Ватрушки – відкриті пироги, защипанные тільки по краях і представляють на загальний огляд свою начинку. Ця випічка може готуватися з солодкими начинками (заварний крем, ягоди, сир, повидло) або несолодкими (картопляне пюре, гриби). Нижче розкриті секрети і смачні рецепти, як спекти ватрушки з повидлом, щоб вони були м’якими, повітряними і з великою кількістю смачної начинки.
Ватрушки з повидлом з дріжджового тіста
Повітряні, практично невагомі булочки, припорошені цукровою пудрою і з начинкою з ароматного яблучного або іншого повидла.
Встояти перед такою спокусою під силу тільки людям з залізною силою волі, а любителям домашньої дріжджовий випічки слід підготувати:
- 250 мл молока;
- 40 г цукру;
- 5 г ванільного цукру;
- 1,5 г солі;
- 7 г сухих дріжджів;
- 1 яйце;
- 60-80 г дуже м’якого, практично зникла масла;
- 500 г борошна;
- рослинне масло для змазування рук, повидло і цукрова пудра.
Покрокова інструкція випічки:
- Всі сухі компоненти тіста зсипати в одну ємність і старанно перемішати. Найлегше це зробити ручним віночком для збивання.
- У сипку суміш відправити рідкі інгредієнти (молоко, яйце і вершкове масло). Замішувати тісто за допомогою міксера з насадками для тіста протягом 7 хвилин.
- Зібрати отриману масу змоченими в олії руками в велику кулю, який прибрати на расстойку і дозрівання на годину в тепле місце.
- Після цього сформувати ватрушки, уклавши в центр повидло, і пекти при 180 градусах до красивої рум’яної скоринки. Готові булочки через дрібнопористе ситечко посипати цукровою пудрою.
Щоб випічка вийшла з глянцевою красивою скоринкою, перед відправкою в духовку її змащують жовтком, змішаним до однорідності з 1-2 столовими ложками молока.
З листкової основи в духовці
Ватрушки з листкового тіста – це швидкий варіант випічки, на приготування якої піде мінімум часу. В якості основи можна використовувати магазинний напівфабрикат або приготоване власноруч домашнє листкове тісто.
Співвідношення кількості тіста і повидла для начинки буде наступним:
- 1000 г листкового (дріжджового або бездріжджового) тесту;
- 200-300 г густого джему або повидла.
Хід роботи:
- Пласти тіста розморозити і трохи розкачати на припыленной борошном робочої поверхні столу. Потім нарізати на невеликі квадрати однакової величини.
- У центр кожної заготовки покласти повидло, а куточки квадрата защипнути в центрі. Після чого слід відправити ватрушки в духовку, прогріту до 220-230 градусів.
- Рум’яна кірочка буде маркером готовність випічки. Після охолодження виробу можна обсипати цукровою пудрою.
Якщо повидло для начинки здається не дуже густим, то виправити його консистенцію можна додавши трохи крохмалю або розмелених в крихти сухарів з білого хліба.
Пісний рецепт приготування
Яйця, молоко і вершкове масло – інгредієнти, використовувані в більшості рецептів відкритих пирогів, але тісто на ватрушки можна зробити і пісним, тоді навіть у дні Великого Посту можна буде радувати домашніх і себе смачною випічкою.
У пісний варіант булочок входять:
- 250 мл води;
- 10 г сухих дріжджів;
- 90 г цукру;
- 5 г солі;
- 1 г ванілі;
- 40 мл рослинного масла;
- 480 г борошна;
- повидло для начинки.
Спосіб приготування:
- Всі інгредієнти тесту (крім борошна) змішати в одній мисці до стану однорідної суміші. Потім вмішати практично всю муку, залишивши трохи для подпыла.
- Поставити тісто в тепло до збільшення в об’ємі в два з половиною – три рази. Дозревшее тісто розділити на 6-8 шматочків, з яких сформувати ватрушки.
- Щоб краї випічки сталі в процесі випічки глянцевими і блискучими, їх можна змастити сиропом, приготованим з води і цукру в пропорції 1:1. Температура й тривалість випікання пісних ватрушок складе відповідно 180°С 20 хвилин.
Ватрушки з повидлом і сиром
Цей варіант ватрушок можна приготувати і з здобного дріжджового або листкового дріжджового тіста (покупного або приготованого самостійно). Якщо господиня все ж таки зважилася готувати листкове тісто самостійно, то зробити його краще днем раніше.
Для тіста і начинки потрібно взяти:
- 500 г борошна;
- 100 г цукру;
- 140 мл молока;
- 140 мл води;
- 1 яйце;
- 14 г сухих дріжджів;
- 250 г вершкового масла (у тому числі 200 г для розділення шарів тесту);
- 250 г солодкої сирної маси або самостійно приготовленої сирної начинки;
- 250 г повидла.
Спосіб випічки:
- Всі інгредієнти тесту, в тому числі і 50 г розтопленого вершкового масла з’єднати, замісивши еластичне отлипающее від рук тісто, яке прибрати на п’ять годин в холодильник.
- Далі тісто розкачати сантиметровим шаром, змастити м’яким вершковим маслом і скласти конвертом. Прибрати конверт в морозильник на чверть години. Потім знову повторити лід, змазування маслом і складання конвертом. У загальній складності таких процедур повинно бути сім.
