Важко знайти людину, яка не любила б піцу. Сьогодні в кафе і супермаркетах можна побачити варіанти такого частування з начинкою на будь-який смак. Труднощі виникають тільки для тих, кого цікавить вегетаріанська піца. Тому її простіше буде приготувати самостійно.
Рецепти правильного тесту для вегетаріанської піци
Щоб порадувати домашніх правильної вегетаріанської піцою, доведеться змінити не тільки звичні варіанти начинки, але й саму основу. Є два найпопулярніших рецепти тесту для такої випічки. Це дріжджове і бездріжджове вегетаріанське тісто для піци.
Базове вегетаріанське дріжджове тісто для піци
Борошно можна використовувати не тільки пшеничну, але і її суміш з житнім продуктом. Наприклад, у співвідношенні: 70% на 30%.
Інгредієнти:
- борошно або суміш двох сортів – півкіло;
- вода – 1,5 ст.;
- швидкі дріжджі – 7-8 грам;
- сіль і цукор – по 1 ч. л.
Приготування:
- Борошно просіяти на зручну для замішування поверхню у вигляді гірки.
- У центр отриманого борошняного піднесення утворити невелику лунку, влити в неї воду, змішану з усіма іншими компонентами рецепта.
- Місити масу руками 7-8 хвилин. Вона повинна стати гладкою, однорідною.
- Загорнути тісто в пакет, залишити в такому вигляді на чверть години.
- Далі – тонко розкачати.
Залишиться покрити отриману основу обраними соусами і начинкою.
Тісто для піци без дріжджів
Деякі вегетаріанці виключають зі свого раціону ще й дріжджі. Для таких гурманів є окремий рецепт тіста для піци.
Інгредієнти:
- борошно – 1,5 склянки;
- вода – 90-100 мл;
- сіль – 1,5 ч. л.;
- будь-яке рослинне масло – 3 ст. л.
Приготування:
- Нехолодну воду вилити у велику миску.
- Поступово засипати в неї всі сухі компоненти тіста.
- Додати масло.
- Все перемішати, оформити сполучені продукти у вигляді колобка, відправити його на 25-35 хвилин у холодильник.
Тісто за таким рецептом відмінно зберігається в морозилці. Його можна буде тримати в запасі на випадок несподіваного приходу гостей.
Вегетаріанська піца «Маргарита»
Якщо вегетаріанець не встановлює для себе жорстких обмежень, крім вживання м’яса, то він може сміливо пробувати і звичайну «Маргариту». Але існує особливий її рецепт – з пікантним часниковим соусом і чилі в начинці.
Інгредієнти:
- моцарелла – 80-100 г;
- черрі – 1 велика жменя;
- базилік сушений чилі – за смаком;
- масло оливи – 3 ст. л.;
- яблучний оцет – 2 ч. л.;
- суміш сушених італійських трав – 1 щіпка;
- цукор – 1 ч. л.;
- томатна паста – 1 ст.;
- часник – 2-3 зубчики;
- цибуля – 1 ст. л.;
- готове тісто для основи.
Приготування:
- Щоб отримати вегетаріанську піцу, насамперед потрібно подбати про її основі. Для цього приготувати тісто по одному з опублікованих вище рецептів і тонко його розкачати.
- Цибулю з часником подрібнити і зарумянить в невеликій кількості олії оливи. Додати трави, пасту з помідорів, цукор. За бажанням можна використовувати і сіль.
- Томити соус під кришкою на малому вогні трохи менше півгодини. Потім – перебити блендером.
- В окремій каструлі змішати кубики моцарелли, яблучний оцет. Також прогріти масу і обробити її блендером.
- На основі для піци розподілити спочатку соус, потім – сирний складу.
- Зверху розкласти листочки базиліка, подрібнений чилі, половинки чері. Всі скропити олією.
Запікати частування 12-14 хвилин при 130-250 градусів. Готову піцу зверху можна додатково посипати подрібненим базиліком.
Як приготувати «Маринару»
З начинкою в такий піці відмінно поєднуються і маслини і оливки. Можна з’єднати їх разом.
Інгредієнти:
- готове тісто – півкіло;
- моцарелла – 80-100 г;
- базилік – 7-8 листочків;
- соус з помідорів – 5 ст. л.;
- великий помідор – 1 шт.;
- оливки та/або маслини – 1 жменя.
Приготування:
- Тонко розкачати тісто. Промазати соусом.
- Зверху розкласти великі шматочки сиру.
- Далі – кружечки томату і листочки зелені.
- Останніми розмістити тонко порізані оливки/маслини.
- За бажанням зверху можна присипати заготівлю спеціальною сумішшю трав.
- Піч піцу 6-8 хвилин при 230-250 градусів. Потрібно, щоб сир розплавився, але не схопився скоринкою.
Верх готового частування апетитно посипати меленими перчиками і подрібненим пармезаном.
З начинкою з баклажанів
Піца з баклажанами завжди виходить дуже поживною. Вона насичує нічим не гірше, ніж м’ясне блюдо.
