Вершковий соус – 10 рецептів смачного соусу для різних страв

Соус здатний зробити смачніше, ніжніша, соковитіша будь-яку страву. Їм можна доповнювати овочеві, курячі, рибні страви. Рецепти вершкових соусів і зовсім вважаються універсальними. Вони ідеально підходять до макаронів і іншим варіантам страв на обід.

Універсальний рецепт

Самим популярним рецептом вершкового соусу на сьогоднішній день є класичний. Це простий і швидкий варіант, для якого не доведеться підбирати якісь особливі інгредієнти.

Інгредієнти:

  • борошно – 1 ст. л.;
  • олія – 1 ст. л.;
  • вершки – 1 повний стакан;
  • сіль, мелений перець.

Приготування:

  • У сухому посуді засмажити борошно. Вона повинна стати злегка золотавою.
  • Додати шматочки масла. Перемішати і дочекатися, поки вони розтануть.
  • Влити вершки. Всипати сухі інгредієнти.
  • Після закипання залишити соус на плиті ще на пару хвилин.

Удосконалити смак такої добавки до страв можна за допомогою улюблених спецій.

З додаванням грибів

Зазвичай сучасні кулінари додають в вершковий соус печериці. Але саме білі лісові гриби зроблять його особливо ароматним. Можна використовувати продукт в сушеному вигляді.

Заздалегідь підготуйте:

  • гриби обраного виду сушені – 80 г;
  • масло – 3 – 4 ст. л.;
  • вершки для збивання – цілий стакан;
  • мука в/с – 1 ст. л.;
  • звичайна дрібна сіль.

Алгоритм дій:

  • Першим ділом потрібно дуже ретельно промити гриби, а потім залити їх холодною чистою водою. Залишити в такому вигляді приблизно на 5 – 6 годин.
  • Знову промити гриби після закінчення зазначеного часу, відварити до повної готовності і дрібно порізати гострим ножем.
  • Розігріти чавунну сковорідку. Розтопити на ній вершкове масло і відразу висипати зверху все борошно.
  • Безперервно помішуючи, прогріти масу.
  • Залити вершки, всипати сіль. Все перемішати.
  • Останніми викласти в сковорідку підготовлені гриби. Потомити масу ще 2 – 4 хвилини. Зняти з конфорки і перекласти в зручну посуд.

Полити вершково-грибним соусом свинину або куряче м’ясо.

Готуємо з сиром

Для цього рецепта підійдуть різні види сиру, в тому числі і звичні «Голландський», «Російський».

Але повною мірою розкрити смак соусу дозволить тільки «Пармезан». Якщо є така можливість, варто використовувати саме його.

Дивіться також:  Солянка з квашеної капусти — 8 рецептів смачного приготування

Підготуйте такі продукти:

  • мука в/с – ложка;
  • шматочок масла – 30 – 40 г;
  • вершки – 1 ст.;
  • «Пармезан» – 100 – 120 г;
  • сіль і мікс мелених перців.

Послідовність дій:

  • Розігріти сковорідку на середньому вогні. Розтопити на ній вершкове масло. Засипати борошно.
  • Залишити масу на вогні, часто помішуючи. Поступово вона повинна придбати коричневий колір.
  • Влити вершки. Повторити ретельне перемішування. В майбутньому соусі не повинно залишитися грудочок.
  • Довести масу до закипання, присипати сіллю і перцем за смаком.
  • Додати подрібнений «Пармезан». Почекати, поки продукт розплавиться.

Готовий вершково-сирний соус відмінно доповнить картопляні, морквяні або інші овочеві котлети.

Вершково-часниковий соус

Соус за таким рецептом не виходить надто гострим. Часник лише додає йому пряність.

Інгредієнти:

  • свіжі часникові зубки – 5 – 6 шт.;
  • вершки – повний стакан;
  • вершкове масло – 60 г;
  • сіль і перець – по щіпці.

Приготування:

  • Розтопити весь заявлений обсяг олії на сковорідці. Відправити в нього очищений і дрібно порубаний часник.
  • Готувати продукти близько 1 хвилини. За цей час повинен розкритися часниковий аромат. При цьому важливо стежити, щоб шматочки часнику не підгоріли.
  • Влити вершки і довести до закипання. В процесі обов’язково їх постійно помішувати!
  • Додати в соус сипучі компоненти. Можна взяти червоний, чорний, білий перці або відразу три разом.
  • Витримуючи масу на малому вогні, дочекатися її загусання й однорідності.

Вершково-часниковий соус добре доповнює навіть страви з риби.

З гірчицею

Головні особливості такого соусу – приємна кислинка і гострота. Смачно полити їм соковитий шматок смаженого або запеченого м’яса.

Інгредієнти:

  • жовтки трьох яєць;
  • вершки – повний стакан;
  • гірчиця – пара ст. л.;
  • мука в/с – 1 ст. л.;
  • дрібна сіль.

