Ватрушки з сиром – 7 рецептів приготування

Пишні, рум’яні і дуже апетитні ватрушки з сиром прийшли до нас із староруської або староукраїнської кухні. Раніше їх робили великими, круглими, запікаючи на відкритому вогні, звідки й назва «ватра» — вогонь. Традиційно ватрушки готуються саме з сиром, який викладають в середину випічки, використовуючи або листкове дріжджове тісто. Але є й інші варіації цієї смачної випічки, якими із задоволенням діляться кухарі з усього світу, відкриваючи секрети приготування страви.

Ватрушки з сиром – класичний рецепт

Традиційно випікаються ватрушки з сиром з дріжджового тіста, при цьому начинка всередині може бути солодкою, так і солоною.

Для приготування тіста для випічки рум’яних пухких пиріжків слід запастися:

  • борошном – приблизно 2 склянки;
  • молоко – 1 стакан;
  • цукровим піском – 0,5 ст.;
  • вершковим маслом – 0,5 упаковки;
  • сухими дріжджами – 12 м;
  • яйцем – пару штук;
  • сіль – 0,5 чайної ложки.

Щоб приготувати солодку начинку, потрібно сир – 0,5 кг, цукровий пісок і сметана – 0,5 склянки, ваніліну. Можна додати в сирну масу родзинки або сухофрукти, корицю.

Для приготування пишного дріжджового тіста слід підігріти молоко, додати в нього цукровий пісок і дріжджі. Туди ж потрібно відправити трохи борошна, накрити ємність серветкою і відставити для підняття опари. Зазвичай цей процес займає не більше 30 хвилин.

Після в опару вводяться білки з жовтками, додається потрібну кількість вершкового масла, солі. Далі поступово потрібно додавати просіяне борошно, доводячи масу до потрібної консистенції. Щоб тісто швидше піднявся, можна помістити його в мікрохвильову піч на 7 хвилин при температурі 160 градусів. Коли тісто підніметься, потрібно його прим’яти і почекати, поки воно знову підійде.

Окремо в ємності слід змішати сметану з сиром, цукровим піском і ваніліном. На деко, змащене маслом, викласти круглі коржі з поглибленням в центрі, змастити яйцем. В середину тіста викласти сирну масу і поставити запікатися в духову шафу 30 хвилин при температурі 190 градусів.

Готуємо з дріжджового тіста

Раніше ідеальний рецепт дріжджового тіста господині тримали в суворій секретності і передавали лише у спадок. Зараз же можна не тільки без праці замісити ідеальну пластичну масу, але і придбати готовий продукт в найближчому супермаркеті. Звичайно, домашнє тісто набагато смачніше магазинного, тому по можливості краще випікати ватрушки з нього.

Дивіться також:  Торт Добош: класичний рецепт і 2 варіанти приготування угорської торта

Найпростішим варіантом для замісу пишних ватрушок є використання:

  • борошна – приблизно 450 г;
  • цукрового піску – 4 ст. л.;
  • дріжджів живих – 25 г;
  • яєць курячих – 2-3 шт.;
  • маргарину – 180 г;
  • ваніліну;
  • молока – 250 р.

У глибоку ємність слід влити склянку молока, підігріти його, додати цукор, дріжджі і трохи борошна. Консистенція маси повинна нагадувати сметану. Таку бовтанку потрібно поставити в тепле місце, накрити рушником і не тривожити, поки вона не підійде. В неї потрібно ввести збиті окремо білки з сіллю і жовтки, додати розтоплений маргарин і борошно. Замісити хороше еластичне тісто і поставити підніматися.

Окремо змішується сир з яйцем і цукром, додається ванілін. У форму для випічки, застланную пергаментом, викладаються коржі з тіста однакового розміру. Після того, як вони піднімуться, склянкою потрібно зробити всередині кожного пампуха поглиблення, покласти всередину начинку. Перед запіканням боки ватрушки змазують збитим жовтком для рум’яності. Випікати здобу слід близько 35 хвилин при температурі 200 градусів (залежно від потужності духовки). Подати свіжоспечені ватрушки можна з чаєм чи компотом.

Королевська ватрушка

Один з найкращих десертів, який можна приготувати в домашніх умовах – королевська ватрушка з сиром сподобається дорослим і дітям.

Готується вона з:

  • сиру – 0,5 кг;
  • цукру – 300 г;
  • борошна – 400 г;
  • лимонної цедри – 1 ч. л.;
  • яєць – 5 дрібних;
  • ванільного екстракту – половина чайної ложечки;
  • розпушувач – 1 ч. л.;
  • вершкового масла – 125 р.

Спочатку потрібно включити духовку, встановивши температуру 190 градусів. У глибокій ємності слід вимішати яйця, все кількість сиру і половину цукру. Туди ж слід відправити лимонну цедру з ваніліном. За допомогою міксера або блендера масу потрібно гарненько вимішати до однорідної консистенції.

Окремо з’єднується просеянная борошно з цукровим піском і розпушувачем. Сюди ж уводиться терте масло, попередньо охолоджене в морозильній камері, все вимішується і викладається одним коржем з бортиками у круглу форму. В середину тіста виливається сирна суміш і зверху посипається залишилася крихтою з тіста. Випікати ніжну ватрушку потрібно близько 50 хвилин, до появи рум’яної скоринки.

