Ватрушки з картоплею користуються широкою популярністю в таких країнах Центральної і Східної Європи, як Чехія, Словаччина, Україна, Сербія та Росія. Готуються вони різними способами, однак ніжність, духмяність і відмінний смак залишаються незмінними характеристиками борошняних виробів
Ватрушки з картоплею, як у бабусі
Вироби з картоплею, нагадують ватрушки, насправді називаються шаньги – страва першопрохідців, що з’явилося на Півночі. У багатьох шанежки асоціюються з теплом і турботою, якими оточувала їх бабуся, пригощаючи ароматною випічкою з російської печі.
Щоб постаратися повторити рецепт в міських умовах, слід підготувати:
- 7 яєць;
- 50 мл сметани;
- 150 г вершкового масла;
- ½ Л молока;
- 100 г маргарину;
- 900 г борошна;
- 2 кг картоплі;
- 30 г дріжджів;
- трохи цукру і солі.
Спосіб приготування:
- У мисці розтоплюються ⅓ масла і маргарин, після чого туди ж додаються сметана, тепле молоко ложка цукру, дрібка солі.
- Коли рідка суміш стане кімнатної температури, в неї вводяться дріжджовий розчин, 3 яйця і борошно.
- Тісто замішується і залишається для підняття на 1,5 години.
- З картоплі готують пюре, яке змішується з 3 яйцями і залишилися олією.
- Коли тісто підійде, воно добре обминается, а потім з нього формуються невеликі коржі з поглибленнями по центру, які можна зробити ступкою.
- У заглиблення розкладається начинка, після чого вироби обмащуються яйцем.
- Випікаються шаньги 20 хвилин при 220°C.
З дріжджового тіста
Для приготування ватрушок з використанням сухих дріжджів необхідні:
- 250 мл молока;
- 2 яйця;
- 30 г цукру;
- пакетик дріжджів;
- 150 г вершкового масла;
- 600 г борошна;
- стільки ж картоплі;
- 50 мл сметани;
- сіль.
Етапи підготовки:
- З теплого молока, цукру, дрібки солі і сухих дріжджів готується опара, в яку борошно просіюється і додаються ⅔ розтопленого масла, яйця.
- Картопля відварюється в підсоленій воді і пюрируется разом з рештою олією.
- Підійшло за 1,5 години еластичне тісто ділиться на 12 рівних кульок, які розплющуються.
- Коржі викладаються на деко, де в них за допомогою гарячого склянки робляться ямки, заповнюються начинкою.
- Випікаються ватрушки 20 хвилин в розігрітій до 200°C духовці.
Як зробити з житнього борошна
Якщо при приготуванні ватрушок з картопляною начинкою використовувати житнє борошно, то на виході вийде блюдо карельської кухні, відоме як «хвіртки».
Достатньо підготувати:
- 500 г борошна;
- стільки ж картоплі;
- 200 мл кефіру;
- 200 г сметани;
- 100 г вершкового масла;
- 100 мл молока;
- сіль.
При створенні страви:
- Картопля відварюється і пюрируется разом з додаванням масла і молока.
- З кефіру і борошна замішують тісто, з якого після «відпочинку» скочується ковбаска, ділиться на шматочки.
- З окремих частин розкочуються кола, в центр яких викладається картоплю.
- Краї защипываются, щоб сформувати бортики.
- Вироби викладають на деко, присмачуються сметаною і відправляються в духовку на 15 хвилин.
Ватрушки з картоплею з прісного тіста
Проста, але дуже смачна випічка створюється з продуктового набору:
- 600 г борошна;
- 250 мл води;
- 1,5 кг картоплі;
- 150 мл молока;
- 1 яйця;
- 100 мл рослинного масла;
- 70 г вершкового масла;
- солі.
У процесі підготовки здійснюються наступні дії:
- Прісне тісто замішують з борошна, води і ⅔ соняшникової олії.
- Поки тісто відпочиває, з картоплі готують пюре з додаванням яйця, вершкового масла і молока.
- З готового тіста готують тонкі кола, середину яких займає начинка.
- Формуються бортики, після чого вироби на деко відправляються в духовку зі стандартною температурою на 20 хвилин.
Простий рецепт в духовці
Ватрушки з картоплею в духовці можна приготувати дуже просто і швидко, використавши:
- 4 бульби картоплі;
- шматочок вершкового масла;
- ½ Кг листкового тіста.
Основні кроки приготування:
- Картопля відварюється і товчеться разом з маслом.
- Листкове тісто розкочується.
- З тонкого шару вирізаються кола, куди поміщається начинка.
- Формуються ватрушки, які випікаються при 180°C близько 20 хвилин.
Із здобного тіста на сметані
Смачні картопляні вироби легко можна приготувати із здобного тіста, підготувавши наступний набір продуктів:
- 500 г борошна;
- 30 г вершкового масла;
- 220 мл сметани;
- 2 курячих яйця;
- 15 г цукру;
- 1 кг картоплі;
- 100 мл молока;
- трохи солі.
Щоб приготувати ароматні вироби з яскравим смаком:
- У глибоку миску горбком борошно просіюється.
- В узвишші, зроблене в борошняній гірці, вливається розтоплене масло, вбивається яйце, містяться цукор, сіль і сметана.
- Тісто на ватрушки вимішується до м’якості, після чого відправляється в холод на 30 хвилин.
- В цей час з картоплі з молоком готується пюре, яке розкладається по розкатаним кіл з відпочив здобного тіста.
- Вироби формуються у формі ватрушок і випікаються 20 хвилин в духовці.
Ледачі ватрушки з батона з картоплею
Цікавий рецепт, для виконання якого немає необхідності витрачати час на випічку.
Досить обзавестися такими складовими, в число яких входить:
- батон;
- ½ Кг картоплі;
- 250 мл молока;
- 2 яйця;
- шматочок вершкового масла;
- сіль і трохи соняшникової олії.
Спосіб створення:
- Картопля відварюється і пюрируется з додаванням вершкового масла.
- В окремій мисочці яйце збивається з молоком.
- Батон ріжеться шматочками, які умочують в яєчно-молочної суміші і розкладаються по змащеного олією деку.
- По поверхні хлібних скибочок розподіляється картоплю.
- Деко поставити в духовку на 15 хвилин.
Таким чином, якщо витратити трохи часу, можна приготувати дуже смачні, ароматні ватрушки, воскрешающие в пам’яті теплі і ніжні спогади про часи, коли бабуся щодня балувала різноманітною випічкою.