
- 20 мл коньяку;
- 2 середніх лимона.
Алгоритм варіння:
- З ретельно вимитих цитрусових зняти цедру і вичавити сік. Грушеву м’якоть (для цього рецепта краще зняти шкірку з плодів) подрібнити кубиками.
- Всі інгредієнти варення з’єднати в одній вогнетривкої ємності і варити, не накриваючи кришкою, до м’якості грушевих скибочок і бажаної консистенції. Готове варення на зберігання укупоривают у стерильні скляні банки.