Приготування:

  • Щоб вдало приготувати соус, спочатку потрібно змішати молочний продукт з жовтками. Для цієї мети зручно використовувати віночок.
  • Суміш влити в сотейник. Додати гірчицю.
  • Перемішати. Довести до слабкого кипіння.
  • Зверху присипати отриманий склад борошном і перемішуючи, готувати до загустіння.
  • Злегка остудити соус і збити його міксером.
Дивіться також:  Яловичина з грибами – 8 рецептів приготування

Отримана маса повинна бути гладкою і без дрібних грудочок.

Додаток до макаронних виробів

Макарони різного виду ідеально доповнить соус на вершках з додаванням одночасно і сиру та шинки.

Інгредієнти:

  • жирні вершки – половина склянки;
  • шинка – 430 – 450 г;
  • сир – 70 – 80 г;
  • рідкі жовтки – 3 шт.;
  • цибулю-шалот – 4 шт.;
  • ріпчаста цибуля біла – 1 шт.;
  • часник – 1 – 3 зубки;
  • масло оливи – 4 ст. л.;
  • сіль і мікс мелених перців.

Приготування:

  • Дуже дрібно порізати цибулю. Розм’якшити його в гарячому маслі.
  • Додати півкільця цибулі. Так само готувати його до м’якості та легкого золотавості.
  • Всипати в сковорідку до цибулі брусочки шинки і смажити їх до зарум’янювання.
  • Останнім всипати в блюдо дрібно рубаний часник. Через півхвилини прибрати сковорідку з вогню.
  • Окремо збити міксером на мінімальній швидкості жовтки. Додати до нього сіль, перець, тертий сир. Залити вершки і все змішати.
  • З’єднати дві підготовлені маси.

Подати готовий соус для спагетті до столу в гарячому або охолодженому вигляді.

Вершковий соус до риби

Якщо соус з вершками готується для страв з риби, варто додати в нього алкогольний напій – сухе біле вино.

Інгредієнти:

  • масло пожирніше – 80 – 100 м;
  • біле сухе вино – половина склянки;
  • борошно – 1 ч. л.;
  • зелень петрушки – 30 г;
  • сіль і трохи чорного перемеленого перцю.

Приготування:

  • Відправити на сковорідку все вершкове масло шматками. Розтопити його.
  • Постійно помішуючи жир, всипати в нього борошно.
  • Поступово влити біле сухе вино.
  • Все змішати лопаткою. Прогрівати масу до повного випаровування алкоголю.
  • Тільки після цього посолити, поперчити суміш і всипати в неї рубану зелень петрушки.

За бажанням готовий соус для риби можна злегка підкислити свіжовичавленим лаймовим/лимонним соком.

Як зробити для піци

Для піци відмінно підходять різні вершкові соуси. Якщо вона овочева або готується з додаванням ковбасних виробів, варто промазати її шпинатним складом.

Дивіться також:  Картопля в духовці – 19 рецептів приготування в домашніх умовах

Інгредієнти:

  • жирні вершки – повний стакан;
  • масло – 25 – 30 г;
  • біле сухе вино – 25 – 30 мл;
  • цибуля – ціла головка;
  • часник – 1 зубок;
  • шпинат – цілий пучок;
  • сіль.

Приготування:

  • На половині жиру в чавунній сковорідці смажити дрібні шматочки цибулі.
  • Влити до румяному овочу біле вино.
  • Тримати масу на вогні до випаровування алкоголю.
  • Тільки потім додати теплі вершки і довести суміш до закипання.
  • Окремо на жирі, що залишився засмажити часник і зелень. Коли інгредієнти стануть м’якими, змішати їх з основою соусу.
  • Пюрировать масу блендером.

Отриманий соус для піци можна намазувати на основу з тіста або ж густо поливати їм обрану начинку.

Соус по голландському рецептом

Головна особливість такого соусу – основа з вершкового масла.

Інгредієнти:

  • пачка масла;
  • свіжовичавлений лимонний сік – 1 ст. л.;
  • рідкі жовтки – 3 шт.;
  • сіль і мікс перців.

Приготування:

  • Повністю розтопити основний компонент.
  • Окремо збити ретельно відокремлені від білків, жовтки з дрібкою солі.
  • Змішати дві підготовлені маси. Ввести до них проціджений від кісточок лимонний сік. Поперчити.

В отриманий соус смачно навіть просто вмочувати грінки з вчорашнього пшеничного хліба.

Французький вершковий соус для салатів

Якщо звичний майонез вже набрид, його можна замінити оригінальним заправкою, яка родом із французької кухні.

Інгредієнти:

  • солодка/гірка гірчиця – 1 ст. л.;
  • цибулю-шалот – 1 шт.
  • бальзамік білого кольору – 80 мл;
  • бавовняне/будь-яке інше масло – 130 г;
  • свіжі жирні вершки – 2 ст. л.;
  • сіль, пластівці білого перцю.

Приготування:

  • Змішати сіль з маслом, перцем і оцтом.
  • Додати дрібно порубаний шалот і гірчицю. Все змішати широкою дерев’яною ложкою.
  • Залити вершки. Повторити перемішування.

Відразу ж використовувати суміш, як доповнення до салату.

Для будь-якого обговорюваного соусу важливо вибрати свіжі якісні вершки. Їх жирність не повинна перевищувати 20 відсотків.