Соус здатний зробити смачніше, ніжніша, соковитіша будь-яку страву. Їм можна доповнювати овочеві, курячі, рибні страви. Рецепти вершкових соусів і зовсім вважаються універсальними. Вони ідеально підходять до макаронів і іншим варіантам страв на обід.
Універсальний рецепт
Самим популярним рецептом вершкового соусу на сьогоднішній день є класичний. Це простий і швидкий варіант, для якого не доведеться підбирати якісь особливі інгредієнти.
Інгредієнти:
- борошно – 1 ст. л.;
- олія – 1 ст. л.;
- вершки – 1 повний стакан;
- сіль, мелений перець.
Приготування:
- У сухому посуді засмажити борошно. Вона повинна стати злегка золотавою.
- Додати шматочки масла. Перемішати і дочекатися, поки вони розтануть.
- Влити вершки. Всипати сухі інгредієнти.
- Після закипання залишити соус на плиті ще на пару хвилин.
Удосконалити смак такої добавки до страв можна за допомогою улюблених спецій.
З додаванням грибів
Зазвичай сучасні кулінари додають в вершковий соус печериці. Але саме білі лісові гриби зроблять його особливо ароматним. Можна використовувати продукт в сушеному вигляді.
Заздалегідь підготуйте:
- гриби обраного виду сушені – 80 г;
- масло – 3 – 4 ст. л.;
- вершки для збивання – цілий стакан;
- мука в/с – 1 ст. л.;
- звичайна дрібна сіль.
Алгоритм дій:
- Першим ділом потрібно дуже ретельно промити гриби, а потім залити їх холодною чистою водою. Залишити в такому вигляді приблизно на 5 – 6 годин.
- Знову промити гриби після закінчення зазначеного часу, відварити до повної готовності і дрібно порізати гострим ножем.
- Розігріти чавунну сковорідку. Розтопити на ній вершкове масло і відразу висипати зверху все борошно.
- Безперервно помішуючи, прогріти масу.
- Залити вершки, всипати сіль. Все перемішати.
- Останніми викласти в сковорідку підготовлені гриби. Потомити масу ще 2 – 4 хвилини. Зняти з конфорки і перекласти в зручну посуд.
Полити вершково-грибним соусом свинину або куряче м’ясо.
Готуємо з сиром
Для цього рецепта підійдуть різні види сиру, в тому числі і звичні «Голландський», «Російський».
Але повною мірою розкрити смак соусу дозволить тільки «Пармезан». Якщо є така можливість, варто використовувати саме його.
Підготуйте такі продукти:
- мука в/с – ложка;
- шматочок масла – 30 – 40 г;
- вершки – 1 ст.;
- «Пармезан» – 100 – 120 г;
- сіль і мікс мелених перців.
Послідовність дій:
- Розігріти сковорідку на середньому вогні. Розтопити на ній вершкове масло. Засипати борошно.
- Залишити масу на вогні, часто помішуючи. Поступово вона повинна придбати коричневий колір.
- Влити вершки. Повторити ретельне перемішування. В майбутньому соусі не повинно залишитися грудочок.
- Довести масу до закипання, присипати сіллю і перцем за смаком.
- Додати подрібнений «Пармезан». Почекати, поки продукт розплавиться.
Готовий вершково-сирний соус відмінно доповнить картопляні, морквяні або інші овочеві котлети.
Вершково-часниковий соус
Соус за таким рецептом не виходить надто гострим. Часник лише додає йому пряність.
Інгредієнти:
- свіжі часникові зубки – 5 – 6 шт.;
- вершки – повний стакан;
- вершкове масло – 60 г;
- сіль і перець – по щіпці.
Приготування:
- Розтопити весь заявлений обсяг олії на сковорідці. Відправити в нього очищений і дрібно порубаний часник.
- Готувати продукти близько 1 хвилини. За цей час повинен розкритися часниковий аромат. При цьому важливо стежити, щоб шматочки часнику не підгоріли.
- Влити вершки і довести до закипання. В процесі обов’язково їх постійно помішувати!
- Додати в соус сипучі компоненти. Можна взяти червоний, чорний, білий перці або відразу три разом.
- Витримуючи масу на малому вогні, дочекатися її загусання й однорідності.
Вершково-часниковий соус добре доповнює навіть страви з риби.
З гірчицею
Головні особливості такого соусу – приємна кислинка і гострота. Смачно полити їм соковитий шматок смаженого або запеченого м’яса.
Інгредієнти:
- жовтки трьох яєць;
- вершки – повний стакан;
- гірчиця – пара ст. л.;
- мука в/с – 1 ст. л.;
- дрібна сіль.
Приготування:
- Щоб вдало приготувати соус, спочатку потрібно змішати молочний продукт з жовтками. Для цієї мети зручно використовувати віночок.
- Суміш влити в сотейник. Додати гірчицю.
