Варення з ківі — 11 рецептів

Ківі важко назвати сезонним фруктом. Його можна зустріти на полицях магазинів цілий рік, лише ціна на нього може відрізнятися в залежності від сезону. Але навіть при такій доступності цих соковитих зелених плодів, господині часто готують варення з ківі, оскільки вони гармонійно підкреслюють і роблять багатшими смак інших зимових і літніх сезонних фруктів (виноград, агрус, хурма, абрикоси, мандарини).

Варення з ківі в класичному виконанні

Найпростіша (класична) рецептура цього ласощі передбачає використання тільки плодів ківі і цукрового піску у таких пропорціях:

  • 500 г ківі;
  • 750 р цукру.

Рецепт покроково:

  • З ківі будь-яким доступним способом слід зняти шкірку, м’якоть подрібнити кубиками, пересипати цукром і відставити у бік мінімум на годину до виділення соку.
  • Потім поставити варення на вогонь і варити після закипання п’ять хвилин. Дати складом повністю охолонути. Далі процедуру з п’ятихвилинним проварюванням та остиганням повторюють три рази.
  • Для тривалого зберігання варення слід розкласти по стерильним банкам, закрити залізними кришками і прибрати в підвал або комору.

Як приготувати з бананом

Щоб зварити зимовий варення з ківі і банани, на одну невелику баночку ароматною заготовки потрібно взяти:

  • 6 плодів ківі середнього розміру;
  • 1 великий або 2 середніх банана;
  • 300 р цукрового піску;
  • 10 г ванільного цукру;
  • 1 лимон (сік).

Спосіб приготування:

  • Очищені плоди ківі подрібнити невеликими кубиками, а м’якоть банана розім’яти виделкою в пюре. З’єднати підготовлені екзотичні плоди і полити свіжовичавленим лимонним соком. Банани, яблука та інші фрукти, багаті залізом, схильні до потемніння із-за окислення цього мікроелемента в результаті розрізання плода. Уникнути цього допоможе лимонний сік, який збереже колір заготовки таким же гарним, як і у свіжих фруктів.
  • Всипати в ємність з фруктами обидва види цукру, перемішати і відставити на дві години. Потім довести все до кипіння, проварити 20 хвилин і закупорена в стерильну скляну тару.

Просте варення з ківі без варіння

Цей варіант «смарагдової» заготовки дозволяє максимально зберегти всі корисні речовини і вітаміни свіжого фрукта. Але варто врахувати, що термін зберігання такої солодощі менше, ніж у варення, приготованої за допомогою термічної обробки.

Пропорції інгредієнтів для цього ласощі:

  • 700 г стиглих плодів ківі;
  • 700 г білого кристалічного цукру.

Як приготувати без варіння:

  • З плодів ківі зняти шкірку і подрібнити в пюре. Зробити це можна за допомогою м’ясорубки або блендера.
  • З’єднати фруктове пюре з рецептурним кількістю цукру, перемішати і розкласти по чистим і стерильним банкам. Зберігають це варення допустимо тільки в холодильнику.
Дивіться також:  Торт Монастирська хата з вишнею – 7 покрокових рецептів приготування

Рецепт приготування з желатином

Варення з желатином з ківі виходить більш в’язким і густим. Все це завдяки желирующему компоненту. Якщо використовувати «Желфикс» для варення, то його закладають разом з фруктами на самому початку варіння. При використанні звичайного желатину послідовність дій трохи змінюється, оскільки кипіння зводить його желюючий властивості.

Перелік інгредієнтів:

  • 500 г ківі;
  • 500 г цукру;
  • 14 г желатину в порошку.