- Готове тісто розкачати в сантиметровий пласт, нарізати в довжину на смужки по 5 мм. Кожну смужку скрутити в джгут, який потім скрутити «улиточкой».
- «Равлики» розкласти на застелений пергаментом лист для випічки і дати їм підійти протягом години. Потім зробити поглиблення, в які покласти по столовій ложці сирної начинки і повидла.
- У духовці ці ватрушки повинні провести 25-30 хвилин при 190 градусах. Остиглу випічку для більш привабливого вигляду можна прикрасити нитками з глазурі, для якої змішую молоко і цукрову пудру до консистенції сметани.
Готуємо на сметані
Пишними і м’якими можуть бути ватрушки і без дріжджів, якщо приготувати тісто на сметані. Час на випічку також значно скорочується.
Для них знадобляться:
- 2 яйця (в тому числі одна для змащування ватрушок);
- 100 г цукру;
- 3 г соди;
- 1,5 г солі;
- 150 р сметани;
- 50 г вершкового масла;
- 300 г борошна;
- 250 г густого варення або повидла.
Як приготувати ватрушки з повидлом на сметані:
- Яйця збити віночком з цукром, додати до них сметану і дуже м’яке вершкове масло. Обертальними рухами віночка домогтися максимальної однорідності суміші.
- З борошна, солі і соди приготувати однорідну сипку суміш, яку додавати невеликими порціями в яєчно-сметанную масу.
- Відразу після замішування тіста можна починати формувати ватрушки. Випікають вироби на сметанному тесті приблизно 25 хвилин при 180 градусах, обов’язково змастивши краю булочок збитим жовтком.
Як спекти частування в мультиварці
В мультиварці не вийде спекти рум’яні пишні ватрушки з повидлом із дріжджового тіста. Для рум’яності випічки її доведеться перевертати, тому начинку краще закрити тістом, але можна приготувати велику відкриту ватрушку на пісочному тісті.
Для її приготування знадобляться:
- 300 г борошна;
- 10 г розпушувача;
- 70 г цукрової пудри;
- 120 г вершкового масла;
- 150-200 г повидла.
Алгоритм дій:
- Борошно, цукрову пудру і розпушувач просіяти разом. В отриману сипку суміш додати холодне масло і швидко порубати в крихту.
- Солодку олійно-борошняну крихту покласти в чашу мультиварки, а зверху рівномірним шаром (7-8 мм) розподілити повидло.
- Запустити програму «Випічка» на 60 хвилин. Після звукового сигналу про закінчення приготування відкрити кришку і дати ватрушке охолонути мультикастрюле, щоб вона зміцніла і не розвалилася при спробі її витягти.
Ватрушки з повидлом по-датському
Цей варіант випічки готується з листкового дріжджового тіста або більш швидкого його варіанта (ложнослоеного дріжджового). До особливостей цих ватрушок можна віднести спосіб формування і обов’язкове покриття готових виробів вершковою глазур’ю, яка зробить десерт ще смачніше.
Пропорції продуктів для тіста і начинки будуть наступними:
- 100 мл теплої води;
- 14 г сухих швидкодіючих дріжджів;
- 65 г цукру;
- 4 яйця;
- 150 г вершкового масла або маргарину;
- 150 мл жирних вершків;
- 2,5 г солі;
- 520 г борошна;
- 250 г густого джему (абрикосового або вишневого);
- 70 г цукрової пудри.
Черговість дій:
- У воді розчинити цукор і сухі дріжджі. Відставити ємність з отриманою рідиною вбік на п’ять хвилин, щоб на ній з’явилася пінна шапка. Борошно, цукор і сіль в окремій посудині змішати в однорідну суміш, яку потім порубати разом з маслом.
- Три яйця трохи збовтати виделкою до однорідності і влити в опару. Слідом за ними в неї надіслати 100 мл жирних вершків. Далі швидко з’єднати рідкі та сухі компоненти тесту, щоб не допустити танення олії. Готове тісто відправити, обернувши в плівку, на ніч у холодильник для стабілізації.
- Із загальної маси тіста розкачати два квадрата зі сторонами 30 див. Потім кожен з них поділити на дев’ять менших квадратів – заготовок майбутніх ватрушок. У центр заготовки покласти начинку, кути квадратів надрізати навпіл і з’єднати по одній половинці куточка в центрі.
- Сформовані вироби змастити збитим яйцем і пекти в духовій шафі при 170 градусах до золотистої скоринки. Остиглі готові вироби покрити глазур’ю з цукрової пудри і вершків.
Як ліпити ватрушки з повидлом
При формуванні ватрушок хочеться, щоб начинки в них було більше, тому бортики з тіста повинні бути вище.
Досягти такого результату можна двома способами:
- З тесту формується заготівля-колобок, в центрі якої дном склянки продавлюється поглиблення. Варто відзначити, що тісто, особливо дріжджове, так і намагатиметься повернутися до первісній формі, тому продавлювати поглиблення під начинку доведеться 2-3 рази.
- Колобок тіста, необхідний для однієї ватрушки, розкачується в овальну корж, на протилежних сторонах якої робляться прорізи ножем. Далі в центр коржі кладуть повидло і накривають одним краєм так, щоб начинка виявилася видно в проріз. Потім також накривають іншою стороною коржі. Звичайно, така ватрушка відрізняється за формою від класичного круглого вироби, але начинки виходить покласти більше.