Ватрушка – відкритий пиріг з начинкою з сиру. Апетитні, рум’яні і шалено смачні ватрушки традиційно готують з дріжджового тіста. У нашій підбірці рецептів, ви знайдете варіанти випічки з дріжджового тіста, якими діляться кулінари зі всього світу.
Класична ватрушка з сиром з дріжджового тіста
Рецепт традиційної випічки рум’яних, смачних і апетитних ватрушок з сиром.
Для тіста:
- Молоко – 1ст.;
- Яйце середня – 2 шт.;
- Дріжджі швидкорозчинні – маленька пачка (12 гр.);
- Цукор пісок – пів склянки;
- Вершковий маргарин – пів пачки;
- Сіль – за смаком.
Для начинки:
- Сільський сир – пів кілограма;
- Цукор – 100-120 гр.;
- Ванілін – 0,5 чл.;
- Сметана домашня – 100-120 гр.;
- Ізюм, сухофрукти, кориця – за бажанням.
Приготування ватрушки:
- Молоко злегка розігріти;
- Розчинити в ньому цукор, дріжджі, додати жменю борошна;
- Все розмішати, поставити посуд біля джерела тепла на 40 хвилин;
- У підійшла опару додати розтоплене масло, збиті білки і жовтки. Додати борошно і сіль;
- Все добре вимісити і поставити для підняття тесту;
- Коли тісто збільшиться в два рази, прим’яти його, але не сильно, таким чином випускаємо повітря і поставити ще раз для підняття;
- Поки підходить тісто, приготуйте начинку, змішати в чашці всі приготовані інгредієнти до однорідної маси;
- Тісто розділити на невеликі однакові коржі. Дном склянки, змоченого в борошні зробити поглиблення для начинки, по серединці кожної коржі;
- На змащене олією деко покласти сформовані пишні коржі, змастити їх яйцем;
- У поглиблення покласти начинку з сиру;
- Розігріти духовочный шафа до 190 градусів;
- Піч вироби до готовності;
- Готовність перевірити дерев’яною паличкою.
Угорська ватрушка в мультиварці
Угорська сирна ватрушка відрізняється від традиційної своєю формою і способом приготування. Шоколадне тісто і багато смачної соковитою начинки, не залишать байдужим навіть самого маленького члена сім’ї.
Для тіста:
- Сметана – 200-250 гр.;
- Яйце столове – 3 шт.;
- Цукор пісок – 100 гр.;
- Борошно пекарська – 200 гр.;
- Вершковий маргарин – 1/3 пачки;
- Какао – 30 гр.;
- Сіль – 0,5 чл.
Для начинки:
- Сільський сир – 0,5 кг;
- Яйце свіже куряче – 3 шт.;
- Цукор пісок – пів склянки;
- Крохмаль – 30 гр.
Приготування:
- В чаші збити яйця блендером до міцних піків;
- Масло розтопити. Остудити і влити в миску, туди ж додати сметану;
- Обережно все перемішати до однорідної маси, потім всипати просіяне борошно, какао та сіль;
- Вимісити однорідне тісто;
- Приготувати начинку. Всі інгредієнти змішати до однорідної маси;
- Чашу мультиварки змастити соняшниковою олією. Покласти в неї більше половини тесту, розрівняти;
- Викласти начинку;
- Зверху накрити другою меншою половиною тесту, розрівняти;
- Закрити кришку, виставити програму «Випічка» на 90 хвилин.
- Після закінчення випічки, виробу дати трохи постояти в мультиварці.
Ватрушка з листкового дріжджового тіста
Для тіста:
- 1 пачка листкового дріжджового кольору – 500 гр.;
Для начинки:
- Яйце середніх розмірів – 2 шт.;
- Сир сухий, бажано сільський – 1 пачка;
- Цукрову пудру – 100-150 гр.;
- Ізюм, сухофрукти – за бажанням.
Приготування:
- Тісто вийняти з пачки і розкласти на столі для розморожування на 25-30 хвилин. Потім залишити ще на 1 годину для расслойки;
- Для начинки змішати всі підготовлені продукти в однорідну масу;
- Пласт готового тіста розрізати на квадрати;
- На кожен квадрат покласти по одній столовій ложки начинку;
- Кути квадрата з’єднати один з одним і з боків завинути, щоб начинка, під час приготування не витекла;
- Залишити підготовлене виріб постояти 15 хвилин;
- Духовку розігріти до 180-190 градусів;
- Випікати 20 хвилин;
- Готові ватрушки подавати в гарячому і холодному вигляді.
З начинкою з солоного сиру
Апетитні, закусочні ватрушки, виходять, якщо у сир додати сіль і зелень.
Для тіста:
- Борошно пекарська – 5 ст.;
- Молоко нежирне – 1 ст.;
- Свіжі дріжджі – 50 гр.;
- Цукрову пудру – 1 ст. л.;
- Яйце столове – 2 шт.;
- Вершкове масло – пів пачки;
- Соняшникову олію рафіновану -50 гр.;
- Сіль. – 1 чол.