Етапи приготування:

  • Ківі чистимо і подрібнюємо. Спосіб подрібнення залежить тільки від особистих переваг: можна перекрутити фрукти в м’ясорубці або нарізати їх кубиками зі сторонами не менше 1 див.
  • Засипати фруктову нарізку цукром і залишити на кілька годин, щоб виділилося достатню кількість соку. Швидкорозчинний желатин в окремій ємності замочити в 4 – 5 столових ложках виділився соку.
  • Ківі з цукром проварити двадцять хвилин після закипання і вимкнути вогонь. Перекласти в каструлю набряклий желатин і перемішати до повного його розчинення. Дати варенню постояти 5 хвилин і можна закочувати в банки.

«Смарагдове» варення з ківі з аґрусом і виноградом

Смак винограду і аґрусу чудово доповнює ківі. Єдиний момент: слід віддавати перевагу сортам винограду зі світлим забарвленням ягід, щільна м’якоть яких позбавлена кісточок.

На одну порцію такого варення потрібно:

  • 1000 г ківі;
  • 500 г аґрусу;
  • 500 г винограду;
  • 50 мл лимонного соку;
  • 20 г цедри лимона;
  • 1250 г цукру.

Послідовність приготування:

  • Агрус і виноград перебрати від плодоніжок, промити під проточною водою, яку потім дати добре стекти. Після цього змішати ягоди в пюре. Ківі очистити і нарізати невеликими кубиками.
  • Скласти підготовлені ягоди в емальований ємність, додати до неї лимонний сік і цукор, перемішати і довести до кипіння.
  • У закипевшее варення додати цитрусову цедру, зменшити вогонь до середнього і варити все не більше 20 хвилин. Після цього заготовку можна розкласти по банках або остудити і відразу ж є.

Готуємо з додаванням лимона

Незважаючи на те, що обидва ці фрукта не відрізняються великою насолодою, варення з ківі з лимоном виходить дуже смачним і надзвичайно ароматним.

До складу заготовки входять:

  • 1000 г ківі;
  • 2 лимона (один повністю, інший – тільки сік);
  • 900 г цукру;
  • 100 мл води.

Хід роботи:

  • Лимони добре вимити за допомогою жорсткої боку посудній губки або просто щіткою. Обдати окропом. Один цитрусовий плід нарізати кружечками, з іншого потрібно вичавити сік.
  • У каструлі з’єднати воду і 100 г цукру, довести цей сироп до кипіння. Потім відправити в нього лимонні слайсы і проварити 10 хвилин. Тим часом, з ківі зняти шкірку, а самі плоди нарізати так само, як цитрус.
  • У каструлю до прокипевшим лимонам перекласти ківі, решту цукру і влити лимонний сік. Як тільки варення закипить, вимкнути вогонь і залишити фрукти в сиропі до повного охолодження.
  • На наступний день закип’ятити варення, дати йому побурлить 20 хвилин, час від часу помішуючи і збираючи пінки.
Дивіться також:  Бісквіт на згущеному молоці – 7 рецептів, як приготувати пишний і смачний бісквіт по-домашньому

Залишається тільки закупорити складу в стерильні банки і відправити на зберігання в темне і прохолодне місце.

Варення з ківі з яблуками

Більш звичні для наших широт яблука, багаті пектином і вітамінами, теж добре себе проявили в дуеті з екзотичним ківі.

Доказом цього став рецепт смачного і густого варення з:

  • 2000 р яблук;
  • 1000 г ківі;
  • 1000 г цукру;
  • 1 лимона;
  • 200 мл питної води.

Алгоритм приготування:

  • Яблука вимити, тонко зняти з них шкірку, вирізати серцевину, а м’якоть нарізати невеликими кубиками. Те ж саме проробити з м’якоттю ківі.
  • На дно каструлі, де буде варитися заготівля, влити воду, перекласти туди фрукти, пересипаючи їх цукром, а зверху видавити сік з лимона.
  • Дати фруктів постояти півгодини – годину, потім відправити варення на вогонь і варити півгодини після закипання. Остудити фруктові шматочки в сиропі, потім знову проварити і закатати в підготовлені банки.

