Варення з журавлини – 8 рецептів смачного і корисного варення

Журавлина – це справжня природна комора вітамінів. А ще цінується ця ягода за відмінні смакові якості. Багатьом подобається і варення з журавлини, рецептів приготування якого дуже багато.

Варення з журавлини – класичне ласощі

Перед тим, як починати варити варення, ягоди треба правильно підготувати. З зібраної сировини видаляються гілочки, листочки і все сміття, а потім його промивають під проточною холодною водою.

Ні в якому разі журавлину можна мити руками, інакше може вдавитися ніжна шкірка.

Журавлинно варення по класичному рецепту готується дуже просто, а смак має приголомшливий. Такі ласощі можна додавати в пиріжки, подавати його до оладок або млинців, готувати разом з ним торти.

Потрібні наступні продукти:

  • журавлина – 2 кг;
  • цукор – 2 кг

Приготування:

  • Після підготовки сировини, його викладають у варильний миску чи каструлю і засипають цукром. Масі треба постояти, щоб рясно виділився сік, а він, у свою чергу, має добре просочити цукор. Зазвичай достатньо для цього трьох годин.
  • Потім варення ставиться на сильний вогонь і доводять до кипіння.
  • Як тільки смачна маса закипить, вогонь зменшують і проварюють її 10 – 12 хвилин.
  • Готовий продукт відразу ж закочують в банки.

Простий рецепт без варіння

Можна приготувати варення і по простому рецептом, без варіння.

Журавлина не буде проходити термічну обробку, а це значить, що ягода збереже максимум вітамінів.

Потрібні наступні продукти:

  • журавлина – 1 кг;
  • цукор – 1 кг

Приготування:

  • Ягоди підготувати, перебравши їх і помивши під проточною водою.
  • Потім журавлину слід просушити в друшляку, перекласти в каструлю і пересипати половиною цукру.
  • Ягоди потрібно потовкти і залишити до розчинення солодких кристалів в соку.
  • Поки плоди будуть пускати сік, кип’ятяться банки і кришки.
  • Сире варення розкладається у підготовлені ємності так, щоб до верху залишалися вільними близько 2 див.
  • Банки доверху засипають цукром і укупориваются.
  • Зберігати варення потрібно у прохолодному місці. В процесі може утворитися скоринка з цукру, яку змішують з ягодою після відкриття банки.
Дивіться також:  Мариновані маслюки – 9 найсмачніших рецептів, як маринувати гриби маслюки

З додаванням яблук

Багато господині готують варення з журавлини і яблук, що добре стоїть взимку.

Потрібні наступні продукти:

  • журавлина – 1 кг;
  • яблука – 1 кг;
  • мед – 3 кг;
  • волоські горіхи – 200 р.

Приготування:

  • Підготовлену ягоду перекладають у варильний таз і додають в неї 250 мл чистої холодної води. Ємність ставлять на середній вогонь і дають її вмісту закипіти.
  • Проваривши журавлину 10 хвилин, воду зливають, а ягоди протирають через сито.
  • Яблука промивають, вирізують у них насіння, знімають шкірку і нарізати дуже тонкими скибочками.
  • У варильний таз виливають мед, прогрівають його, щоб він став рідким, закладають журавлинне пюре і додають яблука з горіхами.
  • Варення проварюють на слабкому вогні годину. Час від часу перемішують.
  • Готову страву перекладають у підготовлені банки, закочують і залишають під ковдрою до охолодження. Зберігають у прохолодному місці.

Варення з замороженої журавлини

Взимку можна приготувати варення з замороженої журавлини по дуже цікавому рецептом.

Примітно, що така ягода зберігає всі вітаміни, що містяться у свіжих плодах.

Будуть потрібні наступні продукти:

  • 700 г замороженої ягоди;
  • 3 ст. цукру;
  • 1 ст. соку журавлини або апельсина;
  • 1 ст. води;
  • 1 ч. л. кориці.