Для начинки:
- Кріп, петрушка – 1 пучок;
- Сир сухий сільський — 300-350 гр.;
- Яйце столове – 1 шт.;
- Сіль – за смаком.
Приготування:
- Всі продукти дістати їх холодильника, за 1-1,5 години, щоб вони були кімнатної температури;
- Дріжджі змішати з цукром і залити трохи підігрітим молоком, перемішати;
- Додати 1,5 склянки просіяного борошна в чашу з дріжджами, замісити опару. Накрити чашу рушником і залишити підходити;
- Готуємо начинку. Зелень промити, просушити і дрібно нарізати. В чаші розім’яти сир виделкою і додати всі інші інгредієнти, розмішати і залишити до потреби.
- Коли опара збільшиться в два рази, вбиває туди яйця;
- Додаємо м’яке масло, сіль і решту просіяне борошно;
- Вимішує тісто м’якої консистенції. В кінці вимішування, щоб тісто менше липло до рук, влийте соняшникову олію;
- Добре вимішане тісто покласти в посуд і залишити на 20 хвилин в теплому місці;
- Обім’яти піднялося тісто і розділити на однакові шматочки;
- На змащене маслом деко, викласти сформовані коржі. В середині кожної зробити поглиблення і покласти туди готову начинку;
- Деко поставити на плиту для расслойки, на 15 хвилин;
- Духовку поставити розігріватися на температуру 180 градусів. Відкрити дверцята, щоб охолоджувалися теплом вироби на деко;
- Випікати ватрушки до утворення рум’яної скоринки, протягом 30 хвилин;
- За п’ять хвилин до закінчення вийняти вироби і змастити збитим яйцем
- Подавати до столу у вигляді закуски або самостійного блюда.
Ватрушки з сиром з дріжджового тіста на молоці
Для тіста:
- Борошно пекарська – 3 ст.;
- Молоко свіже – 150 мл;
- Масло вершкове солодке – 0,5 пачки;
- Дріжджі швидкорозчинні – 1 ст. л;
- Цукор пісок – 60 гр.;
- Сіль – 0,5 чл.
Для начинки:
- Сир свіжий крупнозерновой – 0,5 кг;
- Яйце велике куряче – 1 шт.;
- Цукрова пудра – 5 ст. л.;
- Ванілін – 1 пакетик.
Для змащування:
- Жовток одного яйця (білок відправте в тісто).
Приготування:
- Молоко підігріти і розмішати в ньому дріжджі і цукор;
- Масло розм’якшити в мікрохвильовці;
- З’єднати всі інгредієнти і вимісити тісто до однорідної консистенції. Тісто має бути м’яким, гладким і не липнути до рук;
- У підготовлену миску викласти тісто, дати постояти;
- Збільшений обсяг обім’яти акуратно, випускаючи повітря;
- Відставити, до наступного збільшення у два рази;
- Приготувати начинку. Змішати підготовлені інгредієнти до однорідної маси;
- Підійшло тісто розділити на однакові шматочки;
- Сформувати кульки і укласти їх на деко;
- Дном склянки видавити в тесті поглиблення, покласти на них начинку і залишити ватрушки постояти ще 15 хвилин;
- Випікати при температурі 190-200 градусів до золотистої скоринки;
- Вийняти деко з духовки, змастити збитим жовтком кондитерські вироби і поставити ще на п’ять хвилин;
- Як тільки з’явитися золота скоринка, вийняти готові вироби і подавати до столу.
Простий рецепт на воді та ferment
Для тіста:
- Мука в/с — 2,5 ст.;
- Яйце свіже куряче – 2 шт.;
- Вершкове масло – 100 гр.;
- Вода кипяченная, охолоджена – 0,5 ст.;
- Дріжджі «Саф-момент» – 1 чол.;
- Кухонна сіль – 0,5 чл.;
- Ванільний порошок – пів пачки.
Для начинки:
- Цукор пісок – 3 ст. л.;
- Сільський сухий сир – 0,5 кг;
- Яйце куряче велика – 1 шт. або 2 середніх;
- Ванільний цукор – 1 пачка.
Приготування:
- Змішати дріжджі і борошно;
- В окремому посуді збити яйця з усіма сипучими інгредієнтами, крім борошна;
- Масло нарізати шматочками, додати яйця і довести розмішуванням до однорідного стану;
- У борошно налити теплої води, розмішати. Додати масляну масу і вимісити тісто;
- Викласти тісто в миску, поставити біля джерела тепла;
- Тісто має піднятися два рази, в проміжку один раз його треба буде обім’яти;
- Готове тісто дістати. Розділити на дві половини і розкачати з них невеликі ковбаски;
- Ковбаски нарізати на шматочки, з яких сформувати кульки;
- Розкласти кульки на деко і дном склянки, змоченого в борошні видавити поглиблення в кульках;
- Приготувати начинку. Способом змішування всіх інгредієнтів, приготованих для неї;
- Поглиблення заповнити начинкою, злегка придавлюючи сир ложкою;
- Залишити кондитерські вироби на расслойку;
- Духовку розігріти до 190 градусів;
- Випікати ватрушки в плині 30 хвилин до золотавої скоринки.