Фруктові консерви домашнього приготування обожнюють всі діти і дорослі. Смачний і бюджетний варіант солодкого ласощі – це варення зі сливи. Зробити такий десерт можна з успіхом на своїй кухні, до того ж на відміну від магазинних аналогів він вийде дуже корисним, без вмісту штучних барвників і шкідливих добавок.
Класичне варення зі сливи без кісточок
Цей рецепт сливового варення є нескладним і швидким. Для джему потрібно підібрати стиглі та соковиті плоди, а щоб він був більш густим, краще взяти злегка недостиглі сливи.
Використовувані інгредієнти:
- цукор – 2,8 кг;
- ванілін – 20 грам;
- сливи – 4,5 кг.
Готуємо:
- Фрукти перебрати і ретельно промити. Потім розрізати кожен плід навпіл і вийняти кісточки.
- Покласти сливи в таз і рівномірно засипати цукром, не перемішуючи їх.
- Залишити на 6 годин, щоб утворився сік.
- Після цього поставити ємність з плодами на максимальний вогонь, додати ваніль і закип’ятити.
- Варити фрукти при слабкому кипінні п’ять-сім хвилин, потім вимкнути піч.
- Варення остудити до кімнатної температури і знову поставити на плиту.
- Десерт довести до кипіння і загасити вогонь.
- Гаряче варення викласти в стерильні банки і закатати.
Зберігати охолоджені банки в холодному погребі. Варення зі сливи без кісточок може слугувати чудовою начинкою для пиріжків або стати відмінним доповненням до чашки гарячого чаю.
З жовтих слив
Десерт із слив жовтого кольору виглядає дуже красиво і володіє насиченим, солодким смаком з медовими нотками. Ароматне ласощі зберігає майже всі вітаміни і має ніжну структуру, тому особливо підійде для дитячого столу.
Використовувані інгредієнти:
- сливи жовтого відтінку – 3,2 кг;
- цукровий пісок – 2,5 кг.
Готуємо:
- Промити плоди, видалити шкірку і позбутися від кісточок.
- Фруктову масу помістити в глибоку каструлю, посипати цукром і перемішати.
- Поставити сливи на мінімальний вогонь і після закипання варити п’ять хвилин. Під час процесу слід періодично розмішувати складу.
- Потім варення розкласти в скляні ємності і закупорити залізними кришками.
Банки накрити теплою тканиною і залишити на добу. Вживати оригінальний десерт можна з кондитерськими виробами і улюбленими напоями.
Готуємо в мультиварці
Смачне варення виходить не тільки на плиті, але і в мультиварці. До того ж цей спосіб приготування значно економить час і позбавить від раптового підгоряння сиропу під час варіння.
Використовувані інгредієнти:
- великі, м’які сливи – 4,3 кг;
- цукор – 3,8 кг
Готуємо:
- Плоди очистити від пилу і помити проточною водою.
- Розділити кожну сливу на дві половинки і вийняти кісточку.
- Покласти фрукти в чашу мультиварки і засипати їх цукровим піском.
- Вибрати функцію «Тушкування» та поставити час на 60 хвилин. Потім опустити кришку і дочекатися закінчення процесу.
- Після звукового оповіщення, електроприлад відкрити і перекласти його вміст в підготовлені банки.
- Ємності з джемом тісно закрутити металевими кришками.
Варення зі сливи дати добре охолонути, а потім позначити на постійне місце зберігання. Частування буде виглядати шикарно і апетитно, якщо його приготувати з плодів яскравого кольору.
Варення «Слива в шоколаді»
Оригінальний рецепт шоколадного десерту зі слив оцінять всі любителі солодкого. Густе, ароматне та дивовижно смачне варення, подарує гарний настрій рідним і друзям під час сімейного чаювання.
Використовувані інгредієнти:
- м’яка зливу темного сорту – 550 грам;
- желатин – 12 грам;
- лимонний лікер – 25 мл;
- темний шоколад – 65 грам;
- цукор – 60 грам.
Готуємо:
- Зі слив змити забруднення, потім розрізати на 4 шматочки і видалити кісточки.
- Плоди помістити в об’ємну каструлю, посипати зверху цукром і залишити на 12 годин.
- Потім поставити ємність зі сливами на вогонь і закип’ятити.
- Після цього додати желатин, добре розмішати і проварити протягом півгодини.
- Шоколад розділити на маленькі шматочки, а коли сливова маса загусне засипати їх у каструлю. Потім влити лікер і перемішати.
- Томити ласощі на мінімальному вогні ще кілька хвилин, після чого вимкнути піч.
- Простерилізовані банки заповнити гарячим повидлом і ретельно загорнути.
Варення «Слива в шоколаді» готове. Фруктове ласощі буде мати ідентичний смак, якщо замість шоколадки в нього додати трохи більше цукру і какао.
З додаванням апельсинів
При поєднанні злив з апельсинами виходить досить незвичайне ласощі, з яскравим і свіжим смаком. Його цитрусовий аромат гармонійно поєднується з насолодою плодів, тому таке варення однаково добре підійде для буднів і свят.
