Варення відноситься до традиційних солодощів. Зрідка готують його на основі компонентів, які мало хто може уявити придатними в їжу. Пропонуємо приготувати варення із соснових шишок. Таким ласощами не тільки изумите гостей, але отримаєте при вживанні оздоровчий ефект.
Чим корисне варення із соснових шишок
Користь лісовий солодощі полягає в лікуванні різноманітних захворювань.
Його застосовують при:
- застудах;
- бронхіті;
- хворобах ясен, горла;
- плевриті;
- бронхіальній астмі,
- низькому рівні гемоглобіну;
- грипі;
- лікування хвороб верхніх дихальних шляхів;
- ГРЗ;
- пневмонії;
- поліартриті.
Служить хорошим відхаркувальним засобом, надає потогінний ефект.
Також:
- вітамін (В) беручи участь в синтезі білків сприяє згортання крові;
- завдяки вітаміну Р нормалізується ритм серця;
- таніни борються з інсультом і мають протизапальну дію;
- при вживанні підвищується в складі крові гемоглобін;
- ефективно справляється з виразками шлунка;
- надає тонізуючий і сечогінний ефект;
- рекомендують вживати при авітамінозі;
- незамінний засіб при туберкульозі. При постійному вживанні курсами значно знижуються симптоми хвороби;
- антиоксидантний ефект допомагає захистити організм від негативних дій вільних радикалів;
- плоди мають протипухлинний ефект;
- якщо долає сонливість, то при додаванні ласощі до чаю сон моментально проходить.
Коли збирати соснові шишки для варення
Для смачного ласощі використовують плоди (тільки молоді) зібрані в травні. Фахівці рекомендують проводити збір до 25 числа.
Збираючи їх, враховуйте:
- вибирайте малого розміру, ніжно-зеленого забарвлення, без будь-яких дефектів;
- шишки зобов’язані бути закритими;
- на стовбурі дерева повинні бути відсутні ознаки шкідників і гниття;
- зібрані плоди можна зберігати півтора року;
- віддавайте перевагу плодам з малими ребристими лусочками, смолянистий і щільним.
Правила лікування варенням
Головне правило – це строго дотримуватися дозування. Варення можна вживати у великих кількостях.
Дозування залежить від того, яке захворювання ви хочете вилікувати:
- для загального підвищення тонусу у воді (120 мл) розводять маленьку ложку варення і споживають тільки перед сном і вранці натщесерце;
- при лікуванні ангіни і кашлю три рази за день з’їдати ложечку ласощі запиваючи теплим чаєм. Більше двох тижнів вживати не можна;
- позбавитися від бронхіту допоможе столова ложка солодощі три рази в день. Рекомендується запивати теплою водою;
- боротися з астмою допоможуть дві столові ложки варення за день, розділивши вказану дозу на декілька прийомів. Запивати нічим не можна;
- при болях у суглобах додавати в чай маленьку ложечку варення. Лікування продовжують поки больові відчуття не підуть.
Лікувальна варення – сильний алерген. Перед першим застосуванням можна спробувати тільки крапельку ласощі. Якщо не виникне дискомфорт, висипання та свербіж, поступово збільшуйте дозування до чайної ложки.
Класичний рецепт
Це найпростіший і перевірений багатьма варіант.
Інгредієнти:
- шишки (соснові) – 950 г;
- вода – 3 л;
- цукор – 2400 р.
Приготування:
- Плоди перебрати і обов’язково промити. Залити водою і закип’ятити.
- Перемкнути вогонь на мінімальний режим і варити чотири години;
- Прибрати в холодильник на півдоби.
- Посипати цукром і варити дві години.
- Перелити в банки. За бажанням можна закатати.
Як приготувати без варіння
Щоб отримати корисне ласощі не обов’язково варення варити. Пропонуємо вашій увазі цікавий і не менш корисний варіант без варіння.
Інгредієнти:
- шишки – 1500 г;
- цукор – 3000 р.
