Більшість страв, приготованих з морепродуктів, потребують певному додатку. Саме таким елементом є вершковий соус для риби. Він, з одного боку, м’яко відтіняє і ідеально підкреслює унікальний смак, а з іншого, – приховує можливі недоліки готового страви. Приготувати таку «диво-добавку» можна по-різному.
Класичний вершковий соус для риби
Для початку потрібно запам’ятати, що будь-вершковий соус для риби має відповідати наступним вимогам:
- бути достатньо густим;
- містити мінімальну кількість калорій;
- вдало відтіняти, але не перебивати оригінальний смак основного продукту.
Традиційно прийнято готувати соус для риби з вершків.
Для класичного варіанту знадобляться наступні обов’язкові інгредієнти:
- 200 мл жирних вершків (від 20 %);
- кухонна сіль;
- 20 грам вершкового масла;
- 30 грам борошна;
- трохи меленого перцю.
Зробити самостійно такий соус будинку буде зовсім не складно:
- Борошно злегка обсмажити на сухій сковороді до приємного золотистого відтінку.
- Додати масло, а потім ретельно все це перемішати. Трошки прогріти продукти разом.
- Залити олійно-борошняну суміш вершками. Поварити приблизно пару хвилин, не забуваючи при цьому постійно помішувати складу щоб уникнути пригорання і утворення грудок.
- Трохи посолити соус і трохи поперчити. Після цього вогонь можна відразу вимикати.
Як тільки маса трохи охолоне, нею можна сміливо поливати будь-яке рибне блюдо.
З часниковим смаком
Щоб підкреслити ніжний смак м’яса риби, звичайний вершковий соус можна додати трохи часнику і різних спецій.
Маса набуває насичений аромат і вигідно доповнює вже готову страву.
У цьому випадку знадобиться:
- 1 склянку (неповний) жирних вершків;
- 1 очищена зубчик часнику;
- лист лавра;
- 20 грам масла вершкового;
- кухонна сіль;
- пучок кропу
- трохи будь-яких спецій (наприклад, суха суміш французьких трав).
Як приготувати вершковий соус з часником:
- Вершки вилити в сотейник і поставити його на вогонь.
- Додати всі вибрані спеції і лавровий лист. Ароматні трави зазвичай викликають апетит, а також сприяють поліпшенню травлення.
- Одночасно ввести дрібно нарізаний часник. Варити складу після закипання на мінімальному вогні 3 – 5 хвилин. Щоб вершки не пригоріли, їх потрібно помішувати, і бажано дерев’яною ложкою.
- Додати масло. Як тільки вона розплавиться, зняти сотейник з плити і дістати лавровий лист.
- Масу перелити в соусник і посипати рубаною зеленню.
Такий ароматний соус підійде практично до будь-якої страви з риби. Він однаково гарний, як у гарячому, так і в теплому або повністю охолодженому вигляді.
Готуємо з сиром
Дивовижний смак та приємну консистенцію набуває вершковий соус, якщо в його рецептуру ввести сир.
Для такого варіанту потрібно:
- 60 грам вершкового масла;
- 10 грам борошна;
- сіль поварена;
- 40 – 50 г плавленого сиру;
- 0,5 склянки сухого білого вина;
- 2 гілочки розмарину;
- будь-які спеції.
Як треба правильно готувати незвичайний вершково-сирний соус:
- Сир подрібнити на звичайній тертці з великими отворами.
- Дрібненько порізати гострим ножем розмарин і з’єднати його з іншими спеціями.
- Масло повільно розтопити на сковороді.
- Додати борошно, перемішати і прогріти складу не більш 1 хвилини.
- Повільно цівкою влити охолоджене вино. Інтенсивно помішуючи, щоб не утворювалися грудочки, варити соус 7 хвилин на слабкому вогні.
- Засипати тертий сир і ще раз перемішати. Дочекатися, поки він повністю розплавиться.
- Посолити і ввести спеції. Потримати цю суміш на вогні 60 секунд.
Готовий соус потрібно трохи остудити, а вже потім поливати їм рибу.
Вершково-гірчичний соус для риби
Якщо у вершковий соус для риби додати трішки їдальні гірчиці, він стане більш гострим, пікантним. Це саме те, що потрібно морепродуктів.
