Медова ягода, як ще називають хурму, асоціюється у багатьох із зимовими святами, оскільки саме в цей період вона з’являється на наших прилавках разом з мандаринами. Більшість людей воліють їсти плоди у свіжому вигляді, але користь цієї ягоди можна зберегти набагато довше, якщо приготувати варення з хурми. Готують це ласощі, як у класичному варіанті, так і з додаванням різних цитрусових, яблук, всіляких спецій та алкоголю.
Варення з хурми — класичний рецепт
Для класичного варіанту цукор і фрукт беруть в пропорції 1:1. Можна брати як плоди з пружною м’якоттю, так і переспілі.
На одну порцію варення буде достатньо:
- 1500 г стиглої хурми;
- 1500 г білого кристалічного цукру.
Рецепт варення покроково:
- Вимити яскраві помаранчеві плоди, розрізати навпіл і ложкою акуратно вибрати м’якоть. Шкірка у варення не потрібна. Щоб прибрати терпкий терпкий смак плодів, їх слід перед початком приготування заморозити. Після розморожування терпкість пропаде.
- Засипати підготовлену фруктове сировину без кісточок цукром, перемішати і дати постояти пару годин при кімнатній температурі. Хурма має пустити сік.
- Після цього поставити варення на вогонь, який після закипання заготовки зменшити до мінімального, щоб маса не кипіла, а тужила.
- Варення з перестиглих хурми буде готове через півгодини такого томління, якщо плоди були пружними – через півтори години. Розкласти заготовки по банках і закатати.
Готуємо з додаванням лимонів в мультиварці
Варення з хурми з лимоном в мультиварці виходить більш ароматним, оскільки під час приготування кришка пристрою весь час залишається закритою. Опції, які підійдуть для виконання термічної обробки – це «Варення», «Гасіння» або «Випічка».
Перелік необхідних інгредієнтів:
- 800 г підготовленої м’якоті хурми;
- 500 г цукру;
- 1 середній лимон.
Послідовність заготівлі:
- Добре вимитий лимон на три хвилини занурити в киплячу воду. Це позбавити цитрусовий плід від гіркоти, яку він може передати варенню. Після цього цей фрукт разом з шкіркою нарізають будь-яким способом (тонкими кільцями, невеликими часточками) або подрібнюють у м’ясорубці.
- М’якоть хурми нарізати невеликими кубиками і скласти в мультикастрюлю, додати до основного продукту цукор і лимон. Нехай постоїть деякий час до виділення соку, щоб варення не підгоріло.
- Потім включити на гаджеті відповідну програму, встановивши її тривалість на 60 хвилин, по закінченні яких отримуємо густе ароматне варення.
Заготівля з цитрусовою ноткою — з мандаринами
Варення з додаванням мандаринів виходить медовим смаком, без яскравої цитрусової кислинки, як в рецептах з лимонами або апельсинами. Вирішивши приготувати цю смакоту слід враховувати той факт, що цитрусовим буде потрібно трохи більше 12 годин для їх попередньої підготовки.
Для яскравого та запашного варення з хурми і апельсинів інгредієнти беруть у таких пропорціях:
- 800 г хурми;
- 800 г мандаринів;
- 800 г цукру.
Послідовність усіх процесів:
- Чисті мандарини закинути на п’ять хвилин в каструлю з активно киплячою водою, потім швидко виловити їх шумівкою і переправити в ємність з холодною водою і льодом. Залишити фрукти так на ніч.
- Знявши з хурми шкірку, м’якоть нарізати на невеликі кубики і перекласти в каструлю, відповідного літражу. З мандаринів зняти шкірку, розібрати на часточки, з яких видалити всі білі прожилки і кісточки, відправити до хурмі.
- Засипати фрукти цукром і томити півгодини на невеликому вогні, періодично помішуючи, щоб маса не підгоріла. Вогонь погасити, але після охолодження заготовки знову включити і після десятихвилинного кип’ятіння закупорена в стерильні банки.
Джем з хурми з желатином
Щоб приготувати густе ласощі до чаю або прошарок для тортів, зовсім необов’язково довго уварювати заготовку на вогні, достатньо лише ввести такий інгредієнт, як желатин.
Пропорції необхідних інгредієнтів будуть такими:
- 1000 м хурми;
- 500 г цукрового піску;
- 75 мл свіжого лимонного соку;
- 4 пластини желатину або 20 г харчового.
Як приготувати варення з хурми консистенцію густого джему:
- Підготувати стиглі плоди хурми: вимити, зняти шкірочку, видалити кісточки, а м’якоть пюрировать блендером. Желатин замочити. Для листового компонента взяти в склянку холодної води, для швидкорозчинного буде достатньо 60 мл
- Пюре з хурми проварити 20 хвилин після закипання, потім зняти з вогню і всипати в нього цукру. Витримати заготівлю 45 хвилин і повернути на вогонь, варити джем ще 30-40 хвилин.