Використовувані інгредієнти:
- пісок цукровий – 3,2 кг;
- сливи – 2,8 кг;
- три апельсина.
Готуємо:
- Плоди очистити, вибрати найбільш міцні і красиві, а потім гарненько промити їх.
- Після чого вирізати кісточки і прибрати шкірку, так як при варінні шкірка відокремиться від м’якоті, і варення буде виглядати неестетично.
- Апельсини почистити від цедри і нарізати їх маленькими кубиками.
- Помістити сливи у велику каструлю, додати цитруси, насипати цукровий пісок і почекати 5-6 годин, щоб цукор розчинився і фрукти пустили сік.
- Каструлю з плодової сумішшю закип’ятити, після чого зменшити вогонь і варити п’ятнадцять хвилин, не забуваючи прибирати з’явилася піну.
- Потім вимкнути конфорку та дати варенню охолонути.
- Після цього знову довести масу до кипіння і варити чверть години.
- Банки простерилізувати і прокип’ятити кришки.
- Розкласти джем у підготовлені ємності і ретельно загорнути.
Зберігати варення зі слив з апельсинами потрібно в темній коморі. Щоб десерт не зацукровується, під час приготування рекомендується додати в нього лимонну кислоту (10 г на 1 кг цукру).
Як готувати з кісточками
Існує кілька сортів слив, які мають чудовий смак, але звільнити їх від кісточки практично неможливо. У цьому випадку можна зварити апетитне і смачне варення з цілих плодів.
Використовувані інгредієнти:
- сливи – 1,2 кг;
- вода – 110 мл;
- цукор – 1 кг
Готуємо:
- Фрукти вимити, помістити в посуд для варіння і поставити на плиту.
- Бланшувати сливи в киплячій воді близько п’яти хвилин. Потім вимкнути конфорку і злити утворилася рідина.
- З’єднати воду з цукром і зварити сироп. Коли він стане в’язким і придбає золотавий відтінок, засипати сливи і варити при слабкому кип’ятінні 3-4 хвилини.
- Потім фруктовий склад помістити в прохолодне місце на 10-12 годин.
- Після цього сливову масу знову довести до кипіння і томити, обережно помішуючи, близько трьох хвилин.
- Знову відставити варення на 8-9 годин.
- Після закінчення цього часу, сливи поставити на вогонь і прокип’ятити десять хвилин.
- Наповнити чисті банки готовим варенням і закупорити залізними кришками.
Джем, зварений із слив з кісточками, рекомендується подавати в якості окремого десерту. Зберігається ласощі не довше одного року.
Варення зі сливи «П’ятихвилинка»
Ця заготовка робиться досить швидко і дуже просто, тому впоратися з нею зможе навіть недосвідчений кухар. Для такого варення рекомендується вибрати зрілі і пружні сливи, які перед варінням треба наколоти виделкою, щоб сік виходив більш інтенсивно.
Використовувані інгредієнти:
- плоди без кісточок – 130 грам;
- пісок цукровий – 100 грам.
Готуємо:
- Половинки слив сполоснути проточною водою і зробити на них дірочки за допомогою виделки.
- Скласти плоди в каструлю і присипати цукром. Дати настоятися близько 8-9 годин.
- Коли утвориться сік і розтане цукор, відправити каструлю на плиту і регулярно помішуючи, закип’ятити на маленькому вогні.
- Потім на максимальному вогні проварити джем шість хвилин, після чого розлити його в підготовлені банки і гарненько закрутити кришками.
Ємності з варенням закутати ковдрою і дати їм поступово охолонути. Заготівля виходить рідкуватий, тому може застосовуватися для приготування компотів або в якості додаткового десерт до чаю або кави.
Рецепт з яблуками
Яблучно-сливовий джем – чудове ласощі, яка відмінно поєднується з бісквітної випічкою, млинцями і навіть морозивом. Варення виходить щільним, солодким і запашним, а шматочки фруктів в ньому добре зберігають свою форму.
Використовувані інгредієнти:
- яблука – 2,3 кг;
- цукор – 4,2 кг;
- слива – 2,4 кг.
Готуємо:
- Сливи помити, розділити на дві половинки і видалити кісточки. Потім викласти їх у каструлю і покрити цукром (2 кг).
- Дати фруктів постояти протягом години.
- Після чого поставити каструлю зі сливами на піч і проварити їх 25 хвилин. Якщо виділилося недостатньо соку, слід підлити невелику кількість води.
- Потім вимкнути конфорку та дати варенню повністю охолонути.
- Яблука вимити під краном з водою, очистити їх від шкірки, вирізати серцевину і порізати брусочками.
- Додати яблука до тушкованим сливам, присипати цукром і розмішати.
- Варити фруктову суміш півгодини, постійно перемішуючи і прибираючи піну.
- Після цього плодову масу остудити, потім помістити фрукти в блендер і злегка розтерти.
- Збиті сливи викласти знову в каструлю, поступово довести до кипіння і законсервувати в скляні банки.
Солодке варення з яблук і слив – чудове частування, яке урізноманітнює меню десертного столу і обов’язково сподобається прийшли гостям. Приємного апетиту!