Якщо ви хочете подати щось незвичайне до чаю, зробіть варення з мандаринів. Готується швидко і просто. Але в підсумку ніжне ласощі набуває фантастичний яскраво-оранжевий колір, який додасть трохи сонця на ваш стіл.
Класичний рецепт
Вам знадобиться:
- цукровий пісок – 1 кг;
- мандарини – 1 кг.
Покрокова інструкція:
- Очищаємо шкіру від бруду і видаляємо її разом з насінням, якщо вони присутні у фрукті.
- Поділяємо м’якоть на часточки і перекладаємо в глибоку простору чашку.
- Зверху рівномірно розподіляємо по фруктам 0,5 кг цукру. Залишаємо на ніч.
- За цей час м’якоть мандаринів вбере цукор, і пустить сік.
- Обережно перемішуємо фруктову масу і ставимо варитися на плиту.
- Чекаємо, поки варення закипить, убавим вогонь до мінімальної потужності і готуємо 20 хвилин.
- Якщо на поверхні маси з’явилася пінка, прибираємо її і час від часу помішуємо мандарини, щоб вони не пригоріли.
- Наполягаємо страву близько години і розкладаємо по банках.
Пряний рецепт з додаванням кориці
Склад рецепта:
- цукровий пісок – 0,5 кг;
- шість мандаринів;
- паличка кориці;
- скоринка одного мандарина.
Алгоритм дій:
- Видаляємо з фруктів шкірку, якщо в мандаринах є насіння, то прибираємо і їх.
- М’якоть ділимо на шматочки і висипаємо їх у чашку. Засипаємо мандаринові часточки цукром і залишаємо чашку на столі на всю ніч.
- Промити скоринку від фрукта, порізати на дрібні шматочки і додати до мандаринам.
- Вміст чашки пересипаємо в каструлю і ставимо посуд на вогонь.
- Варимо страва 20 хвилин на повільному вогні, потім кидаємо коричну паличку і готуємо ще 20 хвилин.
- Прибираємо з варення паличку кориці. Чекаємо, поки фруктова маса трохи охолоне і розливаємо його по стерилізованим баночках або подаємо на стіл до чаю.
Мандаринове варення часточками
Список інгредієнтів:
- кориця – 8 г;
- цукор – 0,6 кг;
- очищені мандарини – 0,6 кг;
- вода – 80 мл
Як приготувати варення з часточками мандаринів:
- Знімаємо шкірку з наших фруктів, видаляємо білі плівки і акуратно ділимо помаранчеву м’якоть на часточки.
- У великій мисці з’єднуємо часточки мандаринів, корицю і цукор.
- Заливаємо у фруктову масу воду і дерев’яною лопаткою як можна обережніше все перемішуємо. Не можна, щоб часточки пошкодилися, інакше варення буде нагадувати кашу.
- Залишаємо масу на дві години. Після цього включаємо вогонь і ставимо його на мінімальну потужність.
- Варимо ласощі до закипання, потім включаємо сильний вогонь і готуємо 3 хвилини.
- Далі мандарини варити вже не можна, інакше часточки в цілісному вигляді не збережуться, але сироп ще не такий густий, як нам потрібно. Тому вибираємо мандарини і розкладаємо їх по банкам. А ту рідину, яка залишилася після фруктів, готуємо 5 хвилин, остуджуємо і варимо ще 5 хвилин.
- Залишилося додати сироп до мандаринам в банку і варення готове.
Як приготувати з яблуками
Основні продукти:
- цукор – 1 кг;
- мандарини -1 кг;
- вода – 400 мл;
- яблука – 1 кг
Поетапне приготування:
- Промиваємо всі фрукти під краном. З мандаринів знімаємо шкірку і розбираємо руками на шматочки.
- Скоринку від мандаринів не викидаємо, а подрібнюємо в порошок на тертці.
- З яблук зрізаємо тонку шкірку, ножем видаляємо серцевину і насіння. М’якоть обробляємо за допомогою терки.
- Завантажуємо отриману яблучну масу в каструлю і варимо, поки яблука не перетворяться на пюре.
- Остуджуємо фруктову масу і проводимо її через сито, тим самим відсіваючи грудочки.
- Викладаємо пюре назад в каструлю, додаємо мандаринові часточки, подрібнені скоринки і цукровий пісок.
- Перемішуємо до однорідності маси і готуємо 20 хвилин. Щоб ласощі не прилипло до посуді, його потрібно постійно помішувати.
- Розливаємо десерт по банках або подаємо відразу на стіл.
Оригінальне варення з мандаринових кірочок
Якщо у вас після свята залишилося багато кірочок від мандаринів – не викидайте їх. З шкірки фрукта можна приготувати солодкий і ніжний варення.
Що потрібно взяти:
- один лимон;
- цукровий пісок – 1 кг;
- кірки мандаринів – 1 кг;
- шкірка лимона;
- вода – 0,25 л
Готуємо варення з мандаринових корок:
- За добу до готування викладаємо скоринки в ємність з водою і залишаємо.
- Ріжемо шкірку смужками або квадратиками.
- Заливаємо їх окропом і чекаємо 15 хвилин. Цей етап потрібний для того, щоб з продукту пішла гіркота і скоринки стали м’якими.
- Виливаємо стару воду і знову заливаємо окріп на таку ж кількість часу. Повторити процедуру ще раз.
- В друшляку промиваємо м’які скоринки і викладаємо в чашу.
