Варення з калини — 6 рецептів приготування на зиму

Більшість заготовок з фруктів і ягід сприймається, як солодкий десерт, але деякі з цих ласощів можуть бути справжніми ліками. Наприклад, як варення з калини. Недарма ця ягода використовувалася для лікування простудних та інших захворювань з незапам’ятних часів. Рецепти смачних і корисних закаток з ягід калини наведені в наступній добірці.

Варення з калини «через м’ясорубку» на зиму

Цей простий рецепт варення не передбачає термообробку ягід, тому всі корисні речовини зберігаються в них майже незмінними. Але і зберігати зимову заготовку необхідно виключно в холодильнику.

Пропорції інгредієнтів:

  • кіло ягід калини;
  • кіло білого кристалічного цукру.

Як зробити варення «через м’ясорубку».

  • З гілочок слід акуратно обібрати всі ягідки, помити їх під проточною водою і потримати деякий час на друшляку, щоб стекла вся зайва волога.
  • Підготовлені ягоди калини перекрутити через м’ясорубку з дрібною решіткою. Замість м’ясорубки також можна скористатися блендером.
  • Отриману масу з’єднати з 2/3 загальної кількості цукру. Варення розкласти по стерильним і чистим скляним банкам, не доповідаючи по 1-2 см до верху.
  • Засипати цукром варення в банках, закрити стерильними капроновими кришками і відправити на подальше зберігання в холодильник.

Простий рецепт «П’ятихвилинка»

Щоб зварити варення «П’ятихвилинка» з калини потрібні такі складові:

  • по 800 г ягід калини і цукрового піску;
  • стакан води;
  • пакетик ванільного цукру.

Послідовність дій:

  • Зірвані ягідки перебрати і промити холодною проточною водою. Потім розсипати рівним шаром на столі, застеленому паперовими рушниками, — нехай вони вбере всю вологу.
  • У каструлю з товстим дном всипати обидва види цукру, залити окропом, розмішати і прогріти сироп до повного розчинення всіх цукрових кристаликів.
  • Дати сиропу покипіти п’ять хвилин, перекласти в нього ягоди, проварити 5 хвилин і швидко охолодити на крижаній бані.
  • Коли варення повністю охолоне, знову проварити його після закипання п’ять хвилин, розкласти по стерильним тарі і закатати металевими кришками.
Дивіться також:  Оладки на молоці – 10 рецептів приготування

Щоб заготовка вийшла ніжнішою і ароматнішою, слід витримати варення в морозильнику пару годин або збирати для нього ягоди, які пережили перші заморозки, коли з них піде вся гіркота.

Варення з калини без кісточок

Для заготовки без кісточок пропорції цукрового піску і ягід будуть такими:

  • 750 г підготовлених ягід калини;
  • 750 г цукрового піску.

Хід роботи:

  • Зірвані ягоди перебрати, залити водою на деякий час і висипати на друшляк.
  • Як тільки з ягід вся вода стече, перекласти їх у посудину відповідного розміру і засипати цукром. Залишити калину в цукрі на 8-10 годин (в ідеалі – на ніч), щоб виділився сік.
  • Далі слід поставити ємність з інгредієнтами на вогонь і варити протягом півгодини після закипання.
  • Неабияк загусло варення потрібно перетерти через дрібне сито, викладаючи його невеликими порціями і продавлюючи з допомогою ложки. Крапля отриманого гладкого пюре не повинна розтікатися на охолодженому блюдце.
  • Готове варення залишилося перекласти в підготовлені стерильні банки і закупорити. Зберігати заготовку можна при кімнатній температурі, так і в холодильнику.

Макуха, що залишається після приготування такого варення, можна використовувати для приготування різних лікувальних настоянок або зварити з нього компот.

З яблуками

Варення з калини на зиму можна робити з додаванням інших фруктів.

Наприклад, можна приготувати смачний яблучно-калиновий джем, для якого слід взяти:

  • 1000 г яблук;
  • 700 г цукру;
  • 300 г ягід калини;
  • 50 мл води.