Домашній рецепт приготування по-царськи

Царська ватрушка є відмінною альтернативою сирних пирогів і чізкейків. Вона відрізняється чудовим хрустким коржем, ніжною начинкою і дивним здобним ароматом, який викликає хороший апетит.

Дивіться також:  Вівсянка у банці – 8 швидких і простих рецептів дієтичного сніданку

Для приготування випічки слід запастися:

  • борошном вищого сорту – 260 г;
  • цукром – 0,5 склянки;
  • вершковим маслом або маргарином – 160 г;
  • сир – 400 г;
  • содою – 0,5 ч. л.;
  • яйцями – кілька качиних або курячих;
  • ваніліном, сіллю за смаком.

Царська ватрушка, на відміну від звичайної випічки, має вигляд закритого тертого пирога з ніжною сирною начинкою. Після запікання вона ділиться на порційні шматочки і подається до столу з чаєм або будь-яким іншим напоєм.

Для приготування тіста необхідно натерти масло, попередньо заморожене в морозильній камері, додати борошно, цукровий пісок і все добре перетерти вручну, до освіти характерною крихти. Частина тесту слід викласти в круглу форму і наповнити сирною масою, приготовленої з молочного продукту, цукру, солі, яєць і ваніліну. Зверху пиріг потрібно заповнити тістом, що залишилося і помістити в духовку на 40 хвилин, запікаючи при 190 градусах.

Варіація на французьку тему

Франція славиться своїми вишуканими, красивими і смачними десертами, відмінною випічкою. Не стала винятком французька ватрушка з сиром, яку легко і просто можна приготувати на домашній кухні. Тісто для випічки замішується з пшеничного борошна – 310 г, вершкового масла – 200 г, розпушувач – чайна ложка без гірки. Сирна начинка готується на основі сиру – 450 г, яєць – 1-3 шт., яблук, кориці, ваніліну та цукру – 1 стакан.

Покрокове приготування здоби:

  • Скориставшись кухонним комбайном, слід змішати всі продукти для сирної начинки.
  • Окремо в глибоку ємність висипається просеянная борошно, додається розпушувач і вершкове масло. Руками все перетирається в крихту.
  • Яблука очищаються і нарізати невеликими акуратними шматочками.
  • Частина тесту слід викласти на дно рознімної форми, заповнити начинкою з сиру. Поверх маси викладаються яблучні дольки, пересипані корицею з цукром.
  • Начинка закривається рештою тестом.
  • Запікати ватрушку потрібно 45 хвилин при 200 градусах. Після випікання краще дати здобі трохи охолонути і тільки після цього акуратно вийняти з форми і подати до столу.

    Угорська ватрушка в мультиварці

    Угорська ватрушка – це багато корисної сирної начинки і трохи смачного шоколадного тіста. Вона виглядає апетитно, вишукано, підходить для живлення маленьким діткам, в тому числі.

    Дивіться також:  Як приготувати чізкейк в домашніх умовах – 8 рецептів

    Щоб приготувати ватрушку, слід запастися:

    • яйця – 6 штук (половина продукту йде в тісто, половина в начинку);
    • цукром – 200 г (порівну в тісто і сирну масу);
    • сметаною – 250 мл;
    • сир – 0,5 кг;
    • борошном пшеничним – 200 г;
    • вершковим маслом – 70 г;
    • какао – пару столових ложок;
    • крохмалем – 30 р.

    У великій ємності змішуються і після збиваються блендером продукти для начинки – сир, білки з жовтками, цукровий пісок, крохмаль. Для тесту окремо потрібно збити білки і жовтки в піну. Після вони змішуються зі сметаною, топленим маслом, содою, борошном і какао. Поступово з маси потрібно замісити тісто і викласти частину в чашу мультиварки, змащеній жиром. Зверху-начинку і закривається рештою тестом.

    Випікати продукт потрібно близько 90 хвилин в режимі «Кекс». По закінченні приготування потрібно дати ватрушке постояти в чаші і тільки після цього отримати, подавши до столу з улюбленим напоєм.

    Лінива «сиру» з рідкого тіста

    Лінива ватрушка має відмінний смак як відразу після випічки, так і після охолодження. Готувати її можна в духовці, мультиварці або мікрохвильовій печі, додаючи в начинку кожен раз, нові ягоди, фрукти або сухофрукти.

    Для замісу тіста слід взяти:

    • сметану – 170 мл;
    • курячий продукт – 3 шт.;
    • борошно – 1 склянка з гіркою;
    • цукровий пісок – 160 г;
    • соду або розпушувач – 1 ч. л.

    Начинка готується з сиру – 400 г, яйця – 2 шт., цукру – 0,5 склянки і ванільного цукру. За бажанням в сирну масу додаються ягоди, цукати, родзинки та інші підходящі продукти.

    Щоб замісити тісто, в глибокій ємності змішуються яйця з цукром – спочатку потихеньку, після міксером до утворення піни. Далі додається сметана, борошно з розпушувачем, все вимішується до однорідності.

    У форму для запікання, змащену маслом, тісто виливається. Зверху викладається сирна начинка, приготовлена з суміші заявлених продуктів. Сирна маса додається рівно по центру майбутньої ватрушки, після чого форма відправляється в духовку на 50 хвилин при температурі 180 градусів. Перевірити готовність страви можна, застосувавши зубочистку.

    Прокрутка до верху