- Перемішати. Довести до слабкого кипіння.
- Зверху присипати отриманий склад борошном і перемішуючи, готувати до загустіння.
- Злегка остудити соус і збити його міксером.
Отримана маса повинна бути гладкою і без дрібних грудочок.
Додаток до макаронних виробів
Макарони різного виду ідеально доповнить соус на вершках з додаванням одночасно і сиру та шинки.
Інгредієнти:
- жирні вершки – половина склянки;
- шинка – 430 – 450 г;
- сир – 70 – 80 г;
- рідкі жовтки – 3 шт.;
- цибулю-шалот – 4 шт.;
- ріпчаста цибуля біла – 1 шт.;
- часник – 1 – 3 зубки;
- масло оливи – 4 ст. л.;
- сіль і мікс мелених перців.
Приготування:
- Дуже дрібно порізати цибулю. Розм’якшити його в гарячому маслі.
- Додати півкільця цибулі. Так само готувати його до м’якості та легкого золотавості.
- Всипати в сковорідку до цибулі брусочки шинки і смажити їх до зарум’янювання.
- Останнім всипати в блюдо дрібно рубаний часник. Через півхвилини прибрати сковорідку з вогню.
- Окремо збити міксером на мінімальній швидкості жовтки. Додати до нього сіль, перець, тертий сир. Залити вершки і все змішати.
- З’єднати дві підготовлені маси.
Подати готовий соус для спагетті до столу в гарячому або охолодженому вигляді.
Вершковий соус до риби
Якщо соус з вершками готується для страв з риби, варто додати в нього алкогольний напій – сухе біле вино.
Інгредієнти:
- масло пожирніше – 80 – 100 м;
- біле сухе вино – половина склянки;
- борошно – 1 ч. л.;
- зелень петрушки – 30 г;
- сіль і трохи чорного перемеленого перцю.
Приготування:
- Відправити на сковорідку все вершкове масло шматками. Розтопити його.
- Постійно помішуючи жир, всипати в нього борошно.
- Поступово влити біле сухе вино.
- Все змішати лопаткою. Прогрівати масу до повного випаровування алкоголю.
- Тільки після цього посолити, поперчити суміш і всипати в неї рубану зелень петрушки.
За бажанням готовий соус для риби можна злегка підкислити свіжовичавленим лаймовим/лимонним соком.
Як зробити для піци
Для піци відмінно підходять різні вершкові соуси. Якщо вона овочева або готується з додаванням ковбасних виробів, варто промазати її шпинатним складом.
Інгредієнти:
- жирні вершки – повний стакан;
- масло – 25 – 30 г;
- біле сухе вино – 25 – 30 мл;
- цибуля – ціла головка;
- часник – 1 зубок;
- шпинат – цілий пучок;
- сіль.
Приготування:
- На половині жиру в чавунній сковорідці смажити дрібні шматочки цибулі.
- Влити до румяному овочу біле вино.
- Тримати масу на вогні до випаровування алкоголю.
- Тільки потім додати теплі вершки і довести суміш до закипання.
- Окремо на жирі, що залишився засмажити часник і зелень. Коли інгредієнти стануть м’якими, змішати їх з основою соусу.
- Пюрировать масу блендером.
Отриманий соус для піци можна намазувати на основу з тіста або ж густо поливати їм обрану начинку.
Соус по голландському рецептом
Головна особливість такого соусу – основа з вершкового масла.
Інгредієнти:
- пачка масла;
- свіжовичавлений лимонний сік – 1 ст. л.;
- рідкі жовтки – 3 шт.;
- сіль і мікс перців.
Приготування:
- Повністю розтопити основний компонент.
- Окремо збити ретельно відокремлені від білків, жовтки з дрібкою солі.
- Змішати дві підготовлені маси. Ввести до них проціджений від кісточок лимонний сік. Поперчити.
В отриманий соус смачно навіть просто вмочувати грінки з вчорашнього пшеничного хліба.
Французький вершковий соус для салатів
Якщо звичний майонез вже набрид, його можна замінити оригінальним заправкою, яка родом із французької кухні.
Інгредієнти:
- солодка/гірка гірчиця – 1 ст. л.;
- цибулю-шалот – 1 шт.
- бальзамік білого кольору – 80 мл;
- бавовняне/будь-яке інше масло – 130 г;
- свіжі жирні вершки – 2 ст. л.;
- сіль, пластівці білого перцю.
Приготування:
- Змішати сіль з маслом, перцем і оцтом.
- Додати дрібно порубаний шалот і гірчицю. Все змішати широкою дерев’яною ложкою.
- Залити вершки. Повторити перемішування.
Відразу ж використовувати суміш, як доповнення до салату.
Для будь-якого обговорюваного соусу важливо вибрати свіжі якісні вершки. Їх жирність не повинна перевищувати 20 відсотків.