Варення з мандаринів – 11 рецептів

Якщо ви хочете подати щось незвичайне до чаю, зробіть варення з мандаринів. Готується швидко і просто. Але в підсумку ніжне ласощі набуває фантастичний яскраво-оранжевий колір, який додасть трохи сонця на ваш стіл.

Класичний рецепт

Вам знадобиться:

  • цукровий пісок – 1 кг;
  • мандарини – 1 кг.

Покрокова інструкція:

  • Очищаємо шкіру від бруду і видаляємо її разом з насінням, якщо вони присутні у фрукті.
  • Поділяємо м’якоть на часточки і перекладаємо в глибоку простору чашку.
  • Зверху рівномірно розподіляємо по фруктам 0,5 кг цукру. Залишаємо на ніч.
  • За цей час м’якоть мандаринів вбере цукор, і пустить сік.
  • Обережно перемішуємо фруктову масу і ставимо варитися на плиту.
  • Чекаємо, поки варення закипить, убавим вогонь до мінімальної потужності і готуємо 20 хвилин.
  • Якщо на поверхні маси з’явилася пінка, прибираємо її і час від часу помішуємо мандарини, щоб вони не пригоріли.
  • Наполягаємо страву близько години і розкладаємо по банках.

Пряний рецепт з додаванням кориці

Склад рецепта:

  • цукровий пісок – 0,5 кг;
  • шість мандаринів;
  • паличка кориці;
  • скоринка одного мандарина.

Алгоритм дій:

  • Видаляємо з фруктів шкірку, якщо в мандаринах є насіння, то прибираємо і їх.
  • М’якоть ділимо на шматочки і висипаємо їх у чашку. Засипаємо мандаринові часточки цукром і залишаємо чашку на столі на всю ніч.
  • Промити скоринку від фрукта, порізати на дрібні шматочки і додати до мандаринам.
  • Вміст чашки пересипаємо в каструлю і ставимо посуд на вогонь.
  • Варимо страва 20 хвилин на повільному вогні, потім кидаємо коричну паличку і готуємо ще 20 хвилин.
  • Прибираємо з варення паличку кориці. Чекаємо, поки фруктова маса трохи охолоне і розливаємо його по стерилізованим баночках або подаємо на стіл до чаю.

Мандаринове варення часточками

Список інгредієнтів:

  • кориця – 8 г;
  • цукор – 0,6 кг;
  • очищені мандарини – 0,6 кг;
  • вода – 80 мл

Як приготувати варення з часточками мандаринів:

  • Знімаємо шкірку з наших фруктів, видаляємо білі плівки і акуратно ділимо помаранчеву м’якоть на часточки.
  • У великій мисці з’єднуємо часточки мандаринів, корицю і цукор.
  • Заливаємо у фруктову масу воду і дерев’яною лопаткою як можна обережніше все перемішуємо. Не можна, щоб часточки пошкодилися, інакше варення буде нагадувати кашу.
  • Залишаємо масу на дві години. Після цього включаємо вогонь і ставимо його на мінімальну потужність.
  • Варимо ласощі до закипання, потім включаємо сильний вогонь і готуємо 3 хвилини.
  • Далі мандарини варити вже не можна, інакше часточки в цілісному вигляді не збережуться, але сироп ще не такий густий, як нам потрібно. Тому вибираємо мандарини і розкладаємо їх по банкам. А ту рідину, яка залишилася після фруктів, готуємо 5 хвилин, остуджуємо і варимо ще 5 хвилин.
  • Залишилося додати сироп до мандаринам в банку і варення готове.
Дивіться також:  Варення з бананів – 7 рецептів, як приготувати смачне і ароматне домашнє варення

Як приготувати з яблуками

Основні продукти:

  • цукор – 1 кг;
  • мандарини -1 кг;
  • вода – 400 мл;
  • яблука – 1 кг

Поетапне приготування:

  • Промиваємо всі фрукти під краном. З мандаринів знімаємо шкірку і розбираємо руками на шматочки.
  • Скоринку від мандаринів не викидаємо, а подрібнюємо в порошок на тертці.
  • З яблук зрізаємо тонку шкірку, ножем видаляємо серцевину і насіння. М’якоть обробляємо за допомогою терки.
  • Завантажуємо отриману яблучну масу в каструлю і варимо, поки яблука не перетворяться на пюре.
  • Остуджуємо фруктову масу і проводимо її через сито, тим самим відсіваючи грудочки.
  • Викладаємо пюре назад в каструлю, додаємо мандаринові часточки, подрібнені скоринки і цукровий пісок.
  • Перемішуємо до однорідності маси і готуємо 20 хвилин. Щоб ласощі не прилипло до посуді, його потрібно постійно помішувати.
  • Розливаємо десерт по банках або подаємо відразу на стіл.

Оригінальне варення з мандаринових кірочок

Якщо у вас після свята залишилося багато кірочок від мандаринів – не викидайте їх. З шкірки фрукта можна приготувати солодкий і ніжний варення.

Що потрібно взяти:

  • один лимон;
  • цукровий пісок – 1 кг;
  • кірки мандаринів – 1 кг;
  • шкірка лимона;
  • вода – 0,25 л

Готуємо варення з мандаринових корок:

  • За добу до готування викладаємо скоринки в ємність з водою і залишаємо.
  • Ріжемо шкірку смужками або квадратиками.
  • Заливаємо їх окропом і чекаємо 15 хвилин. Цей етап потрібний для того, щоб з продукту пішла гіркота і скоринки стали м’якими.
  • Виливаємо стару воду і знову заливаємо окріп на таку ж кількість часу. Повторити процедуру ще раз.
  • В друшляку промиваємо м’які скоринки і викладаємо в чашу.
  • Додаємо цукор, перемішуємо інгредієнти і залишаємо на пів години.
  • Ллємо лимонний сік, вичавлений з одного лимона і насипаємо подрібнену цедру.
  • Варимо страва на малій потужності вогню 40 хвилин.
Дивіться також:  Калина з цукром на зиму без варіння – 6 рецептів

Готуємо з додаванням бананів

Список продуктів:

  • половина банана;
  • цукор – 90 г;
  • мандарини – 1 шт.