Приготування:

  • Всі інгредієнти потрібно змішати в товстостінній каструлі.
  • Суміш довести до кипіння, постійно перемішуючи.
  • На маленькому вогні прокип’ятити 20 хвилин.
  • Перекласти варення в блендер і перетерти.
  • Розкласти готовий десерт по чистим банкам і закупорити. Простерилізувати ємності 5 хвилин у великій каструлі.

Солодка заготівля на зиму

Дуже смачним виходить варення з журавлини, приготований в домашніх умовах. Можете бути впевненими, така заготовка на зиму закінчиться першої.

Будуть необхідні:

  • журавлини – 1 кг;
  • цукру – 1,2 кг;
  • води – 1 л.
Дивіться також:  Як засолити зелені помідори – 8 рецептів на зиму

Приготування:

  • Бланшувати ягоду на протязі 5 хвилин, після закінчення яких залишити її на друшляку.
  • Перетерти журавлину з цукром, розкласти в підготовлені банки і закатати.

Зберігати заготівлю краще в коморі без прямого доступу світла.

Журавлинно варення «П’ятихвилинка»

Таке варення готується дуже швидко і чудово варто всю зиму. Якщо тільки не з’їдається раніше.

Будуть необхідні:

  • журавлина – 1 кг;
  • цукор – 2 кг;
  • вода – 250 мл

Приготування:

  • Промиту ягоду скласти в друшляк, обдати окропом і залишити стекти.
  • Зварити сироп. Для цього в каструлю наливають воду, ставлять ємність на вогонь і поступово додають цукор. Повинна вийти густа маса, якій потрібно дати трохи прокипіти.
  • Потім сироп закладають журавлину і знову доводять отриманий склад до кипіння.
  • Залишається тільки розлити ласощі по банках і закатати. Варення «П’ятихвилинка» готово!

Варіант приготування з апельсинами

Дуже смачне варення з журавлини на зиму виходить з апельсинами.

Необхідні продукти:

  • журавлина – 1,5 кг;
  • апельсини – 1,5 кг;
  • цукор – 3 кг.

Приготування:

  • Підготовлені ягоди промити і обсушити в друшляку.
  • Апельсини теж ретельно вимити і витерти насухо.
  • Журавлину разом з цитрусами або одягають пропустити через м’ясорубку або подрібнити блендером.
  • Додати в масу цукор, розмішати і проварити буквально 5 хвилин, постійно помішуючи.
  • Підготувати банки і гарячим розлити в них варення. Закатати.

Зберігати в темному і прохолодному місці.

З яблуками і горіхами

Дуже смачним виходить журавлинне варення з додаванням волоських горіхів і яблук.

Така заготівля дуже добре варто всю зиму.

Необхідні продукти:

  • вода – 400 мл;
  • волоські горіхи – 250 г;
  • яблука – 1 кг;
  • журавлина – 800 г;
  • цукор – 2 кг

Приготування:

  • Яблука промити, вирізати з них насіння, а м’якоть нарізати тонкими часточками.
  • У журавлину додати ½ ст. води, проварити 20 хвилин, а потім подрібнити блендером.
  • Подрібнену ягоди протерти через сито, щоб вийшло пюре.
  • Приготувати сироп. Для цього залишок води змішати з цукром і тушкувати на середньому вогні. Якщо буде мало рідини, можна додати ще.
  • Поки вариться сироп, горіхи слід подрібнити. Робити це краще ножем.
  • Змішати сироп і журавлину, додати яблука і горіхи.
  • Проварити 1 годину, весь час перемішуючи. Закатати в підготовлені банки.
Дивіться також:  Варення з чорноплідної горобини – 12 простих рецептів в домашніх умовах

Журавлинно варення – чудовий десерт, не тільки смачний, але і дуже корисний. Не пошкодуйте часу і сил, щоб заготовити кілька баночок цього чудового ласощі. Тим більше, що це так просто!

Прокрутка до верху