Ватрушки з повидлом – 7 рецептів приготування

Ватрушки – відкриті пироги, защипанные тільки по краях і представляють на загальний огляд свою начинку. Ця випічка може готуватися з солодкими начинками (заварний крем, ягоди, сир, повидло) або несолодкими (картопляне пюре, гриби). Нижче розкриті секрети і смачні рецепти, як спекти ватрушки з повидлом, щоб вони були м’якими, повітряними і з великою кількістю смачної начинки.

Ватрушки з повидлом з дріжджового тіста

Повітряні, практично невагомі булочки, припорошені цукровою пудрою і з начинкою з ароматного яблучного або іншого повидла.

Встояти перед такою спокусою під силу тільки людям з залізною силою волі, а любителям домашньої дріжджовий випічки слід підготувати:

  • 250 мл молока;
  • 40 г цукру;
  • 5 г ванільного цукру;
  • 1,5 г солі;
  • 7 г сухих дріжджів;
  • 1 яйце;
  • 60-80 г дуже м’якого, практично зникла масла;
  • 500 г борошна;
  • рослинне масло для змазування рук, повидло і цукрова пудра.

Покрокова інструкція випічки:

  • Всі сухі компоненти тіста зсипати в одну ємність і старанно перемішати. Найлегше це зробити ручним віночком для збивання.
  • У сипку суміш відправити рідкі інгредієнти (молоко, яйце і вершкове масло). Замішувати тісто за допомогою міксера з насадками для тіста протягом 7 хвилин.
  • Зібрати отриману масу змоченими в олії руками в велику кулю, який прибрати на расстойку і дозрівання на годину в тепле місце.
  • Після цього сформувати ватрушки, уклавши в центр повидло, і пекти при 180 градусах до красивої рум’яної скоринки. Готові булочки через дрібнопористе ситечко посипати цукровою пудрою.

Щоб випічка вийшла з глянцевою красивою скоринкою, перед відправкою в духовку її змащують жовтком, змішаним до однорідності з 1-2 столовими ложками молока.

З листкової основи в духовці

Ватрушки з листкового тіста – це швидкий варіант випічки, на приготування якої піде мінімум часу. В якості основи можна використовувати магазинний напівфабрикат або приготоване власноруч домашнє листкове тісто.

Співвідношення кількості тіста і повидла для начинки буде наступним:

  • 1000 г листкового (дріжджового або бездріжджового) тесту;
  • 200-300 г густого джему або повидла.

Хід роботи:

  • Пласти тіста розморозити і трохи розкачати на припыленной борошном робочої поверхні столу. Потім нарізати на невеликі квадрати однакової величини.
  • У центр кожної заготовки покласти повидло, а куточки квадрата защипнути в центрі. Після чого слід відправити ватрушки в духовку, прогріту до 220-230 градусів.
  • Рум’яна кірочка буде маркером готовність випічки. Після охолодження виробу можна обсипати цукровою пудрою.
Дивіться також:  Дріжджове тісто для пиріжків – 12 рецептів, як приготувати

Якщо повидло для начинки здається не дуже густим, то виправити його консистенцію можна додавши трохи крохмалю або розмелених в крихти сухарів з білого хліба.

Пісний рецепт приготування

Яйця, молоко і вершкове масло – інгредієнти, використовувані в більшості рецептів відкритих пирогів, але тісто на ватрушки можна зробити і пісним, тоді навіть у дні Великого Посту можна буде радувати домашніх і себе смачною випічкою.

У пісний варіант булочок входять:

  • 250 мл води;
  • 10 г сухих дріжджів;
  • 90 г цукру;
  • 5 г солі;
  • 1 г ванілі;
  • 40 мл рослинного масла;
  • 480 г борошна;
  • повидло для начинки.

Спосіб приготування:

  • Всі інгредієнти тесту (крім борошна) змішати в одній мисці до стану однорідної суміші. Потім вмішати практично всю муку, залишивши трохи для подпыла.
  • Поставити тісто в тепло до збільшення в об’ємі в два з половиною – три рази. Дозревшее тісто розділити на 6-8 шматочків, з яких сформувати ватрушки.
  • Щоб краї випічки сталі в процесі випічки глянцевими і блискучими, їх можна змастити сиропом, приготованим з води і цукру в пропорції 1:1. Температура й тривалість випікання пісних ватрушок складе відповідно 180°С 20 хвилин.

Ватрушки з повидлом і сиром

Цей варіант ватрушок можна приготувати і з здобного дріжджового або листкового дріжджового тіста (покупного або приготованого самостійно). Якщо господиня все ж таки зважилася готувати листкове тісто самостійно, то зробити його краще днем раніше.

Для тіста і начинки потрібно взяти:

  • 500 г борошна;
  • 100 г цукру;
  • 140 мл молока;
  • 140 мл води;
  • 1 яйце;
  • 14 г сухих дріжджів;
  • 250 г вершкового масла (у тому числі 200 г для розділення шарів тесту);
  • 250 г солодкої сирної маси або самостійно приготовленої сирної начинки;
  • 250 г повидла.