- В кінці приготування додати набряклий желатин (листовий перед цим треба добре віджати), розмішати до повного його розчинення і можна розкладати по банках для подальшого зберігання.
Варення з хурми і апельсинів
У фруктові заготовки лимони і апельсини додають в різному вигляді (тільки сік, цілком або саму м’якоть). Так, варення з апельсином за нижче наведеною рецептурою готується з додаванням однієї м’якоті. Це скорочує час на підготовку плодів, їх не потрібно бланшувати, хоч і потрібно більш ретельно очищати.
Перелік інгредієнтів:
- 500 г стиглої хурми з щільною м’якоттю;
- 250 г цукру;
- 1 великий апельсин;
- 1 ціла паличка кориці;
- 2-3 г ваніліну.
Алгоритм дій:
- У вимитих плодів медової ягоди видалити плодоніжки і кісточки, а її саму разом з шкіркою нарізати невеликими шматочками довільної форми. Засипати цукром і залишити на ніч, поки не з’явиться сік.
- Знявши шкірку з апельсина, розібрати плід на окремі часточки, видаливши з них по можливості всі плівки, кісточки і прожилки. Отриману м’якоть подрібнити в блендері в кашку.
- Хурму з цукром довести до кипіння, вогонь зменшити і варити протягом півгодини. Після цього додати до варенню апельсинову кашку, ванілін і корицю, кип’ятити заготівлю ще 10 хвилин або трохи більше для більшої густоти.
- Зняти гаряче варення з вогню, вивудити з нього паличку кориці і розкласти по підготовленим скляним банкам, щільно закупорити залізними або пластиковими кришками.
З додаванням яблук
Поєднання яблук, хурми і кориці дозволяє зварити варення тягуче, як мед з приємним пікантним пряним ароматом. Варто пам’ятати, що додавання кориці провокує рясне утворення піни, і варення може просто втекти, тому за ним потрібно постійно стежити.
Для заготівлі з яблук і хурми слід підготувати:
- 1000 м хурми;
- 1000 г яблук;
- 1500 г цукру;
- 1 лимон (сік і цедра);
- кориця за смаком.
Етапи приготування:
- Очищену від шкірки хурму подрібнити кубиками і змішавши з цукром залишити до виділення соку.
- Вимиті яблука нарізати часточками і запекти в духовці. Потім продавити їх через сито, щоб отримати гладке однорідне яблучне пюре.
- Яблучне пюре змішати з хурмою і на середньому вогні варити півгодини. Додати у фруктову заготівлю сік і цедру лимона, проварити ще 10 хвилин.
- Слідом за лимоном відправити у варення мелену корицю і після того, як воно покипить ще 10 хвилин можна розкласти по банках.
- Для тривалого зберігання поставити банки з варенням дном вгору і укутати ковдрою, а після остигання перенести в підвал або комору.
Пряне варення з хурми з коньяком
Це варення має ряд переваг: його не потрібно варити довше чверті години, що зберігає більшу частину вітамінів, тому лише 20-30 г такого ласощі в день допоможуть підтримати на належному рівні захисні функції організму в період простудних захворювань. Така користь і приємний пряний аромат заготовки досягається завдяки використанню коньяку, який виступає ще і натуральним консервантом.
Для варення з хурми з коньяком будуть потрібні:
- 1500 г м’якоті дуже стиглої хурми;
- 500 г коричневого цукру (можна замінити білим);
- 150 мл коньяку;
- ½ Стручка ванілі або 5 г ваніліну в порошку;
- 10-15 горошин рожевого перцю;
- 10 г свіжої лимонної цедри;
- 2 зірочки бадьяна;
- 1 паличка кориці.
Хід роботи:
- Чисті плоди хурми розрізаємо навпіл, выковыриваем кісточки, а м’якоть протираємо через тертку з великими отворами, але без шкірки. Можна вибрати м’якоть ложкою, а потім розім’яти в каструлі виделкою.
- Засипати до підготовленої м’якоті цукор, додати спеції і варити 12-15 хвилин. Ті, кому не подобається занадто великий вміст спецій, можуть обмежитися лише ваніллю, або змінити їх склад і кількість на свій розсуд.
- У готове гаряче варення влити коньяк, розмішати і розкласти по сухим стерильним скляним банкам. Найбільш яскравим смак заготовки стане через два-три тижні, коли смаки і аромати всіх спецій з’єднаються один з одним.
Крім коньяку чудово поєднуються зі смаком медової ягоди та інші алкогольні напої: білий ром і лікер, наприклад, Grand Marnier. Важливо пам’ятати, що додавати ці інгредієнти слід тільки після того, коли варення буде повністю готове.