Приготування:
- Промиті плоти нарізати на шматки. Потім кожну частину обваляти в цукрі.
- Викласти в ємність. Через кожні два сантиметри пересипати цукром.
- Зверху рясно присипати солодким консервантом. Накрити марлевою тканиною і прибрати на сонячне тепле місце.
- В ємності буде утворюватися сироп. Вміст банки періодично струшуйте.
- Після повного розчинення кристалів ласощі готовий до вживання.
Варення з молодих соснових шишок
Якщо страждаєте хворобою ясен, то розжовуйте плоди, але не ковтайте. Бактерицидні властивості, якими володіють шишки допоможуть позбутися від недуги.
Інгредієнти:
- вода – 480 мл;
- соснові шишки – 950 г молодих;
- цукор – 1500 р.
Приготування:
- Плоди перебрати. Розрізати кожен на чотири частини.
- У воду насипати цукор і проварити. Рідина повинна стати густоватой. Відразу ж залити плоди.
- Відставити на чотири години. Прогріти суміш. Температура повинна стати 90 градусів. Остудити.
- Повторити процес нагрівання. Остудити.
- В третій раз прогріти суміш. Полум’я поставити на мінімум і проварити годину. За цей час плоди не стануть м’якими, а сироп забарвиться в бурштиновий відтінок.
- Розлити по ємностей і закатати.
З лимоном
Завдяки цитрусові у ласощів пропаде гіркоту, яка притаманна хвої.
Інгредієнти:
- шишки – 130 г;
- вода;
- цукор – 950 г;
- ванільний цукор – 1 ч. ложка;
- лимонний сік – 130 мл.
Приготування:
- Залити плоди повністю водою. Варити півгодини і відставити на добу.
- Процідити за допомогою марлі. Залити рідину лимонним соком. Додати ваніль і цукор.
- Поварити поки маса не стане сиропом.
- Повернути назад плоди і варити чверть години.
Ласощі швидкого приготування
Пропонуємо варіацію приготування шишок в сиропі.
Інгредієнти:
- шишки – 1000 м;
- вода – 2000 мл;
- цукор – 1000 р.
Приготування:
- Заздалегідь перебрати і замочити плоди.
- Закип’ятити воду. Закинути цукор. Розчинити кристалики і варити, поки маса не загусне.
- Додати шишки. Варити поки плоди не розпустяться. Потрібно приблизно шість годин.
Шишкін мед або живичний
Варення добре впливає на імунітет, надає зміцнювальний ефект і лікує недуги органів дихання.
Інгредієнти:
- цукор;
- соснові шишки – 950 г;
- вода.
Приготування:
- Плоди перебрати. Зіпсовані шишки вживати не можна. Залити водою. Рідина повинна закрити плоди вище на півтора сантиметра. Насипати цукор. Його маса повинна бути дорівнює обсягу залитої води.
- Закип’ятити і проварити півтори години.
- Плоди повинні повністю просочитися сиропом і придбати червонуватий відтінок.
Щоб варення було красивого відтінку і прозорим, у процесі приготування постійно знімати пінку, яка утворюється на поверхні.
Протипоказання та можливу шкоду
Фахівці радять строго дотримуватися дозування ласощі. Дорослим дозволяється застосовувати лише дві великі ложки на добу, а діткам тільки дві чайні ложечки. Причому відразу весь обсяг з’їдати не можна, розподіляйте зазначену дозу на весь день.
При надмірному вживанні, ласощі викликає сильний головний біль, алергічні реакції і розлад ШКТ.
Є люди, яким не можна вживати хвойну солодкість:
- годуючим;
- людям, яким понад 60 років;
- вагітним;
- діткам до трьох років.
З обережністю вживати при захворюваннях:
- гепатит (гострий);
- ниркова недостатність;
- алергія.
Якщо хоч раз продукт викликав алергію, то слід назавжди відмовитися від його вживання.