Інгредієнти:
- готове тісто – півкіло;
- цибуля – 1 шт.;
- соус з помідорів – 1 ст.;
- часник – 2 зубки;
- томати – 130-150 г;
- баклажани – 180-200 г;
- орегано, сіль, олія.
Приготування:
- Готуючи начинку для піци, починати потрібно з баклажанів. Їх слід тонко порізати, присипати сіллю і залишити на півгодини під гніт. Потім промити і обсушити.
- Лук порубати полуколечками.
- Обсмажити овочі разом до готовності. В процесі присолити. Остудити.
- Тісто розтягнути в корж і викласти на деко. Намазати його маслом оливи. Покрити обсмаженими овочами.
- Зверху розкласти помідори. Висипати дрібні кубики часнику, а також орегано.
- Все покрити соусом.
- Запікати страву 8-9 хвилин при 230-250 градусів.
Готове частування смачно посипати будь подрібненою зеленню.
Зі шпинатом і сиром
Гриби – необов’язковий інгредієнт у начинці для такої піци. Вони додаються за смаком та бажанням кулінара.
Інгредієнти:
- готове тісто – півкіло;
- гриби – 180-200 г;
- сир (блакитний) – 40 г;
- шпинат – 160 г;
- червоний цибуля – 1 шт.;
- волоські горіхи (очищені) – 4-6 шт.;
- часник – 2 зубки;
- ріпакова олія – 1 ч. л.
Приготування:
- Засмажити на олії нарізані слайсами гриби і кубики часнику.
- Додати шпинат і дочекатися, поки він розм’якшиться.
- Всипати тонко нарізаний лук. Перемішати вміст сковорідки і відразу зняти її з вогню.
- Тісто розкачати на пергаменті, присипаному борошном.
- Покрити основу вмістом сковорідки. Зверху розподілити сир і горіхову крихту.
Запікати піцу 15-17 хвилин при 230 градусів духовці.
З кабачком, цибулею і пармезаном
У сезон кабачків господині зазвичай ламають голову над тим, куди ж додати цей корисний овоч. Відмінне рішення – приготувати з них легку і смачну вегетаріанську піцу.
Інгредієнти:
- готове тісто – півкіло;
- маленькі кабачки – 2 шт.;
- пармезан – 40-50 г;
- зелена цибуля – 2-3 пучка;
- сіль, листочки м’яти, олія.
Приготування:
- Потрібно відразу ж поставити духовку розігріватися. Оптимальна температура – 260 градусів.
- Поки духовка гріється, можна зайнятися начинкою. Для цього потрібно нарізати кабачки тонкими кружечками. Якщо це молоді і м’які овочі, то їх бажано залишити з шкіркою.
- Тісто тонко розкачати. Відразу покрити основу овочевими кружечками, щедро посипати рубаним луком.
- Полити начинку невеликою кількістю олії оливи (замість соусу). Посипати подрібненим пармезаном.
- Запікати частування 12-14 хвилин при зазначеній вище температурі.
- Готову піцу прикрасити м’ятними листочками.
Випічка за таким рецептом виходить малокалорійної. Особливо, якщо в якості основи виступає бездріжджове вегетаріанське тісто. Тому пару шматочків такого частування можна сміливо собі дозволити навіть під час дієти. Особливої шкоди фігурі від такого смачного перекусу не буде.
Рецепт з грибною начинкою
Для начинки гриби підійдуть найрізноманітніші. Але, так як лісові вимагають тривалої підготовки – вимочування, складною чищення і варіння, то набагато простіше використовувати печериці.
Інгредієнти:
- гриби – 130-150 г;
- масло оливи – 1-2 ст. л.;
- цукіні – половинка;
- цибуля – половинка;
- черрі – 8-9 шт.;
- солодкий перець – 1 стручок;
- помідор – 1 великий, м’ясистий;
- часник – за смаком;
- готове тісто – півкіло;
- сіль, спеції, олія.
Приготування:
- Готове тісто тонко розкачати.
- Великий томат позбавити від шкірки. Зручно робити це, обдавши плід спочатку окропом, а потім холодною водою.
- Видалити з овоча жорстку серединку, розім’яти в сотейнику. Додати роздавлений часник, сіль, спеції, тушкувати пару хвилин.
- Отриманим складом щедро змастити основу для майбутнього частування.
- Гриби порізати тонкими пластинками. Печериці можна попередньо не очищати. Цибулю і перець нашаткувати довгими смужками. Черрі розрубати навпіл. Цукіні разом зі шкіркою порізати найтоншими кружечками.
- Всі підготовлені овочі розкласти на основі з соусом. Збризнути їх маслом оливи.
Запікати піцу 17-20 хвилин при 230 градусах. Подати до столу гарячою.
Вегетаріанська піца може стати постійним гостем столу м’ясоїдів тому, що вона має мінімальну калорійність. Така випічка навіть при частому її вживанні не шкодить фігурі. А, крім того, вона завжди виходить соковитою, смачною, ароматною.