Є один досить простий варіант виконання такої заливки, для якого необхідно мати:
- 200 мілілітрів будь-яких вершків;
- жовтки трьох яєць;
- 40 грам столової гірчиці;
- 30 грам борошна;
- трішки солі.
Щоб зробити цей соус, треба:
- Розбити яйця в чашку і відразу відокремити білки від жовтків.
- Вершки вилити в каструлю.
- Додати до них жовтки і перемішати. Білки в цьому рецепті не використовуються.
- Ввести гірчицю. Ретельно розмішати масу до однорідної консистенції.
- Каструлю поставити на плиту.
- Як тільки склад закипить, додати борошно з сіллю і акуратно перемішати.
- Варити, поки суміш не загусне.
Соус повинен вийти гладким, без грудочок. При бажанні, остиглу масу додатково можна збити міксером.
З додаванням лимона
Враховуючи той факт, що м’ясо риби саме по собі досить прісне, до нього добре додати соус з невеликою кислинкою.
Є один оригінальний варіант, який не вимагає ніякої термічної обробки.
Для роботи знадобиться всього 3 компонента:
- 300 мл вершків (33 %);
- 1 лимон;
- 3 – 4 листочки свіжої м’яти.
Щоб приготувати з цих продуктів чудовий вершковий соус для риби, потрібно:
- З лимона вичавити сік і вилити його в миску.
- Туди ж покласти промиті під струменем проточної води листочки м’яти. Трохи придушити їх і залишити на 15 хвилин. Після цього самі листочки можна буде дістати і викинути.
- В лимонно-м’ятний сік повільно тонкою цівкою влити вершки. Вийде емульсія, яка за консистенцією нагадує собою рідковату сметану. Це і є вершковий соус з лимоном.
Цікаво, що маса виявляється досить стійкою. Вона не розшаровується з часом і не комкується. Такий соус готується буквально за 20 хвилин. При цьому він зберігає свій зовнішній вигляд до декількох годин.
Незвичайний варіант з огірком
Багато досвідчені кулінари радять використовувати для риби вершковий соус зі свіжим огірком. Для його приготування не потрібно термічна обробка.
Основні інгредієнти соусу:
- 25 грам сметани;
- 50 грам майонезу;
- 1 свіжий огірок;
- дрібна кухонна сіль;
- 2 зубчики часнику;
- 100 грам м’якого сиру;
- спеції.
Щоб з усього цього зробити соус для риби, необхідно:
- Вимитий огірок потерти на середній тертці. Утворився сік віджати і вилити.
- Додати часникові зубки, пропустивши їх попередньо через спеціальну часникодавку.
- Ввести по черзі залишилися інгредієнти і добре перемішати.
Виходить дуже смачний ніжний соус з приємним свіжим ароматом. До речі, його можна подавати не тільки риби, але і до м’яса.
Вершково-шпинатовий соус до риби
Для лосося та інших видів червоної риби ідеально підійде вершковий соус з додаванням шпинату.
Цей варіант взято з американської кухні.
Щоб його повторити, знадобиться:
- 25 грам вершкового масла;
- 1 середня цибулина;
- 4 грама цукру;
- 200 мл жирних вершків;
- пучок свіжого шпинату;
- сіль;
- 1 зубчик часнику;
- 20 грамів лимонного соку;
- трохи тертого мускатного горіха і меленого перцю.
Методика приготування незвичайного вершкового соусу для риби:
- У шпинату видалити стебла, а листя скласти в друшляк і обдати окропом. Залишити зелень на 4 – 5 хвилин, щоб вона охолола і з неї повністю стекла вода.
- Очищений цибулю з часником порубати гострим ножем.
- Те ж саме зробити і з остившім шпинатом.
- Сковороду поставити на плиту і розігріти в ньому масло.
- Додати цибулю з часником і обсмажити їх приблизно 3 хвилини, поки овочі не стануть трохи прозорими.
- Ввести вершки. Додати разом з ними інші інгредієнти (сіль, мускат, цукор, перець, лимонний сік). На повільному вогні довести масу до кипіння. Якщо полум’я буде великим, то в присутності соку лимона вершки тут же згорнуться.
- Додати подрібнений шпинат і перемішати. Як тільки маса знову закипить, сотейник треба відразу прибрати з плити.
- Щоб соус просочене ароматами інгредієнтів, його треба потримати під кришкою 2 – 3 хвилини.
Після цього масу залишиться тільки перелити в піалу і подати до столу.