Готуємо покроково:

  • Очищену половину банана поріжте на тонкі кружечки.
  • Поділіть почищений мандарин на часточки. Їх ми, в свою чергу, ріжемо на невеликі шматочки і викладаємо в каструлю.
  • Зверху завантажте м’якоть банана, і насипте цукор.
  • Залишилося поварити ласощі протягом 15 хвилин, остудити і викласти в вазочку. Приємного чаювання.

Варення з цілих мандаринів з шкіркою

Вам знадобиться:

  • мандарини – 1 кг;
  • вода – 500 мл;
  • цукор – 1 кг

Як зробити мандаринове варення:

  • Фрукти краще всього брати маленькі, без насіння.
  • Беремо щітку і дуже добре промиваємо і чистимо плоди. Можна використовувати мило.
  • Викладаємо їх в глибокий посуд і вливаємо окріп. Чекаємо 15 хвилин, рідину зливаємо.
  • Заливаємо фрукти тепер вже холодною водою і вимочуємо протягом доби.
  • Розрізаємо кожен мандарин на дві частини.
  • У каструлю наливаємо 200 мл води і засипаємо 500 грамів цукру. З цих продуктів варимо сироп.
  • Заливаємо ними фрукти в мисці. Зверху ставимо тарілку, а на неї – тягар, наприклад склянку з водою.
  • Прибираємо цю конструкцію в холодильник на 8 годин.
  • З ранку поставте на газ майбутнє варення з сиропом і поваріть протягом 5 хвилин після закипання.
  • Знову прибираємо фруктову масу в холодильник на 12 годин.
  • Проробляємо цю процедуру тричі, кожен раз додаючи по 250 грамів цукру.
  • При останній варінні мандарини викладіть в окремий посуд, а сироп готуйте, поки він не стане прозорим.
  • Залийте їм фрукти і закатайте баночки.

Мандаринове варення з коньяком

Основні інгредієнти:

  • цукор – 500 г;
  • коньяк – 50 мл;
  • мандарини – 500 р.

Покрокова інструкція:

  • Розбираємо на часточки очищену мандаринову м’якоть.
  • Додаємо до них цукор і коньяк. Залишаємо отриману масу в чашці на ніч.
  • З ранку починаємо варити ласощі при малій потужності вогню 40 хвилин.
  • Простерилізувати банку і скласти в неї готове ароматне варення.
Дивіться також:  Компот з яблук на зиму – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Рецепт з кардамоном і кедровими горішками

Список інгредієнтів:

  • кориця – 10 г;
  • мандарини – 1,5 кг;
  • кедрові горіхи – 50 г;
  • цукор – 160 г;
  • один кардамон;
  • ванільний цукор – 20 р.

Алгоритм дій:

  • Кілограм плодів очистіть від шкірки, а м’якоть наріжте шматочками.
  • Завантажте шматочки фруктів в каструлю. В цю ж посуд з решти мандаринів видавіть сік.
  • Дочекайтеся, поки суміш закипить, додайте кардамон, насипте обидва види цукру, корицю.
  • Варіть на маленькому вогні півгодини. За 7 хвилин до кінця варіння покладіть очищені кедрові горішки.
  • Загорніть частина десерту в банки, а іншу частину можна залишити до чаю.

З гарбузом

Поєднання овочів і фруктів дає незвичайний солодкуватий смак і дуже яскравий колір. Обов’язково спробуйте!

Компоненти рецепту:

  • цукровий пісок – 0,6 кг;
  • мандарини без скоринок – 0,5 кг;
  • гарбуз – 0,9 кг.

Поетапне приготування:

  • Видаляємо у гарбуза шкірку і насіння. М’якоть розрізаємо на невеликі кубики.
  • Закладаємо гарбузове шматочки в каструльку і додаємо 150 мл води.
  • Готуємо суміш, поки гарбуз не стане м’якою.
  • Завантажуємо очищені фрукти в блендер і подрібнюємо.
  • Знімаємо каструлю з гарбузом з вогню і чекаємо, поки вона охолоне.
  • Перекладаємо масу з каструлі в блендер і перетворюємо на пюре.
  • З’єднуємо фруктову масу і пюре в каструлю і варимо, поки вона не закипить.
  • Тоді насипаємо цукор і готуємо ще 20 хвилин, помішуючи ложкою. Якщо у варення з’явилася пінка, то ми її забираємо.
  • Залишилося джем розлити по банках і закатати.

З лимоном і желатином

Склад продуктів рецепту:

  • вода – 40 мл;
  • желатин – 40 г;
  • мандарини – 0,3 кг;
  • цукровий пісок – 0,1 кг;
  • лимон – 1 шт.

Покрокове приготування:

  • Очищені мандарини розбиваємо на часточки, які викладаємо в глибоку чашку.
  • Гарненько моєму лимон, ріжемо шматками, не прибираючи шкірки, і обробляємо в блендері. Додаємо отриману масу до мандаринам.
  • Насипаємо до фруктів цукор і залишаємо продукти на 60 хвилин.
  • Желатин заливаємо водою в окремій посудині.
  • Фруктову масу перекладаємо в сотейник і варимо 20 хвилин.
  • Додаємо желатин і готуємо ще одну хвилину.
  • Варення можна розливати по банках