Спосіб випічки:

  • Всі інгредієнти тесту, в тому числі і 50 г розтопленого вершкового масла з’єднати, замісивши еластичне отлипающее від рук тісто, яке прибрати на п’ять годин в холодильник.
  • Далі тісто розкачати сантиметровим шаром, змастити м’яким вершковим маслом і скласти конвертом. Прибрати конверт в морозильник на чверть години. Потім знову повторити лід, змазування маслом і складання конвертом. У загальній складності таких процедур повинно бути сім.
  • Готове тісто розкачати в сантиметровий пласт, нарізати в довжину на смужки по 5 мм. Кожну смужку скрутити в джгут, який потім скрутити «улиточкой».
  • «Равлики» розкласти на застелений пергаментом лист для випічки і дати їм підійти протягом години. Потім зробити поглиблення, в які покласти по столовій ложці сирної начинки і повидла.
  • У духовці ці ватрушки повинні провести 25-30 хвилин при 190 градусах. Остиглу випічку для більш привабливого вигляду можна прикрасити нитками з глазурі, для якої змішую молоко і цукрову пудру до консистенції сметани.
Дивіться також:  Страви з кисломолочного сиру – 15 рецептів швидкого і смачного приготування

Готуємо на сметані

Пишними і м’якими можуть бути ватрушки і без дріжджів, якщо приготувати тісто на сметані. Час на випічку також значно скорочується.

Для них знадобляться:

  • 2 яйця (в тому числі одна для змащування ватрушок);
  • 100 г цукру;
  • 3 г соди;
  • 1,5 г солі;
  • 150 р сметани;
  • 50 г вершкового масла;
  • 300 г борошна;
  • 250 г густого варення або повидла.

Як приготувати ватрушки з повидлом на сметані:

  • Яйця збити віночком з цукром, додати до них сметану і дуже м’яке вершкове масло. Обертальними рухами віночка домогтися максимальної однорідності суміші.
  • З борошна, солі і соди приготувати однорідну сипку суміш, яку додавати невеликими порціями в яєчно-сметанную масу.
  • Відразу після замішування тіста можна починати формувати ватрушки. Випікають вироби на сметанному тесті приблизно 25 хвилин при 180 градусах, обов’язково змастивши краю булочок збитим жовтком.

Як спекти частування в мультиварці

В мультиварці не вийде спекти рум’яні пишні ватрушки з повидлом із дріжджового тіста. Для рум’яності випічки її доведеться перевертати, тому начинку краще закрити тістом, але можна приготувати велику відкриту ватрушку на пісочному тісті.

Для її приготування знадобляться:

  • 300 г борошна;
  • 10 г розпушувача;
  • 70 г цукрової пудри;
  • 120 г вершкового масла;
  • 150-200 г повидла.

Алгоритм дій:

  • Борошно, цукрову пудру і розпушувач просіяти разом. В отриману сипку суміш додати холодне масло і швидко порубати в крихту.
  • Солодку олійно-борошняну крихту покласти в чашу мультиварки, а зверху рівномірним шаром (7-8 мм) розподілити повидло.
  • Запустити програму «Випічка» на 60 хвилин. Після звукового сигналу про закінчення приготування відкрити кришку і дати ватрушке охолонути мультикастрюле, щоб вона зміцніла і не розвалилася при спробі її витягти.

Ватрушки з повидлом по-датському

Цей варіант випічки готується з листкового дріжджового тіста або більш швидкого його варіанта (ложнослоеного дріжджового). До особливостей цих ватрушок можна віднести спосіб формування і обов’язкове покриття готових виробів вершковою глазур’ю, яка зробить десерт ще смачніше.

Дивіться також:  Пиріжки з варенням – 8 рецептів, як зробити смачні і солодкі домашні пиріжки

Пропорції продуктів для тіста і начинки будуть наступними:

  • 100 мл теплої води;
  • 14 г сухих швидкодіючих дріжджів;
  • 65 г цукру;
  • 4 яйця;
  • 150 г вершкового масла або маргарину;
  • 150 мл жирних вершків;
  • 2,5 г солі;
  • 520 г борошна;
  • 250 г густого джему (абрикосового або вишневого);
  • 70 г цукрової пудри.

Черговість дій:

  • У воді розчинити цукор і сухі дріжджі. Відставити ємність з отриманою рідиною вбік на п’ять хвилин, щоб на ній з’явилася пінна шапка. Борошно, цукор і сіль в окремій посудині змішати в однорідну суміш, яку потім порубати разом з маслом.
  • Три яйця трохи збовтати виделкою до однорідності і влити в опару. Слідом за ними в неї надіслати 100 мл жирних вершків. Далі швидко з’єднати рідкі та сухі компоненти тесту, щоб не допустити танення олії. Готове тісто відправити, обернувши в плівку, на ніч у холодильник для стабілізації.
  • Із загальної маси тіста розкачати два квадрата зі сторонами 30 див. Потім кожен з них поділити на дев’ять менших квадратів – заготовок майбутніх ватрушок. У центр заготовки покласти начинку, кути квадратів надрізати навпіл і з’єднати по одній половинці куточка в центрі.
  • Сформовані вироби змастити збитим яйцем і пекти в духовій шафі при 170 градусах до золотистої скоринки. Остиглі готові вироби покрити глазур’ю з цукрової пудри і вершків.

Як ліпити ватрушки з повидлом

При формуванні ватрушок хочеться, щоб начинки в них було більше, тому бортики з тіста повинні бути вище.

Досягти такого результату можна двома способами:

  • З тесту формується заготівля-колобок, в центрі якої дном склянки продавлюється поглиблення. Варто відзначити, що тісто, особливо дріжджове, так і намагатиметься повернутися до первісній формі, тому продавлювати поглиблення під начинку доведеться 2-3 рази.
  • Колобок тіста, необхідний для однієї ватрушки, розкачується в овальну корж, на протилежних сторонах якої робляться прорізи ножем. Далі в центр коржі кладуть повидло і накривають одним краєм так, щоб начинка виявилася видно в проріз. Потім також накривають іншою стороною коржі. Звичайно, така ватрушка відрізняється за формою від класичного круглого вироби, але начинки виходить покласти більше.
Прокрутка до верху