Журавлина – це справжня природна комора вітамінів. А ще цінується ця ягода за відмінні смакові якості. Багатьом подобається і варення з журавлини, рецептів приготування якого дуже багато.
Варення з журавлини – класичне ласощі
Перед тим, як починати варити варення, ягоди треба правильно підготувати. З зібраної сировини видаляються гілочки, листочки і все сміття, а потім його промивають під проточною холодною водою.
Ні в якому разі журавлину можна мити руками, інакше може вдавитися ніжна шкірка.
Журавлинно варення по класичному рецепту готується дуже просто, а смак має приголомшливий. Такі ласощі можна додавати в пиріжки, подавати його до оладок або млинців, готувати разом з ним торти.
Потрібні наступні продукти:
- журавлина – 2 кг;
- цукор – 2 кг
Приготування:
- Після підготовки сировини, його викладають у варильний миску чи каструлю і засипають цукром. Масі треба постояти, щоб рясно виділився сік, а він, у свою чергу, має добре просочити цукор. Зазвичай достатньо для цього трьох годин.
- Потім варення ставиться на сильний вогонь і доводять до кипіння.
- Як тільки смачна маса закипить, вогонь зменшують і проварюють її 10 – 12 хвилин.
- Готовий продукт відразу ж закочують в банки.
Простий рецепт без варіння
Можна приготувати варення і по простому рецептом, без варіння.
Журавлина не буде проходити термічну обробку, а це значить, що ягода збереже максимум вітамінів.
Потрібні наступні продукти:
- журавлина – 1 кг;
- цукор – 1 кг
Приготування:
- Ягоди підготувати, перебравши їх і помивши під проточною водою.
- Потім журавлину слід просушити в друшляку, перекласти в каструлю і пересипати половиною цукру.
- Ягоди потрібно потовкти і залишити до розчинення солодких кристалів в соку.
- Поки плоди будуть пускати сік, кип’ятяться банки і кришки.
- Сире варення розкладається у підготовлені ємності так, щоб до верху залишалися вільними близько 2 див.
- Банки доверху засипають цукром і укупориваются.
- Зберігати варення потрібно у прохолодному місці. В процесі може утворитися скоринка з цукру, яку змішують з ягодою після відкриття банки.
З додаванням яблук
Багато господині готують варення з журавлини і яблук, що добре стоїть взимку.
Потрібні наступні продукти:
- журавлина – 1 кг;
- яблука – 1 кг;
- мед – 3 кг;
- волоські горіхи – 200 р.
Приготування:
- Підготовлену ягоду перекладають у варильний таз і додають в неї 250 мл чистої холодної води. Ємність ставлять на середній вогонь і дають її вмісту закипіти.
- Проваривши журавлину 10 хвилин, воду зливають, а ягоди протирають через сито.
- Яблука промивають, вирізують у них насіння, знімають шкірку і нарізати дуже тонкими скибочками.
- У варильний таз виливають мед, прогрівають його, щоб він став рідким, закладають журавлинне пюре і додають яблука з горіхами.
- Варення проварюють на слабкому вогні годину. Час від часу перемішують.
- Готову страву перекладають у підготовлені банки, закочують і залишають під ковдрою до охолодження. Зберігають у прохолодному місці.
Варення з замороженої журавлини
Взимку можна приготувати варення з замороженої журавлини по дуже цікавому рецептом.
Примітно, що така ягода зберігає всі вітаміни, що містяться у свіжих плодах.
Будуть потрібні наступні продукти:
- 700 г замороженої ягоди;
- 3 ст. цукру;
- 1 ст. соку журавлини або апельсина;
- 1 ст. води;
- 1 ч. л. кориці.
Приготування:
- Всі інгредієнти потрібно змішати в товстостінній каструлі.
- Суміш довести до кипіння, постійно перемішуючи.
- На маленькому вогні прокип’ятити 20 хвилин.
- Перекласти варення в блендер і перетерти.
- Розкласти готовий десерт по чистим банкам і закупорити. Простерилізувати ємності 5 хвилин у великій каструлі.
Солодка заготівля на зиму
Дуже смачним виходить варення з журавлини, приготований в домашніх умовах. Можете бути впевненими, така заготовка на зиму закінчиться першої.
Будуть необхідні:
- журавлини – 1 кг;
- цукру – 1,2 кг;
- води – 1 л.
Приготування:
- Бланшувати ягоду на протязі 5 хвилин, після закінчення яких залишити її на друшляку.
- Перетерти журавлину з цукром, розкласти в підготовлені банки і закатати.
Зберігати заготівлю краще в коморі без прямого доступу світла.
Журавлинно варення «П’ятихвилинка»
Таке варення готується дуже швидко і чудово варто всю зиму. Якщо тільки не з’їдається раніше.
Будуть необхідні:
- журавлина – 1 кг;
- цукор – 2 кг;
- вода – 250 мл
Приготування:
- Промиту ягоду скласти в друшляк, обдати окропом і залишити стекти.
- Зварити сироп. Для цього в каструлю наливають воду, ставлять ємність на вогонь і поступово додають цукор. Повинна вийти густа маса, якій потрібно дати трохи прокипіти.
- Потім сироп закладають журавлину і знову доводять отриманий склад до кипіння.
- Залишається тільки розлити ласощі по банках і закатати. Варення «П’ятихвилинка» готово!
Варіант приготування з апельсинами
Дуже смачне варення з журавлини на зиму виходить з апельсинами.
Необхідні продукти:
- журавлина – 1,5 кг;
- апельсини – 1,5 кг;
- цукор – 3 кг.
Приготування:
- Підготовлені ягоди промити і обсушити в друшляку.
- Апельсини теж ретельно вимити і витерти насухо.
- Журавлину разом з цитрусами або одягають пропустити через м’ясорубку або подрібнити блендером.
- Додати в масу цукор, розмішати і проварити буквально 5 хвилин, постійно помішуючи.
- Підготувати банки і гарячим розлити в них варення. Закатати.
Зберігати в темному і прохолодному місці.
З яблуками і горіхами
Дуже смачним виходить журавлинне варення з додаванням волоських горіхів і яблук.
Така заготівля дуже добре варто всю зиму.
Необхідні продукти:
- вода – 400 мл;
- волоські горіхи – 250 г;
- яблука – 1 кг;
- журавлина – 800 г;
- цукор – 2 кг
Приготування:
- Яблука промити, вирізати з них насіння, а м’якоть нарізати тонкими часточками.
- У журавлину додати ½ ст. води, проварити 20 хвилин, а потім подрібнити блендером.
- Подрібнену ягоди протерти через сито, щоб вийшло пюре.
- Приготувати сироп. Для цього залишок води змішати з цукром і тушкувати на середньому вогні. Якщо буде мало рідини, можна додати ще.
- Поки вариться сироп, горіхи слід подрібнити. Робити це краще ножем.
- Змішати сироп і журавлину, додати яблука і горіхи.
- Проварити 1 годину, весь час перемішуючи. Закатати в підготовлені банки.
Журавлинно варення – чудовий десерт, не тільки смачний, але і дуже корисний. Не пошкодуйте часу і сил, щоб заготовити кілька баночок цього чудового ласощі. Тим більше, що це так просто!