- Додаємо цукор, перемішуємо інгредієнти і залишаємо на пів години.
- Ллємо лимонний сік, вичавлений з одного лимона і насипаємо подрібнену цедру.
- Варимо страва на малій потужності вогню 40 хвилин.
Готуємо з додаванням бананів
Список продуктів:
- половина банана;
- цукор – 90 г;
- мандарини – 1 шт.
Готуємо покроково:
- Очищену половину банана поріжте на тонкі кружечки.
- Поділіть почищений мандарин на часточки. Їх ми, в свою чергу, ріжемо на невеликі шматочки і викладаємо в каструлю.
- Зверху завантажте м’якоть банана, і насипте цукор.
- Залишилося поварити ласощі протягом 15 хвилин, остудити і викласти в вазочку. Приємного чаювання.
Варення з цілих мандаринів з шкіркою
Вам знадобиться:
- мандарини – 1 кг;
- вода – 500 мл;
- цукор – 1 кг
Як зробити мандаринове варення:
- Фрукти краще всього брати маленькі, без насіння.
- Беремо щітку і дуже добре промиваємо і чистимо плоди. Можна використовувати мило.
- Викладаємо їх в глибокий посуд і вливаємо окріп. Чекаємо 15 хвилин, рідину зливаємо.
- Заливаємо фрукти тепер вже холодною водою і вимочуємо протягом доби.
- Розрізаємо кожен мандарин на дві частини.
- У каструлю наливаємо 200 мл води і засипаємо 500 грамів цукру. З цих продуктів варимо сироп.
- Заливаємо ними фрукти в мисці. Зверху ставимо тарілку, а на неї – тягар, наприклад склянку з водою.
- Прибираємо цю конструкцію в холодильник на 8 годин.
- З ранку поставте на газ майбутнє варення з сиропом і поваріть протягом 5 хвилин після закипання.
- Знову прибираємо фруктову масу в холодильник на 12 годин.
- Проробляємо цю процедуру тричі, кожен раз додаючи по 250 грамів цукру.
- При останній варінні мандарини викладіть в окремий посуд, а сироп готуйте, поки він не стане прозорим.
- Залийте їм фрукти і закатайте баночки.
Мандаринове варення з коньяком
Основні інгредієнти:
- цукор – 500 г;
- коньяк – 50 мл;
- мандарини – 500 р.
Покрокова інструкція:
- Розбираємо на часточки очищену мандаринову м’якоть.
- Додаємо до них цукор і коньяк. Залишаємо отриману масу в чашці на ніч.
- З ранку починаємо варити ласощі при малій потужності вогню 40 хвилин.
- Простерилізувати банку і скласти в неї готове ароматне варення.
Рецепт з кардамоном і кедровими горішками
Список інгредієнтів:
- кориця – 10 г;
- мандарини – 1,5 кг;
- кедрові горіхи – 50 г;
- цукор – 160 г;
- один кардамон;
- ванільний цукор – 20 р.
Алгоритм дій:
- Кілограм плодів очистіть від шкірки, а м’якоть наріжте шматочками.
- Завантажте шматочки фруктів в каструлю. В цю ж посуд з решти мандаринів видавіть сік.
- Дочекайтеся, поки суміш закипить, додайте кардамон, насипте обидва види цукру, корицю.
- Варіть на маленькому вогні півгодини. За 7 хвилин до кінця варіння покладіть очищені кедрові горішки.
- Загорніть частина десерту в банки, а іншу частину можна залишити до чаю.
З гарбузом
Поєднання овочів і фруктів дає незвичайний солодкуватий смак і дуже яскравий колір. Обов’язково спробуйте!
Компоненти рецепту:
- цукровий пісок – 0,6 кг;
- мандарини без скоринок – 0,5 кг;
- гарбуз – 0,9 кг.
Поетапне приготування:
- Видаляємо у гарбуза шкірку і насіння. М’якоть розрізаємо на невеликі кубики.
- Закладаємо гарбузове шматочки в каструльку і додаємо 150 мл води.
- Готуємо суміш, поки гарбуз не стане м’якою.
- Завантажуємо очищені фрукти в блендер і подрібнюємо.
- Знімаємо каструлю з гарбузом з вогню і чекаємо, поки вона охолоне.
- Перекладаємо масу з каструлі в блендер і перетворюємо на пюре.
- З’єднуємо фруктову масу і пюре в каструлю і варимо, поки вона не закипить.
- Тоді насипаємо цукор і готуємо ще 20 хвилин, помішуючи ложкою. Якщо у варення з’явилася пінка, то ми її забираємо.
- Залишилося джем розлити по банках і закатати.
З лимоном і желатином
Склад продуктів рецепту:
- вода – 40 мл;
- желатин – 40 г;
- мандарини – 0,3 кг;
- цукровий пісок – 0,1 кг;
- лимон – 1 шт.
Покрокове приготування:
- Очищені мандарини розбиваємо на часточки, які викладаємо в глибоку чашку.
- Гарненько моєму лимон, ріжемо шматками, не прибираючи шкірки, і обробляємо в блендері. Додаємо отриману масу до мандаринам.
- Насипаємо до фруктів цукор і залишаємо продукти на 60 хвилин.
- Желатин заливаємо водою в окремій посудині.
- Фруктову масу перекладаємо в сотейник і варимо 20 хвилин.
- Додаємо желатин і готуємо ще одну хвилину.
- Варення можна розливати по банках