Незвичайне ласощі з хурмою

Навіть тим, кому не до вподоби терпкий смак хурми, сподобається варення з ківі з цим помаранчевий фруктом.

Щоб його приготувати знадобляться:

  • 1200 г ківі;
  • 500 г хурми;
  • 400 г цукру;
  • ½ Лимона (сік);
  • 10 г ванільного цукру.

Приготування:

  • Фрукти вимити, очистити і перебити з допомогою блендера в пюре. Потім додати в отриману суміш цукор і лимонний сік.
  • В посудині з товстим дном довести суміш фруктового пюре і цукру до кипіння, зменшити вогонь до середнього і варити ще 5 – 10 хвилин. Готове варення розкласти по банках і закатати кришками.

Як зробити з абрикосами

Родзинка цього рецепту не тільки в поєднанні звичного і екзотики, але і в легенях нотках бренді, який можна замінити ромом або коньяком. Вийде однаково смачно.

Дивіться також:  Ватрушки з сиром – 7 рецептів приготування

На дві півлітрові баночки варення з ківі з абрикосами потрібно взяти:

  • 200 г ківі;
  • 500 г абрикос;
  • 750 р цукру;
  • 70 мл бренді;
  • 5 г лимонної кислоти або відповідну кількість лимонного соку.

Готуємо наступним чином:

  • У абрикосів видалити кісточки, а з ківі зняти шкірку. Далі плоди подрібнити кубиками.
  • У глибокій ємності з широким дном полити підготовлені фрукти алкогольним напоєм і посипати цукром. Залишити до виділення соку не менше, ніж на годину.
  • Залишається додати лимонну кислоту і варити на середньому вогні чверть години після початку кипіння. Зберігати варення, загорнувши в стерильні банки.

В мультиварці

Мультиварка добре зарекомендувала себе, як пристрій для приготування варення. Процес варіння вимагає мінімального участі з боку господині, а фрукти ніколи не пригорають до дна.

Щоб приготувати варення з ківі в невеликій кількості, наприклад, до чаю, необхідні лише:

  • 5 плодів ківі;
  • 1 середнє яблуко;
  • 100 г цукру;
  • 30 мл лимонного соку.

Етапи варіння:

  • Фрукти миємо і чистимо від шкірки. У яблука потрібно ще вирізати серцевину. Далі нарізаємо всі невеликими шматочками.
  • Подрібнені фрукти, цукор і лимонний сік, кладемо в чашу мультиварки, перемішуємо і щільно закриваємо кришку гаджета.
  • Готуємо варення на максимальній температурі протягом 15 хвилин, скориставшись опцією «Варка». Після охолодження варення можна перекласти в креманку і подавати до столу.

Цитрусовий рецепт з мандаринами

Для ще одного варіанту варення з ківі з додаванням інших цитрусових (мандарини) потрібно:

  • 500 г ківі;
  • 500 г мандаринів (у тому числі цедра одного середнього мандарина);
  • 500 г цукру;
  • сік ½ лимона або ¼ чайної ложки лимонної кислоти.

Опис способу приготування:

  • Мандарини очистити від шкірки, ретельно видалити всі білі прожилки і розібрати на часточки. Гострим ножем дуже акуратно розрізати кожну вздовж. Очищені плоди ківі нашаткувати кубиками.
  • Засипати фрукти цукром і після години настоювання відправити на вогонь. Як тільки маса почне кипіти, ввести лимонний сік (кислоту) і натерту на дрібній тертці цедру мандарина.
  • Варити конфітюр, помішуючи і знімаючи з його поверхні пінку, до такої консистенції, коли його крапля повільно розтікатися по тарілці.

Смачне ласощі смарагдового кольору не тільки дуже смачне і корисне, але і просто надзвичайно гарне. Це прекрасний варіант вітамінного коктейлю на зиму, який із задоволенням їдять і дорослі, і діти.

Прокрутка до верху