Ківі важко назвати сезонним фруктом. Його можна зустріти на полицях магазинів цілий рік, лише ціна на нього може відрізнятися в залежності від сезону. Але навіть при такій доступності цих соковитих зелених плодів, господині часто готують варення з ківі, оскільки вони гармонійно підкреслюють і роблять багатшими смак інших зимових і літніх сезонних фруктів (виноград, агрус, хурма, абрикоси, мандарини).
Варення з ківі в класичному виконанні
Найпростіша (класична) рецептура цього ласощі передбачає використання тільки плодів ківі і цукрового піску у таких пропорціях:
- 500 г ківі;
- 750 р цукру.
Рецепт покроково:
- З ківі будь-яким доступним способом слід зняти шкірку, м’якоть подрібнити кубиками, пересипати цукром і відставити у бік мінімум на годину до виділення соку.
- Потім поставити варення на вогонь і варити після закипання п’ять хвилин. Дати складом повністю охолонути. Далі процедуру з п’ятихвилинним проварюванням та остиганням повторюють три рази.
- Для тривалого зберігання варення слід розкласти по стерильним банкам, закрити залізними кришками і прибрати в підвал або комору.
Як приготувати з бананом
Щоб зварити зимовий варення з ківі і банани, на одну невелику баночку ароматною заготовки потрібно взяти:
- 6 плодів ківі середнього розміру;
- 1 великий або 2 середніх банана;
- 300 р цукрового піску;
- 10 г ванільного цукру;
- 1 лимон (сік).
Спосіб приготування:
- Очищені плоди ківі подрібнити невеликими кубиками, а м’якоть банана розім’яти виделкою в пюре. З’єднати підготовлені екзотичні плоди і полити свіжовичавленим лимонним соком. Банани, яблука та інші фрукти, багаті залізом, схильні до потемніння із-за окислення цього мікроелемента в результаті розрізання плода. Уникнути цього допоможе лимонний сік, який збереже колір заготовки таким же гарним, як і у свіжих фруктів.
- Всипати в ємність з фруктами обидва види цукру, перемішати і відставити на дві години. Потім довести все до кипіння, проварити 20 хвилин і закупорена в стерильну скляну тару.
Просте варення з ківі без варіння
Цей варіант «смарагдової» заготовки дозволяє максимально зберегти всі корисні речовини і вітаміни свіжого фрукта. Але варто врахувати, що термін зберігання такої солодощі менше, ніж у варення, приготованої за допомогою термічної обробки.
Пропорції інгредієнтів для цього ласощі:
- 700 г стиглих плодів ківі;
- 700 г білого кристалічного цукру.
Як приготувати без варіння:
- З плодів ківі зняти шкірку і подрібнити в пюре. Зробити це можна за допомогою м’ясорубки або блендера.
- З’єднати фруктове пюре з рецептурним кількістю цукру, перемішати і розкласти по чистим і стерильним банкам. Зберігають це варення допустимо тільки в холодильнику.
Рецепт приготування з желатином
Варення з желатином з ківі виходить більш в’язким і густим. Все це завдяки желирующему компоненту. Якщо використовувати «Желфикс» для варення, то його закладають разом з фруктами на самому початку варіння. При використанні звичайного желатину послідовність дій трохи змінюється, оскільки кипіння зводить його желюючий властивості.
Перелік інгредієнтів:
- 500 г ківі;
- 500 г цукру;
- 14 г желатину в порошку.
Етапи приготування:
- Ківі чистимо і подрібнюємо. Спосіб подрібнення залежить тільки від особистих переваг: можна перекрутити фрукти в м’ясорубці або нарізати їх кубиками зі сторонами не менше 1 див.
- Засипати фруктову нарізку цукром і залишити на кілька годин, щоб виділилося достатню кількість соку. Швидкорозчинний желатин в окремій ємності замочити в 4 – 5 столових ложках виділився соку.
- Ківі з цукром проварити двадцять хвилин після закипання і вимкнути вогонь. Перекласти в каструлю набряклий желатин і перемішати до повного його розчинення. Дати варенню постояти 5 хвилин і можна закочувати в банки.
«Смарагдове» варення з ківі з аґрусом і виноградом
Смак винограду і аґрусу чудово доповнює ківі. Єдиний момент: слід віддавати перевагу сортам винограду зі світлим забарвленням ягід, щільна м’якоть яких позбавлена кісточок.
На одну порцію такого варення потрібно:
- 1000 г ківі;
- 500 г аґрусу;
- 500 г винограду;
- 50 мл лимонного соку;
- 20 г цедри лимона;
- 1250 г цукру.
Послідовність приготування:
- Агрус і виноград перебрати від плодоніжок, промити під проточною водою, яку потім дати добре стекти. Після цього змішати ягоди в пюре. Ківі очистити і нарізати невеликими кубиками.
- Скласти підготовлені ягоди в емальований ємність, додати до неї лимонний сік і цукор, перемішати і довести до кипіння.
- У закипевшее варення додати цитрусову цедру, зменшити вогонь до середнього і варити все не більше 20 хвилин. Після цього заготовку можна розкласти по банках або остудити і відразу ж є.
Готуємо з додаванням лимона
Незважаючи на те, що обидва ці фрукта не відрізняються великою насолодою, варення з ківі з лимоном виходить дуже смачним і надзвичайно ароматним.
До складу заготовки входять:
- 1000 г ківі;
- 2 лимона (один повністю, інший – тільки сік);
- 900 г цукру;
- 100 мл води.