Спосіб приготування:

  • Яблука миємо, тонкими стрічками зрізаємо шкірку і вирізаємо насіння. Отриману яблучну м’якоть тремо на крупній тертці, перекладаємо в каструлю, вливаємо воду і тушкуємо на середньому вогні до готовності (чверть години після закипання).
  • Підготовлені ягоди необхідно перетворити в пюре. Для цього їх потрібно перебити блендером або перекрутити через м’ясорубку, а потім перетерти крізь дрібне сито.
  • М’яку яблучну масу теж потрібно протерти, повернути в каструлю, посипати цукром і варити 15-20 хвилин до загустіння. Потім слід влити калинове пюре і варити ще 2-3 хвилини.
  • Гарячий яблучно-калиновий джем залишилося розкласти в простерилізовані банки, закатати і залишити до повного охолодження при кімнатній температурі.
Дивіться також:  Гарбуз з яблуками, запечений в духовці – 6 смачних рецептів

Після охолодження банки потрібно прибрати на зберігання в зручне місце.

Цитрусовий смак з апельсином і лимоном

Щоб приготувати смачне варення з калини з цитрусовим ароматом будуть потрібні:

  • кіло калини;
  • півтора кіло цукру;
  • 400 мл води;
  • 1 середній лимон;
  • 2 апельсина;
  • 8 г ванільного цукру;
  • сіль.

Рецепт покроково:

  • Видаливши гілочки, ягоди калини потрібно опустити на дві хвилинки в сольовий розчин (20 г кухонної солі на 1000 мл води). Потім відкинути калину на друшляк, після чого знову залити, але вже звичайною холодною питною водою. Залишити на п’ять хвилин.
  • З води і половини рецептурного кількості цукру зварити сироп, залити їм обсушені після вимочування ягоди і залишити на ніч настоюватися.
  • Виловити з сиропу шумівкою ягоди, а в нього відправити добре вимиті і нарізані колечками апельсини і лимон. Після, всипати цукор, що залишився і прокип’ятити сироп п’ять хвилин.
  • Потім повернути в сироп калину, проварити все разом 10 хвилин і настояти чотири години. Після цього варити до готовності. Закатати в стерильні банки і зберігати в прохолодному і темному місці.

З гарбузом

Для апетитного джему з калини і гарбуза слід взяти:

  • 500 г калини;
  • 500 г гарбуза;
  • кіло цукру;
  • 50 мл води.

Приготування:

  • М’якоть гарбуза без шкірки нарізати невеликими кубиками і скласти в каструлю з товстим дном, в яку було влито зазначену вище кількість води. Гасити шматочки овоча до м’якості, потім пюрировать з допомогою блендера або протерши через сито.
  • Вимиті ягоди калини також перетворити в пюре без кісточок і шкірки. Для цього їх можна пропустити через соковижималку або продавити через сито.
  • З’єднати обидва види пюре (гарбузове і калинове) в одному посуді, засипати цукор і варити на середньому полум’я до потрібної густоти приблизно одну годину при постійному помішуванні.
  • Зберігати заготовку в скляній тарі герметично закупорити кришкою.
Дивіться також:  Випічка з варенням – 10 простих і смачних рецептів на швидку руку

Користь варення з калини для організму людини

У ягодах калини міститься величезна кількість різних амінокислот, ефірних масел, заліза та інших мінеральних речовин, а за вмістом вітаміну C ягода обганяє всі заморські фрукти разом узяті.

Цим пояснюється її сприятливий вплив на людський організм, яке виражається в:

  • підвищення захисних функцій організму і зміцнення імунітету;
  • відновлення роботи печінки, оскільки варення з калини може бути хорошим гепатопротектором, якщо замінити цукор медом;
  • поліпшення стану шкіри;
  • полегшення перебігу захворювань шлунково-кишкового тракту;
  • профілактиці появи каменів у нирках, якщо варення приготовлено з кісточками і шкіркою.