Хід роботи:
- Лимони добре вимити за допомогою жорсткої боку посудній губки або просто щіткою. Обдати окропом. Один цитрусовий плід нарізати кружечками, з іншого потрібно вичавити сік.
- У каструлі з’єднати воду і 100 г цукру, довести цей сироп до кипіння. Потім відправити в нього лимонні слайсы і проварити 10 хвилин. Тим часом, з ківі зняти шкірку, а самі плоди нарізати так само, як цитрус.
- У каструлю до прокипевшим лимонам перекласти ківі, решту цукру і влити лимонний сік. Як тільки варення закипить, вимкнути вогонь і залишити фрукти в сиропі до повного охолодження.
- На наступний день закип’ятити варення, дати йому побурлить 20 хвилин, час від часу помішуючи і збираючи пінки.
Залишається тільки закупорити складу в стерильні банки і відправити на зберігання в темне і прохолодне місце.
Варення з ківі з яблуками
Більш звичні для наших широт яблука, багаті пектином і вітамінами, теж добре себе проявили в дуеті з екзотичним ківі.
Доказом цього став рецепт смачного і густого варення з:
- 2000 р яблук;
- 1000 г ківі;
- 1000 г цукру;
- 1 лимона;
- 200 мл питної води.
Алгоритм приготування:
- Яблука вимити, тонко зняти з них шкірку, вирізати серцевину, а м’якоть нарізати невеликими кубиками. Те ж саме проробити з м’якоттю ківі.
- На дно каструлі, де буде варитися заготівля, влити воду, перекласти туди фрукти, пересипаючи їх цукром, а зверху видавити сік з лимона.
- Дати фруктів постояти півгодини – годину, потім відправити варення на вогонь і варити півгодини після закипання. Остудити фруктові шматочки в сиропі, потім знову проварити і закатати в підготовлені банки.
Незвичайне ласощі з хурмою
Навіть тим, кому не до вподоби терпкий смак хурми, сподобається варення з ківі з цим помаранчевий фруктом.
Щоб його приготувати знадобляться:
- 1200 г ківі;
- 500 г хурми;
- 400 г цукру;
- ½ Лимона (сік);
- 10 г ванільного цукру.
Приготування:
- Фрукти вимити, очистити і перебити з допомогою блендера в пюре. Потім додати в отриману суміш цукор і лимонний сік.
- В посудині з товстим дном довести суміш фруктового пюре і цукру до кипіння, зменшити вогонь до середнього і варити ще 5 – 10 хвилин. Готове варення розкласти по банках і закатати кришками.
Як зробити з абрикосами
Родзинка цього рецепту не тільки в поєднанні звичного і екзотики, але і в легенях нотках бренді, який можна замінити ромом або коньяком. Вийде однаково смачно.
На дві півлітрові баночки варення з ківі з абрикосами потрібно взяти:
- 200 г ківі;
- 500 г абрикос;
- 750 р цукру;
- 70 мл бренді;
- 5 г лимонної кислоти або відповідну кількість лимонного соку.
Готуємо наступним чином:
- У абрикосів видалити кісточки, а з ківі зняти шкірку. Далі плоди подрібнити кубиками.
- У глибокій ємності з широким дном полити підготовлені фрукти алкогольним напоєм і посипати цукром. Залишити до виділення соку не менше, ніж на годину.
- Залишається додати лимонну кислоту і варити на середньому вогні чверть години після початку кипіння. Зберігати варення, загорнувши в стерильні банки.
В мультиварці
Мультиварка добре зарекомендувала себе, як пристрій для приготування варення. Процес варіння вимагає мінімального участі з боку господині, а фрукти ніколи не пригорають до дна.
Щоб приготувати варення з ківі в невеликій кількості, наприклад, до чаю, необхідні лише:
- 5 плодів ківі;
- 1 середнє яблуко;
- 100 г цукру;
- 30 мл лимонного соку.
Етапи варіння:
- Фрукти миємо і чистимо від шкірки. У яблука потрібно ще вирізати серцевину. Далі нарізаємо всі невеликими шматочками.
- Подрібнені фрукти, цукор і лимонний сік, кладемо в чашу мультиварки, перемішуємо і щільно закриваємо кришку гаджета.
- Готуємо варення на максимальній температурі протягом 15 хвилин, скориставшись опцією «Варка». Після охолодження варення можна перекласти в креманку і подавати до столу.
Цитрусовий рецепт з мандаринами
Для ще одного варіанту варення з ківі з додаванням інших цитрусових (мандарини) потрібно:
- 500 г ківі;
- 500 г мандаринів (у тому числі цедра одного середнього мандарина);
- 500 г цукру;
- сік ½ лимона або ¼ чайної ложки лимонної кислоти.
Опис способу приготування:
- Мандарини очистити від шкірки, ретельно видалити всі білі прожилки і розібрати на часточки. Гострим ножем дуже акуратно розрізати кожну вздовж. Очищені плоди ківі нашаткувати кубиками.
- Засипати фрукти цукром і після години настоювання відправити на вогонь. Як тільки маса почне кипіти, ввести лимонний сік (кислоту) і натерту на дрібній тертці цедру мандарина.
- Варити конфітюр, помішуючи і знімаючи з його поверхні пінку, до такої консистенції, коли його крапля повільно розтікатися по тарілці.
Смачне ласощі смарагдового кольору не тільки дуже смачне і корисне, але і просто надзвичайно гарне. Це прекрасний варіант вітамінного коктейлю на зиму, який із задоволенням їдять і дорослі, і діти.